Sump Filtre?


OguzzzÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 1321
OguzzzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2008 10:36
Arkadaşlar,
 
Öncelikle herkese merhabalar. Acemi bir akvaryumcu olarak, forumda çok yararlı bilgiler buldum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
 
Önümüzdeki günlerde edinmeyi düşündüğüm 150 x 60 x 70 (h) tankın donanımı ile ilgili akvaryumcudan aldığım fiyatların yüksekliği dudağımı uçuklatmışken, sitedeki KYS (Kendin Yap Sistem - Türkçesini kullanmayı uygun buldum, affınıza sığınıyorum) forumlarında aslında her hobide olduğu gibi sadece HOBİ olduğu için fiyatların uçtuğunu, aslında, biraz el becerisi biraz ilgi ve merak ile bir çok güçlüğün önüne geçilebildiğini ve uçuk fiyatlarla satılan donanımların aslında her an elimizin altında bulunan malzemeler ile yapılabileceğini gördüm.
 
Ancak aklıma takılan bazı sorular var. Mesela: Sump filtrelerde taşma riski hemen hemen her başlıkta geçen bir olay. Bu taşma riski tuvalet rezervuarları veya su depolarında kullanılan türden şamandıralar ile engellenemez mi? Neticede fizikteki birleşik kaplar teorisinden hareketle su taşmasının check-valf ve şamandıralar ile engellenmesinin çok ta zor bir durum olmayacağını düşünüyorum.
 
Diğer bir sorum ise filtrelerde (Dış filtre veya sump) kullanılan malzemeler ile ilgili. Yine akvaryumcularda uçuk fiyatlarla satılan malzemelerin muadillerinin, hatta daha iyilerinin dışarıda çok uygun fiyatlarla temin edilebileceğini gördüm. Ama bu konuda da her alanda olduğu gibi fikir ayrılıkları çok fazla. Kimi üye önce elyaf derken, bir kısım diğeri ise en son elyaf diyor örneğin.  Bu işin mantığı nedir?
 
Bir diğer soru (bunu sonradan ilave ettim) madem ki akvaryumda dip çekimi önemli, neden dış pompaları/sump'ları suyu direk dipten çekip arıtacak şekilde monte etmiyoruz? Eğer yüzeyden su çekilmesi gerekiyorsa, aynı anda hem yüzey hem de dip çekimini sürekli olarak yapacak şekilde bağlantı yapmamız mantıklı olmaz mı?
 
Affınıza sığınarak son sorum ise tamamen doğal malzemelerden (doğal taş ve kamış/bambu kökleri ile) yapmayı planladığım arka fon ile ilgili. Arka cama plexyglass veya strafor yardımı ile yapıştırılarak yapılacak olan fon, tankın arka camına (10 mm atkılı/kuşaklı) iç veya dış yönde aşırı yük binmesine ve camın esnemesine/zarar görmesine neden olur mu? Veya, bu ölçülerde bir tankın camına max kaç kg (3 eksene doğru yapıştırılarak yapılacak fon için) yük binmesi normaldir?
 
Yardımlarınız ve cevaplarınız için hepinize şimdiden teşekkür ederim.
Oguzzz2008-11-20 15:03:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demirelisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 444
demirelisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2008 11:23
Merhaba Oguz bey, ben az cok bildiklerim hakkında yazmak isterim.Öncelikle iç dizayn için besleyeceğiniz türü belirledikten sonra kaya mı yoksa farklı şeyler mi koyacağınza öyle karar verin derim.Doğal kayaları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.Ayrıca Arka fon için Strafor ile bir arka fon yapacaksanız iç kısımdan silikonlamanız gerekli bu durumda bir problem çıkmaz.Ancak arka fon diye akvaryumunuzun arkasına başka agırlık yapacak şeyler bağlamamanız bence daha iyi olur.Arkasına siyah yada koyu renklerle çekilecek bir film hem derinlik açısından daha güzel olabilir.Tek renk istiyorsanız bu yönde yapın derim.Ama yapacağınız akvaryumun sağlamlığına bağlı olarak esneme olmayadabilir.Sump sistemlerinin taşması konusunda herhangi bir tecrubem yok ama forumda sump sistemine benzer ve taşma ihtimali neredeyse olmayan bir sistem görmüştüm onu kullanabilirsiniz.Sump ile ilgili bilgili arkadaşlarımız daha çok yorum yazacaklardır tabiki.Dizilecek malzemelerin sıralaması

http://img525.imageshack.us/my.php?image=slayt1uj5.jpg  (alıntı)
buradan bakabilirsiniz.Elyaf en üstte olmalıki en ufak pislikleri bile tutabilmeli.

Saygılar..


Rainbowx2008-11-20 11:23:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wolfmanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 259
wolfmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2008 17:18
Sitede overlow diye aratırsanız taşırma sistemi ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.Overflow  ile suyun taşması mümkün değil.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir