Türkiye'de Üretilemeyen Türler


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 16:04
[QUOTE=erdotr]Merhabalar, konuyu epey geç farkettim. Ben 1 yılı aşkın zamandır killifish üretimi ile ilgileniyorum. Şu an 20 civarında türü elimde mevcut. Bir yandan üretip bir yandan elimden geldiğince türleri çoğaltmayı planlıyorum. Onlara zevkle bakıyorum, renklerine hareketlerine ve müthiş üreme şekillerine her gün daha fazla hayran oluyorum. Yemleme sırasında yem kapmak için elinizi zıplayarak "gagalaması" ayrı bir duygudur... Birçok kişi yanlış bilgiye sahip ve birçoğu da ne olduklarını bile bilmiyor, ilk defa duyuyor... [/QUOTE]
Üretiminin detaylarını paylaşabilir misiniz? Konunun özünde bu tip üretim yapanların deneyimlerini paylaşmasını sağlamak ve yaygın üretimin olması için herkese yöntemleri bildirmek var.
Bir konu açarak Killifish türleri ve üretimleri şeklinde deneyimlerini paylaşabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdotrÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 199
erdotrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 17:51
Aslında çok da tecrübe isteyen bir uğraş değil. Siz balıklara uygun su şartlarını sağladıktan ve iyi besledikten sonra onlar sizi bol bol yumurta ile ödüllendireceklerdir. Tüm balıklar için geçerli değilmidir bu? Genel olarak heryerde belirtildiği gibi killifishler yumuşak ve asidik su severler. Böyle bir ortamda ürememeleri imkansız diyebilirim. Doğada var olma sebepleri budur. Örnek olarak Nothobranchius ailesine mensup üyeler yıllık olarak da bilinmekle beraber kısacık ömürlerinde hızla gelişip bir an önce üremeye çalışırlar ki kuraklık mevsim gelip de öldüklerinde nesilleri devam edebilsin. Akvaryumda kuraklık olmadığı için bu durum geçerli değilse de onlar sürekli yumurtlarlar. Önemli bir konu da ya akvaryumlar mutlaka kapaklı olacak veya yarıya kadar su dolu olacak çünki doğasında küçük su birikintilerinde yaşarlar ve derin suyu sevmezler, ayrıca su üstünden beslenirken çok iyi zıplayarak akvaryum dışına atlayabilirler.
Killifishler 20-26 derece aralığında sıcaklığı severler anca gruplandırmak gerekirse 20-23 derece yıllık olmayanlar ve 23-26 derece yıllık olanlar için uygundur. pH 6.5-7 arasında gH 3-5 arasında olursa hiçbir sorun yaşamazsınız. Üreme şekline göre killifishleri 2 gruba ayırmak istiyorum.
1. Toprak/Torfa yumurta bırakanlar
2. Mop/yüzen bitkilere yumurta bırakanlar.
 
Torfa yumurta bırakanlar:
Birkaç çift damızlık balığı 50cm cama cam yarıya kadar doldurulmuş (30-40LT) tanka koyuyorum. Pet bardağı yarıya kadar torf ile doldurup yanlarına 1-2 bardak koyuyorum. Yarıya kadar torf dolu olan bardaklar suya batırılmadan önce ağzına kadar su dolu olarak 1-2 gün beklemektedir. Böylece torf iyice su emer ve ağırlaşarak bardağın dibinde kalır, suyu bulandırmaz. Birkaç yüzen bitki saklanmak isteyen dişi için iyi olur çünki erkeklerde bitmek tükenmek bilmeyen bir üreme enerjisi vardır. Java moss en iyi çözüm gibi görünüyor. 1 hafta kadar sonra bu bardakları çıkarıp yerine yenilerini koyuyorum. Çıkan bardaklardaki torfu çok ince tül ile iyice süzdükten sonra 1 gün oda sıcaklığında gazete üstüne serilmiş olarak bekletiyorum ki iyice süzülerek sadece nem kalsın. Bu durumdaki torfu kilitli poşetlere koyarak tarih ve cinsini işaretliyorum ve kuluçka evresini geçirmesi için uygun bir yere kaldırıyorum. Her tür için farklı kuluçka süresi olsa da ortalama 45-60 gün içinde ıslatılmaya ve yeni döngüyü başlatmaya hazır hale geliyorlar. Islatmanın en iyi işareti yumurta içinde altın renkli irisin ışık altında parlaması ve göz bebeklerinin bu halkalar içinde simsiyah görülmesidir. Poşetteki torfu plastik bir kaba boşaltıyorum (15x25cm ebatlarında) üzerine tanklardan 100-200ml su ilave ediyorum (1-2 pet bardak). 15 dakika ile birkaç gün içinde yavrular canlanıp dipte yatıyor ilk etapta. Bazı kaynaklarda birkaç saat beklenmeli diyor fakat ben fazla beklemiyorum, saatte bir kontrol ederek pipetle yavruları önceden hazırladığım aynı ebattaki başka plastik bir kaba taşıyorum. Bu kapta 4-5cm derinliğinde su var ve infusuar üremesi için bir miktar java moss ve birkaç küçük salyangoz koyuyorum. Salyangoz dışkısı infusuar için biçilmiş kaftan, aynı zamanda suyu yumuşak tutuyor ve ph her zaman düşük oluyor. Salyangozun dipteki artıklarla beslenerek küçücük kabı da temiz tuttuğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bir kaba en fazla 20 yavru koyuyorum. Yavrular burda 2-4 hafta mikrokurt ile beslenip palazlandıktan sonra boş bir 50cm akvaryuma taşıyorum ve artemia ile beslemeye başlıyorum. 3-4 ay içinde tamamen renklenip üremeye hazır hale geliyorlar.
 
Mopa yumurta bırakanlar.... 
 
Bu grup killifishler su üstünde yüzmeye bıraktığım örgü ipinden yazırlanmış mopa erkek dişiyi tip sıkıştırarak yumurtlamasını sağlıyor, aynı zamanda döllüyor ve yumurta orda yapışık kalıyor. 50cm bir akvaryum yarıya kadar uygun su ile dolu ve birkaç yüzen bitki bulunmaktadır. Bir çift damızlık bırakılır. Daha fazla da olabilir fakat birbirlerini kovalamaktan yumurtlamaya daha az zamanları kalır ve yumurta sayısı daha az olur. Birkaç günde bir moplardaki yumurtaları elle topluyorum ve daha önce bahsettiğim büyüme tanklarına bırakıyorum. Burada 12-15 günlük kuluçka dönemlerini tamamlayıp yumurtadan çıkıyorlar. Çoğu tür doğrudan artemia alabilecek boyda olsa da takviye olarak mikrokurt ile bir süre besliyorum. 1-2 hafta sonra hazırlanmış boş bir 50cm akvaryuma yavruları taşıyorum ve artemia ile beslemeye devam ediyorum. Bir miktar büyüyüp artemia yetersiz gelmeye başladığında (renklenip 1.5-2cm olduklarında) her türlü kuru yem (pul/granül) takviye yapıyorum. Her türlü canlı yemi de iştahla yiyen türler olmasına rağmen sürekli bulunduramadığımdan dana yüreğinden mama hazırladım ve onunla besliyorum. 4-5 ay sonra 3-4cm boya geldiklerinde üremeye hazırdırlar ve erkekler dişileri sıkıştıracak köşe arayışına başlarlar.
 
Umarım bu anlatımdan sonra renk ve davranışlarından bahsetmememe rağmen daha fazla hobicinin dikkatini killifishlere çekebilmişimdir. Saygılar...
erdotr2010-07-27 18:02:28

İşte mütevazı üretimhanemden birkaç kare:
Islatılmış torfdan toplanan yavruların ilk günlerini geçireceği kaplar.
Hava filtreli yavru bölümüm.
Sump bağlı büyütme bölümü.
Nothobranchius guentheri zanzibar.
Nothobranchius rachovii beira 98.
Aploheilus lineathus gold.
Fundulopanchax gardneri nigerianum P82.
Aphyosemion australe gold.
 
Kuluçka süresini tamamlamayı kuru torfda bekleyen 6 tür, büyüyen anca renklenmemiş, dolayısıyla tür belli olmayan 6-7 tür akvaryumlarda yaşamını sürdürmektedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2010 02:50
Tebrik ederim sizi gerçekten çok güzel bir iş yapıyorsunuz ülkemizde böyle türlerin üretimlerini yapanları gördükçe çok mutlu oluyorum tebrikler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2010 04:39
Erdoğan Bey sizi tebrik ederim. Yakınsak sisteminizi ve balıklarınızı uygun bir zamanda görmek isterim. Ben Güzelbahçe'deyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2010 08:01
Başta planladığım cüce gurami üretme hevesim aldığım dişilerin muhtemelen bakteri çakışması gibi bir nedenle birer birer ölmesi nedeniyle sonuçsuz kaldı. Başta gayet sağlıklı olarak alıp karışık akvaryuma koymuştum. Dişiler dışında ölen balığım olmadı. Hepsinde ya kafasında ya da karnının yan tarafında ur gibi bir şey çıktı. Hatta bazılarında sanki bir balık vurup delmiş gibi bir durum bile gördüm. Sakin balıklarla (neon, kırmızı burun, lepistes, L144) bitkili bir akvaryumda bir arada olduklarından böyle bir olasılık da yok.
Şimdi makrakantaya daha fazla odaklandım. Bulabildiğim büük balıkları uygun şekilde toplamaya çalışıyorum. Büyütüp onlarla üretim deneyeceğim. Tamamen makrakanta akvaryumu yapabilmek için elimdeki bazı balıkları (özellikle discusları) bile elden çıkarıyorum.
Henüz zamanı var ama hazırladığım zaman makrakanta akvaryumumu ayrıca paylaşırım.

NOT: Hevesim kırılmış değil. Ne de olsa denemeler yapıyoruz. Başarırsak zafer bizim olur. Başaramazsak zaten yapılmıyordu deyip erteler, yeni denemelerle devam ederiz.

Yeni girişimleri ve sonuçlarına dair detayları bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdotrÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 199
erdotrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2010 09:15
Teşekkür ederim. Ben Çamdibinde oturuyorum. Görmek isteyen arkadaşlar varsa buyursunlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zanzibar71Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2009
İl: Isparta
Mesaj: 262
zanzibar71Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2010 22:04
Erdoğan Bey, sizi gerçekten çok tebrik ederim. Uzun ve meşakkatli uğraşı sonucunun meyvelerini almışsınız. Ayrıca ilk balığın (adında zanzibar olan) renkleri gerçekten çok güzel. Paylaşımınız ve bu balığı üretim gayretiniz için sizi tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 01:01
Aradan geçen uzun zaman içerisinde üretim konusunda kimsede bir gelişme oldu mu?
Bahsi geçmese de üretimi çok nadir olan Keyhole yavruları ile bir katkı sağladığımı düşünüyorum. Ancak bunu konuya taşıyınca birden hareketlenme oldu ve çok kişi ilgilenmeye başladı.

Aynı hareketlenme ve sonuç almayı diğer türlerde de görebilmeyi umuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi izmirÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[C]2,1,95451[/C] [C]2,2,95451[/C]
Kayıt: 04/07/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1140
malawi izmirÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 01:17
Bir alısveris sırasında yerini bizzat gördum ve yaptıgı arastırmalara sahit oldum gercekten cok degerli bir hobicidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

msarisoyÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Afyon
Mesaj: 271
msarisoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 07:02
Synodontis brichardi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 08:34
[QUOTE=msarisoy]Synodontis brichardi[/QUOTE]
Kedi balıklarının bir çok türü üretim açısından zor ve denenmiş değil. Biraz da bulunurlukları az diye deneyime sahip değiliz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PekdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 242
PekdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 21:15
Tatlı su stingray vatozlarından hiçbiri ülkemizde üretilmiyor, zaten bu balıklara rastlamak da pek olası değil. Bunlar Potamotrygon leopoldi, P. motoro, P. hystrix, P. reticulatus gibi türler. Arowanaların üretilmesi için ise 15-20 adet arowananın beraber yaşayabileceği ve birbirlerine eş seçebilecekleri geniş havuzlar gerekli. Kolay iş değil yani.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 21:50
Türkiyede üretilen üretilemeyen veya normalde üretmesi zor olan diyoruz bir sorum olacak normalde üretilmesi zor olan veya üretilemeyen balıklar nasıl oluyorda bir çok akvaryumcuda bulunuyor kedi balıkları, özellikle düz vatozlar,kuhliler vs bunları dogadan alıyorlarsa eger bize satmak için bunlar F0 oluyor yanılmıyorsam ve çok hassas oluyorlar ama öyle degil çok da dayanıklılar üretiliyorsa nasıl???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2010 22:56
[QUOTE=akunaki] Türkiyede üretilen üretilemeyen veya normalde üretmesi zor olan diyoruz bir sorum olacak normalde üretilmesi zor olan veya üretilemeyen balıklar nasıl oluyorda bir çok akvaryumcuda bulunuyor kedi balıkları, özellikle düz vatozlar,kuhliler vs bunları dogadan alıyorlarsa eger bize satmak için bunlar F0 oluyor yanılmıyorsam ve çok hassas oluyorlar ama öyle degil çok da dayanıklılar üretiliyorsa nasıl???[/QUOTE]
Yurt dışında üretilip ülkemize geliyorlar.Yani ithal balıklar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir