70x30x40 boyutlarında yeni bir tank kurmaya başladım. Canlı doğuran tankımdan takviye yaparak kurmayı planlıyorum ancak ilk adımda bitkisiz olmasını planlıyorum. İlerleyen evrelerde bitki ekmek istiyorum bu yüzden full spectrum bir led arıyorum.
Tankın üzerinde yarım kapak mevcut, içerisinde floresan var ancak bitkili akvaryuma döndüğümde floresan pek sağlıklı olmayacak diye düşündüm.
Sizce floresan takıp mı kullanmalıyım yoksa sistemi söküp full spectrum mu kullanmalıyım? Floresanın bitki gelişiminde olumsuz bir yanı var mıdır?
[QUOTE=Jotunheim]Bilakis bu hobide bitkili tankların şahı floresanlardı led teknolojisi yeterince gelişip piyasayı domine edene kadar. Yine de floresanlar bazı prof.lar tarafından hala tercih edilen ürünler. Ancak doğru kombinasyonu sağlamak şart.
Elinizdeki eğer sıradan bir floresansa bitki namına çok işinize yaramayacak. Genelde en meşhur kombin: sylvania aquastar ve grolux t5 floresanlar ile Giesemann markaların bitki floresanlarıdır.
Yeni bir yatırım yapacaksanız çok mantıklı bir seçenek değiller çünkü hem enerji sarfiyatı ledlere göre çok daha fazladır, hemde aşırı ısındıkları için özellikle yazın büyük olumsuzluklara sebebiyer verirler sıcak bir iklimdeyseniz. Ayrıca düzenli aralıklarla floresanların verimi azaldığı için değişmeleri gerekir. vede kurulumda starter ve reflektör gibi ekstra donanımlarla desteklenmesi gerektiği için ilk kurulum maliyetleri daha yüksek.
Kısaca floresanlar muhteşem başarılar elde etmiş olsalar da siz led'e dönmeye bakın [:)] [/QUOTE]
Floresanın balastı bozukmuş bugün yenisini takırdım. Tankın kurulumuna bugün başladım ve bitkiyi canlıları ekledikten bir süre sonra eklemeyi planlıyorum o yüzden şuanlık floresan gayet işimi görüyor. Ancak hem günışığı olması hem de diğer dezavantajları yüzünden bitki ekimine başladığım zaman kesinlikle full spectrum bir lede geçiş yapacağım. Tankı kuralı 2 saat oldu güncel durum bu şekilde.
Merhabalar, Yaklaşık bir ay önce kurduğum akvaryumumda önce anubias yapraklarımı kahverengi yosun kapladı. Bu sorunu otocinclus ile çözdüm. Ancak sonrasında da java mosslarımı yosun sarmaya başladı. Şimdi Rotalalarımın üzerinde de yosun oluşumları fark etmeye başladım. Mossların ve Rotalaların üzerindekiler sakal yosun mudur, yoksa Diatom mudur? Bu sorunu nasıl çözebilirim? Şelale filtreye Sera Silicate Clear eklesem faydası olur mu?
[QUOTE=Leof] Eger yosunlar elinizde hemen parcalanan bir tür ise diatom olma ihtimali yuksek vatoz varsa kısa zamanda temizler[/QUOTE]
Aslında bir tane cüce vatoz iki tane de otocinclus var. Vatoz ve otocinclusları ekledikten sonra Anubias yapraklarındaki yosunlar son buldu ama Mossların üzerindekiler iyice arttı. Mossların üzerindekileri yediklerini hiç görmedim.
[QUOTE=Acemi balıkcı28] Boyutları karideslerden küçükde yavrularıda dokunmayan bi tür diye duymuştum [/QUOTE]
Yavrulara dokunmayan bir corydoras türü olamaz hocam hepçil canlılardır belki özellikle avlamak için aramaz ancak karşısına gelirse yutmakta tereddüt etmeyecektir kaldıki boyutları karideslerden çok da küçük canlılar değiller. Tamamen otçul beslendiği ve küçük bir tür olduğu için otocinculus affinis beslenebilir ama hacim zaten çok fazla değilken balık tavsiye etmem.
Merhabalar walstad metodu ile bir akvaryum kurdum 1 ay oldu içinde küçük kurt ve sinek gibi canlılar yüzüyor bunlardan yana bir problemim yok sadece icine karides eklesem olurmu bitkiler fotosentez yapıp büyüdüler onları budayıp tekrar ektim ve büyümeye devam ediyorlar bir ekosistem oluştu gibi [EDIT]Gizem Gül,2025-04-02 22:24:39[/EDIT]
[QUOTE=Gizem Gül]Akvaryum canımda gezinen çok minik canlılar araştırdım ama çok fazla türleri var 4 hafta oldu akvaryumu kuralı ilk kez bir canlı eklicem balık eklersem ölürlermi [/QUOTE]
Bahsettiğiniz canlılar -görsel olmadığı için tahminen yazıyorum- muhtemelen cyclops, ostracoda gibi zararsız türlerdir. Düzenli su değişimi yaparak azalmalarını sağlayabilirsiniz.
Balığınızın hamile olup olmadığını, doğuma ne kadar kaldığını, doğum sonrası ne yapmalıyım gibi soruları yeni konu kirliliğini azaltmak amacıyla tek başlık altında topluyoruz.
[U]İlgili canlı veya balığa ait görsel ekleyip sorunuzu sorabilirsiniz[/U].[/B]
ℹ️ Bu konu dışında açılan benzer konular direkt bu başlık altına taşınacaktır. Gözden kaçırdığımız konular için hata butonu ile bize bildirebilirsiniz.
🚨 Forum genelinde olduğu gibi bu konu içinde yazım/imla kurallarına lütfen dikkat edelim.
✅ Bu konu sabit ve günceldir..[EDIT]Hoppala,2025-03-17 21:57:56[/EDIT]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250169/010420250749081.jpg[/IMG] Selamlar iyi bayramlar. Filtremin sepet sıralaması hakkında bilgi toplamak için açtım konuyu. Bu filtreye ilk olarak ön filtreleme sistemi su çekip sonra en alt sepetten en uste dogru su çıkıyor resimde olduğu gibi. On̈ filtreleme 45ppi sunger var en alt sepete 30 ppi sunger bir uste seachem matrix,bir uste yine seachem matrix, en uste sera cristal clear elyaf top 10 adet ve purigen dusunuyorum. Sizce bu modifikasyon nasıldır?
Hudai bey bilgi için teşekķur ediyorum. Aslinda sera toplari elimde var diye ilk etapta bu sekilde devam edicem sonra ön filtreleme sungerini 30 ppi ya dusurup dediginiz gibi sadece en uste turuncu sungeri koyup belki purigene devam ederim bilmiyorum. Basit sungeri bile on filtreden bahsediyorum sırf oaseye diye tanesini 200 tl den satiyorlar 4 tanesi 800 tl aliexpresten alicam 30 ppi ya dusurucem orinal ustunde 45 ppi var biraz sık gözenekli cabuk dolucaktır
Merhaba, öncelikle herkese hayırlı bayramlar dilerim
İlk kez akvaryum kuruyorum. 80x35 ve yükselik 40 olacak şekilde 100 litrelik bu şekilde mobilyalı akvaryum yaptırdım. Bu forumu okumaya başladıktan sonra hobiye olan ilgim alakam arttı. Bu akvaryum içerisinde canlı yüküne dikkat edecek biçimde lepistes bakmak istiyorum. Fakat başta söylediğim gibi fanusta dahil bugüne kadar hiç bir şekilde balık beslemedim. Uzun bir süredir izliyorum ve okuyorum bunun sonucunda basit bitkili bir lepistes akvaryumu yapmaya karar verdim. Etrafımda hobi ile ilgilenen bana yardımcı olabilecek kimse yok ve bulunduğum bölgede akvaryum üzerine detaylı bilgiye sahip herhangi bir petshop bulunmadığından onlarada güvenemiyorum.
Forumdaki hobici arkadaşlardan genel tavsiyeler rica ediyorum. Onun dışında özellikle size danışmak istediklerim şu şekilde - Akvaryum fotoğrafta gözüken yerde pencere önünde durmak zorunda ama perde hiç bir zaman açılmıyor(akvaryum arkasına fon yapılacak) Yosun vs. gibi çok sorunla karşılaşmama sebep olur mu? - Armatür konusunda forumu fazlasıyla okudum power led bir ürün almam gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda tecrübelerinizi tavsiyelerinizi özellikle rica edeceğim. - Dış filtre konusunda yine forumda açtığım bir konuya gelen yorumlar ve izlediğim videolar sayesinde Eheim 2213 düşünüyorum fakat fiyatlar biraz can sıkıcı kimi videolarda sunsun603b modelinin iyi filtre malzemeleri ile birlikte canlı yükü çok olmayan akvaryum için 100 litreye yeteceği söyleniyor bu konu içinde tavsiyelerinizi bekliyor olacağım. - 100 Litre akvaryuma 100 watt ısıtıcı yeterli deniliyor doğru mudur ? Hava sıcaklıkları eksilere sadece geceleri 1-2 ay kadar düşen bir bölgede yaşıyorum. Marka model önerilerinizi bekliyorum. - Co2 kullanmaktan korkuyoruz çünkü nöbet usulü çalışıyoruz takip bizim için sıkıntı ve görüldüğü üzere akvaryum oturma odasının ortasında duracak Buna rağmen iyi bir aydınlatma ile birlikte zeminde çim gibi gözükebilecek bir bitki bakabilmemiz mümkün müdür ? - Ve genel olarak ilk kurulum ile birlikte dikkat etmem gereken mutlaka yapmam gereken şeyleri önerilerinize göre yavaş yavaş ve sizlerle paylaşarak devam etmek istiyorum.
Tekrardan herkese iyi bayramlar yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler.
Ölçüler: 50 x 20 x 30 Canlı Türleri: betta Bitki Türleri: elodea, anubias, java moss, saz, monte Carlo, tilki kuyruğu Tankın Yaşı: 1 gün Filtrasyon ve Işıklandırma: sobo şelale filtre, 9 wat led Tasarım ve Dekorasyon: yati kökü hagen kum ve silis kum [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/247181/240120251825411.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/247181/150120251722441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/247181/150120251722491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/247181/150120251722531.jpg[/IMG] merhaba ilk defa beta besliyiceğim. Akvaryumumu bugün kurdum. 1 ay kadar akvaryum oturunca 1 beta ,1 nerite , 1 elma salyangozu eklemeyi düşünüyorum. Olursa 6 adet ember tetra veya karides eklemek istiyorum. Olmuş mu[:)][EDIT]MustafaŞ,2025-01-24 18:28:22[/EDIT]
Selam arkadaşlar. 2 adet bitkili akvaryumun yanına uz35xen40xyük40 (arka sumplu)deniz akvaryumu kurmaya karar verdim.Çoğu ekipmanlar hazır,1 tek autoaqua otomatik su tamamlama cihazı yolda onu bekliyorum.Üstatlara 2 sorum olucaktı.Birincisi tuzlu suyu akvaryumda hazırlasam olurmu acaba? Diğer soru ise bu gün ro cihazını test etdim tds 20 çıkıyor,acaba bir sorunu olurmu? Ne yaptıysam yapayım 20 den aşağı salamadım.[EDIT]Praton,2024-12-02 14:59:43[/EDIT]
Dün 09:25
Tankın üzerinde yarım kapak mevcut, içerisinde floresan var ancak bitkili akvaryuma döndüğümde floresan pek sağlıklı olmayacak diye düşündüm.
Sizce floresan takıp mı kullanmalıyım yoksa sistemi söküp full spectrum mu kullanmalıyım? Floresanın bitki gelişiminde olumsuz bir yanı var mıdır?