Tropheus Yavru Gelişimi


Tolga SipahiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2012
İl: Aydin
Mesaj: 116
Tolga SipahiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2014 17:27
Tamer bey,

Kullandığınız yemlerde olabilir mi sıkıntı? Kaç çeşit yem kullanıyorsunuz acaba? Değişik markaların Tropheuslara uygun yemlerini deneyerek sorunun yemden mi kaynaklandığını anlayabilirsiniz. 

Benim tankımda 62 adet yavru tropheus var. Kaiser ve Maswa karışık. Balıklarımı alalı 3 ay oldu. (1 aylıkken almıştım sahibinden) Geldiklerinde 2 cm civarı olan balıklarımın %90'ı 4 cm nin üzerinde. Kaiserlerim renk vermeye başladı bile. 
Yem konusunda iştahları inanılmaz. Beni gördüklerinde, akvaryumun yemi verdiğim köşesine toplanıyor hepsi.

Kullandığım yemler:
Tropical KELP ALGAE Deniz Yosunlu Pul Yem
Tropical Süper Spirulina Forte Bitkisel Pul Yem
New Life Spectrum Thera+A Small Fish(0,5mm
Tetra Pro Vegetable
Sera Spirulina Tablet
JBL %40 Spirulina Flakes

Bu yemlere ek olarak haftada 1 gün salatalık, Marul, Ispanak da veriyorum balıklarıma...

Su değişimi konusuna dikkat ettiğinizi söylemişsiniz. Bu sebeple yem seçiyor olabilirler. Yada yemleriniz bayatlamışta olabilir...


[QUOTE=rudi]Su degisimini olabildigince standart yapmaya calisiyorum her pazar gibi. Ama isim geregi bazen haftasonlari il disinda oluyorum su degisimlerim duzensiz ama en fazla on gun uzamakta. Suyu dinlendiremiyorum malesef. Kucuk kalan baliklari yavruluga ayirdim ayri bir besin diyeti uygulayacagim bakalim ne olacak.[/QUOTE]

Ayrıca, su değişimlerinizde dinlenmemiş su kullanıyorsanız; Sera Aquatan'ı şiddetle tavsiye ederim. Her 20 litre su için 5ml olarak ayarlaabilirsiniz. Şurup olçeği veya enjektör bu konuda yardımcı olabilir. 

İştahlarının açılmasına yardımcı olmak için Bemiks Kompoze vitamini öneririm. Balıklarınızda yem yeme sıkıntısı olduğu için gece yatmadan önce akvaryumunuza (150lt için 1 ampul olmak üzere) dökünüz. Gece yapın dememin sebebi bu ilacın ışık altında işlevini yerine getirememesi ve suda çözülememesi. Bu çok önemli unutmayın lütfen!!! Uygulamanın işe yaraması için akvaryumun ve içerisinde bulunan odanın karanlık olması gerekiyor.
Tolga Sipahi2014-01-06 17:40:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jackoÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2012
İl: Antalya
Mesaj: 147
jackoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2014 16:41
Arkadaşlar gayet güzel açıklamışlar. Yem ve su değişimini. Ph seviyesini yükselttim demişsiniz. Bunu nasıl yaptınız bilemiyorum ama eğer Ph seviyesini çok hızlı bir şekilde değiştirirseniz balıklarınız şoka girebilir buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Eğer bulabilirseniz "Seachem cichlid trace" ekleyebilirsiniz suyunuza. Eğer hala yem yiyorlarsa 1 adet flagy tableti akvaryum suyunuzda eritin ve yeminizi bu suda 10dk. kadar bekletip o şekilde yemleyin. 2-3 gün kadar bu şekilde 1 öğün verebilirsiniz. Bu şekilde yemi alıp atsalar bile ilaç sistemlerine etki edecektir. 


Ayrıca tanktan diğer türlerinizi çıkarmanızı tavsiye ederim. Tek tür beslemek bana daha doğru geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2997
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2014 08:41
Merhaba,

Konuya biraz geç dahil oldum, balıkları biraz yavaş büyümekte olduğu için bloat tedavisini neden uyguladığınızı anlamış değilim. Ayrıca Vatoz ve türevi balıklar, bloat tedavisi sonucunda ölümle karşı karşıya gelir. Hiçbir bloat tedavi ilacı vatozlara ve bulundukları akvaryuma direk uygulanmaz.


Hızlı büyütmek için yapılacak yegane şeyler bellidir,

- Stabil su değerleri ( ph şebekelerimizde 7.4-7.6 gibi olup mercan kırığı vb. kumlarla 7.8 e çıkabiliyor)
- Dip çekimi ile su değişiminin aksatılmaması (450 Litrelik, 27 adet yavru için 15 günde 1 defa %20 bile yeterlidir) 
- Dip çekimlerinde dinlendirilmiş su kullanılması ( Klor ve ağır metaller, en çok Tropheuslarda olumsuz etkilerini gösteriyor. Sürtünmeler ve renk atmalar direk başlıyor)
- Doğru ve sık besleme ( Günde en azından 5 defa BİTKİSEL PROTEİN içeren (tropical spirulina super forte, NLS nin yemleri..)

Bence sizin şu anki sorununuz bunlarla alakalı. Su değişiminizi dinlenmiş su ile yapmalısınız. Dinlenmiş su şansınız yok ise(!) daha az miktarlarda daha sık değişim yapmalısınız. Su değişimini mutlaka dip çekimi yaparak gerçekleştirin, nitrat sorununun önüne geçmek için  bu şart. Balıklarınızı beslemekten korkmayın, 5-6-7 defa besleyebilirsiniz.. Eğer dediğiniz gibi sağlıklı iseler, yemlerini yiyorlarsa sorun yok... Yedikleri kadar dışkılarlar ve sizde bunları dip çekimi ile çekerseniz en ufak bir sorun olmaz.

Gerekmedikçe kimyasal kullanmayın.. Döngüdeki bir akvaryuma su değişimi ile birlikte aquatan vs. kimyasalları kullanmayınız. Bu kimyasalları balık yokken, dinlenme tankında kullanmak gerekir. 

Normalde ideal şartlarda Tropheus yavruları ayda 1cm kadar boy atarlar. Erkekler dişilerden nispeten hızlı büyür ve gelişir. Yavrular eğer tümü aynı yaşlarda ise, baskınlık vs durumu söz konusu olmaz, birlikte beslenebilir. 

Sağlıklı balıklar dilerim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir