Petrochromis Moshi Yellow & Black Caramba
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2015 19:24
Uzun zamandır beslemek istediğim fakat bir şekilde ertelemek zorunda kaldığım bir türdü. Son dönemde ithalatçıların petrochromis türlerine daha fazla kayıtsız kalmamaları sonucu daha ulaşılabilir bir hale gelince ilk işim bu türü edinmek oldu. Malum tür hakkında epey sert olduğu, bir ayın sonunda tankınızda sadece bir erkeğin kalacağı şeklinde birçok efsane olması beni epeyce tedirgin etse de, nihayetinde akvaryumda beslemeyi başaran arkadaşların varlığı beni de cesaretlendirdi. Balıklar yaklaşık 1 aydır bendeler ve çok şükür ki oturdular, hepsi yeme alıştı, artık bize de tanıtımını yapmak kaldı. Bu arada efsanelerinin çoğununda uydurma olduğunu bizzat kendim deneyim ettim. Evet balık sert bir balık fakat abartıldığı kadarda değil. Bir dönem tropheus brichardi türleri için çok sert denilirken şimdi bir çok brichardi varyetesi beslenmekte. Üstelik bu türü şu anda 1.50 lik tankta kolonisini oturtan arkadaşlarımızda olmuştur. Tropheuslar ve Petrochromisler uyumlu bir tank arkadaşı oldular.
Fatih KALA 2015-03-30 17:14:04
Petrochromis Moshi Yellow Deneyimlerim
Öncelikle bu kısa yazı sadece kişisel gözlemlerim olup genel geçer değildir, fakat bu türü besleyen arkadaşlarda bu yazıya katkı verirlerse sevinirim.
Uzun zamandır beslemek istediğim bir türdü araya bir takım sıkıntıların girmesi ile nihayet yaklaşık 2,5 aydır beslemek kısmet oldu. Öncelikle beslenmeleri aynen tropheuslardaki gibi yani bitkisel ağırlıklı , yani tropheuslara verdiğiniz yemlerin aynısını moshi yellowlara vermeniz mümkün.
Hatta balıkların bloat sorunları olmadığından dolayı yine ağırlıklı bitkisel yemler versem de, protein içeren yemleri de tropheuslardan daha sık aralıklarla verdim ve bir sorun yaşamadım.
Balıkların rengi sarı ve tonları şeklinde erkek ve dişilerde renk farkı yok, fakat erkek balıkların sarılıkları daha parlak ve alıcı. Fakat balıklar strese girdiklerinde renklerini karartabiliyorlar, gün içerisinde kahverenginden tutunda açık sarıya kadar aradaki tüm renk tonları görmeniz mümkün. Özetle renk olarak yanar döner bir yapıya sahipler. Fakat özellikle çiftleşme sırasındaki renkleri görülmeye değer.
Erkek dişi ayrımı çok kolay, erkek balıkların arka alt ve üst yüzgeçlerinde sarı turuncu arası renkte parlak yumurta benekleri var, dişilerde ise bu benekler belli belirsiz ve daha renksiz, bu sebeple anüs vent yapmaya dahi gerek kalmadan balıkların cinsiyetini ayırmak mümkün.
Genel olarak tropheus gibi hareketli balıklar bir yerde pek sabit durmuyorlar baskın erkeğin izin verdiği ve kolonideki hiyerarşideki yerleri ölçüsünde akvaryum içinde gezip yemleniyorlar.
Akvaryum ebatı en az 1.50 cm boyunda olmalı daha küçük akvaryumlarda moshi yellow beslemek çok zor olur diye düşünüyorum. Bu türdeki en büyük sorun sertlik bir defa erkek sayısı ya 1 ya da 3 ve üzeri olması gerekiyor. Bu türe 2 erkek olarak bakılmasını tavsiye etmiyorum ama istisnalarda olabilir tabi. Koloni oluşturulurken bence en önemli şey balıkların benzer boyutlarda almak lazım, erkek balıkları da dişilerle aynı boyda veya en fazla 1-2 cm büyük olması bence daha doğru olur. Keza dişileri de mümkün mertebe aynı boyda seçmek lazım bu şekilde akvaryumda balıklar birbirlerine denk ölçüde olacaklarından dolayı bir veya birkaç balığın aşırı baskınlık kurması bu şekilde engellenebilir.
Koloninin oturma aşamasında tropheuslarda olduğu gibi ilk zamanlar kovalamacalar ve kavgalar yaşanıyor, bir süre sonra bu kavgalar son buluyor. Fakat aşırı sert bir erkek çıkma ihtimali her zaman dikkate alınmalı ve ilk zamanlar koloni iyi gözlenmeli, sürekli aşırı şekilde diğer balıklara vuran ( büyük ihtimalle erkek balık olacaktır bu ) balık koloniden çıkarılmalı. Üremeleri tropheuslardaki gibi ağızlarında kuluçka yapıyorlar, yani üremeleri de tropheuslar ile aynı şekilde gerçekleşiyor. Koloni sayısı tropheuslar gibi 10 balık ve üzerinde olması dahqa iyi olur, gerçi ben 1-8 dişi şeklinde bakıyorum, yine Mehmet Tokgöz beyde 1-5 şeklinde kolonisini oturttu fakat yine de 10 ve üzeri balıklık bir koloni daha iyi olur diye düşünüyorum.
Bu türün en güzel özelliklerinden birisi de tropheuslar ile birlikte hiç sıkıntı olmadan beslenebilmesi, zira tropheusları neredeyse görmezden geliyorlar, sanki akvaryumda onlar yok gibi davranıyorlar. Hatta önünde çiftleşen tropheusları dahi pek rahatsız etmiyorlar.
Benim genel kanaatim koloninin kurulması aşamasında boya ve orana dikkat edilirse ve başlangıçta olması muhtemel sertlik sorunu çözülürse, çok keyif veren bir balık, tropheustan sıkılanlar veya tropheus ile birlikte beslemek isteyenler için, trop tankınızı bozmanıza veya fazla bir değişiklik yapmanıza gerek kalmadan bakılabilecek bir tür.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, benim dışında bu türü besleyen arkadaşlarda fikirlerini paylaşırlarsa hem en doğruyu bulmuş oluruz. Hem de beslemeyi düşünen arkadaşlara yol göstermiş tecrübelerimiz paylaşmış olur, bizim yaşadığımız sıkıntılar ile onlar daha az karşılaşırlar diye düşünüyorum. Tüm hobici arkadaşlarıma sağlıklı keyifli hobiler dilerim….
Beğenenler: [T]78869,kaan.b.[/T][T]148030,tanganikantalya[/T]
Teşekkür Edenler: [T]165595,ersenonayli[/T][T]148030,tanganikantalya[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2015 02:33
Fatih bey harika balıklarınız varmış. Tek kelimeyle müthişler...
Fotografçılık yönünüzünde az aşagı kalır yanı yok
Keyifli mutlu saglıklı hobiler dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2015 15:33
Maşşallah keşke tam akvaryum fotosu alabilseydik.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2015 13:57
Teşekkür ederim güzel sözleriniz ve temennileriniz için. Müsait olduğumda akvaryumun tam görünümünü koyarım inşallah...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2015 23:10
Fatih abicim yüreğine emeğine sağlık olsun. 41.5 Kere maşallahları var balıklarının. İyi hobilerin olsun abicim. :-)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2015 01:18
Hocam balıklar süper :) bu türler yaygınlaştırılmasııt inşallah :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2015 16:58
Fatih bey maşallah canlılar çok güzel ayrıca sizinde fotoğraflar da göstermiş balıkları.
Tebrik ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2015 16:49
Maşallah Fatih bey Çok Güzel canlılar,Allah nazarlardan saklasın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2015 12:22
Tüm hobici arkadaşlarıma güzel söz ve dilekleri için ayrı ayrı teşekkür ederim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2015 03:51
Abi aciklama ve baliklar 10 numra maşallahyusufkala 2015-03-31 03:52:53
Teşekkür Edenler: [T]165595,ersenonayli[/T][T]107118,Fatih KALA[/T]
+1: [T]165595,ersenonayli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir