ZAHMETSİZ BİR FİLTRE
ZAHMETSİZ BİR FİLTRE
Büyük bir akvaryumum var, balıklar az fakat çok iriler. Akvaryumun temizlenmesi bana her zaman zahmetli bir uğraş olmuştur. Önceleri suyun temizlenmesi için önerilen her filtreyi ve gösterilen her filtreyi satın alarak denedim. Hiç bir zaman istediğim sonucu alamadım. Sonunda kendim bir DIY filtre yaptım ve memnun kaldım. Bu filtreyi önceden sizlerle paylaşmıştım. Suyu temizlemesi çok iyiydi ama filtre çok büyük ve ağırdı. Filtreyi temizlemek, akvaryumu temizlemekten zor oluyordu. İnsanı canından bezdiriyordu. Yaş ilerledikçe de katlanmak zor oluyor. Daha kolay ve daha pratik bir yol aradım. Sonunda aşağıdaki filtreyi yaptım. Yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum. Sanırım artık başka bir filtre kullanmam söz konusu değil. Filtre ve akvaryum temizliği artık zahmetsiz ve etrafı dağıtmadan yapılabiliyor. Sistemin performansından çok memnunum. Artık başka bir filtre kullanmayı da düşünmüyorum. Benim gibi sorunları olup, çözüm arayanlara yardımcı olmak için bu çalışmamı yayınlıyorum. Ne yazık ki yapım aşamasında fotoğraflayamadım. Bu resimleri, akvaryum temizliği esnasında çekmeye çalıştım. Çekilen resimlerde, detayların görüntülenmesine, özellikle dikkat ettim. Akvaryum büyük olduğundan resimleri istediğim şekilde çekemedim. Dilerim resimler, filtrenin yapılmasını sağlayacak bilgileri sizlere verebilir.
Sistem kısaca; akvaryumun üzerine, tüm eni kaplayacak şekilde, altı delikli, cam bir kanalın yerleştirilerek, içine elyaf tabaka serilmesi ve bir kafa motoru ile akvaryum suyunun buraya akıtılarak süzülmesinden ibarettir. Elyaf kirlendiği zaman çıkarılarak, yenisi ile değiştirilir. Filtrenin temizliği bu kadar çabuk ve zahmetsiz olmaktadır.
MALZEMELER:
- Cam kanal:
Akvaryum üst kısmının içine girecek ölçülerde, 2 adet cam. Yüksekliği 3 cm yeterlidir. Kanalın genişliği için 2 adet cam 4-5 cm yeterlidir. Cam kalınlığını 5-10 mm olacaktır. Ben 10mm seçtim. Bu cam parçalarını dikdörtgen şeklinde silikonla tutturun. Alt kısımlarına ise 2 cm eninde kanalın genişliği kadar uzunlukta olan cam parçalarını, aralarında 1-1,5 cm boşluk kalacak şekilde silikonla tutturun. Akvaryumunuzun durumuna göre, cam kanalın üstüne camdan kapak da yapabilirsiniz.
- Ayak Yapımı:
Yukarıdaki kanalı akvaryuma monte etmek için akvaryumun içine, her iki yanda olacak şekilde, camdan birer kuşak yapmalısınız. Benim akvaryumumda uygun kuşak olduğundan dolayı ben yapmadım.
- Kafa Motoru:
Bende mevcut olan bir iç filtrenin kafa motorunu kullandım. Emiş deliğine lavabo süzgeci yakarak, büyük atıkların filtreye girmesini ve balıkların deliğe yapışmasını engelledim. Size tavsiyem 5-10Watt güçte bir kafa motoru almanız. Yüksek güçlü bir motor almanıza gerek yoktur.
- Plastik Borular:
Motordan cam kanalın üstüne suyun dökülmesi için sert plastik borular kullanmalısınız. Ben mevcut olan malzemelerden kullandım. Eğer bulamazsanız, elektrikçilerden çok uygun fiyata boru ve birkaç dirsek alabilirsiniz.
- Elyaf:
Kanalın içine koyup sudaki atıkları süzmek için tabaka elyaf kullanmanızı tavsiye ediyorum. Cam kanalın uzunluğu kadar satın alarak, evde makas ile cam kanaldan 1-2 cm daha büyük kesin. Size uzun bir süre bu elyafyetecektir.
Resimleri inceleyerek kendi akvaryumunuz için, kendi tasarımınızı hazırlayıp, filtrenizi yapabilirsiniz. Başarılar.
Teşekkür Edenler: [T]190644,gunessm023[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mehmet Bey, sanırım 8 aydır 525 litrelik tankımı filtrelemekte bu tarz tepe sump kullanıyorum. Ölçüleri 125X15X8h. Şunu diyebilirimki bilhassa biyolojik açıdan oldukça verimli.
Saygılarımla.
Beğenenler: [T]140750,RuFKaD[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190644,gunessm023[/T]
Akvaryum suyunun kirliliğinde en önemli etken; besleme şekli ve balık sayısıdır.
Akvaryumda ortaya çıkan dışkıları bir an önce toplayacak bir filtre sistemine sahip olmalısınız.