SUYUN SERTLİĞİNİ ARTTIRMAK İÇİN
Akvaryumun suyunun sertlik derecesinin çabucak düştüğünü tüm akvaryumla uğraşanlar bilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Phı artırmak için akvaryuma azıcık tuz koymak iyi oluyor böyle ölüm kokan kimyasallara gerekyok ve marka vermek gibi olucak ama turkuaz su tadı kötü ancak akvaryumlar için uygun bir su.
Sayın Kerem bey
Piyasadaki deterjan nitelikli kimyasal maddelerin akvaryumda kullanılması çok tehlikelidir ve ne ile tepkimeye girip ne çıkacağını kestiremezsiniz.Ph ın ani değişimi balıklarınızın ölümüne neden olur bu tür değişimlerin aşamalı değiştirilmesi gerekir.Musluk suyunun ph ve sertliği malaviler ve tanganikalar için uygundur daha yakın değerler elde etmek isterseniz filtrenize,file içine koyacağınız midye kırığı yeterli olur.
Selamlar
Suyun ph'nı yükseltmek için lavabo açıcının kullanılma olasılığı uzerinde bi konu açmıştım. Gelen yorumlar için teşekkür ederim.
Bu bahsettiğim lavabo açıcısının kimyasal formülü NaOH (Sodyum Hidroksit) imiş. Bu işlemi gerçekleştirmedim yani denemedim. Sayın hocam bu kostik madde ile kimyada birçok sıvının ph düzeyinin artırıldığını söyledi. Ayrıcada bu madde deterjan değilmiş.
Aşağıda sitenin birtanesinden alıntı yaptığım yazıyla daha kalıcı olmasını istedim konunun.
pH yükseltmek
pH'ı yükseltmek için bir baz yada alkali ilave edilir. Başlıca pH yükselticiler aşağıdaki gibidir:
- sodyum karbonat - toz
- sodyum hidroksit (kostik) - toz
Sodyum karbonat; pH düşürücüler kadar yakıcı olmadığı için, özel talimatlar yada uyarılar bulunmamaktadır. Kostik çok yakıcı olduğundan dikkatle kullanılmalıdır.
pH'ın klora etkisi
Klorun kullanabilen oranı pH'a bağlıdır. pH yükselirken, klorun kullanılabilen hipoklorözasidinin oranı düşer, ve düşük pH'larda yükselir. Yüksek pH'da havuzdaki dezenfeksiyon yetmeyip, düşük pH'da klor çok çabuk tükenir. pH her zaman 7.0-7.6 arasında tutulduğunda ne klor çabuk biter ne de az kalır.
pH - klor ilişkisi:
pH |
Klorun aktif hipoklorözasidi % |
6.5 |
90 |
7.0 |
73 |
7.5 |
56 |
8.0 |
21 |
8.5 |