Sehpa almak isteyenler
Arkadaşlar merhaba ;
Uzunca bir süredir 100*40*50h cm boyutlarındaki tankıma göre uygun fiyata sehpa arıyordum,fakat sehpa fiyatları 100-160 ytl arasında değişiyordu makul çözüm olarak bir abimizin sayesinde ( Erkan ALPER ) yapmaya karar verdik ve resimde görülen sehpa bana 45 ytl'ye mal oldu suntaları rengine göre seçip beğendik,zaten satılan yerde boyutlara göre kesip hazırlıyorlar bize sadece motajı kaldı ilgili arkadaşlara tavsiye edebilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
iyi olmuş bende demir profilin üzerine giydirme yapmayı planlıyorum ama ben malzemeyi öyle ucuza bulamadım. Siz nereden temin ettiniz?
Arkadaşlar malzemeleri BAUHAUSE' dan aldım yazacaktım siteye fakat uygun olur mu acaba diye karar verermedim.
Saygılar
yok refik bey değil bükülmeyi esnemeyi dahi tankı koymadan önce ve koyduktan sonra görmedim,bu ağırlıkta ki bir tankın sehpasına güvenle demir profile gerek yok diyebilirim.
Serkan bey zaman içinde suntanın suyu çekmeyeceğini umarım. Çünkü tüm ağırlık dikey suntaların üzerinde durmasına rağmen yinede zaman içerisindeki nemden suntanın zarar görebileceğini bu yüzden kaplamasına çok dikkat etmenizi öneririm. Bende bauhause dan tahta kestirip işler yaparım fakat akvaryum sehpası için cesaret edemeyip profil yaptırdım 50ytl ye altıntepede demirci buldum. Şimsi üstüne giydirme için aynı yöntemi kullanacağım elbette ama benim suntalar ağırlık taşımayacak. Yinede elinize sağlık başarılı olmuş adım adım yapılışını ve tam ölçülerinizi merak ettim.
Sağlıklı balıklar
Serkan ve Kemal bey suntalar kaplamalı halde satılıyor maun,ceviz,vs renk seçeneği var yani akvaryuma uygun rengi seçiyorsunuz ölçüleri verip adamlar kesiyorlar ayrıca akvaryumun üzerindeki kaplamalar orjinal akvaryuma ait yani ben çıta eklemedim sadece akvaryum rengine uyan suntaları aldım.Suntaların dikey ve yatay birleşme yerlerinden vida ile sabitledim.Kesim yerlerinede yine aynı renkte ütüyle yapışan şerit yapıştırdım.Arkayada kontraplak çaktım.Altada 4 adette ayak o kadar.Sağlamlık konusuna gelince nem tabana değil tavana nüfus edeceğinden nemden etkilenecek yerin aydınlatma kapakları olduğunu düşünüyorum onlarıda engelleyecek olan camdır yani akvaryum üstünü tamamen camla kapatıp (yem atılacak kadar boşluk bırakıp) hem nemden etkilenmemiş hemde ısı tasarrufu yapılmış olunur.Ben öyle yaptım.Suntaların nemden etkileneceğini su çekeceğini sanmıyorum
Sehpa ölçüleri Boy:100,En:40,Yükseklik 53cm'dir.Sitede yeni olduğum için adım adım yapılışı hk'da ve resimlerini çekmek aklıma gelmemişti bilmiyordum böyle çalışmaların yapıldığını Öğrenince faydalı olacağını düşündüm keşke daha önce öğrenseydim
Bundan daha geniş boyutlarda tankınız var ise demir profil şarttır.Fakat 100*40*50 tanka demir profile gerek yok bence,
Sağlıklı balıklar
Serkan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ölçüler oldukça işime yarayacak. Şu nem ve su meselesi hakkında söylemeye çalıştığım şey akvaryumu doldururken, boşaltırken yada içine bir bitki veya kaya yerleştirirken mutlaka ellerimizden kollarımızdan sular cama yada mobilyaya damlıyor. Bu akan ve sızan sular aşağı doğru akıyor işte bahsettiğim bu sulardı. Suntanın kaplaması ile ilgili olarak söylemek istediğim şey ise şuydu bilirsiniz suntalar çıplak olarak 18 mm gelir. Ön ve arka yüzeylerine 1 mm kalınlığında kaplamalar atılmak suretiyle 20 mm yani 2 cm lik ölçü tutturulmuş olur ki bun kaplamalar çok ağır preslerde atılıyor içinde hava kalmasın diye. Bu kaplamalarla ilgili sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Asıl sorun yaşama ihtimaliniz olan yerler kenar kısımlar yani o ütü ile sıcak baskı yaparak yapıştırdığınız yerlerde oluyor. O kısımlar da çok ince boşluklar kalıyor ve o boşluklardan maalesef sunta suyu sünger gibi emiyor ve şişip kabarmaya başlıyor.
Allah korusun vida attığınız yerlerden birinden bu şekilde su alırsa demek istemiştim. O durumda sunta gibi zayıf bir malzemenin ağırlık dağılımına göre bir noktasını zorlaması durumunda dağılma ihtimali küçükde olsa var. Sunta yerine mdf kullanmanızı önerirdim çünkü suntanın gözenekleri mdf nin gözenekleri yanında mağara gibi kalıyor ve eğer o bauhause daki tahtaları kesen adamlara sorsaydınız suya ve neme dayanıklı malzeme hangisi diye size mdf yi önereceklerdi. Suya dayanıklı bir malzeme daha var ama o malzeme akvaryum dolabına uygun değil. Umarım anlatmaya çalıştığım şeyi anlatabilmişimdir. Yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Saplıklı balıklar,
Kemal bey ve adaşım önerilerinizi dikkatle konrol edeceğim çok teşekkürler bu arada adaşım sizin sehpanızda çok güzel gözüküyor.
Sağlıklı balıklar
Saygılarımla...
Ben teşekkür ederim Ulvi bey ;
Sitede acemi olduğum için yapamadım,inşallah diğer diy projelerimde yapım aşamaları olacak.
saygılar