Tatlı Su'da Sump Nasıl Olmalı?
Sumpumda şekilde görüldüğü gibi 4 adet 5 cm kalınlığında sünger arasında elyaf var.Süngerlerin altında ise 2 file dolusu seramik var.İlk bölme ile ikinci bölme arasında kalan ufak bir parça sünger mevcut.2. bölmede ise kütük,ısıtıcı,hava taşları mevcut bu bölmeyi akvaryumu görsel açıdan rahatlatmak için kullanıyorum.2. bölme ile motorun bulunduğu bölmenin arasında yine elyaf var.Motorun kapasitesi fazla geldiği için motordan çıkan boru t ile ikiye ayrılara biri akvaryuma biride tekrar sumpun başına geri dönüyor.Böylece su aynı zamanda birden fazla filtrasyon işleminden geçiyor.
Sıtkı bey sumpunuzu suyun geldiği bölmeye benim yaptığım gibi sünger ve elyaf uygulaması yapmanızı öneririm.Biobalları da süngerlerin üstüne koyarsanız hem sesi keser hem kaba pislikleri tutar.Süngerlerin altına seramiklerin bir kısmını koyabilirsiniz,kalanını 2. bölmeye yerleştirebilirsiniz.2. bölmedeki seramiklerin altınada mercan kırıklarını koyarsanız oksijensiz bir ortam oluşturarak oksijensiz yaşayan bakteriler için yaşam alanı sağlarsınız.3. bölmeyede motor gelir.Motorun debisi fazla gelirse bir t boru ile bir boruyu akvaryuma diğerini sumpun başına geri götürmenizi tavsiye ederim.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
tamam sumpa inişteki sesi kestik peki sumpa direk dökülen su sesini nasıl kesicez arkadaşlar ne yazıkki bu sesi kesmenin bir çözümünü bulamadım daha doğrusu henüz dünyada da bulunamadı ama ses azaltıldı nasılmı derseniz, borunun sumpa iniş kısmına bir adet vana koyup birazcık kısarsanız ki bu ayar gerçekten zor ve tehlikelidir boruda vana öncesi hafif bir su birikmesi olucak böylece su şakır şukur akacağına oldukça sessiz akıcak.
peki tehlikesi ne diyelim vanayla kıstınız ve oraya balık bitki bişi kaçtı arkadaşlar geçmiş olsun akvaryumunuz taştı.
Peki siz ne yapıcaksınız derseniz yıllar önce Almanların kullandığı ve günümüzde nano tanklarda yeniden kullanılmaya başlayan ve yıldızı iyicene parlayan Ali ustanında geliştirip büyük tanklara taşıdığı bir sistem var sumpı akvaryumun ana tankın içine koyma yöntemi nasılmı oluyor derseniz :
http://www.akvaryum.com/forum/sumplu_akvaryumda_devrim(resimli_ve_bolum_bolum)_k302383.asp
bi göz atın isterseniz, ben açıkcası bu sistemi yaptırmaya karar verdim karar vermeden önce sisteme acayip bir ön yargı ile yaklaştım aklıma gelen herşeyi incelemeden söyledim sistemi gidip inceleyince fikirlerim değişmeye başladı , ses olayına karşı gerçekten çok takıntılıyım ama sumptan da vaz geçmek istemiyorum bazı arkadaşlar ses yüzünden duvarı kırdırıp sumpı duvara gömdürdü bazıları çatıya ama sumptan kimse vazgeçmedi. Ben bu yöntemi seçtim cam siparişlerini verdim artık hayırlısı bakalım.
resimler:
Bu sistemin artılarınıda özetlemek gerekirse;
Şimdi sumplı akvaryumdaki en büyük sorun kullananlar bilir ses olayı, arkadaşlar Ali ustanın yaptığı sistemde emiş sesi yok, su herhangi bir boru içinde dolaşmıyor sesi en çok yapan unsurlardan teki sumplı akvaryumlarda suyun boru içinde dolaşması esnasındaki ses olayı ve dökülme sesi bunların hiç biri yok.
İkinci sorun koku ve nem; mobilya altındaki sumpta nemden mobilya çok etkileniyor belirli bir süre sonra mobilya şişiyor.Oda içinde hafibir nem kokusu oluyor. Ama bu sistemde ne koku olayı nede nem olayı var çünkü sumpın üstü çok güzel bir şekilde kapatılmış.
Üçüncü sorun günümüzde giderler, Ankara'da yaşan birisi olarak 6 ay nerdeyse kış diyebiliriz. Alttaki sistemlerde elektrik iki katı fazla harcıyor neden derseniz su iki ayrı akvaryumda dolanıyor ve ısıtıcı devamlı suyu eşitliyebilmek için çalışıyor.Ayrıca yine su borulardan geçerken soğuyor.Ayrıca kafa motoru Ali ustanın dediği gibi sump altta olan sistemde 450 lt bir akv. 40 wat 50 wat harcarken bunda herhangi su basma yüksekliğine gerek olmadığı için saatte 1200 lt basan 20 watlık bir kafa motoru yeterli olucaktır.
Diğer bir sorun durso sisteminde veya diğer sistemlerde taşma sızdırma olabilir ben açıkcası arka camı delip boruları öyle indirmeyi düşünüyorudum fakat ya cam çatlarsa veya diyelim ilk bir yıl bişi olmadıda bir sene sonra camın delik olan kısmından ben evde yoken su sızdı bu sistemde ise Ali usta öyle bir yapmış ki,diyelim sistem tıkansa bile kuşaklar akvaryumdan daha yukarda olduğu için su ana tanktan taşıp sumpa geri boşalıyor yani taşma olmuyor.
Umarım kafanızı ağrıtmadım sonuçta bilgiler paylaştıkça çoğalır , saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ha eğerki kule sistemi kullanılıyorsa o nasıl kesilir bir fikrim yok çnkü kule kullanmadım hiç fakat eminimki onunda sesi bir şekilde kesilir. Bioball sesini kesmek için ise bioball kullanmamak belkide en kesin çözümdür diye düşünüyorum lakin bende bioball yok eksikliğini hissediyorum dersem yalan olur.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Forumda benim bildiğim kadarıyla özellikle sump konusunda bilgilerine en çok güvendiğim radinant, Emin Çalışkan gibi arkadaşlarımız, Ümit abi, jacopsen gibi yöneticilerimiz varken eminimki bize aktarabilecekleri, tavsiyelerde bulunabilecekleri bir çok husus vardır fakat ne varki söz konusu sump olunca herkes sessiz kalıyor ve başlık Rafet Bey tarafından açılmasına ve en faydalı tartışmalar bölümüne taşınmasına rağmen forumumuzdaki en tecrübeli akvaristlerce yeteri kadar ilgi görmüyor...
Direk isim vererek konuşmamın nedeni şahısları yargılamak tabiki değil ve bu haddimede değil pek tabiki sadece konuyla alakalı düşüncelerini paylaşmalarını rica ediyorum kendimce; umarım yanlış anlaşılmam
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kişinin tercihine kalmış bir olay bu yeterli geliyorsa masraf yapmak istememiştir.Ama bu sumpu yapan adamın ufak masraflardan kaçınacak birisi olmadığı belli.Bende bu sumpun bağlı olduğu akvaryumu merak ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Size şöyle bir soru sorayım izin veririseniz; Akvaryumun içindeki kumun, kayaların mı bakteri tutması daha iyi yoksa sumpa koyduğumuz malzemelerin mi? Onuda yine izin veririseniz ben cevaplıyım ;
Sumpı ne kadar fazla doldurursak o kadar zarar verir neden derseniz biabollar mesela uzun süre temizlemeden tuttuğunuzda nitrat bombasına dönebilir ellediğinizde tutuğu herşeyi, siz sudan çıkarana kadar suya geri bırakır. Bakteri illahaki tutunsun diyorsanız biolojik süngerde tutun akvaryumun temizliğinide sadece elyafla yapın elyafıda suyun dışında tutmaya gayret edin suda durursa belirli bir pislik birikiminden sonra suya salınım yapmaya başlarlar hatta suyun sararmasına bile sebep olabilirler.Suyun dışında tutup, her hafta düzenli temizlik yaparsanız akvaryumunuz cam gibi olur.Benim tavsiyem üç gün bir elyaf değişimi elyafı mobilyacılardan temin edebilirsiniz hatta daha iyi keçemsi materyaller takım elbise içine konulan daha sert malzemeler onuda düğmeciler terziler bilir moda çarşısında satılıyor. Sumpın içine elyaf, biolojik sünger,belirli değerlere ulaşmak için ve ulaşınca çıkarmak üzere aktif karbon,suyu sertleştirmek için veya suyu yumuşatmak için gerekli olan malzemeler yeterlidir.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Elayı haftada bir, yada duruma göre kirlendiği anda değişirsek denildiği gibi su cam gibi olur ve balıklar çok sık ürer diye düşüünenlerdenim
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir