Tropheus başlangıç önerileri
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 03:13
Merhaba, 100*50*60h 300 litre bir akvaryum var elimde. Bu akvaryumda yavrudan alıp duboisi kolonisi oluşturmak istiyorum. Aklımdaki sayı 2 erkek, 8 veya 10 dişi. Tropheus beslemek konusunda da yazılmış bir çok yazıyı okudum ve akvaryum için tek türe 120 cm önerildiğini biliyorum. Fakat elimdeki tank bu ve bunu kullanmaktan başka çarem yok gibi gözüküyor şimdilik. Bir de biz en üst katta oturuyoruz, asansör yok ve bunu bile eve çıkarmak için baya baya uğraştık. Duboisi türünü de tankın uzunluğunu gözeterek en uysalı olduğu için seçtim. Beslemek istediğim balık sayısı da ideal sanırım. Sizlerin de fikirlerini almak istedim. Bir de elimde bulunan, tropheus için kullanmayı düşündüğüm ama içeriğinde midye kırığı olan bir kum var ve bu kumun uygun olup olmadığını bilmiyorum. Midye kırığının görece keskin olması sıkıntı yaratabilir gibi geldi bana ama daha önce hiç tropheus beslemedim bilmiyorum. Sanırım mercan kırığı kum ile karışık emin değilim. Fotoğraflar aşağıda.
ecological 2014-09-17 04:41:57
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 12:11
Midye kırığı kullanmış biri olarak size tavsiyem kesinlikle kullanmayın , bir hafta sonunda kum değiştirdim tropların ağızlarında yaralanma yapabiliyor.Birde agresiflik yönünden duboisi sakin bir türdür ancak 15 cm civarı boylara ulaşabilir bu balıklar , misal ikola 10-11 cm gibi boyutlara ulaşır,hacime göre seçim yapacaksanız bence ikolayı da alternatiflerinizin içine ekleyin.Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 14:46
Gönlüm duboiside ama ya :) yavrularının renkleri çok hoşuma gidiyor :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 16:10
Ben 80 cm de duboisi besleyen de gördüm işin aslı ,ancak balıkların sağlıkları ve formları iç açıcı değildi. Dediğiniz gibi özellikle yavruların renkleri cezbediyor , insan ''keşke hep böyle kalsa'' diyor ama kalmıyor malesef , bi kaç ay sonra renk değişiyor.Boyutlar tropheus için önerilen boyutlar olmasa da hacminiz gayet güzel.Bence hangisi hoşunuza gidiyorsa yavru olarak alın.Zaten uzun vadede akvaryum yetersiz gelmeye başlarsa bir anda evinizde istediğiniz ebatlarda bir akvaryum buluverirsiniz.Ben 120 litrede lepistes beslerken 500 litrelik akvaryuma 2 saat içinde karar verip sahip olmuştum mesela :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 18:48
Maşallah :D Tek kaygım ağırlığı inanın. Babam dolap taşır gibi attı sırtına taşıdı geriden de biz destek olduk ama nasıl terledi anlatamam. Bir daha öyle yorulmasını istemiyorum adamın. Normal taşıması kolay da merdivenlerden çıkarması zor. Eve gelip kuran bir camcı bulabilirsem ya da ben kurabilirsem dıy olarak öyle edinebilirim ancak büyük bir akvaryumu. Bu arada yavrudan kastım 2-3 aylık yavrular değildi. Çok geç damızlık oluyorlarmış ben sabretmem gerektiğini biliyorum ama 2 seneden bahsediyorlar :) Hani damızlık altı olarak(herhalde 7-8 aylık oluyor?) alsam da 1 sene civarında beklesem damızlık olmalarını diyorum, 2 sene beklemesem :) Yavruladıklarını görmek istiyorum çünkü.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 19:31
Aytaç bey merhaba ,
Öncelikle tropheus seçiminiz için tebrik ederim. Çok keyifli ,hareketli ve varyetesi bol bir türdür. Ancak yavrudan başlamanız tecrübe kazanmanız açısından daha faydalı olacaktır. Duboisi tropheus türleri içerisinde beslediğim en uysal ve dayanıklı balıktır. Kum konusuna gelince , mümkün mertebe ince kumu tercih edin hem pislikler arasında fazla birikmez ve nitrata yol açmaz hemde balıkların ağızlarına alıp tükürmeleri kolay olur.Diğer kumları hiç koymayın daha iyi.
Keyifli hobiler dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2014 05:17
Bu arada araştırmalarım sırasında az önce şunu da öğrendim, Duboisi Maswa türü gölde çok az sayıda kalmış ve göldeki nesil tükenmek üzereymiş! Böyle şeyler az çok duymuştum ama bu kadar vahim olduğunu bilmiyordum. Yahu afedersiniz ama biz ne pis yaratıklarız insanoğlu olarak? Nedir bu F0 takıntısı elimizdeki balıkları doğru düzgün üretemeyip, kusturup, doğal davranışlarından uzaklaştırıp sonra yaptıklarımızın sonuçlarını beğenmeyip F0 a yöneliyoruz? Neymiş doğal davranışlar doğal renklar falan filan. E bu beğenmediğiniz hayvanları da biz ürettik? Niye kusturuyorsunuz o zaman? Gölde nesil bitiyor nesil! Ya azıcık duyarlı olalım, hobi işi hırs işi midir? Cidden çok kötü hissettim şimdi. Bizdeki sevgi mi yoksa hırs mı tekrar tekrar düşünmek lazım!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir