Yeşil Kırmızı Bahçem


MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2014 22:06
Uzun süredir başlığı güncelleyemiyordum. Akvaryumu kuralı 77 gün geçti. Su artık tam anlamıyla oturdu, bitkilerden düzenli bir gelişim alabiliyorum. Cuba'lar 45'inci günden itibaren gelişim göstermeye başladılar. Sadece Rotala Macrandra'lardan beklediğim gelişimi göremedim. Bundan sonraki aşamada sol arka plana gülleri çıkartıp bacopa monieri ekmeyi düşünüyorum. Bacopaların önüne de yeterince gelişmiş olan Bonsai Sp.'leri dizeceğim. Rotala Macrandra sevdam hâlâ bitmiş değil. Tekrar temin edebilirsem macrandraları bir kere daha denemek istiyorum. Madagascariensis Konya'da bulamadım. Başka şehirlerdeki hobicilerden veya akvaryumculardan temin etmeye çalışacağım. 

Geçtiğimiz Pazar günü kapsamlı bir budama yaptım. Zemine 20 adet misket gübre yerleştirdim. pH'ın 6.2, 6.5 arasında gezdiğini görüyorum. ExcelPro kullanımına ara verdim.

Son olarak 2 adet Makrakanta. 3 panda çöpçü. 2 beyaz çöpçü ekledim. 30 civarında kiraz karidesim mevcut. 

Haftalık bakım planım yaklaşık olarak şu şekilde

Pazar: %20-30 su değişimi. Cam temizliği. Budama. 30 ml potasyum. 8 ml nitrat. 8 ml fosfat. 8 ml mikro element. 8 ml demir
Çarşamba: 5 ml nitrat. 5 ml fosfat. 5 ml demir. 5 ml mikro element.
Cuma: 5 ml nitrat. 5 ml fosfat. 5 ml demir. 5 ml mikro element.

Genel görünüm şu şekilde:



Cubalar:


Maviler2014-02-17 22:07:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinttÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 130
yasinttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 17:14
Can bey emeğinize sağlık ,çok güzel olmuş.Mutlu hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkfreezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 454
darkfreezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 19:44
Başından beri büyük bir zevkle okudum sizden ricam yazmayı aksatmamanız zira birçok arkadaşın merak ettiği yada yaşadığı sorunlar açısından tam bir bilgi kaynağı oluyor ve olacak, tebrik ediyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2014 16:14
Can bey, bazı arkadaşların da isabetle vurguladığı gibi, nitrat ve fosfatı kullanırken dikkatli olmalısınız. 
O kadar canlınız varken ve o kadar bitki ile, akvaryumunuzda nitrat ve fosfat eksiği olabileceğini zannetmiyorum. Eğer çubuk test sonuçlarını baz alırsanız çubuk testlerin nitrat ölçümü sizi aldatır. Kısacası aslında akvaryumunuzda yeterince nitrat ve fosfatınız olduğundan adım gibi eminin. Nitrat ve fosfat kullanınca gelişim başladı gibi düşünmeyin çünkü daha önceki dönemde ne akvaryumunuz ve suyu ne suyun kimyası ne de bitkilerinizin adapte süresi uygun durumda değildi. Bir de şunu belirteyim ölçümsüz kullanıyorsanız, birşeyin az olması fazla olmasından çok daha iyi özellikle nitrat ve fosfat sözkonusu ise, bunların fazlası bitki gelişimini önemli ölçüde azaltır, yosun vesaire ise cabası. Kısacası kullanmasanız çok daha iyi olur, ancak 2-3 günde bir yüzde 40-50 gibi oranlarda devamlı surette su değişikliği yaparsanız bu takdirde bir açık sözkonusu olabilir ve ancak o takdirde nitrat fosfat kullanabilirsiniz. Yani o kadar balıkla haftada yüzde30 su değişimi ile nitrat ve fosfatsız kalabilmeniz olanaksız gibi. 

Ph ınızın ve su değerlerinizin daha yeni oluştuğu ve yakın bir zamanda filtre temizliği olması hususunu da göz önüne alırsak, ve akvaryumunun genel görüntüsü itibari ile söyleyebilirim ki aslında akvaryumunuz tam olarak oturmuş değil. Eklediğiniz fotolarda benim dikkat ettiğim iki yer var, biri akvaryumun ön camı ile kum arasındaki bölge, o bölge karardıkça aslında akvaryumunuz daha hazır hale geliyor, kısacası biraz daha süreye ihtiyacınız var, akvaryum hala bir geçiş sürecinde aslında, bir akvaryumun tam oturabilmesi için kimi akvaristler 6 ay süre söyleyebiliyorlar. Diğer bir dikkat ettiğim nokta o kütük. O kütük üzerinde hiçbir yosun olmaması gerek, zamanla o yosunların niteliği değişecek ve zamanla tamamen gidecektir. Ama o yosunlar bir geçiş sürecini işaret ediyor aslında. Akvaryumunuz tamamen oturunca, akvaryumda isteseniz de yosun oluşturamıyorsunuz. Ben birçok deneme yaptım, 3 gün ışık yaktım, fazla gübrelemelerde bulundum nitrat fosfat dengesini bozdum ancak yosun oluşamıyor. Ancak sizinki gibi geçiş sürecinde bir akvaryumda en ufak hatalar  yosun oluşumunu tetikliyor. Özellikle gübreleme hususunda çok dikkat etmeniz gerekir. Bitkiler çabuk büyüsün diye acele etmeniz size sorun üretmekten başka birşeye yaramaz, zaten öyle yada böyle bitkilerinizin büyüyeceklerine de emnin olabilirsiniz. Bu açıdan keşke o kadar misket gübre eklemeseydiniz derdim ileride yosun sorununuzda bir miktar daha artış olabilir. Akvaryumun son halini görmek istememin asıl sebebi sizi bu konuda uyarmaktı. Son bir tavsiye olarak nitrat ve fosfatı duruma göre azaltmanız veya kesmeniz ve bu süreçte su değişimi sıklığını haftada ikiye çıkarmanız yaşayacağınız sorunları önemli ölçüde azaltabilir. Bir de cüce vatozunuz yoksa bir adet edinmenizi tavsiye ederim. 

Tabii burada yazdıklarım yanında sizin de bazı şeyleri kendinizin tecrübe etmesi önemlidir. Yüz sayfa bilgi okusanız kendi yaşadığınız ve edindiğiniz bir tecrübe ve bilgiyi tam olarak anlayabilmek mümkün olmuyor. Kendi gözlem ve tecrübelerinizi oluştururken yazdığım hususları da zamanla değerlendirmeniz ancak kendi uygulamalarınızı  da denemekten çekinmeyerek yeni gözlem ve sonuçlar oluşturmanız da önemlidir. 

Saygılar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2014 21:16
Zaman buldukça akvaryumdaki gelişmeleri, yaptıklarımı burada paylaşmaya devam edeceğim. Yorumlar, öneriler için çok teşekkür ediyorum.

İlyas Bey,

Daha önce hi-tech akvaryum kurma deneyimim olmamıştı. Bu akvaryumu kurmadan önce de başlığın ilk gönderilerinde okuyabileceğiniz üzere uzun bir hazırlık sürecim oldu. Bu süreç içerisinde elimden geldiğince yerli, yabancı forumlarda yazılanları okumaya çalıştım ve tropica'nın kurulum sürecini takip etmeye karar verdim. Tropica kurulumunda ilk 30 gün boyunca akvaryuma hiçbir şekilde gübre takviyesi yapılmıyor. 30-45 günler arası sadece yarım doz potasyum, demir ve mikro element takviyesine başlanıyor. Nitrat fosfat takviyesine ise -yarım doz olmak şartı ile- 55'inci günde başlanıyor. 

"Yarım doz" bu kurulumda benim için Tunç Sönmezoğlu Bey'in hazırladığı gübrelerin üzerinde yazan dozajların yarısı oldu.

Ben de nitrat, fosfat testlerini de içeren bir kit alıp gübrelemeyi ona göre yapmayı ben de istiyorum ancak bu testleri içeren bir kit ABD ve Avrupa coğrafyasında 50-60$'lara satılırken aynı kitin burada 250-300 TL'ye  satılıyor olması beni test kitinden uzaklaştırdı. Ben de gözlem yoluyla gübre kullanma yoluna gittim. Halihazırda elimde nitrit, ph, kh ve gh kitlerim ile elektronik TDS ve Ph metrem bulunuyor. Yurtdışından temin edebilirsem diğer test kitlerini de temin edebilirim ancak ederi 50$ olan bir ürüne 130$ vermek istemiyorum. (Tıpkı yurtdışında 10.000€'a satılan bir arabaya burada 20.000€ vermek istememem gibi.)

Ayrıca belirtmek isterim ki, dış filtre temizliği yapmadım. Sadece filtrenin sızıntı yapan kısmına teflon bant çekip pervaneyi temizledim. Filtre medyasıyla hiçbir münasebetim olmadı.



Tavsiyeleriniz doğrultusunda 84'üncü günde yapmış olduğum %30 su değişiminde nitrat, fosfat takviyesi yapmadım. Bu haftayı ve önümüzdeki haftayı sadece potasyum, demir ve mikro element takviyesiyle geçirip bitkileri gözlemleyeceğim.

Sol arka kısımda bulunan gülü ise yeni kurulum yapan bir arkadaşıma vereceğim.

86'ncı gün itibariyle durum budur:







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 15:46
Can bey,
Tropica nın kurulum sürecini okumadım, ancak kurulum mantığını temelde doğru bulduğumu söyleyebilirim. Kurulum aşamasında hem akvaryumun biraz oturabilmesi, hem bitkilerin biraz adapte olabilmeleri için biraz süre tanımışlar ve çok da doğru söylemişler. Fakat bazen söylenmek istenen şeylerin temel mantığı anlatılmayıp sanki değişmez bir kuralmış gibi şu gün şunu bugün bunu yap diye reçete yazmak yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. 

Örneğin sizin musluk suyunuzda fazlası ile potasyum bulunuyor olsa idi, siz yine bilmem kaçıncı gün potasyum eklemeseniz de olurdu, hatta eklememeniz gerekirdi. Bunun gibi Tropica örnek kurulum akvaryumunda balık olup olmaması, ne kadar balık olduğu, bu balıklara ne kadar yem atılıp atılmadığı hususları belli değilken, şu gün nitrat şu gün fosfat at gibi bir önerme doğru olmaz. 
Kısacası nitrat ve fosfat balıklı bir akvaryumda kendiliğinden oluşan bir şeydir. Ne kadar oluşup oluşmadığı hususu test ile ölçülebilecek olsa da kendi tecrübelerim doğrultusunda daha önce de belirttiğim gibi balık sayınıza göre akvaryumunuzda yeterince bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.
Şöyle bir örnek vereyim 150lt kadar bir akvaryumda 3 tane orta boy discus ve 20 tane kadar tetra cinsi balık varken yaklaşık bir ay su değiştirmeden ve bu süreç zarfında da bitkilerde önemli bir hacim gelişimi olmuş olmasına rağmen fosfatı ölçtüğümde 3mg/lt yi aşkın çıkmıştı. Testin üzerinde de yazdığı gibi bitkisiz balık akvaryumlarında kısa süreler içerisinde 10mg/lt fosfat çıkabiliyor. Yani balık yükü çok olan akvaryumlarda eğer su değişimi aksatılırsa kısa süreler içerisinde nitrat ve fosfat birikimi olabiliyor. Ben bitkisiz bir akvaryumda 200ppm nitrat ölçmüşlüğüm de var. 
Burada önemli olan doğru canlı yükü ve dengeli bir besleme ile ne eksik ne fazla nitrat fosfat oluşturacak bir oranda sabit kalabilmek, yine de su değişimi ile bozulan dengeler yerine getirilebiliniyor zaten bunun için su değişimi ayrıca önemli. Diğer taraftan bazı yemler daha az fosfat içerirken bazıları daha fazla da içerebiliyor bu husus da önemli olmakla birlikte fosfatsız yem kullanmıyorsanız tahminimce akvaryumunuzda yeterince fosfat bulunmaktadır.

Yukarıda da belirttiğim gibi akvaryumunuz hala bir geçiş sürecinde ve biraz daha zamana ihtiyacı var her şey tam oturup oluştuğunda çok az bakım ve çok az ilgi ile bile düzgün ve sorunsuz bir gelişim başlayacak ne salyangoz ne yosun vesaire canınızı sıkan hiçbir husus ortada kalmayacaktır.
Eğer saç yosunu vesaire bir yosun türü ile karşılaşırsanız veya yosunlaşma artarsa o kütüğü bir müddet akvaryumdan çıkarabilirsiniz, benim tam emin olmadığım bir gözlemime göre böyle büyük kütükler saldıkları birtakım asit vesaire artık nedense yosunlaşmayı tetikleyip artırabiliyorlar, aklınızın bir köşesinde bulunsun diye yazdım. Ancak bir dönem daha az gübre kullanmaya özen göstermeniz su değişim sıklığını biraz artırmanız yaşayabileceğiniz muhtemel yosun sorunların önüne geçebilmek için çok yararlı olabilir. 

Saygılar.

(Bir örnek daha vereyim mesela kimi musluk sularında 10ppm e kadar nitrat bulunabiliyor, böyle bir suyu kullanan bir kimse tropicanın kurulum sürecini takip ediyorum derse ve nitrat eklerse olmaz der gibi bir şeyler anlatmak istedim umarım anlaşılmıştır.)
ringo2014-03-01 15:51:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2014 16:37
Uzun zamandır görmemiştim tankı. Çok güzel olmuş. Arka plan kapandıkça çok daha güzel bir görünüm alacaktır. Kökü  üstündeki yosunlar doğal bir görünüm olmuş. Tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2014 20:51
[QUOTE=ringo]Can bey,
Bir örnek daha vereyim mesela kimi musluk sularında 10ppm e kadar nitrat bulunabiliyor, böyle bir suyu kullanan bir kimse tropicanın kurulum sürecini takip ediyorum derse ve nitrat eklerse olmaz der gibi bir şeyler anlatmak istedim umarım anlaşılmıştır.
[/QUOTE]

İlyas Bey, dediğiniz çok doğru. %80 ters osmoz suyu, %20 çeşme suyu kullandığım için sudan gelen potasyum, nitrat ve fosfat değerlerini önemli ölçüde elemine etmiş oluyorum. 

Ancak dediğiniz gibi nitrat ve fosfatı test kitiyle ölçmeden gübreleme yapmak çok mümkün olmayacak gibi.

Bahsettiğim siyah yosunlar şunlar:







Bu arkadaşlar kum taneciğinde bile kendilerine yer buluyorlar. Yabancı forumlarda black beard algae (BBA/Siyah Sakal Yosunu) ve siyah spot yosunu olarak değiniliyor ancak ben bunların ne olduğuna tam olarak karar veremedim. Nitrat/Fosfat fazlasından oluyor yazılmış bazı yerlerde. Bazılarında da besin eksikliğinden olur diyor. Bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum.

Bu arada temizlik ekibimi de belirteyim,

6-7 adet otocinclus,
1 adet siyah cüce vatoz,
1 adet albino cüce vatoz,
40-50 adet kiraz karides,
2 adet makrakanta,
3 adet panda çöpçü,
2 adet beyaz çöpçü.
Maviler2014-03-04 20:55:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2014 18:27
Can bey,
önceki yazılarımda bitkilerin ihtiyacının ne kadar kısıtlı olduğunu, bir takım element ve mineralleri ne ölçüde az kullandıklarını yazarak aslında sizi uyarmaya çalışmıştım. 
Nedense şöyle yanlış bir inanış var, sanki bir takım sıvılar akvaryuma karıştırılarak balıkların beslendiği gibi bitkilerin beslendiği düşünülüyor. Halbuki doğada bir damla saf h2o yani bir damla yağmur suyu ile hiçbir besin değeri olmayan bir çöl kumunun üzerinde koskocaman yemyeşil bir bitki oluşuveriyor. Nasıl oluyor bu düşünmek gerek. Tabiki her bitkinin ihtiyacı farklı olmakla birlikte akvaryuma koyduğumuz suyun kendisinin başlı başına bir gübre olduğunu bilmemiz gerek.
 
Siz osmos filtre alarak az çok bazı bilgilere vakıf olduğunuz, yüzdeyirmi karışımlı olarak kullandığınız su bile saf bir yağmur suyu ile karşılaştırıldığında içeriği bakımından ne kadar zengin olduğunu anlayabilirsiniz.

Kullandığınız suyun içinde az yada çok sodyumu potasyumu kalsiyumu magnezyumu karbonatı floru kloru kükürtü sülfatı bakırı demiri vesaire aslında yer alıyor. Halbuki bunların hiçbiri yağmur suyunda yer almazken bir parça toprağa yağmur yağdığında kocaman bir ağaç üreyebiliyor. 

Kısacası bitkilerin ihtiyaçlarının çok küçük miktarlarda olduğunu bilmek anlamak gerek. 
Sucul ortamda bazı yetersiz element ve mineralleri takviye etmek bitkilerin daha hızlı büyümesini sağlamak için önemli olmakla beraber, bunların fazlalığı özellikle tam oturmamış akvaryum ortamlarında örnekteki gibi yosun sorunlarına neden olabiliyor.

Mevcut sorununuzu ne nitrat fosfat fazlalığı veya azlığına ne ışığa ne de başka bir sebebe dayandırmıyorum ben. Tabii sizin akvaryumunuzda nitrat ve fosfatın fazlalaşmış olduğu kesin, bunun yanında tabana eklediğiniz bana göre miktarı ve zamanlaması yanlış olan micro element ve demir gübrelemelerinizin hepsi topyekün bir fazlalık oluşturmuş. 

Ancak akvaryumunuz tam oturmuş bir akvaryum olsa yine bu yaptıklarınızı yapsaydınız da aynı sonuçla karşılaşmazdınız onun için nitrat ve fosfata bağlamıyorum dedim. Sorun sadece nitrat fosfat fazlalığı olsaydı aynı yosunu sadece balık akvaryumu olan herkesin yaşaması gerekirdi çünkü bu akvaryumlarda nitrat ve fosfat yukarıda değindiğim gibi inanılmaz yükselebilmektedir. Sizin akvaryumunuzda ise bunların az olma ihtimali dahi yok çünkü hem balıklarınız var hem de üstelik gübre olarak takviye ettiniz.
 Nitrat ve fosfat az da olsa fazla da olsa o yosunların başlıca sebebi değil yani. Benim akvaryumumda 3mg/lt fosfatı görmeme rağmen yosun olmuyor kısacası asıl sebep akvaryumun tam oturmamış olması olmakla birlikte, sizin hatalı gübreleme yapmanız da eklenince oluşmuş bir durum sözkonusu. Bunun böyle olacağını bildiğim için daha önce aslında sizi uyarmaya çalışmıştım. Fakat bu yosunlar sizin canınızı sıkmasın, biraz sabırlı olmanız gerekiyor sadece. Öncelikle şunları yapmanız gerekiyor.

Su değişimi sıklığını artırmanız gerekiyor, üçgünde bir 1/3 gibi bir oran uygun olabilir. Bol su değişimi ile suyunuzda biriken organik yükü boşaltırken, eklediğiniz misket gübrelerin salınımları neticesi oluşan fazlalık micro elementleri de elemine etmiş olacaksınız. 

Bu süre zarfında kesinlikle gübre kullanmayın, belki bir kaç su değişiminde bir biraz potasyum kullanabilirsiniz. Demir ve başkaca gübre kullanmamaya özen gösterin. Yani suyunuzda besin eksikliği değil besin fazlalığı var aslında. Zaten kumunuzunda biraz besleyiciliği varken, demir micro potas nitrat ve fosfat kullanmış olmanız ve su değişim miktarınız da az olduğu için bir birikim olduğu sonucunu çıkarıyorum. 

Yosunlardan bir anda kurtulamayacağınızı bilmeniz ve biraz sabırlı olarak su değişimine öncelik vermeniz, zaman içerisinde bir miktar yapabildiğiniz kadar mekanik temizlik yapmanız, sudan çürüyebilecek şeyleri (kütük gibi) çıkarmanız uygun olabilir. Bu şekil devam ettiğiniz takdirde zaman içerisinde yosunlarınız hem su değerlerinin daha normalleşmesi hem akvaryum suyunun daha oturabilmesi nedenleriyle zaman içerisinde sıfıra yakın bir noktaya inecektir.

 Exel gibi bir ürünü sırınga ile yosunların direk üzerine püskürtmeyi de arada bir deneyebilirsiniz, ancak sınrılı olmak kaydıyla, kısacası fazla kullanmayın, mesela 15 gün su değişimi yoluyla devam edip 15 gün sonra böyle bir uygulama yapıp, tekrar su değişimi metoduyla devam edin. Suya fazlalık değişik kimyasal katılmasını çok doğru bulmuyorum, yan etkiler olabiliyor çünkü. 

Sonuç olarak söylediğim şudur, bol su değişimi ve biraz sabır.

Saygılar.
ringo2014-03-05 18:42:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökhan Ekener Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2006
İl: Izmir
Mesaj: 135
Gökhan Ekener Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2014 20:00
Can konuyu takip ediyorum çok üzüldüm bu duruma,İlyas abi ye katılıyorum dediği gibi  uygulama yaparsan akvaryumun düzelecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2014 22:51
Bir süredir Ista Mix-Max reaktörün çok efektif çalışmadığından şüpheleniyordum. Bu Pazar günü reaktör içerisindeki pervanenin filtrenin debisinin düşük olması sebebiyle çok yavaş döndüğünü, bu sebeple de CO2'nin su içerisinde neredeyse hiç çözünmediğini fark ettim. Zaman zaman CO2'nin filtre içine kaçtığı dahi oluyordu.  Bu yüzden tüm filtre hortumlarını çıkartıp, hortumları güzelce harbiledim (105'inci gün). Filtre debisi ilk günkü gibi oldu diyebilirim. 

Bununla birlikte, tavsiye edildiği şekilde hafta içerisinde 15 ml potasyum, 5 ml demir ve 5 ml mikro element haricinde hiç gübre takviyem olmadı. Yine tavsiye edildiği şekilde hafta içerisinde iki kere %25'lik su değişimim oldu.

Son üç haftadır reaktörün çalışmadığını, filtre debisinin düşük olduğunu da göz önünde bulundurarak sudaki yosun oluşumunun artmasının sebebini buldum diye düşünüyorum. Zira pek çok forumda siyah sakal yosunu oluşumunun öncelikli sebebinin sudaki CO2 oranının yetersiz-düzensiz olduğu belirtilmiş.

ExcelPro kullanımına da başladım. Kullanım öncesi ve kullanım sonrası beşinci günde çektiğim fotoğraflar şöyle:



Genel görünüm:



Yandan görünüm:





Üzerinde siyah sakal yosunu bulunan kum taneciklerini çıkarmam da görüntüyü temizledi gibi.

Yosunlardan kurtulmak için acelem yok. Mucize de beklemiyorum. Bekle ve gör taktiğine devam...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hiddenfaceÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2010
İl: Konya
Mesaj: 9
hiddenfaceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 23:52
Kardesim hergun daha guzel oluyor tebrik ederim... Senin akvaryumun ikizi de buyuyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkfreezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 454
darkfreezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2014 17:18
Can öncelikle geçmiş olsun yosun ne yazık ki bu gibi tanklarda çok sık rastlanılan ve oldukça sinir bozucu bir durum ancak malum her güzelin bir kusuru vardır eminim ki doğru tekniklerle bunuda atlatacaksınız. Uygulama konusunda İlyas Beyin söylediklerine sonuna kadar katılıyorum bu arada unutmadan temizlik ekibinizdeki balıkların ne yazık ki hiçbiri bu yosunu tüketmiyor, bu yosunu tüketen türler bile oldukça az miktarda tüketiyorlar. sae ve moli gibi türleri biraz araştırıp bu türlerden ekleme yapma şansınız olursa temizleme noktasında faydasını göreceğinize eminim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semihsÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 221
semihsÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2014 15:02
Tankınız gayet başarılı tebrik ederim.2 bitkili tankım var,birinde doldurulur ,diğerindeyse 95 gramlık tüplü sistem vardı,95 gramlık sistemin tüpü bitince büyük tüpü 2 akvaryumda kullanmayı denedim.Ph dengesizliği oldu sanırım ve sizin tankınızdaki sakal yosunu her iki tankımda da oluştu. Şırıngayla excell'i direk yosunun üzerine sıkıyorum ,akvaryumada sae ekledim yosunlarda büyük oranda azalma var.Araştırmalarım sonucu co2 düzensizliğinden siyah sakal yosunu oluşması.Tabi gübrelemede etkenler arasındadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir