tek ısıtıcı 4 akvaryum
kısaca özetliyim.1 numaralı akvaryuma gayet kuvvetli bir ısıtıcı koyuyoruz.4*60 lt yani 240 ve ısı kaybını hesaba katınca 350-400 lt ısıtabilecek bir ısıtıcı.Akabinde yükseklik farkından yararlanarak suyu birer hortumla 2-3 ve 4. akvaryumlara taşıyoruz.4. akvaryuma bağlanan bir motor ile suyu yaklaşık 1 metre yukarıdaki ilk akvaryuma taşıyoruz.çalakalem bir kroki çizdim.buna benzer birşey gören veya farklı bir fikri olan varsa sevinirim.şimdilik bence tek dezavantajı su kalitesini çok iyi kontrol etmek gibi görünüyor.Çok değerli fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
(bu arada amacım görüntü güzelliği değil.amacım düşük yatırım maliyeti ve işletme maliyeti)
Amacım tartışma çıkartmak degil sizin görüş açınızı yakalamaktır .Saygılarımla.
Saygılar...
[QUOTE=zerhan]Cama cam akvaryum bazında bile baksanız sizinki daha pahalıya mal olur. Bence yanlış hesap yapıyorsunuz.Termo dinamikten önce akvaryumların maliyetini hesaba katmalısınız.
Amacım tartışma çıkartmak degil sizin görüş açınızı yakalamaktır .Saygılarımla.
[/QUOTE]
tabiki arkadaşım amacım tartışma yada ağız dalaşı değil yoksa neden fikir sorayım
dediğin sineklik formülünde haklısın daha ucuza mal olur.Ama sanırım yerim yok.bir teori olarak düşündüm herkesin fikrini alıyorum uzman değilim olsam keşke. bu boyutta akvaryum yapabilecek cam var elimde ve tek ısıtıcı olursa 4 ısıtıcı yerine ilk yatırımda düşük maliyet olur ve akan su oksijen yükleneceğinden daha düşük güçte bir hava motoru işimi görürmü diye sordum foruma.sağolsun herkes bilgisi dahilinde yardımcı olmaya çalışıyor.ben termodinamikten kopyasız geçmiş olsam daha kolay olabilirdi.Bu veya benzer bir uygulama yoksa şimdiye kadar zaten ucuz birşey değildir.tek çakal biz değiliz heralde ama imkansızda değil sanırım.
Saygılar...
[QUOTE=undesirables]Arda Bey tekrar belirtmekte fayda görüyorum.Sistemde asıl sorun ısıtma maliyeti değil taşma riskidir.Borularla sifonlanan suyla kafa motorundan birinci tanka pompalanacak suyun miktarını eşitlemek imkansıza yakındır.Heleki 1 dk gibi kısa bir süreliğine bile olsa elektrik kesintisiyle kafa motoru devre dışı kalacak ancak sifonlama devam edeceği için ilk 3 tankta ciddi derecede su kaybı olacak ve 4 tanktan su taşacaktır.
Saygılar...
[/QUOTE]
Yiğit bey çizime göre çok haklısınız tabi ki ama dediğim gibi çizim çalakalem ve sifonlama değil 1-2 ve 3-4 arasındaki bağlantı bileşik kaplar şeklinde 2-3 arasındaki bağlantı çağlayan şeklinde düşündüm yani devirdaim sadece motor su bastığı sürece olacak motor durduğu takdirde tüm kaplar dökülme hizalarında dengelenip kalacaktır.
ilginize teşekkürler...