Yeni Akvaryum İçin Tavsiyeler

SoganÇevrim Dışı

İl: Istanbul
SoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2024 14:08
Herkese merhaba,

Site de ve hobi alanında yeniyim, ancak bir süredir bu siteden kontrol ediyorum yaptıklarımı. Biraz büyük bir akvaryum ile başladım gibi oldu, fakat şuan için iyi gidiyor. Bazı eksiklerim ve düşüncelerim var, bu konularda deneyimlerinizden ve bilgilerinizden yararlanmak istiyorum arkadaşlar :)

Akvaryumu özetlemek gerekirse ;

100 cm x 50 cm x 60 cm
4 adet vatoz
4 adet çöpçü
2 adet albino frenatus
14 adet danio zebra
13 adet transgenetic tetra
1 midye
3 elma salyangoz ( bir çokta yumurta bıraktılar sağ olsunlar hemen )
13 kg civarında siyah kum kullandım
iç filtrem ve ısıtıcım var, hava motoru kullanmıyorum. Şelale aparatı ile şuan için kullanıyorum filtreyi.
Ek olarak bitkilerim var

Tüm bu bilgiler ışığında, sanırım balık sayım biraz fazla oldu ve kum eklemem gerekiyor diye düşünüyorum.

2 haftayı geçti akvaryumu kuralı. Henüz herhangi bir canlı ölmedi, hepsi sağ salim yüzmeye devam ediyor [:D] Bitkilerim de gözle görülür bir şekilde büyüyorlar, sanırım akvaryum içi denge şuana kadar düzgün bir şekilde oturdu.

Dip çekimi henüz hiç yapmadım, biraz daha vakit geçtiğinde yapmayı düşünüyorum. Filtreyi haftada 1 akvaryum suyunu bir kovaya çekip o su içerisinde temizliyorum. Kendime belirlediğim " minimum su seviyesi " ne yaklaştığında akvaryum suyu, akvaryum su sıcaklığına uygun, 1-2 saat bekletilmiş su ekliyorum. Isıtıcım 26 derecede sabit çalışıyor. 6 saatlik otomatik beyaz led ışık döngüleri var ( 17.00 - 23.00 )

Sadece balıkları koymadan önce baktomix ve su düzenleyici kullandım ( 1 er kapak ) .

Sorularım ise şunlar ;

Kum eklemeli miyim ? Araştırmalarıma göre kum az, fakat her hangi bir zararını görmedim henüz.
Dip balıklarım çok mu ? Frenatuslar fazla hareketli, yaprakları kopartıyorlar . Balık nüfusuna göre sanırım dip balığım isabetli olmuş, su renginde bir bulanma veya nitrat ile ilgili bir problem fark etmedim. Oksijen açısından da bir problem gözlemlemedim, zebralar bile sadece üstte değil, diplerde de geziyorlar.

Tetralar salyangozların uzantılarına bazen yelteniyorlar, salyangozlarda korkup kendilerini atıyor dibe. Ancak sanırım bu saldırmaktan ziyade tetraların, uzantıları solucan vb bir şeye benzetmesinden kaynaklı gibi geldi bana.

İlerisi için amaçlarım şunlar ;

Karides eklemek istiyorum, moss ile bambu / taş vs kaplayıp güzel bir alan yaratabilirim. Ancak, iç filtreler yavruları çok çekiyormuş anladığım kadarıyla. Dış filtreye geçsem, böyle bir akvaryumda öneriniz ne olur ?
Ayrıca karides yavrularını Frenatuslar yiyebilir diye okudum forumun bir çok yerinde. Uyumlu bir eşleşme olmayacaktır sanırım? Frenatuslar bu akvaryum için doğru seçenek mi ( karides olsun veya olmasın )?

İkinci, daha ufak bir akvaryum daha hazırlayacağım. Büyüyen bitkileri buraya ekeceğim, hayatta kalan yavru salyangozları da bu yeni akvaryuma alacağım. Karides koymadıkça Frenatusları bu akvaryuma almak sanırım daha mantıklı bir hareket olabilir ?

Önerilerinize ve uyarılarınıza açığım [:)] Şimdiden teşekkür ederim, herkese iyi forumlar [IMG]null[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/181120241432591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/181120241433061.jpg[/IMG][EDIT]Sogan,2024-11-18 14:33:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]24145,kadir_7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ebt06Çevrim Dışı

İl: Ankara
ebt06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2024 22:14
Maşallah Akbaryumun güzelmiş darısı bizimde başımıza inşallah.
Hobiler artık çok pahalı ne yazıkki biz sadece hayalini kurarız :)

Teşekkür Edenler: [T]252670,Sogan[/T]

SoganÇevrim Dışı

SoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Saat 17 Dakika önce
Herkese selamlar

Yeni konu açmadan akvaryumumun son halini paylaşmak istedim

Biraz eklemeler oldu, neredeyse hiç kaybım olmadı diyebilirim . 1 tetra, 1 tanede zebra salyangozum öldü. Salyangoz ekledikten 1 hafta sonra öldü, sanırım hastaydı veya alışamadı.

Elma salyangozlarımın kabuklarında ki incelme vb şeylerden büyük ölçüde kurtuldum. Akvaryuma kalsiyum tablet atarken dikkat edin ama [:)]

Sizce mangrow kökünün bir kısmını moss ile kaplasam bir sakıncası var mı ? Birde 1 adet Anubias ekmek istiyorum, geniş yapraklı güzel görüneceğini düşünüyorum.

Yorumlarınızı bekliyorum, öneri ve uyarılarınıza açığım. Özellikle bitkiler ve kuru bambular ile ilgili [:geek:] Akvaryumun 2. ayı ;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241242091.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241242171.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241242221.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241242311.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241242491.jpg[/IMG]

furkan0626Çevrim Dışı

furkan0626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Saat 4 Dakika önce
Tank çok güzel maşallah. Kum olarak hangi markayı aldınız direkt petshopdan mi aldınız? Bu hagen diye tabir edilen kumların çoğunluğu boyalı cam veya çakıl oluyor suya salınım yapıyor. Köke moss kaplamanin bir zararı olacağını düşünmüyorum, estetik olarak güzel görünür. Anubias da aynı şekilde güzel olacaktır.

SoganÇevrim Dışı

SoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Saat 55 Dakika önce
[QUOTE=furkan0626]Tank çok güzel maşallah. Kum olarak hangi markayı aldınız direkt petshopdan mi aldınız? Bu hagen diye tabir edilen kumların çoğunluğu boyalı cam veya çakıl oluyor suya salınım yapıyor. Köke moss kaplamanin bir zararı olacağını düşünmüyorum, estetik olarak güzel görünür. Anubias da aynı şekilde güzel olacaktır. [/QUOTE]

Çok teşekkürler hocam. İlk kurulumum, her detayı ile ayrı ayrı uğraşıyorum [:nazar:]

Aslında kum karışık diyebilirim. İlk aldığım ince kum markalıydı, en kötü ve pis olan oydu. En son geçtiğimiz hafta sonu ithal paketten bölme kum aldım. 1 sefer sudan geçirdiğimde tüm kiri akıp gitti. 3 çeşit kum var şuan, problem yaşamıyorum. Fotoğrafını paylaşıyorum kumun.

Ben biraz kuru bambu çubuklarından çekiniyorum, kimisi çürür diyor, kimisi problem olmaz diyor.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241304361.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241304431.jpg[/IMG]

furkan0626Çevrim Dışı

furkan0626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Saat 34 Dakika önce
Kumun taneciğini kırıp bakın hocam içine beyaz mı siyah mı? Benimkilerin hem boyası atıp beyazlamaya başlamıştı akvaryumda 2 ay gibi bi süreden sonra hem de kırdığımda içi beyazdı kumun. Normal bambu kullandım akvaryumlarda o bir sıkıntı yaratmıyor fakat kurusu illaki çürüyecektir fakat uzun zaman alır. Bir de iyice kaynatıp koymanız lazım ki suya sarılık verip salınım yapmasın.

SoganÇevrim Dışı

SoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Saat 22 Dakika önce
[QUOTE=furkan0626]Kumun taneciğini kırıp bakın hocam içine beyaz mı siyah mı? Benimkilerin hem boyası atıp beyazlamaya başlamıştı akvaryumda 2 ay gibi bi süreden sonra hem de kırdığımda içi beyazdı kumun. Normal bambu kullandım akvaryumlarda o bir sıkıntı yaratmıyor fakat kurusu illaki çürüyecektir fakat uzun zaman alır. Bir de iyice kaynatıp koymanız lazım ki suya sarılık verip salınım yapmasın. [/QUOTE]

Ne diyeyim bilemiyorum, sanırım aynı tuzağa düştüm [:)))] İyi ki hepsini koymamışım. Bunu geri götüreyim ben daha eklemeden , sağolun bilgi için

Tek tek kesil içlerini boşaltıp su da bekleterek koydum, salınımdan yana problem yaşamadım.Kuru bambuları da ben zamanla farklı dekorlar ile değiştireyim o zaman, en sağlıklısı böyle olacak gibi.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241337561.jpg[/IMG]

furkan0626Çevrim Dışı

furkan0626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Saat 8 Dakika önce
[QUOTE=Sogan]

Ne diyeyim bilemiyorum, sanırım aynı tuzağa düştüm [:)))] İyi ki hepsini koymamışım. Bunu geri götüreyim ben daha eklemeden , sağolun bilgi için

Tek tek kesil içlerini boşaltıp su da bekleterek koydum, salınımdan yana problem yaşamadım.Kuru bambuları da ben zamanla farklı dekorlar ile değiştireyim o zaman, en sağlıklısı böyle olacak gibi.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252670/311220241337561.jpg[/IMG][/QUOTE]

Bir petshop neden böyle ürünleri satar anlamıyorum. Hayır bir de reeflowers black sand diye almıştım. Salınımdan yana benim de bir sorunum olmadı gözle görülür. Bir kaç canlı kaybım oldu fakat bununla mı alakalı bilmiyorum. Akvaryumda beyazlaşmasa haberim olmayacak balıklar telef olacakmış. Bambu işini de aynen öyle yapabilirsiniz. Çürüyene kadar zaten dekordan sıkılmış olursunuz.

Ayrıyeten tuz ruhu testi de yapabilirsiniz bir miktar kuma döküp köpürüyorsa salınım yapıyor demektir.

SoganÇevrim Dışı

SoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Saat 32 Dakika önce
[QUOTE=furkan0626]

Bir petshop neden böyle ürünleri satar anlamıyorum. Hayır bir de reeflowers black sand diye almıştım. Salınımdan yana benim de bir sorunum olmadı gözle görülür. Bir kaç canlı kaybım oldu fakat bununla mı alakalı bilmiyorum. Akvaryumda beyazlaşmasa haberim olmayacak balıklar telef olacakmış. Bambu işini de aynen öyle yapabilirsiniz. Çürüyene kadar zaten dekordan sıkılmış olursunuz.

Ayrıyeten tuz ruhu testi de yapabilirsiniz bir miktar kuma döküp köpürüyorsa salınım yapıyor demektir. [/QUOTE]

Yani evet, birde överek satıyorlar mallarını. Pet shoplar gerçekten canlıyı veya müşteriyi düşünerek hareket etmiyorlar. Satalım yeter kafasında çoğu maalesef.

Sağ olun hocam bu kum konusu çok isabetli oldu, döktüklerimize yapacak bir şey yok fakat kalanı ben götüreceğim tekrar geri. En makulü sanırım ince kum almak

Beğenenler: [T]252588,furkan0626[/T]

furkan0626Çevrim Dışı

furkan0626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Saat 36 Dakika önce
[QUOTE=Sogan]

Yani evet, birde överek satıyorlar mallarını. Pet shoplar gerçekten canlıyı veya müşteriyi düşünerek hareket etmiyorlar. Satalım yeter kafasında çoğu maalesef.

Sağ olun hocam bu kum konusu çok isabetli oldu, döktüklerimize yapacak bir şey yok fakat kalanı ben götüreceğim tekrar geri. En makulü sanırım ince kum almak[/QUOTE]

Gerçekten öyle. Ben ankaradayım burda bile doğru düzgün bir petshop bulamadım kendime yakın. Arıyorum hala. Akvaryumdaki kumu değiştirme inkanınız yoksa canlıları ve kumu iyi gözlemleyin hocam. Kumda bendeki gibi beyazlama var mı, canlılarda bi anormallik var mı iyi bakın. Sağlıklı hobiler. [:3]

Kumu da değiştirecek olursanız dere kumu çok hoş ve doğal tavsiye ederim. :)

SoganÇevrim Dışı

SoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Saat 22 Dakika önce
[QUOTE=furkan0626]

Gerçekten öyle. Ben ankaradayım burda bile doğru düzgün bir petshop bulamadım kendime yakın. Arıyorum hala. Akvaryumdaki kumu değiştirme inkanınız yoksa canlıları ve kumu iyi gözlemleyin hocam. Kumda bendeki gibi beyazlama var mı, canlılarda bi anormallik var mı iyi bakın. Sağlıklı hobiler. [:3]

Kumu da değiştirecek olursanız dere kumu çok hoş ve doğal tavsiye ederim. :)[/QUOTE]

Sağolun hocam teşekkürler. Takip edeceğim, umarım bir etkisi olmaz çünkü tüm bu hobi içinde kum doldurma - boşaltma kısmından nefret ettim sadece. [:lol:] Özellikle salyangozların kum üzerinde geçirdiği süreyi takip ediyorum, kum problemli olursa pek üzerinde durmuyorlar anlayabildiğim kadarıyla.

Dere kumunu forumda da çok gördüm, bayağı bildiğiniz dere kumunu alıp yıkayıp kullanabiliyoruz değil mi ? En kötü köye ize gittiğimizde çekeriz biraz [:lol:]

Beğenenler: [T]252588,furkan0626[/T]

furkan0626Çevrim Dışı

furkan0626Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Saat 52 Dakika önce
[QUOTE=Sogan]

Sağolun hocam teşekkürler. Takip edeceğim, umarım bir etkisi olmaz çünkü tüm bu hobi içinde kum doldurma - boşaltma kısmından nefret ettim sadece. [:lol:] Özellikle salyangozların kum üzerinde geçirdiği süreyi takip ediyorum, kum problemli olursa pek üzerinde durmuyorlar anlayabildiğim kadarıyla.

Dere kumunu forumda da çok gördüm, bayağı bildiğiniz dere kumunu alıp yıkayıp kullanabiliyoruz değil mi ? En kötü köye ize gittiğimizde çekeriz biraz [:lol:][/QUOTE]

Evet evet öyle yapabilirsiniz. Güzelce yıkayıp koyarsanız problem olmuyor. Keşke bizim de çekebilecek bir yerimiz olsa dere kumunu bile satın alıyoruz maalesef.