soğutucu
Nano-resif akvarymumum için peltierli soğutucu yapmaya karar verdim. Fanlı soğutma önerilmişti bana ancak çok fazla buharlaşma yaratacağı ve her gün su eklemek gibi bir şansım olmadığı için (yaz aylarında sık sık şehirdışına çıkarım) peltier kullanmaya karar verdim. Çok basit bir sistem olacak peltierin ısınan yüzünü soğutmak için alüminyum heatsink i olan bir işlemci fanı, soğuktarafa da suyu soğutacak yarısı suyun içinde duracak şekilde paslanmaz çelik heatsink. Yalnız forumda bazı arkadaşlar bildiklerinden mi yoksa duyduklarından mı bilmiyorum ama bana titanyum haricinde her malzemenin paslanacağını söylediler. Tabi ki titanyum absürt pahalı olduğundan diy bir soğutucu için bir soğutucu parası harcayacak halim yok ve paslanmaz çelik kullanmak niyetindeyim. Paslanmaz çeliğe gelince, nanomda mekanik filtrasyon için kullanacağım eheim liberty filtrenin mili de çelik ve bunu kullanıp kullanamayacağımı almanya eheim teknik servisine mail atarak sordum kesinlikle problem olmayacağını söylediler. Ayrıca çelik eşya imalatında çalışan bir tanıdığıma sordum çelik tuzlu suda paslanır diyen saçmalamış olur dedi. Yanlış anlaşılmasın çoğu kişi çelik diye kaplama malzemeler kullandığından böyle bir fikirde olabileceklerini söyledi. Bana önerdiği malzeme ise çelik tencereler, saat bilezikleri gibi sıcak, ter, tuz bulunan ortamlarda kullanılan 304 veya biraz daha fiyat farkı ile cerrahide ve kaliteli takılarda kullanılan 316 çeliği kullanmamı önerdi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birde kullanacağınız metalin yüzeyini teflon ile kaplatma imkanınız varsa teflon da bu iş için iyi olabilir belki.
Zaten peltier'in ısınan tarafını saoğutmak için cooler master fanım var bir adet 478 pin işlemcilerde kullanılan, güçlü bir fan daha fazla soğutma isteyeceğini sanmıyorum peltier'in sıcak tarafının. Verim konusuna gelince, tabi ki bakır kullanmak en iyisi olacaktır, overclock canavarı anakartlarda da, bir kombinin içinde de bakır borular kullanılır. Ama tabi ki bakır salınım yaparak suyu zehirleyecektir, alüminyum da aynı şekilde. Bu nedenle çelik ya da titanyum kullanmak zorundayım tek dayanabilenler bunlar. Sonuçta teco, aquamedic gibi kaliteli soğutucularda da titanyum kullanılıyor ama bunlar 3 tane ev tipi buzdolabı fiyatına satılıyor:) Power supply diyerek kastettiğiniz pc güç kaynakları ise bunlar çok da verimli olmaz uzun süreli yüksek akım çekmeye dayanıklı değiller. Ayrıca 136 watt yaklaşık 13,5 ampere geliyor 12 voltta. Çoğu pc güç kaynağının 12 volt çıkışları bukadar güçlü değil, olanı çok pahalı. Elimde 12 volt 10 amperden 30 ampere kadar 3-4 adet kullanmadığım trafo ve 7800 mikrofarad kondansatörlü köprü diyotlar var bunları kullanacağım çok daha stabil ve parazitsiz çalışacaktır.
Tekrardan kolay gelsin.
[QUOTE=fixxxxxer]
Zaten peltier'in ısınan tarafını saoğutmak için cooler master fanım var bir adet 478 pin işlemcilerde kullanılan, güçlü bir fan daha fazla soğutma isteyeceğini sanmıyorum peltier'in sıcak tarafının. Verim konusuna gelince, tabi ki bakır kullanmak en iyisi olacaktır, overclock canavarı anakartlarda da, bir kombinin içinde de bakır borular kullanılır. Ama tabi ki bakır salınım yaparak suyu zehirleyecektir, alüminyum da aynı şekilde. Bu nedenle çelik ya da titanyum kullanmak zorundayım tek dayanabilenler bunlar. Sonuçta teco, aquamedic gibi kaliteli soğutucularda da titanyum kullanılıyor ama bunlar 3 tane ev tipi buzdolabı fiyatına satılıyor:) Power supply diyerek kastettiğiniz pc güç kaynakları ise bunlar çok da verimli olmaz uzun süreli yüksek akım çekmeye dayanıklı değiller. Ayrıca 136 watt yaklaşık 13,5 ampere geliyor 12 voltta. Çoğu pc güç kaynağının 12 volt çıkışları bukadar güçlü değil, olanı çok pahalı. Elimde 12 volt 10 amperden 30 ampere kadar 3-4 adet kullanmadığım trafo ve 7800 mikrofarad kondansatörlü köprü diyotlar var bunları kullanacağım çok daha stabil ve parazitsiz çalışacaktır.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir