Petrochromis Makalesi(Çeviri) Ve Türlere Göre Petro Fotoğrafları


EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 19:09

    Merhaba, Türkçe kaynak olarak Petrochromisler adına çok fazla bilgi olmadığını gördüm ve yabancı bir forumda gördüğüm petro makalesini çevireyim dedim. Petrolar hakkında aklında sorusu olanlara umarım yardımı olur.  Makaleyi elimden geldiğince yazarın ağzından çevirmeye çalıştım. Ayrıca türlere göre fotoğraflar eklerek anlatımı güçlendirmeye çalıştım. Umarım keyifle okuyup fotoğraflara bakabileceğiniz bir konu olur.

Kaynak:www.cichlid-forum.com
Yazar:Leigh Kissane
Çeviren:Enes Mahmud

-------------------------------
      Cichlid beslemenenin karanlık tarafına atılmaya karar verdiniz değil mi?
Tanganyika'nın en zorlu en acımasız balığına bakıp üretmek için yeterli alana sahip olduğunuzu ve bakımlarını yapabileceğinizi düşünüyor musunuz? Her şeye başlamadan önce bu balıkların ve bakımlarının ucuz olmadığını belirtmeliyim. Petrochromis beslemeye başladığınızda cüzdanınızın doluluğu gerçekten çok önemli.

      İzin verin, size bu balığı neden beslemek isteyeceğinizi söyleyeyim.
Petrolar; son derece agresif, çok büyük boyutlara ulaşabilen muhteşem hayvanlardır. Fakat bakımları pahalıdır ve neredeyse tam yetişkin bir köpekten daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda bu balıklar olağanüstü kişilikleri ve sergiledikleri harika davranış şekilleriyle canlı renk ve desenlere sahiptirler. Bu size meydan okuyabileceğiniz, üstesinden gelebileceğiniz bir şey olarak mı geliyor?
Eğer öyleyse, okumaya devam ediniz. Ama değilse, lütfen odağınızı başka bir balığa yönlendiriniz. Petrochromis'i sağlıklı bir şekilde tutmak gerçekten kolay değildir. Peki, bu zorlu yola hazır mısınız? 



     Bu makale Petrochromis bakımı ve bakımı ile ilgili bazı genel tavsiyeler içermektedir. Tam olarak bilimsel bir makale olmamasıyla birlikte, deneme yanılma yoluyla öğrendiğim bilgileri aktaracağım bir makaledir. Bu makalede Petrochromis hakkında sık sorulan sorular için basit ve anlaşılır bir şekilde cevaplar vermeye çalışacağım. Ve tekrar dikkatinizi çekmek istiyorum ki, bu balık gerçekten herkes için değildir. Onlara uygun bir şekilde bakmak için paraya ve zamana ihtiyacınız var.
Aşağıda, her gün sık sık karşılaştığım soruları cevaplamaya çalıştım.



1.Petrochromis bakmak ne kadar kolay?

     Basit bir şekilde cevap:Çok kolay değil. 
Eğer uzun bir süredir cichlid deneyiminiz varsa bu işe girebilirsiniz ama balıkları almadan önce iyi bir şekilde araştırıp balıklar hakkında doğru bilgilere sahip olmalısınız. Eğer cichlid besleme işinde yeniyseniz Petrochromis'ten uzak durmanız daha yerinde olur. Çünkü onlar acemi bir akvaristin başa çıkabileceğinden daha zordurlar. Doğru bakılmazlarsa çok aşırı derecede agresif olan büyük boyutlu balıklardır. Eğer iyi bir şekilde bakılırlarsa agresiflikleri daha kolay kontrol altına alınabilir.

2.Petrochromis gerçekten dedikleri kadar var mı?

     Ve yine basit cevap, evet. Eğer büyük bir grup alırsanız(12-30 birey) agresifliklerinin azalacağı söylenmekte. Eğer büyük bir koloniniz yoksa ve akvaryumda birden fazla erkek varsa bir anda tek erkeğe sahip olabilirsiniz. Bir anda derken bu birkaç gün veya hatta birkaç saat için de bile olabilir.
Çünkü kendi türlerine karşı son derece agresiflerdir.

3.Petrochromisler'i bakacağım akvaryum ne büyüklükte olmalıdır?

     En az 180 cm uzunluğunda bir akvaryum tavsiye etmekteyim. Tabii ki daha büyük bir tank daha iyidir. Ben kolonilerimi 450 ila 650 litre arasındaki akvaryumlarda besledim. Gelecekte daha iri varyeteleri 1100 litrede beslemeyi düşünüyorum. Akvaryumlarımda kaliteli bir filtrasyon sağlıyorum. Balıkların tam olarak rahat etmesi için her akvaryumun suyunun saatte 2500-3000 litre civarlarında filtre olmasını sağlıyorum.



4.Kaç adet Petrochromis beslemeliyim?

     Ben genel olarak 12 ila 30 adet bireyli kolonileri tavsiye ediyorum. Eğer akvaryumunuzda tek varyete Petro varsa imkanınız olduğu kadar çok Petro'ya ihtiyacınız var. Eğer aynı akvaryumda birden fazla türü beraber bakmayı düşünüyorsanız sayıları biraz azaltabilirsiniz. Ama yine de genel balık sayısını yüksek tutmalısınız. Petrochromis kalabalığı sever aynı Tropheus gibi. Daha fazla sayı daha fazla mutluluk demek. Eğer sadece 5-6 balık alabiliyorsanız, almayın. Kısa bir süre içinde elinizde sadece bir balık kalır. 12 adetlik küçük bir grup için isteyebildiğiniz kadar dişi balık isteyin. Sadece birkaç erkek uygundur. Ama eğer 30 gibi büyük bir koloniye sahipseniz daha fazla erkek balık bakabilirsiniz. Hatta böyle bir kolonide oranı 1 e 1 tutarak başarılı olan insanlar gördüm.
Küçük bir grup bakıp stres yaşayacağıma daha büyük bir koloniyle kafamı dinlerim daha iyi.

5.Hangi Petrochromis türleriyle başlamalıyım?

     Birçok insan internetteki petrochromis fotoğraflarımı gördükten sonra benimle iletişime geçmekte. Özellikle sp."Longola", "Kasumbe Rainbow" ve "Moshii" varyetelerini ne kadar beğendiklerini belirtmekteler. Onları kesinlikle suçlayamam çünkü o varyeteler benim de favorilerim. Ama onlara bahsi geçen türlerin hiçbirini başlangıçta bakmamaları gerektiğini söylediğimde hayal kırıklığı yaşıyorlar. Acemi bir Petrochromis besleyicisi için önerebileceğim iki tür Petro var. İlki Petrochromis trewevasae. Eğer trewevasae besleme konusunda problem yaşamazsanız famula varyetelerinden birini düşünebilirsiniz. Famulalar biraz agresif olabilseler de diğer dev varyeteler kadar da değiller.
Diğer Petrochromis besleyicilerinden Petrochromis Fasciolatus ile başlayıp başarıya ulaşanlar da var. Ama ben buna hiç teşebbüs etmedim. Yine de Petrochromis Fasciolatus başlangıç için çok harika bir seçenek olarak gösterilebilir.



      Yeni bir Petrochromis besleyicisi ismini vereceğim türlerden uzak durmalıdır:

 - sp. "Longola", "Kasumbe", "Moshii", sp. "Giant", "Red", "Texas" ve macrognathus varyeteleri.

      Trewevasae ve Famula türleri en fazla 15 cm'e ulaşan boylarıyla bakılması pek de zor olmayan türler. Daha büyük türler kolayca 25 cm'i aşabilir.  Hatta bazıları 30-35 cm'e ulaşabilir. Bu yüzden gerçekten etkileyici ve gönülleri fetheden balıklardır.


6.Petrochromis akvaryumunu nasıl dekore etmeliyim?


      Bunun için kolay bir cevap gerçekten yok. Birçok kurulum yaptım ve aynı zamanda diğer akvaristlerin kurulumlarına da tanık oldum. Yapılabilecek ilk iş büyük bir kayayı akvaryumun bir köşesine yerleştirmek olabilir. Çevresine ek kayalar eklenebilir.  Akvaryumun diğer tarafında ise saklanma alanları oluşturabilirsiniz. Baskın erkek büyük kayayı kendi üreme alanı olarak belirleyecek ve akvaryumun kalanını diğer balıklara bırakacaktır. Bazı diğer akvaristlerse akvaryumun tamamını yüksek miktarda taş kullanarak doldurup başarı elde etti. Fakat bu dekor, balıklara daha fazla saklanma alanı sağlasa da ben bunun erkek balığın tüm tankı sahiplenmesine neden olacağını düşünüyorum. İşin gerçeği, en sonunda kendi balıklarınız için hangisinin daha iyi olacağını test etmek zorunda kalacaksınız.

7.Petrochromislerle beraber başka hangi balıkları bakabilirim?

      Tabii ki daha fazla petrochromis! Cidden ama, büyük bir petrochromis kolonisine sahip olduğunuz sürece bir çok malawi ve tanganyika cichlidini beraber besleyebilirsiniz. Deneyimlerim bana onların hayal edebileceğiniz her türle birlikte bakılabileceğini göstermiştir. 
Çünkü onlar aslında diğer tank üyelerini görmezden gelirler ve tüm ilgilerini kendi türleri üzerine verirler.  Ama bunun da istisnası olmadı değil, Frontosalar bu konuda petroların istisnası. 
Her nedense benim petrolarım frontosaları sevmedi ve beraber bakıldıklarında frontosaların ölümüne sebebiyet verdiler. Nedenini tam olarak bilemesem de siz önlem amaçlı onları ayrı tutarsanız en doğrusu olacaktır.


8.Petrochromislerin üretimi ne kadar zor?

      Petroların üremesi Tropheusların üremesine çok benzemekte. Eğer tropheuslarınızı üretmeyi başarabiliyorsanız aynı şekilde petroları da üretebilirsiniz. Kolonide mümkün olduğunca fazla dişiye sahip olmanız gerekmektedir. Bir ya da belki iki fazladan erkek sorun çıkarmayacaktır. 
Baskın erkek diğer erkekleri sindirme çabasında olacağından dişiler kendilerini daha rahat hissedecektir. Ayrıca çok önemlidir ki, ağzı dolu olan bir dişi kesinlikle akvaryumdan bir saatten fazla ayrılmamalıdır. Diğer balıklarda dişiyi ayrı bir tanka alıp yavruları orada salmasını bekleyebilirsiniz. 
Fakat petrolarda işler biraz farklı. Çünkü onlar akvaryumdan çıkan bir balığı koloniye yeniden kabul etmezler ve dişiyi öldürürler. Tecrübelerime göre dişiyi kusturup hemen ana tanka geri salmak hiçbir sorun teşkil etmemekte.

9.Petrochromislerimi nasıl beslemeliyim?

     Bu soruyu çok fazla alıyorum, zor ve kesin bir kural yok.
Geçmişte petrolarımı beslerken pul olarak spirulina flakes; granül olaraksa Daininchi Veggie ve NLS yemlerini kullanmıştım. Petroların uzun ve büyük bir bağırsak sistemleri olmalarından dolayı onların spirulina ağırlıklı beslenmelerini öneriyorum. Zaten bilimsel olarak bu balıkların vejeteryan olarak beslenmesi tavsiye ediliyor. Ama bazı proteinler de gerekmekte. Ben onlara bazen ikram olarak donmuş karides ve artemia da veriyorum. Bunu çok fazla abartmadan haftada bir yapıyorum. Ayrıca petrolarımı bir gün aç bırakıyorum. Bunun balıkların sindirim sistemlerinin temizlenmesi için yararlı olduğuna dair kanıtlar da var.



10.Petrochromisler'e ilk alındıklarında nasıl bir bakım uygulanmalıdır?

      Bu acı ama gerçek ki, Petroların seyahat etmesi onlara hiç iyi gelmez. 
Benim aldığım petrochromisler genel olarak yemeyi reddeden, yemi ağzına alsa bile tükeren balıklar oldu. Bunun neden olduğunu bilmiyorum ama malesef oluyor. Yapılabilecek en iyi şey iştahlarını açmak için çeşitli besinleri denemek olur. Bu genel olarak doğadan yeni yakalanan balıklarda görülür. Balıklar size gönderilmeden önce onların düzgün bir şekilde yem yeyip yemediğini ithalatçınıza sorun.  Petrochromisler obur yiyicilerdir ve yeni gelenlerin yeme ilgisini gözlemlemek için mutlaka zaman ayırın.


     Ayrıca her ihtimale karşı bir karantina tankınız olmalıdır. Ayrıca bu tankı bölmelere ayırmanızı tavsiye ediyorum. Bazen fazla erkekleri bu şekilde farklı bölmelere koyarak birbirlerinden ayırıyorum.  Bunu yaptığımda bile aradaki bölmeyi aşıp birbirlerini yakalamak için büyük çaba sarf ediyorlar.

     Umarım bu genel yönlendirmeyi yardımcı bulmuşsunuzdur.Ben çoğu insanı petrochromis beslemesi için teşvik etmeye çalışıyorum çünkü onlar gerçekten harika canlılar. İnsanları ne kadar cesaretlendirsem de dikkat etmek gerekmekte. Bu balıklar herkes için değillerdir ve zahmetli olabilirler. En azından günde bir kere balıklarınızı gözlemlemeniz gerekmektedir. Bu zor durumda olan bir balığınız olup olmadığını fark etmenize yarayacaktır. Bu sayede balıklarınızı tedavi ederken erken teşhisle zaman kazanırsınız.


      Son olarak her şeye rağmen bu balıkla yüzleşmekten korkmayın. Ama hatırlatmakta yarar var, kendinizi boş bir cüzdana hazırlayın çünkü bu balıkların kendileri ve gereksinimlerinin karşılanması ucuza patlamıyor. Küçük bir grup 1000 dolar civarında tutuyor. Ve bundan daha fazlası da akvaryuma ve filtrasyon sisteme gitmekte. Petrolar'a harcayacağınız paralarla tuzlu su akvaryumu bile rahatlıkla kurabilirsiniz.
Tecrübelerime göre petrochromisler gerçekten harika canlılar, bazense sinir bozucu olabiliyorlar. Ama yine de onları beslemeye başladığıma çok sevinçliyim. Diğer akvaristlerin beslemeyi başaramadığı bu gibi balıkları besleyip hatta üretmek kadar haz verici bir şey yoktur.
 ________

     Cichlid forumdan derlediğim türlere göre Petro fotoğraflarını da ekleyeyim dedim. Türlerin kolay anlaşılması için her fotoğrafa tür isimlerini de ekledim. 
































------------------

Çevirinin iznim olmadan alıntı yapılmaması rica olunur.

Saygılar,
EnesMahmud2013-08-05 02:00:59

Beğenenler: [T]186525,mirat[/T][T]148030,tanganikantalya[/T][T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186525,mirat[/T][T]148030,tanganikantalya[/T][T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
+1: [T]195540,Gökdeniz Kale[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 23:23
Enes maşallah çok güzel olmuş ellerine zekana sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_rammstein_Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]12047,2[/B] [B]12773,3[/B]
Kayıt: 05/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1960
_rammstein_Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2013 23:35
Tebrik ederim kardeşim Mustafaya katılıyorum elerine sağlık. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖYMEN59Çevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2012
İl: Tekirdag
Mesaj: 104
ÖYMEN59Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2013 00:39
Enes maşallah çok güzel olmuş ellerine sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2013 02:06
İlk mesaja anlatımı güçlendirmek amacıyla türlere göre petro fotoğrafları ekledim. Böyle daha güzel oldu. 



[QUOTE=Averroes]Enes maşallah çok güzel olmuş ellerine zekana sağlık. [/QUOTE]

Çok teşekkür ederim Mustafa abi, vakti boşa harcamayayım dedim. 

[QUOTE=_rammstein_]Tebrik ederim kardeşim Mustafaya katılıyorum elerine sağlık.  [/QUOTE]

Çok teşekkürler Muhammed abi, bir işe yaradıysa ne mutlu bana.

[QUOTE=ÖYMEN]Enes maşallah çok güzel olmuş ellerine sağlık[/QUOTE]

Çok sağol Ömer abi, vakit buldum iyi bir şekilde değerlendireyim dedim. 
EnesMahmud2013-08-05 02:10:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pilatinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2006
İl: Mugla
Mesaj: 931
pilatinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2013 15:42
Tebrik ederim,  güzel olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kahraman ONARÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 617
Kahraman ONARÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2013 16:31
Enes eline sağlık kardeşim çok güzel ve faydalı bir makale inşallah ihtiyaç duyanlara yardımcı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

terekeme0636Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/04/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1052
terekeme0636Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2013 21:21
Maşallah kardeşim eline gönlüne sağlık,gerçekden fazlasıyla faydalı bir konu olmuş...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 11:28
Çok teşekkürler, makale bir işe yaradıysa veya yarayacaksa ne mutlu bana.  Şu an bir tane de nigripinnis makalesi üzerinde çalışıyorum. En kısa zamanda onu da paylaşacağım. Saygılar, EnesMahmud2013-08-06 11:33:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarabeYÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]15066,2[/B]
Kayıt: 30/03/2010
İl: Antalya
Mesaj: 2770
KarabeYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ağustos 2013 18:33
Merhaba arkadaşlar. Bu makaleye ek olarak bende beslemekte olduğum 
Petrochromis Macrognathus "Namansi"
türü hakkında bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Madde madde bende bişiler yazacağım.
 
1: Petrochromis bakmak, biraz tecrübeniz var ise çok da zor değil. Agresif olan türleride vardır. Mesela benim beslediğim türde ben hiç agresiflik görmedim. Bunlarda koloni şeklinde yaşıyorlar. Ha belki bazen aralarında agresiflikler olabilir. Diğer türlerinde tabi.
 
2: Bence bu petro türlerinde göreceli. Agresif denilen tür belkide sizde agresif olmayabilir. Agresiflikleri ile ünlü bu türü edinmeden önce araştırmalarımda hep sertlikleri, agresiflikleri karşıma çıktı. Ama şuan beslediğim tür hiç de öyle değil. Gülüm balık geçiniyorlar çok şükür.
 
3: Bakacağınız akvaryum olabildiğince büyük olmasına özen gösterin. Yavrudan alıp büyütürseniz, benim gibi, başlarda öle büyük bir akvaryuma gerek yok. Ben 160x60x60h akvaryumda 5-7 aralığındalarken alıp büyütmeye başladım. Yaklaşık şuan 1 yaşındalar. Boyları bu süre zarfında 9-14cm arası oldular. Ama 160 lık ilerleyen zamanlarda az gelecek bunun farkındayım. Bende 19 adet var. Şöyle bir şey diyebiliriz. Mesela 160x60x60h lık bir akvaryuma cinsiyeti belli en fazla 10 tane koymanız yeterli olur. Ama bu petrolarda kimi 15-16cm, kimi 20-25cm lere kadar büyüyorlar. bendekiler 16-18cm aralığında kalıyorlar sanırım.
 
4: Bence nasıl yavru trop alcağınızda 20 adetli grup alıyorsanız bunda da öyle yapmalısınız. Büyüdüklerinde en iyi oranı akvaryum büyüklüğünüze göre bırakıp beslersiniz. Gidipte 10 ve altında sayıda almayın. Düzgün bir koloni olmaz. Gözlemlediğim kadarı ile petrolar bol dişili koloni seviyorlar.
 
5: Bulabilceğiniz en hızlı petro türü ile başlangıç yapabilirsiniz. Ama benim favorim ilk başlarda moşhi yellow du. Ama o zamanlar bulamamıştım. İnternette aratırsanız kriza gold gibi sapsarı moşhiler görürsünüz. Ama sanmayın öyle moşhi türünü Türkiye de bulur alırız. Çok zor. Onun dışında beslediğim türün yeşilimsi, sarımsı renkleri, kaplan desenli çizgileri beni kendine cevbetti. Tabi benim şansım diyebilirim. Bu türü edinmemi sağlayan çok değer verdiğim bir abim. O olmasa beim için petro beslemek ya hayal, ya da uzun bir zaman gerekirdi. Siz etrafınıza bakın. Kimde ne var ise alabilceğiniz gidip alın. Bu türü yaşamadan asla bilemezsiniz nasıl olduğunu.
 
6: Dekor konusunda büyükçe kayalardan oluşan sayı olarak 5-6 kadar ortada yüzme alanı bırakacak şekilde dekor yapabilirsiniz. Petrolar çok hareketliler. Her yere girip çıkıyorlar. Yuvarlak hatlı olursa kayalar yaralanmamaları için iyidir. Eğer köşeli kayalarınız varsa keskin yerlerini zımparalayın derim. Ama mutlaka erkekler için bölge yapmayı unutmayın. Bitki düşünürseniz bence hiç düşünmeyin. Bern denedim olmuyor. Kökünden kopartıp söküyorlar. Özellikle aç kaldıklarında. Çok yedikleri için duramıyorlar. Dediğim gibi kayaları koyun, açın yosun yapacak ışığınızı, onlar kayalardaki yosunları kemirsinler.
 
7: Petroların yanına bence en güzel tür az sayılı bir trop kolonisi olabilir. Ben, benimkilerin yanına 1 erkek red reinbow attım. Balığı 2 hafta dışladılar. Balık korkusuna kayaların altından çıkamadı. Doğru düzgün yem yiyemedi. Ama 2 hafta sonra nasıl olduysa birbirlerine alıştılar ve beraber takılmaya başladılar. Şimdi sorunsuz geçiniyorlar. Hatta trop petrolarla yarışıyor resmen yem yicekleri zaman. Çok komik duruma da düşüyor. Kendisinin ufacık ağzı var, petroların kocaman. Yanlarına cüce vatozda atabilirsiniz ama ufak olmasın. Rahat 7-8 cm olsun en az. Yoksa petrolar aç kalırsa affetmeyebilir. Onun dışında ben başka balık denemedim. Ama deneyerek görebilirsiniz.
 
8: Üretim olarak bişi diyemicem. Çünkü daha tecrübe edemedim. İnanın dört gözle üremelerini bekliyorum. 19 adetlik bir kolonim var. Erkek sayımda fazla yok çok şükür. Sanırım benimkiler 16-18cm kadar büyüdüklerini varsayarsak biraz daha zamanları olduğunu düşünebiliriz. Ama bu sene sonuna ben ümit ediyorum ya bakalım hayırlısı. Ama bol dişili koloni olması lazım sanırım.
 
9: Beslenmesine gelince, küçüklüklerinden beri kullandığım yemler şöyle;
Tropical spirulina süper forte pul,
Tropical spiru tabi A tablet (Bu tablete resmen bayılıyorlar)
Sera flora,
Tetra pro vegetable
Birde haftada birkaç sefer tetra bits vermekteyim.
Ama genel kanım şöyle, benimkiler hiç yem ayırt etmediler. Ne versem yediler çok şükür. Belki seçende olabilir. Sanırım küçüklükten nasıl alıştırırsanız öyle gidiyor. Gerçi çok iştahlı oldukları için pek yem seçmiceklerdir. İşin en güzel tarafıda bu zaten. Yem seçmeyen balık kendini sevdirir. Makalede ki gibi haftada bir gün bende aç bırakıyorum. Yoksa çatlarlar diye korkuyorum.
 
10: Bu türü ilk aldığınızda en güzel cevabı, balığı aldığınız kişiden alabilirsiniz. Beslendikleri ortamıi yedikleri yemleri öğrenip sizde düzeninizi ona göre ayarlarsınız. Ama sanmayın bir trop kadar nazlıdır. Hiç korkmayın. Hiçde öyle değiller. Her ortama çabuk ayak uyduruyorlar.
 
Bunların dışında benim birkaç görüşüm daha olacak.
- Ben bu balıklarda hiç hastalık görmedim. Çok dayanıklı balıklar. Kolay kolay hasta olmuyorlar. Hatta hiç olmadılar. O nedenle korkunuz pek olmasın.
- Çok yem yerler. Aşırı tüketiyorlar. Ona göre bütçenizi ve filtrasyonunuz iyi hazırlayın. Yem o kadar da korkutmasın sizi, ama filtrasyon ciddi olarak önemli. Çok yedikleri için çok kirletiyorlar.
- Hiç nazlı balık değiller. Aksine cana yakın, ele avuca gelir, elinizden yem yer, kendini sevdirir adeta. O yüzden kendilerine bağlarlar. En azından benimkiler öyle. Odaya bir gireyim. Yeterki beni fark etsinler. Hani alabalık havuzu olur, içinde binlerce alabalık vardır, bir yem atarsınız su sanki kaynıyormuş gibi focurdar ya, aynı öyle benimkiler. Bazen korkuyorum elimi götürcekler diye. Ama bile bile elimi suya sokup elimi, parmaklarımı ısırmalarına izin veriyorum. Ama o kocaman ağızlarıyla öyle ısırmaya çalışıyorlar ki, çok hoşunuza gider.

SOnuç olarak bu türü herkesin beslemesini bende tavsiye ediyorum. Türüne göre zorluk derecesi vardır elbet. Ama benim beslediğim Petrochromis Macrognathus "Namansi" türü hiç de agresif değil.
Kafanıza takılan sorular olursa istediğiniz zaman öm atın. Bildiğim kadarı ile yardımcı olurum.
Bu arada Enes kardeşim, makale için bende ayrıca çok teşekkür ediyorum. Benim de çok işime yaradı. Sağolasın.
Herkese keyifli balık beslemeler.

Edit: Arkadaşlar, bu yazımı yazdıktan sonra, bugün petrolarımın ilk defa üremelerine şahit oldum. Ben biraz daha zamanı var derken heralde beni duydular, üremeye başlangıç yaptılar. En azından şunu biliyoruz ki, elimdeki tür 1 senede üreme zamanına ulaşıyor. İnşallah diğerleride en kısa sürede üremeye başlarlar. Bakalım bugün alınan yumurtalar nasıl olcak.
KarabeY2013-08-11 17:20:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SpacyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2011
İl: Antalya
Mesaj: 1248
SpacyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2013 13:21
Enes ve Celal her ikinizin de eline sağlık. Çok açıklayıcı ve öğretici olmuş, keyifle okudum.

Beğenenler: [T]91062,KarabeY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2013 09:38
Makale çok güzel olmuş. Sabitlenmesi iyi  olur bence. Elinie sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2013 18:36
[QUOTE=KarabeY]

[/QUOTE]


Celal abi konuya katkıların için çok teşekkürler, şimdi daha yararlı bir hale geldi konu.  İnşallah Petrolar ülkemizde yayılacak.

[QUOTE=Spacy]Enes ve Celal her ikinizin de eline sağlık. Çok açıklayıcı ve öğretici olmuş, keyifle okudum.[/QUOTE]

Çok teşekkürler Can abi, beğendiğine sevindim. İnşallah sendeki Red Bulu'lar birer üretim canavarı olurlar da türün ülkemizde yayılması için büyük bir adım atılmış olur. 

[QUOTE=celalabay]Makale çok güzel olmuş. Sabitlenmesi iyi  olur bence. Elinie sağlık.[/QUOTE]

Çok teşekkürler, bir yararı olabildiyse ne mutlu. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih KALAÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13672,2[/B]
Kayıt: 16/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 317
Fatih KALAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 00:55
Güzel bir çalışma olmuş gercekten boyle bilgilere cok gerek var. Teşekkürler emeginiz için. .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir