Physa Marmorata ( Adi salyangozlardan bir tür )


Deniz35Çevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 51
Deniz35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2010 01:40
Physa Marmorata

Bitkili akvaryumların korkulu rüyası gibi görülen bu canlılar neredeyse hepimizin akvaryumunda vardır. Bir süre sonra onları görmekten bıkacağınızı ne yaparsanız yapın kurtulamayacağınızı anlarsınız. Tabii ki bu canlılardan kurtulma yöntemleri var. En kesin çözüm ilaç kullanmak fakat biliyoruz ki özellikle bitkili tanklarda beslediğimiz bu ilaçtan aşırı etkilenecek canlılardan bazıları da elma salyangozu ve karides gibi omurgasızlardır. Ayrıca sudaki yararlı mikroorganizmalar bu ilaçlardan etkilenip yok olacaklardır. Genelde bu ilaçlar bakır içerir ve suyu değiştirseniz bile akvaryum silikonlarına kadar işler. Anlayacağınız uzun süre akvaryumda kalır. Doğal olarak pire için yorgan yakmayı kimse istemez.

  Aşırı üremesi ve akvaryumu belki 1 hafta belki 1 ayda istila etmesi yüzünden adi salyangoz adı yakıştırılmış olacak ki çok da adi ve alçak yapıda hayvanlar değiller. Akvaryuma verdikleri zarar aslında yok gibi. Tek sorun yaptıkları görüntü kirliliği. Ha bazen yeterli yiyecek bulamadıklarında bitkili tanklardaki bitkileri de tırtıklamaları bir sorun olarak görülebilir.

  Yararlı yönlerine bakacak olursak sudaki algleri çok hızlı bir şekilde tüketirler. Alg sorunu yaşayan akvaryumlarda kullanılmaması konusunda bir neden göremiyorum. Ayrıca bir balık öldüğünde eğer akvaryumun başında değilsek balık akvaryumda öyle sallanır durur suyun kimyasal dengesini bozabilir. Fakat bu salyangozlar birden hücuma geçer. Ölü balığın yaydığı mukozayı bir güzel yer, süpürür, siler akvaryumda balığın izini bırakmaz. Sayıları çok olduğundan çok hızlı şekilde bu tür ölü canlıları tüketebilirler.

  Yapılarına baktığımızda boyları 6mm kadardır. Yavrularını yaklaşık 1,5-2mm olduklarında gözlerinizle rahatça görebilirsiniz bundan önce görmeniz biraz zordur. Yaklaşık 1-2 haftada ergin boya gelirler. Bu suyun elverdiği şartlara göre kısalıp uzayabilir. Fakat ne olursa olsun üreyeceklerdir. Sadece sıcaklık ve besin şartlarına bağlı olarak üremeleri durabilir. 0-30 santigrat arasında yaşamlarını sürdürebilseler bile 10-15 derecenin altında üremeleri kesinlikle duracaktır. Diğer salyangozlara göre çok hızlı hareket edebilirler. Saniyede 2mm’nin üzerinde bir hıza ulaşabilirler.

  Dikkatli gözlemlediğimizde biri birinin üzerine çıktığında hiç beklenmeyen bir hamleyle çok hızlı bir şekilde kabuklarını sallayıp üste çıkanı üstünden fırlattığını görebiliriz. Ayrıca sadece bir yere tutunmadan da hareket edebilirler. Kendilerini kuş gibi süzülerek suya bırakıp dibe inebilirler.


  Solungaçlar ile suda gerekli oksijenini alırlar. Elma salyangozlarına benzer bir ağızları vardır. Kendisi dahil kabuğu siyahtır(koyu gri). Üzerinde kahverengimsi parlak noktalar yer alır. Ayrıca hermafrodittirler. Yani kendi kendilerini dölleyebilecek sperm ve yumurtayı üretebilirler. Fakat aralarında çiftleşme de olabilir. Yumurtaları bir jel görüntüsündedir. Genelde bitkilerin üzerine bırakırlar fakat iç filtreler de yumurta bırakılabilecek güzel yerlerdir. Sonuç olarak yumurtlanabilecek her yere yumurta bırakabilirler.

  Su şartları bu canlılar için kötüleştiğinde ölmeye başlarlar veya kabuklarının parlaklığı gider. Ölen P.Marmorata’ların kabukları çok kısa bir sürede akvaryumda eriyip gider. Aside karşı çok hassaslar su çok sertleştiğinde kabuklarında olmadıklarını fark edeceksiniz. Hatta bu durumda elma salyangozlarınız varsa onların da kabuklarında beyaz aşınmalar olacaktır. Ölmeye başladıklarında suyun rengi kızıllaşacaktır. Üzerlerine asit döküldüğünde eriyerek kırmızı bir renk atarlar. Ölümleri suyun yapısında çok büyük oynamalar yaratmaz. Fakat topluca ölmeleri suyun kimyasını birden ciddi şekilde bozar. Ki zaten topluca ölmeleri suda bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu canlılardan ilaç kullanarak kurtulmak için birkaç kere düşünün. İlaç yerine elinizle toplayın veya salyangoz yakalamak için kullanılan yöntemleri deneyin. Ayrıca bu salyangozları daha küçükken yiyebilen makaranta gibi canlılardan alıp salyangozlardan kurtulabilirsiniz. Fakat makaranta akvaryumdaki elma salyangozları eğer ağzına sığıyorsa yiyecektir.

 

  Bu salyangozları kırıp balıklarınıza da verebilirsiniz. Fakat normal kendi yemi varken bu canlıları kırıp vermek pek hoş gelmiyor. En iyisi büyükçe bir kavanoza alıp bu canlıları orada toplamak. Küçük çocuklar için gözlemlemesi zevkli olacaktır. Ayrıca ne atsanız yiyeceklerinden sorunsuz, maliyetsiz küçük bir salyangoz kavanozunuz olur. Emin olun kavanozda bile çoğalıyorlar.

 

Yazı: Deniz Gölbaş

Deniz352010-07-01 01:42:27

Beğenenler: [T]151258,vrltrkylmz[/T][T]86587,kutaykan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖZCANÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 397
ÖZCANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 01:13
   Şeytan kulağına kurşun.
     Benim akvaryumda bunlardan yok. Fakat çok küçük bir salyongoz nesli var. Onlardan da kurtulamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serdalduraÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 185
serdalduraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 09:33
Katil salyangozlardan 10 tane al ve olacakları seyret. 1-2 haftada soyunu bile kurutuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GuppyKeeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2009
İl: Bursa
Mesaj: 1421
GuppyKeeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2010 14:54
Bende bundan vardı gerçekten çok yavrulamıyorlar.Ancak ramshornlar çok çoğalıyor.Şuan bir damızlık ramshornumu ve physa marmoratamı .bir fanusa koydum.Mutlu mesut geçiniyorlar.Ancak görsel bekımda güzel salyangoz physa marmorata.Hatta ben salyangozumla en son olan yarışmaya da katılmıştım. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 12:46
Bu salyangoz en son benim başımada bela oldu en belalısıda bu galiba forumlardan okuduğuma göre. Hergün üçdört anaç çıkartıyom 8-18 genç olanlardan belki 20-25 te bitkilerde yapışık 1-5mm likyavruları. Bıktım artık valla akvaryumda kiraz karides yavruları ,panda yavruları ve vatoz yavruları olmasa tüm akvaryumu boşaltıp bitkisiz yapacam epey birsüre ve bunların kökünü kurutacam. Bence zararları faydalarından fazla. Ölü bitki, ölü balık tüketmek yada yosun yemek için karideslerim, neritelerim, clithonlarım ve vatozlarım çok fazla bile geliyor. Her gün elimi akvaryuma sabah ve akşam olmak üzere iki defa daldırıyorumki bunları ayıklayayım. Arkadaşlar benim gibi  hergün uğraşmak istemiyorsanız ve bol bitkili akvaryumunuzda adi salyangoz yoksa kesinlikle temiz olmadığını bildiğiniz bitkileri akvaryumunuza eklemeyin! Üç dört dal gül bitkisi eklmiştim bu hale geldik. Ne rahatmışım önceleri, bitkilerdeki  minik salyangozları  ezeyim diye hep bitkilerim bozuldu delik deşik oldular. Artık bulabilirsem iki adet 5-6 cm makrakanta alacam ufak adileri yesinler diye, üç dört adette elma salynagozu alacam yumurtaları belki yer diye. Savaşı kazanamazsam, olmazsa tüm kaliteli salyangozlarımı çıkarıp 8-10 helena (katil) alacam öyle denicem. Bana şans dileyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NarvalÇevrimiçi

Özel Üye
[C]3,3,100856[/C]
Kayıt: 29/10/2010
İl: Bursa
Mesaj: 551
NarvalÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 13:10
Bencede bu tür tam bir istilacı,ramshornlarla kıyasladığımda bitkilere zararları çok fazla oluyor.Ramshornlar öncelikle bitkilerin üzerindeki alglerle ilgilenirken, bu tür algler dururken bitkileri de yiyebiliyor.Bitkili akvaryumlarda görüldüğünde acil kurtulunmalı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scar_faceÇevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 59
scar_faceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2011 13:18
Bu tür e istilacı demek bile az gelir.Ben adlandıramıyorum.Kesinlikle bitkilerinin kökünü kurutur ve mahveder.Kendimden biliyorum.

Beğenenler: [T]207181,ardacifcii[/T]
Teşekkür Edenler: [T]207181,ardacifcii[/T]
+1: [T]207181,ardacifcii[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neanderthalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/10/2008
İl: Edirne
Mesaj: 187
neanderthalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 15:47
Arkadaşlar merhaba,
 öncelikle "adi" sözcüğü sınıflandırmada yaygın anlamında kullanılır.Yıllardır onlarca tankım oldu çoğunlukla bitkili tanklar ve her tankıma da bu canlıları kendim aşıladım sayıları akvaryumumun yapısına göre bir süre sonra bir dengeye oturdu.Bugüne kadar herhangi bir bitkiye zarar verdiklerine de şahit olmadım.Ha görüntüsü diğer salyangoz türleri kadar gösterişli olmaya bilir,hoşunuza gitmeyebilir ancak;akvaryum açısından faydaları tartışılmaz.Bu forumdan bir çok arkadaşımız yararlanıyor,burdaki bilgileri referans alıyor. Bu yüzden yorum yazarken daha dikkatli olalım ciddi kanıt gerektiren kesin yargılardan kaçınalım.
İyi günler...

Beğenenler: [T]182183,Magma[/T][T]191258,kiwi[/T][T]197549,Metafron[/T][T]151367,erakay[/T][T]199511,Kaangzkr[/T][T]86587,kutaykan[/T][T]73007,Öğretmen Ali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 16:57
Sarp bey belki özel tür salyangozlar olmasa dediklerinize katılırım, yada karidesler  ve yosun tüketen balıklar. Ama akvaryumun yanına geldiğimde çoğu bitkide bunlardan gördüğümde kendimi ihanete uğramış hissediyorum. Ben herhangi bir akvaryum, herhangi bir kum,  herhangi balık ve bitkilerle doldursam dediğiniz doğru ama ben zaten akvaryumumda gerekecek ortamı ve canlıları sağlamışken bu canlıların gelmesi benim akvaryumumdaki dengeleri bozdu, ayrıca benim dengemide. Bence oturmuş bir akvaryumda fazla balık ölümü olmaz, fazla yosun olmaz, dönem dönem olan yosun probleminide bu salyangozlar çözmez, o yüzden bu salyangozu çoğu bitkili akvaryumu olan hobici istemez, şimdi biz yazsak, mutlaka bu salyangozlardan bulundurun desek hobici arkadaşlarda özellikle temiz akvaryumuna bunlardan koysa, yüzde yüz eminim bize bir ay sonra beddua edeceğine. Akvaryumunuzda az bitki varsa veya bitki yoksa bu salyangozlar sorun olmaz ama akvaryumda çok bitki varsa işte o zaman bu salyangozlar tam bir baş belası. Bunların 50 tanesinin tüketeceği bir neon tetra ölüsünü benim kirazlarım yarım saat geçmeden iskelet haline getirirler.
Bu salyangozdan akvaryumunuzda varsa akvaryumunuzun yönetimi o andan itibaren sizden çıkmış demektir! Haa bana garanti eden olsun bunların sayısının 150 Lt akvaryumda 25 adet başımın üstünde yerleri var.  Ama mümkün değil, ben önermiyorum, en güzeli akvaryumunuzda dengeleri oturtun ve salyangoz gerekliyse salyangozu kendiniz isteyerek alın adi veya özel ama salyangoz kendisi gelmesin o kadar emek verdiğiniz akvaryumunuza. Gerisi sizlere kalmış. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 18:11
[QUOTE=acemibalık]
 Haa bana garanti eden olsun bunların sayısının 150 Lt akvaryumda 25 adet başımın üstünde yerleri var.  
[/QUOTE]
Merhaba;
20 litrelik akvaryumumda saymadım ancak sayıları kafadan 50yi geçmiyor.50 çok fazla olabilir ama en azından sayıları artmıyor.Akvaryuma 1 hafta yem vermezsem üreme azalıyor.Ama yemlemeyi çok fazla yaparsanız adeta coşuyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neanderthalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/10/2008
İl: Edirne
Mesaj: 187
neanderthalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 18:32

 Muhittin Bey merhaba,

beni sanırım yanlış anladınız.Benim sözüm kesinlikle bitkileri mahveder sözüne.Popilasyondaki birey sayısını belirleyen  önemli faktörlerden biri besin.Birey sayısı başlangıçta çok artabiliyor ama bir süre sonra dengeye giriyor.Akvaryumun oturmasıyla azalıyor dönem dönem sayısı artıyor bu da akvaryumda dengelerin değiştiğine dair ipuçları oluyor(düzenli ölçümler yapmayanlar için)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2011 20:30
[QUOTE=Cmshn] [QUOTE=acemibalık]
 Haa bana garanti eden olsun bunların sayısının 150 Lt akvaryumda 25 adet başımın üstünde yerleri var.  
[/QUOTE]
Merhaba;
20 litrelik akvaryumumda saymadım ancak sayıları kafadan 50yi geçmiyor.50 çok fazla olabilir ama en azından sayıları artmıyor.Akvaryuma 1 hafta yem vermezsem üreme azalıyor.Ama yemlemeyi çok fazla yaparsanız adeta coşuyorlar.
[/QUOTE]
 
20 Lt de 50 salyangoz var ise, 150 Lt de 375 salyangoz yapar. Yavruları hariç.  ;)  Bu benim için epey fazla bir sayı, 375 salyangoz demek, her yer salyangoz olacak demektir. Benim olan bir akvaryumda onları görmek istemezdim ama gölde yada derede onlara karşı değilim.


acemibalık2011-04-17 20:35:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2011 01:44
Benim akvaryumda da bu salyangozlardan mevcut. Bunlardan başka 3 tür adi salyangoz daha mevcuttu, yani toplamda 4 tür adi salyangoz. 1 minare, 1 Physa, 2 de adını bilmediğim ramshorn a benzeyen ufaklıklar vardı.
30 adet Katil Salyangoz aldım. 5 gün içinde bu 4 türden bu konuda bahsedilen Pyhsa Marmoratalar hariç hepsi kayboldu. Katil Salyangozların diğer 3 türü yediğini gördüm, boş kabukları topluyorum ama ne hikmetse Katiller bu Pyhsa lara pek dokunmuyor. Zaten Physa lar da Katilleri pek takmıyor, yüzsüz yüzsüz yanlarından geçiyor.
Katilleri ekleyeli toplamda 12 gün oldu. 6-7 gündür diğer 3 türü hiç göremiyorum. Acaba Katiller bu 3 türü yemekle mi meşgul şu an, Physa türünü sona mı saklıyorlar?:) ...Diye düşünüyorum ama gözlemlerime dayanarak şu an söyleyebileceğim: Katil Salyangozlar bu Physa Marmorata ları yemiyor. Çözümü Makrakantalarda arayacağım, İnşallah başarırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reddiyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2010
İl: Hatay
Mesaj: 333
reddiyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2011 18:55
Aslında şık bir salyangoz. Ben görüntülerini seviyorum. Aşırı çoğalmıyorlar bende. Zaten tek camda 3-5 tane görürsem 1-2 sini kovaya alıyorum ki orada bile çoğalıyorlar. Kırıldığında güzel yem oluyorlar. Dendiği gibi epey hızlı. Ben bitkilere zarar verdiğini görmedim. Renkleri desenleri güzel bence. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir