Proje 1 - Nano - Güncel fotoğraflar sayfa : 12


ElensarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 124
ElensarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 02:08
Merhabalar,

Kısaca kendimden ve projeden bahsetmem gerekirse; 15 seneyi aşkın bir süredir akvaryum hobisiyle iç içe olmakla birlikte, son 7-8 senedir tamamiyle tuzlu su akvaryumlarına yönelmiş bir hobiciyim.

Ancak sizde bilirsiniz, tatlı suyunda keyfi bir başka. Bende kendime/ofisime güzel bir bitki tankı kurmaya karar verdim. Ancak bir çok dalda tecrübem olsada, mercanların kökünü kuruturken ( iyi anlamda ) bitki konusunda tamamen tecrübesizim. İşte tamda bu sebepten ötürü sizden öğreneceğim çok şey var.

Ancak üstünde durmak istediğim bir konu var; biliriz ki biz forumcular yıllardır 'katı kurallar' dahilinde, kulaktan kulağa bilgilere bağlı 'her yeni hobiciye' o olmaz olmaz! bu olmazsa olmaz! gibi sert ve net ama aslı olmayan yaklaşımlarda bulunduk,bulundurulduk. Bundan 8 sene önce 12 Litre deniz akvaryumu mu ? dalgamı geçiyorsun sen ? veya Protein Skimmer'sız bir tank ? haha! gibi yorumların hepsini kırmaktan ve bu cümleleri kurmuş akvarist dostlarıma nano reefler kurmaktan hep gurur duydum. Tek niyetim burada, tecrübelerin konuşulması. Sizden ricam budur..

Çok uzattım, gelelim asıl eğlenci kısma. 

Adım : 1 - Birki akvaryumu yapma karar anı ;

Takashi Amano. Senelerdir üstadın yaptığı akvaryumları takip ede ede en sonunda banada vurdu. Daha sonra ufak nano bir şeyler ben neden yapmıyorum dedim ve başladım internette gezinmeye.

Esinlendiğim ve gördüğümde işte tamda bunu yapacağım dediğim akvaryum ;


Evet yapmayı planladığım akvaryumun ortalama mantığı budur. Özenle seçilmiş bir parça taş/kaya ve yemyeşil bir zemin. Ve tabi ki neonlar..

Gezmeye devam ettikçe, fotoğrafını paylaştığım tankın zemini kaplayan bitkinin Hemianthus Cuba olduğunu öğrendim. Ön cephedeki bitkiyle yapılmış, tutturulmuş çok güzel tanklar gördüm. Sonuç olarak zemin bitkim bu olacak. Satın alma evresine geçtiğimde size soracaklarım çok :)

Adım 2 : Akvaryumdan ne haber ?

Bir kaç sene önce yaptırdığım Nano deniz akvaryumumu kullanacağım. Boştaydı. Sumplı bir sistem olmasına rağmen pek yerim olmadığından sumpını iptal ettim. 

Ölçüleri : 45x35x35 Cama cam.

Akvaryumu beklemeden olması gerektiği yere kurdum. 

Buda görüntüsü : 


Üzerinde görmüş olduğunuz armatörde DIY'dir. Zamanında compact deniz akvaryumu floresnları için dizayn edip yapmıştım. Uzun bir sürede kullandım. Kısmet tekrar bugüneymiş. Bahsi geçen armatürü gene DIY led düzeniği ile geliştireceğim.

Işıklandırma : 

Cuba için yabancı forumlarda yüksek ışık gereksinimi olduğu yazılıyordu. Nitekim de power led kullanan bir çok hobici iyi sonuçlar almış. Bende floresan kullanmak yerine power led kullanma kararı aldım ve parçalarını sipariş ettim..


Birazdan kolları sıvayıp, armatürü çalışır bir hale getireceğim. 

Power Ledler ;

11 Adet 9000k Beyaz PL
4 Adet Mavi
1 Adet Kırmızı

Toplam 18 adet PL kullanacağım. 

Armatürle tankın başlangıç seviyesinden 5 parmak yükseklik kalacak şekilde yerleştirme yapacağım.

Son duruma bakarsak, akvaryum ve ışıklandırma yerli yerini almış olacak hayırlısıyla yarın.

Adım 3 : Diğer Ekipmanlar ;

Dün bir çok ekipmanla birlikte CO2 set aldım. Yarın elimde olacaktır.

92 GR Ista 


Ista Co2 İndicatör


Filtrasyon için ufak boy Dış filtre satın aldım. Çok büyük bir şey kullanmak istemiyorum, şelale kullanacakken, son anda yeni çıkmış Sun Sun marka bir filtre görünce denemek için aldım. Yeterli olacağını düşünüyorum.

Ürün bu :



Evet tam olarak bu aşamadayım. Işıklandırmayı sağlıklı bir şekilde kurduktan sonra, ve yurıkada bahsi geçen ekipmanlarım geldikten sonra, aklıma çok taktığım diğer aşamaya geçerek sizden fikirler ve bilgiler almak istiyorum.

Taban malzemesi konusu aklımı çeliyor. Bitki satan bir yer bana hiç para harca, lav taşı işini görür bizde ondan kullanıyoruz dedi.

Ancak benim aklımda Oliver Knott var. Bir başka kaynakta bana oliver knott almakla işi bitirirsin diyor. Fakat çok pahalı. Nerden baksanız 6-7 kg kullanmam gerekir diye düşünüyorum çünkü arkaya doğru yükselti yaparak derinlik katma gibi bir niyetim var. 




Bu arada az önce armatürün iç aksamını bitirdim. Soğutucuları düzgün bir biçimde birbirine bağlayarak, LED PCB'leri için delikleri açtım vede pcb'leri monteledim. Ledleride lehimledikten sonra bağlantı aşamalarına geçmiştimki ufak bir hata sebebiyle 6 ledi yaktım :/

Malum yenilerinin siparişini verdim az önce. RGB tecrübem olmadığı için yanlış PCB aldığım kanaatine vardım. Yani 9 led takılabilen PCB 3'e bölünebilir cinstendi bu yüzden kafam karıştı açıkçası. Biraz önce verdiğim siparişte tek sıra 9'lu aldım.

Bakalım cuma günü geldiğinde hatasız kurulumu yapabilecekmiyiz :)





Elensar2015-04-29 06:47:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MESUT t.Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 816
MESUT t.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 08:37
Kazasız belasız kurmanız dileğiyle. Son durumların fotoğrafları ve masraf konusunda da bilgi verirseniz bitkili akvaryum kurmak isteyen bana ve diğer forum üyelerine de yardımcı olursunuz. Sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 09:30
Çok güzel ve profesyonel bir ön hazırlık aşaması olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 09:33
Evet. Ben de sabırsızlıkla ileriki aşamaları merak ettim. Takipteyim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UĞURÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2010
İl: Sivas
Mesaj: 518
UĞURÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 09:53
Merhaba,
Yaşamış olduğunuz bu sorun umarım ilk ve son olur merakla takipteyim öncelikle led armatürün performansını cuba üzerinde merak ediyorum.Kolay gelsin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4343
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 09:54
Güzel bir çalışma oluyor, takipteyim.

Power led konusunda, cubada mutlaka istediğinizi verecektir. Cuba led ışığını seviyor. Geçmişte sadece 7000k beyazla bile başarılı sonuçlar alan arkadaşlar olmuştu. Genede normal kırmızı yerine 3-4 adet 660nm deep red kullansanız çok daha iyi sonuç alırsınız. Özellikle cuba dışındaki diğer bitkilerde. Deep red bulmak kolay değil o yüzden size direk linkini vereyim,

http://ledstok.com/category/121/deep-red-650-670nm.html 

Rgb pcb si talihsizlik olmuş. Acemilik zamanında benimde başıma gelmişti. Alırken düz seri olmasına dikkat etmek gerekiyor. Fotolardan tam emin olamadım, ledlerin altına azcık termal macun sürerseniz daha uzun ömürlü olacaklardır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 10:29
Güzel bir kurulum olacağa benziyor.

Ancak örnek aldığınız tasarımda tankın uzunluğu daha fazla. Sizin ise arkaya doğru derinliğiniz daha fazla. Dolayısı ile sizin kareye yakın ebatlarda bir iwagumi tasarımını incelemenizi tavsiye ederim. Örneğin benzer bir çalışmayı Cem Kırcalı yapmıştı. https://cemkircali.wordpress.com/tasarimlar/cuba-akvaryumum/

Dekor kayalarını Moda'daki interzoo pethop'tan bulabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:10
Güzel bir kurulum olacağı kesin, deniz akvaryumu ile uğraşmış olanların özenine hayranım.

Taban bitkisi düşünüyorsanız lav kırığı da olsa Oliver Knott da olsa az miktarda bir destek malzeme (JBL Aquabasis gibi) ya da misket gübre kullanmanızda fayda olacaktır. Taban malzemesini seçerken tasarımda kullanacağınız diğer kök, kaya gibi elemanlara uygun seçerseniz ileride "yahu bunun rengi de bunu uymuyor, tabanı mı değiştirsek ama bu saatten sonra da offf kim uğraşacak" gibi sıkıntı yaşamazsınız. (kendimden biliyorum)

CO2 sistemini aldıktan sonra bence bu tarz bir destek ile engeliniz kalmayacak.

LED ile ilgili tecrübelerinizi de paylaşmaya devam ederseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ElensarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 124
ElensarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:25
@MESUT t.  Teşekkürler, tabikide bilgilendirme yapacağım.
@nasreddin Estafurrllah, bitki tankı konusunda en acemesi benimdir şuan :)
@Umut Başar Teşekkürler her aşamayı paylaşacağım mutlaka.
@UĞUR Sağolun, umarım öyle olur. Resmen güle oynaya ledlerle uğraşırken komik bir hata yaptım. Dün bitecek olan armatür cumaya sarktı =)

@darkaura  Led armatür ve diğer tüm ekipmanlar tamamlandığında bitki seçimini hep birlikte yapalım. Belki daha az nazlı, daha kolay büyüyen güzel zemin bitkileri vardır. Dün ledler bozulunca vermiş olduğunuz linkte yer alan siteden tekrar alışveriş yaptım. Tabi haliyle içerisinde bahsi geçen ledden yok. Sadece bu sefer 1 kırmızıyı 2'ye çıkarmak için 2 adet kırmızı siparişi verdim. Ciddi anlamda bu deep red'ler sonuç değiştirir mi ? illada olsun dermisiniz yani..

@rizasirman Evet :) örnek aldığım akvaryum dikdörtgen. açıkçası başta yeniden akvaryum yaptırıcaktım sırf bu sebepten hatta akvaryumu koyduğum sehpayı alırken niyetim oydu. Nedense küp sevdam ağır geldi ve dediğiniz gibi akvaryumumda derinlik olduğu için arkaya doğru daha rahat yükselti yapabileceğimi düşündüm. İnterzoo'dan dün haberim oldu, evimide çok yakın. Kayaları kesinlikle oradan alacağım. :)

@pekozgur Taban için açıkçası normal bitkki toprağı kullanıp, üzerine 3-4 cm quartz serp diyen arkadaşlar var. Açıkçası bu işi tek tip kum ile bitirebleceğimden kuşkuluyum çünkü yükseltilerim çok olacak. Bir şekilde cebimi çok yormayacak şekilde yapmalıyım bunu. Oliver'e girişirsem 150 tl kadar bir ücret öderim akvaryumun zemini için. Aquabasislerin 5 litresi 50 liraya yakın. Zemine ondan döksem, üzerine ne dökerim karar veremedim.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:43
Akvaryum kurulumunuz hayırlı olsun. Bir çok led paylaşımı var ancak bizler merak ederek her yapanın uzun uzun anlatmasını bekliyoruz neden bilmiyorum :D Sanki farklı bir hikaye dinliyor okuyor gibi oluyoruz sanırım :) Bi dönem çok araştırdım ama içinden çıkamadım sonra boş verdim. Tam anlamı ile sorunsuz yapabileceğime inandığım gün bende bir power led işine girip kafama göre akvaryumumu şenlendireceğim :) Tekrardan tebrik ediyorum. Gelişmeleri yakından takipteyim. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ElensarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 124
ElensarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:46
[QUOTE=Goksen]Akvaryum kurulumunuz hayırlı olsun. Bir çok led paylaşımı var ancak bizler merak ederek her yapanın uzun uzun anlatmasını bekliyoruz neden bilmiyorum :D Sanki farklı bir hikaye dinliyor okuyor gibi oluyoruz sanırım :) Bi dönem çok araştırdım ama içinden çıkamadım sonra boş verdim. Tam anlamı ile sorunsuz yapabileceğime inandığım gün bende bir power led işine girip kafama göre akvaryumumu şenlendireceğim :) Tekrardan tebrik ediyorum. Gelişmeleri yakından takipteyim. Kolay gelsin.[/QUOTE]

Teşekkürler :) Açıkçası bende zamanında öyleydim. Güvenmiyordum ledlere. Ancak sonra hem maliyeti düşük hemde uzun ömürlü + az yer kaplayan şekilde kullanılabildiğini farkettiğim andan ihtibaren lede dönüş yaptım. Bakalım deniz akvaryumu tamamda, bitkide ne olacak :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:51
Ortalama 8cm'lik taban için 13lt taban malzemesi size yeterli. Bunun içinde 2 litre Aquabasis kullansanız yeter, kalan 10-11lt de alta orta büyüklükte lav kırığı üzerine de siyah quartz ile istediğinizi elde edebilirsiniz. Önde 5cm derinlikten başlayıp arkada 11cm'e kadar çıkabilirsiniz bu şekilde. 

Quartz'ın en büyük avantajı bitki dikimi kolay ve kökle beraber çıkmasını engelleyen bir ağırlıkta. Ayrıca siyah olması da yeşil tonlarını güzel göstermesini sağlıyor. 


Hayran olduğum ve her yerde taban kurulumu nasıl olurun mantığını çok güzel sergilediği için paylaştığım bir tasarımın linkini ekliyorum. 

Ne yazık ki bizim forumumuzda bu kadar detaylı anlatım bulmak çok zor. Keşke birileri yapsa..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 11:56
Kurulumunuz hayırlı olsun,aynı dış filtreden kullanıyorum;sizin akvaryumunuz içinde yeterli geleceğine kanaatindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2014 12:07

Öncelikle hayırlı olsun, beklentinizi karşılayan bir tank olacağına eminim. Benim konuda dikkatimi çeken Co2 sisteminiz oldu.  92 Gr 'lık set uzun vadede ekonomik olmayacaktır. İnternette satılan 3'lü yedek tüplerinden 2-3 paket almanız iyi olur. 24 saat co2 sistemini açık bırakırsanız sn'de 1 -2 damla verilecek şekilde, 30 günde tüp bitmektedir. 12 saat co2 sistemini açarak 2 ay kadar idare edebilirsiniz.

Co2 'yi kurduktan sonra gaz çıkışı için vanayı açtığınızda hassas olmanızı tavsiye ederim. İlk açışta ben biraz fazla açınca vanayı sanırım 10 günlük gazı 1-2 sn içerisinde yedim.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir