Su Piresi Üretim Denemesi
Hangi ülkede olursa olsun tüketiciler dini nedenler, sağlıklı beslenme veya vejeteryan gibi farklı beslenme şekillerinden dolayı besin maddelerinin içinde ne olduğunu bilmek istemektedirler. Biz de bu amaçla siz tüketicilerden ekmek mayası hakkında gelen soruları Türkiye’de ve Almanya’da maya üretimi yapan firmalara sorduk. Ekmek mayası üreten firmalardan aldığımız cevapları aşağıda yayınlıyoruz. Bu cevaplara göre ekmek mayası hayvansal bir katkı maddesi içermemektedir.
Ekmek mayası nedir?
Ekmek mayası,“Saccharomyces cerevisiae” adlı mikroorganizumanın saflaştırılması sonucu elde edilir. Maya hücreleri yuvarlak veya oval şeklinde olup, boyutları 2-3 µm ile 20-50 µm arasında değişir. 1 gr yaş maya yaklaşık 10 milyar hücre içerir. Ekmek mayası hamurun kabarmasını ve olgunlaşmasını sağlar. İçerdikleri su oranına göre yaşmaya, sıvı maya, yaş pres maya, kuru maya ve küçük granüller halinde olan instant maya gibi çeşitli mayalar vardır.
Ekmek mayası firmalarından gelen cevaplar
Firma Pakmaya
Firmamıza ve firmamızın ürünlerine göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. Ekmek mayası üretimi hakkında sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım.
Ekmek mayası üretimi sırasında ana hammadde olarak şeker fabrikalarının yan ürünü olan ve bünyesinde % 50 oranında şeker barındıran melas kullanılmaktadır. Mikroorganizmanın gereksinimi olan besin maddelerinin neredeyse tamamı bu hammaddede bulunmaktadır. Maya hücreleri fermentör adı verilen büyük paslanmaz çelik reaktörler içinde aseptik koşullarda üretilmekte olup üretim sırasında bilgisayar desteği ile ortamın sıcaklığı ve besin maddeleri kontrol edilmektedir.
Fermentasyon aşaması sonunda elde edilen maya hücreleri proses suyu ile yıkanmakta ve hücreler konsantre edilerek maya sütü elde edilmektedir. Elde edilen maya sütü döner filtre adı verilen vakum filtrelerde susuzlaştırılmakta ve maya keki elde edilmektedir. Elde edilen maya keki 500 gramlık bloklar halinde paketlenerek yaş maya adlı ürün oluşturulmaktadır. Türkiye de fırıncılar tarafından ağırlıklı olarak bu ürün kullanılmaktadır.
Elde edilen yaşmaya daha ileri susuzlaştırma işleminden geçirilerek kurutulabilir ve bu sayede kuru maya elde edilir. Kurutma işlemi sırasında hücreler zarar görmesin diye % 1 oranında bitkisel yağ türevi sisteme ilave edilir. Elde edilen kuru maya azot gazı altında ya da vakum altında paketlenir ve tüketici beğenisine sunulur.
Ekmek Mayası üretimi sırasında Pakmaya olarak üretiminde ve üretim sonrası işlemlerde hiçbir hayvansal katkı maddesi ya da besin maddesi kullanılmamaktadır. Pakmaya olarak yıllardır Kosher sertifikasıda taşımaktayız. Bildiğiniz gibi Kosher sertifkasında da hayvansal katkı maddelerine müsade edilmemektedir. Ürünlerimiz ve sistemimiz yakın bir geçmişte Endonezya kökenli bir firma tarafından "helal" sertikası almak amacıyla denetlenmiş ve denetimden yüksek bir not almıştır. Yakın bir gelecekte ürünlerimiz üzerinde "helal" sertifikasını görebileceğinizi umuyoruz.
Saygılarımla
Doç. Dr. Levent Dağaşan, Pak Biyoteknoloji Merkezi Md.
Firma Özmaya
Özmaya San A.Ş de üretilen tüm mayalar (yaşmaya, kuru maya) ve ekmek katkı maddeleri helal belgesine sahiptir.
Ekmek mayası üretilirken kullanılan temel besin maddesi şeker olup, onu da şeker fabrikalarında kullanılan pancar ve şeker kamışı atığı olan melastan sağlamaktayız. Şeker kamışı melası Türkiye'de bulunmadığı için ithal edilmektedir. Bunun dışında kullanılan başlıca diğer temel maddeler ise protein, fosfor, vitamin ve oligo element tuzları olup, bunları da amonyak, fosforik asit, biotin, thiamin, riboflavin, mağnezyum sülfat, çinko sülfat ve sodium klorür gibi, hayvansal olmayan girdilerle sağlamaktayız. Bunun dışında fermentasyon sırasında köpük kesici olarak proses gereği kullanılan bir yağ bulunup oda %100 sentetiktir.
Sadece kurumaya üretiminde, proses gereği gıda kalitesinde emülgatör kullanılmakta olup, onunda Özmaya'da kullanılan tipi kesinlikle hayvansal kalıntı değildir. (emülgatörlerin farklı tipleri olduğunu biliyoruz ve üretimimiz %100 helal olduğu için bizim kullandığımız tip hayvansal değildir).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Size tavsiyem pirelerin kovasında dip çekimi yaparken pislikleri başka bir kovaya çekin ve hortumla gelen pireleri kendi haline bırakın.Pis kovada onlarında ürediğini göreceksiniz.Ben her dip çekimini başka bir kovaya yapıyorum:)
Denemekten zarar gelmez :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Pirelerin olduğu kovanın üzerinde bir lamba yakın, pireler ışığa doğru hareket edecekler. Dipte nerdeyse pire kalmayacak siz bu esnada akvaryumdan dip çeker gibi dip temizliği yapın sonra üzerine en az 1 hafta dinlenmiş su koyun(%10-15 ten fazla su değişimi yapmayın). Eğer ışık yakmadan dip çekimine kalkışırsanız dipte bir sürü pire olacağından cok fazla pireyide çekersiniz. Dipteki bu pamuklaşma bence tehlikeli pireler buna takılıp ölüyor. Bu nedenle haftada bir temizlemenizde fayda var.
Pireler kimyasallara ve ph değişimine hassas buna dikkat etmelisiniz. Mesela maya ile besleyenler eğer mayayı cok kacırırlarsa ve havalanmada yoksa ani ph düşüklüğü gelişiyor mayadan dolayı ve pirelerin ölmesine neden oluyor. Pireler alkali su istiyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir