Türkiyede bulunan akvaryum balığı resimli
Merhaba ben bu gün ansiklopediden bir balık buldum.Bu balık derelerimizde bol miktarda bulunuyormuş.Adı ise Taşısıran(nemacheilus barbatulus).Bu balık eski dünya tatlısularında yaşayan bir balıkmış.Taşısıran bıyıkları sayesinde avlarını(larvalar ve su kurtları) bulurlarsada yosunları ve bitki döküntülerini de yerler.Bağırsaklarındaki mukozası sayesinde de soluyabilirler:su kirlenip oksijeni azalınca yüzeye çıkar hava yutar yani labirentlileri andıran bir özelliğe sahip.Bu balık alabalığın olduğu bütün dağ sularında bulunuyormuş.Ben önceden gördüm.Karpuzkaldıran şelalesine bağlı dereciklerde bol miktarda var.Neden biz bu balığı üretip yurt dışına satmayalım.Bide bu balığı renklendirip akvaryumcular satıyomuş
http://img142.imageshack.us/my.php?image=barbatulabarbatula1 cj.jpg
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ahh keşke bir üretebilsem evde denicem.Ben önceden tanganikanın yanına koymuştum içinde fenustratus da vardı.Sonunda fenustratuslar yedi.Hayvan çok güzel bir temizlik yapıyor.Valla bence çöpçüden daha maharetli.Çünkü hayvan kumu karıştırıyo ve kazıyo yani bir nevi pislikleri filtrenin çekmesinde yardımda bulunuyo
Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
İl: Istanbul
Bu balığa çok benzeyen ve renk olarak daha güzel olan bir türü var.Daha önce forumda konuşmuş ama ismini bulamamıştık,gavur balığı yada kaya balığı diye geciyor vücut yapısı bununla aynı yaklasık 3 haftadır arıyorum ama bulamadım,daha önce gördüğüm dereye gittim ama değil bu balık neredeyse kurbağadan başka canlı kalmamış, ginede araştırmalarım sürüyor bulduğumda akvaryuma ekleyip inceliyeceğim belki üretirim belli olmaz
Ayrıca bu balıkta Türkiyede yaşıyormu :) baya ilginç bişey http://www.albufera.com/portal/images/peces/blennius_fluviat ilis_3.jpg
Resmini görünce tanıdım. ilk beslediğim balık. seksenli yıllarda kavanozda beslemiştim. yem ve hava sorunu yoktur. yıllarca hava motoru dahi olmadan kavanozda yaşadı. Yalnız tek dezavantajı hep dipte duruyor. Pekfazla yüzmez.yakından bakıldığında desenli bir yapısı olduğu farkediliyor.
Bu balığa çok benzeyen ve renk olarak daha güzel olan bir türü var.Daha önce forumda konuşmuş ama ismini bulamamıştık,gavur balığı yada kaya balığı diye geciyor vücut yapısı bununla aynı yaklasık 3 haftadır arıyorum ama bulamadım,daha önce gördüğüm dereye gittim ama değil bu balık neredeyse kurbağadan başka canlı kalmamış, ginede araştırmalarım sürüyor bulduğumda akvaryuma ekleyip inceliyeceğim belki üretirim belli olmaz
Ayrıca bu balıkta Türkiyede yaşıyormu :) baya ilginç bişey http://www.albufera.com/portal/images/peces/blennius_fluviat ilis_3.jpg
[/QUOTE]
Arkadaşım gösterdiğin balık farklı bir şey.Taş ısıranın 6 ila 10 arasında bulunduğu ortama göre değişen bıyıklara sahip bu balığı ilk defa görüyorum.
Balık görüntü bakımından bir yılanı andırdığından akvaryumlarda özellikle bitki akvaryumlarında mükemmel bir şekilde sergilenebilir.Madem ki ülkemizin bazı derlerinde bu tip güzel tatlı su balıkları varsa bu balığı bulunduran dereleri,mevkileri bilen arkadaşlarımızdan söylemesini isterim.Amaç yerli bir balık olması ve amatörlerin kolaylıkla temin edip besliyebileceği ilginç bir tür olmasıdır.Bilgili arkadaşların dere isimleri ile birlikte il varsa ilçe (dereye ulaşma mevkii) yazarlarsa ilgili arkadaşara yararlı olacağı inancındayım.Araştırmanızdan ötürü sizi tebrik ederim..
Saygılar..
[QUOTE=akarsan]Ankarada Çubuk 1 barajının fazla sularının boşaltıldığı bir dere vardı yolun sağında bu balığı oradan yakalardık.Hala varmı bilimiyorum yıllardır gitmedim çünki ama hala olduğunu düşünüyorum.Saygılar[/QUOTE]
Çubuk 1 i bilmiyorum ama çubuk 2 barajında bunlardan vardı şuanda kalmamış kirlilikten yokulmuşlar...Çankırı/Şabanözü ilçesinde var derelerde ben bakıyorum ama izin alıp bi gidemedim gidersem bulabildiğim her turden alıp yeni kurduğum akvaryumda deneyeceğim.
arkadaslar ben besledim bu balıgı ben tokat/turhallıyım bizim orda karadenize dokulen yesilırmak nehri var orda bol miktarda bulunur biz bu balıga yılanus deriz bu balık kendi ortamında yaklasık 20 kg a kadar cıkabiliyor boyu da yaklasık 1 metreyi buluyor (lakin akvaryumda ortama uyum saglama durumu oldugundan buyuyemiyor) buyudukce rengi kızıllasıyor.akvaryum için ideal lakin bu balık daha cok etçil özellik tasımakta yarın oburgun yavrulara saldırıp saldırmayacagı hakkında hicbir fikrim yok.bununla beraber pek dövüş meraklısı bir balık olatak gormedim kendisini yerde yatar kumları eşeler canlı yem için ölür...birde buna benzeyen yerde yatmayan devamlı yuzen bir balık vardır buna da kayatalı derdik...yıllardır istanbulda yasamaktayım tokatta oılsam fotosunu cekerdim ama iş güc gurbetteyiz selamlar saygılar.
Lütfen imla kurallarına dikkat edelim !