Tropheusların yavrulara bakımı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar bende 16 adetlik bir murago kolonisi var.Neredeyse dişilerin hepsi yumurtladı.Akvaryumum 200x55x45 ölçülerinde.Çok fazla kaya olmamasına rağmen yine de saklanacak yer yeterince var.Ben ilk bir kaç dişiden kusturma yöntemiyle yavru almıştım ama yavrular da zaten gelişimlerini tamamlamış ve ben o gün kusturmasam dişi kendisi her an çıkarabilirmiş.Ondan sonra, daha önce bazı deneyimi olan arkadaşlarımın tavsiyelerini dinleyerek dişileri sağmamaya karar verdim.Zaten kısa aralıklarla 3-4 dişinin de yumurta aldığı oluyor ve balıklar birbirine çok benzediğinden gün takibi yapmak imkansız oluyor.Bu bir tecrübe meselesi bence benim dişilerim yavrularını kendileri çıkarıyor ve diğer dişi ve erkekler yavrulara dokunmuyor.Ama benim tropheuslarım yavrularını yiyiyor diyeni de çok duydum.Hatta şu anda bir haftalık bir yavrum var akvaryumda ve salına salına geziniyor.Bayramda evde olmadığımdan heralde elektrikler kesilmiş ve havasızlıktan üç dişim yumurtalarını atmış,sadece bir adet yavru çıktı bir dişiden.Ben ayrıca şuna da inanıyorum,akvaryumda yeterli sayıda dişi olursa erkekler çok fazla agresif olmuyorlar ve bu da yavrulara karşı davranışlarını belirliyor.