ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Neothauma
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Kullanıcı Başlığı:
[B]14943,1[/B]
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7299
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
30 Haziran 2007 17:28
Son Ziyaret:
3 Saat 59 Dakika önce
Toplam Mesaj:
3534 [0.56 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
97 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Armağan Yücel Şahin
Doğum Tarihi:
17 Nisan 1994
Yaş:
30
İl:
Yurtdisi
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[B]Armağan Yücel Şahin[/B]

SON 10 MESAJI

Father Fish Yöntemiyle 50x30x30
[QUOTE=Serdariekrem]İlk mesajında dediğim gibi, zevkler tartışılmaz tekrar ifade edeyim, yanlış anlaşılmasın. Mesele akvaryum hobisinin neden yapıldığıyla alakalı.

Konu sahibi arkadaşımızın üstünde ısrarla durduğu konu "zahmetsiz olma, uğraş gerektirmeme, ilgiye gerek duymayan bir sistem" olunca ortaya maalesef örnekteki gibi yavan bir görüntü ve yüzeysel bir hobi faaliyeti ortaya çıkıyor.

Simdiye kadar tanıdığım bir çok dosttan da teyit ettiğim üzere, biz hobimiz için zaman ayırarak bir nevi psikolojik terapi içerisine giriyoruz. Çok daha büyük bütçe isteyen harcamaları da yine hobimiz sayesinde yapmaktan geri duruyoruz ister istemez.

Bir tankı kurulum aşamasından final aşamasına getirdiğimiz süreç ne kadar uzun ve araştırmalarla dolu geçerse o kadar çok deşarj oluyoruz. Tanktaki gelişim mutluluk veriyor; sorunlar ise farklı yöntemlerle problem çözme yeteneğimizi geliştiriyor.

Hakkıyla yapılmış bir aquascapingten doğan sonucu herkesin görmesini ister ve bundan mutluluk duyarsınız. Fakat saldım çayıra mevlam kayıra düzeninde oluşmuş ve devam eden bir ekosistem maalesef tatmin etmeyecektir.
[/QUOTE]

Yuzde yuz katiliyorum, altina cift imza atarim. Bu tamamen kendi kendini ceviren sistem, bakim istemeyen filtre, yemleme yapmaya gerek olmayan akvaryum muhabbetlerini hobi mantigina, hobi kavrami altinda verilen emege, zamana ve paraya tamamen ters buluyorum. Elbette bu konudaki kurulum olsun, walstad kurulumlari olsun tamamen emeksiz, ihtiyacsiz degil. Fakat nihai amacin minimum emege indirgenmeye calisilmasi sizin de dediginiz gibi tatmin etmeyecek , hatta belki de daha buyuk sorunlara yol acacak. Zaten walstadindan high-tech aquascapenine kadar her akvaryum teknik ekipmanlarla desteklenen birer ekosistem. Isler yolunda gittiginde zamanla her akvaryumun duzeni oturur, bakimi belli bir periyoda girer. Beslediginiz turlerin iliskileri ve davranislari, elde ettiginiz gorsellik sizin tatmininiz olur.
Beta Balığı
Merhaba,

Betanızda durmuş artık olmayan kuyruk erimesi dışında bir sorun görmüyorum. Fakat yaptığınız dekorasyon akvaryum hacminizi göz önünde bulundurursak betanız için biraz sıkıntılı görünüyor. Akvaryumunuzun genel fotoğrafını ve kullandığınız malzemeleri biraz daha detaylı paylaşabilir misiniz? Mesela paylaştığınız fotoğraftaki falez kayaları beta için yanlış bir malzeme.
Dar Alanda Tropheus Bakabilir Miyim
Merhaba,

Tanganyika türleri içinde Tropheuslar haklarında en az şey bildiğim ve hiç tecrübem olmayan türlerden. Ancak buna rağmen bildiğim teorik bilgiler bazında diyebilirim ki sahip olduğunuz hacim Tropheus türleri için baya bir yetersiz. Sürü hiyerarşisi, erkek-dişiler arasındaki baskı üreme ilişkilerini göz önünde bulundurursak baya bir sıkıntı yaşamanız yüksek olasılıkta. O yüzden bence hiç bulaşmayın. Onların yerine eğer hala daha Tanganyika akvaryumu kurma niyetiniz varsa brichardi, leleupi gibi türlere yönelmenizi araştırmanızı tavsiye ederim. İlle de Tropheus diyorsanız minimum 300 litrelik bir hacim için hazırlık yapmanız yerinde olur.
Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika”
Hiç şaşırmadım. Bu türlerin ortamını bulunca üremesi Amerikan zebra kadar kolay. Her şey yerli yerinde. Fakat aklıma bir şey takıldı. Eğer o brichardilerin yuvası videodaki hemen sağ taraftaki kabuk ise iki türün yuva alanı birbirine çok yakın. Bu yüzden çatışmalar, yavru kayıpları olası. Bir süre daha bekleyin bakalım neler olacak. Eğer her iki türden birinde yavru olmadığına emin olduğunuz anda o türün yuva kabuğunu biraz daha ileri taşıyın. Bu taşınma muhtemelen brichardiler için olacak.
Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika”
Üzülmeyin ve de herhangi bir müdehalede bulunmayın. Hem leleupi hem Julidochromis türleri fırsatçı türler, özellikle Julidochromisler sinsice diğer balıkların yuvalarına yaklaşmalarıyla avlanmalarıyla bilinir. Canlı gözle görmediğiniz sürece hangisinin yediğini bilemezsiniz. Bir de bu balıkların ilk üreme tecrübeleri, doğal olarak böyle kayıpların olması pek de sıra dışı değil, özellikle karma tanklarda bu daha da olası. Bırakın zamanla kendi aralarında düzen otursun. Balık çıkarma konusunda tavsiye edebileceğim tek şey bir türü tamamen çıkarmaktansa çıkarmak istediğiniz türlerin birey sayısını 1-2 adet azaltmak olur. Bir kere üremeye başladılar mı devamı gelir merak etmeyin.
Father Fish Yöntemiyle 50x30x30
[QUOTE=hounddog][K]Katkılar:[/K][U][/U]

Orkide toprağı
İnek gübresi
Gübresiz bahçe toprağı
Kemik unu
Kan unu
Kalsiyum klorür
Kalsiyum florür
Demir oksit
Lime (Kireç)
Sodyum bikarbonat
Osmocote (yavaş salınımlı gübre)
Diatom toprağı
Epsom tuzu

Ancak, bunların çok az bir kısmını temin edebildim. Sadece biraz sıvı hümik asit ve sıvı gübre kullandım. Bu yöntemde katkılar yalnızca kurulum aşamasında kullanılır; sistem çalışmaya başladıktan sonra ise hiçbir şekilde düzenli ya da sürekli olarak eklenmez.

Bu sistemde en büyük çaba başlangıçta harcanır. Kurulum tamamlandıktan sonra sisteme müdahale edilmez.

En çok hoşuma giden yönü, minimum para ve çabayla kuralları ve sürecin tamamen doğanın yönetimine bırakıldığı bir sistem olmasıdır.[/QUOTE]

Detaylar icin tesekkurler. Bekledigimden baya fazla bir malzeme varmis. Her biri kac paradir ne kadar miktarda kullanmak gerekir bilemem ama walstad ile kiyaslayacak olursam onda yalnizca standart bir saksi topragi ve akvaryum kumu almak yeterli oluyor. Hatta kimi hobici temiz olduguna guveniyorsa bahceden topluyor. Ben bu yontemi pek de ekonomik, kolay ve islevsel buldugumu soyleyemeyecegim. Ek olarak Uras Bey'in yorumuna tamamen katiliyorum. Ama sizin icin her sey yolunda ise keyifli hobiler dilerim.
Father Fish Yöntemiyle 50x30x30
[QUOTE=hounddog][U][K]Kimi Noktalara Yorumlar:[/K]


[K]Father Fish Yöntemi:[/K][U][/U]

Father Fish yöntemi, Walstad yöntemine göre daha hızlı bir kurulum sürecine sahiptir. Bu yöntemde filtre kullanılır ve kurulum sırasında[K] [B]toprağa fazladan katkılar eklenir.
[/B][/K]
Özet: Father Fish Yöntemi[/U][B][/B]

-Tabana 2,5 cm toprak, üzerine 5 cm kum eklenir.
[K][B]-Toprağa, kurulum aşamasında kendi oluşturulan katkılar eklenir.[/B][/K]
-Çok sayıda ve bakımı kolay bitkiler yerleştirilir.
-Su değişimi yılda 1-2 kez, %15-20 oranında yapılır.
-Buharlaşan su düzenli olarak eklenir.
-Yemleme haftada 1-2 kez gerçekleştirilir.
-Yosunlara ve bitkilere hiçbir müdahale yapılmaz.
-Pipo filtre ve ısıtıcı kullanılmalıdır; sıcaklık 27,5 derece olmalıdır.
[K][B]-Kimyasal maddeler ve gübreler kesinlikle kullanılmaz.[/B][/K]
-Ölen balıklar ya akvaryumda bırakılır ya da kuma gömülür.
-Doğadan alınan kuru ağaç yaprakları akvaryuma eklenir. Yapraklar eridikçe ve tüketildikçe yenileri ilave edilir.
-Bu yöntem, küçük balıklarla daha iyi çalışır ve canlı yükü düşük tutulur.

[/QUOTE]


Topraga katki eklenmesi ve kimyasal madde ve gubrenin kesinlikle kullanilmamasi noktalarina takildim, biraz kendi icinde celismiyor mu? Bunu anlamak icin soruyorum, onceden Walstad metodunun artilarini eksilerini cok kez tartistik. Simdi Father Fish yontemi diye bir sey cikinca nedir ne degildir merak ettim. Mesela walstadta da hicbir sekilde gubre kullanilmiyor, filtre de kullanilmiyor. Baya da hizli sonuc aliyorum. Bu yontem sizin isinizi goruyor ise ne mutlu, zevkiniz ve imkanlariniza gore bir kurulum yapmissiniz. Ancak acikcasi ben ya cok basarili bir kurulum ornegi goremiyorum ya da bu yontemin sunabilecegi en fazla sey bu.
Father Fish Yöntemiyle 50x30x30
[QUOTE=KaanE]

Bende küçük 20cmlik fanuslardan böyle minik su bahçeleri düşünüyorum Walstadla. Hem hacimden hem de bir şeyleri yanlış yaparsam diye canlı olmayacak içlerinde. Hatta misinadan örgü gibi yapıp asmayı düşünüyorum :) Ama kapalı balkonda kalörifer yok. Kışı (İstanbul) atlatabilirler mi? (low tech basit bitkiler + su üstü)

Balıklara pek alan bırakmasa da böyle tanklara bayılıyorum. Çok güzel olmuş. Karides ve türünü hatırlamadığım minicik rasboralar çok güzel olur.

Bu sararan yapraklar Frogbitlerin doğal döngüsü mü? Bende de çok sayıda frogbit var. Bazı yapraklar ölüyor kopup yok oluyor. Her seferinde tamam ölüyor bitki diye diye 3 taneden 25-30 taneye çıktılar ve yapraklarda büyüyor. Ayrıca tek bir tanesindeki yaprak sayısı da artıyor.

[/QUOTE]

Kisi atlatabilirler mi kesin bir sey diyemem, bendekilerin hepsi kapali mekanda oda sicakligindaydi. Akvaryumlarda zaten isitici vardi.Ama forumda su bahceleri vb. acik mekan balkon calismalari var, onlari referans alabilirsiniz.

Evet ben de karidesleri hic eksik etmedim bu akvaryumlarda ve kavanozlarda. O yuksekligi alcak akvaryumda roket killifish vardi. Kucuk bir tur oldugu icin sorunsuz yasadilar.

Frogbit olan akvaryumu ise gecen sene kurmustum, Sofya'daki ilk akvaryumum. Ancak maalesef balik goremeden bozmak zorunda kaldim baska bir yere tasindigim icin. O fotograf da frogbitleri ilk ekledigim gune ait. Once tanka adapte olana kadar yapraklarda sararma ve dokulmeler oldu. Daha sonra sorunsuz bir sekilde cogalip buyumeye devam ettiler.
Blackwater Tetra 40lt Bambu Ormanı
Begendim, guzel bir tasarim olmus. Bir tek o erkek lepistes biraz goze batiyor, yandaki akvaryumda daha iyi durur diye dusunuyorum. Bir de su mercimegi yerine pistia, frogbit gibi daha buyuk yapili su ustu bitkileri daha iyi durur sanki. Hem asagi salinan kokleri daha guzel bir goruntu verebilir hem de asiri urediklerinde kontrolu ve toplamasi daha kolay olur. Su mercimegi malum bir kere bulasti mi kurtulmasi zor olabiliyor.
Kelebek Vatoz ( Sewellia Lineolata ) Üretimi
[QUOTE=scorpion26]İstanbulda 1 çift zor buldum onunda erkeği firar edip öldü. Arıyorum ama bulamıyorum. Çok güzel tür aslında.[/QUOTE]

Bu kelebek loachlarin farkli renkteki turleri de sosyal medyada paylasiliyor bu aralar sik goruyorum. Hele bazi renkli turleri var ki akillara zarar, L serisi vatozlarla kapisir.

Gastromyzon sp. “Bloody Mary”
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/211120241149261.jpg[/IMG]

Gastromyzon viriosus
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/211120241149551.jpg[/IMG]

Gastromyzon "punctulatus"
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/211120241150231.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.