Sulawesi Adası

Bu bölüm hazırlanma aşamasındadır. Önerilerinizi ve gördüğünüz eksiklikler ile hataları buraya tıklayarak bize yazabilirsiniz.

Sulawesi - Güney Sulawesi'deki Matano Gölü içerisinden Chris Lukhaup'un çektiği görüntüler.
Endonezya oldukça yağışlı ve sıcak bir bölgedir. Aynı zamanda aktif bir volkanik arazidir. Volkanik setler, değişen akarsu rotaları, tamamen adalardan oluşması gibi doğal nedenlerden dolayı endemik tür sayısı oldukça fazladır. Özellikle bu konuda Sulawesi Adası dikkat çekmektedir. Ayrıca bölge Asya ve Okyanusya kesişim sahası olduğundan dolayı flora ve faunasında her iki kıtadan da izler taşır. Najas, eicharnia, eleocharis, helferi, pogostemon, hydrochrita, fern türleri, moss türleri ve gövdeli sucul bitkilerin pek çoğu bu adaların sularında yetişmektedir. Yıl boyu aydınlanma süresinin uzun oluşu ve volkanik kayaçlardan çözülen elementlerin besleyiciliği bu zengin sucul floranın oluşmasında önemli rol oynamıştır.

Endonezya volkanlarından çıkan lav çabuk soğumaya meyilli bir yapıdadır. Bu da lav kayası diye satılan gözenekli volkanik kayaların bölgede çok olması anlamına gelir. Bu kayaçların ayrıca suyu filtre etmesi nedeniyle bu adadaki akarsu ve göller kristal berraklığındadır. Diğer bir kayaç türü de volkanizmanın nedeni olan fay hatlarının parçaladığı köşeli sert kayaçlardır. Kıyıya yaklaşıldıkça kök ve dal gibi unsurlar artarken okyanusa yaklaşıldıkça parlak beyaz bir kum örtüsü ile karşılaşılır. Adalardan özellikle Sulawesi tam bir omurgasız yuvasıdır. Pek çok karidese ev sahipliği yapan ada aynı zamanda tavşan salyangoz olarak bilinen posoların da ana vatanıdır. Pseudomugil celebes yine Sulawesi Adası'nın bir sakinidir. Pirinç balıkları (Oryzias woworae), halfbeakler, bazı ufak barblar bu adada en yaygın tatlı su canlılarıdır. Sulawesi Adası'ndaki akarsu ve gölllerin su özellikleri benzer yapıdaki adalardakilerden farklılık gösterir. Su sıcaklığı 27-30°C arasında değişirken pH değeri 7,5-8,5 arasında değişiklikler gösterir. Su oldukça berraktır, tortullaşma çok az görülür. Sulawesi Adası'na ait bir sulak alanın akvaryum ortamındaki taklidinde önümüzde 2 seçenek vardır. Birincisi Malawi ve Tanganyika Gölleri'ndeki yığıntı şeklindeki gibi enkaz görünümünde kayalık bir akvaryumdur. Bu alanlarda bitki örtüsü oldukça zayıfıtır. Volkanik faaliyetler sonucu oluşan kırılmalarla bu hale gelen bu göl altı arazisinde gri renkli kayalar kullanıma uygundur. Diğer tip ise bildiğimiz lav kayalarıyla ve akvaryumda kullanıma uygun olan köklerin sentezlendiği bir tasarımdır. Bu tip bir akvaryumda bitki kullanabiliriz. Suyun berrak ve sıcak ama pH'ının yüksek olduğu bu akvaryumları Sulawesi'nin güzel omurgasızlarını tür/göl uyumuna bakarak bir biyotop akvaryumuna çevirebiliriz.

Biyotoptan Görüntüler

Örnek Akvaryumlar

Biyotoptaki Balıklar

Biyotoptaki Bitkiler

Kaynakça:
- Bleher's Biotope's
- Tanganyikan Cichlid in Their Natural Habitat
- Malawi Cichlid in Their Natural Habitat
- Chris Lukhaup
- Peter Barnes
- Hans van Heusden
- Monga Bay Biotopes

Üye Yorumları