Siyah benek hastalığı..
Siyah benek hastalığı ile ilgili yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmada konu ile ilgili güzel bazı yazılar buldum. Ancak ingilizcem, böylesi teknik bazı terimlerin de olduğu bir konu için çok güvenilir olmadığı için ingilizce olarak buraya ekleyeyim dedim. İngilizcesi yeterli olan bir arkadaş çevirip makale bölümüne kazandırırsa çok güzel olur. Çeviri olursa foto da var. Makaleye ekleriz. Saygılar...
- Living in the substrate until mature, an adult worm seeks out a host fish.
- After feeding for about six days, it falls off into the substrate.
- About five days later the worm's body ruptures and releases a new population of young worms, and the cycle starts again, but in larger numbers.
Once these worms start feeding on a host fish they acquire pigmentation, which causes the appearance of black spots about the size of a grain of salt on the body and fin membranes (view photo). Worms that freely move about on fish, the spots do not always remain stationary. On light colored fish they are easy to see, whereas on dark colored ones they may go unnoticed at first. Fish will scratch up against objects in an attempt to dislodge the parasites, and if allowed to progress the fish become lethargic, loss of appetite and colors occur, rapid respiration develops, and secondary bacterial infections can invade damaged tissue sites.
Treatment Recommendation
Give all infected fish a freshwater dip, followed by a formalin bath and continue treatment in a QT.
Preventing Reinfestation
Reinfection will occur no matter how effectively the fish have been treated if these parasitic tubellarian worms are not eradicated from the main aquarium. Unfortunately because they can survive for several months without a host, this is often not an easy thing to do, but here are some suggestions.
- Leave the main aquarium devoid of all fish for several months.
- Young worms live in the substrate and feed on detritus and organic debris until such time they mature and go in search of a fish host. By siphoning up excess organic matter that can build up on the bottom of the aquarium can help to control their numbers.
- For fish-only tanks that have no freshwater sensitive invertebrates present, hyposalinity can be applied.
~ Debbie & Stan Hauter
http://saltaquarium.about.com/cs/compldiagnodisease/a/aa041701.htm
[/QUOTE]
Yazıyı tam çevirmedim fakat en alttaki maddeye göre, tuzlu sularda ve ya az tuzlu surlarda görülen hastalıkmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar son 2 haftadır beneklerde fazlasıyla azalma gözlemledim..Hatta balıkların çoğunda yok oldu..Olan 1-2 balığımda da kaybolmak üzere..1 ay önce tatlısu midyelerini akvaryumdan çıkarttım.. Acaba parazitlerin yayıldığı kaynak onlarmıydı bilemiyorum..Belkide bir tesadüf..Ya da düzenli dip çekimi ve su değişimiyle zamanla yok oldu..
Canlıdaki Belirtiler:
Ağız ve çene altı bölümlerinde siyah benekler..
Balıklar ağız kavgası ediyor muhtemelen, ısırılan yerlerdeki mukoza yani balıkları dış olumsuz etmenlerden (bakteri, parazit, virüs)'lerden koruyan sümüksü tabaka inciniyor, incinince sudaki amonyak bu bölgeleri yakıyor ve kararma oluyor. Yara çok derin değilse suda çok kalitesiz değilse balıklar kendilerini çabuk onarır kurtarırlar düşüncesindeyim, yara biraz derin ve suda kalitesi ve balıkların bağışıklık sistemleri düşük olur ise ozamanda bakteriyel hastalıklar görülebilirdi, beyaz mantarlaşmalar gibi.
[EDIT]mesutok,2016-04-05 14:48:33[/EDIT]