Shire / 80x40x50h / Ht / Dutch Style - Final...


wilivilÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 427
wilivilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2019 15:23
Efsane..[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hanilÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2018
İl: Izmir
Mesaj: 207
hanilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2019 18:25
Sera aquatanı düzenli olarak kullanıyordum. Biotopolu denemek için alış veriş yaptığım petshop a gidince elimizde o yok bunların hepsi aynı diye reeflowers effective isimli ürünü verdi onda da bir değişiklik olmadı. Son olarak biotopol denedim. Bir haftanın sonunda değişiklik oldu. Gerçi test kiti ile ürün aynı marka olunca hala şüphem var. Ama gelişimde gözle görülür bir fark vardı. bence biotopolu kesin deneyin. Hele birde test kiti ile denerseniz banada haber verin[:)]

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2019 21:55
[QUOTE=hanil]Sera aquatanı düzenli olarak kullanıyordum. Biotopolu denemek için alış veriş yaptığım petshop a gidince elimizde o yok bunların hepsi aynı diye reeflowers effective isimli ürünü verdi onda da bir değişiklik olmadı. Son olarak biotopol denedim. Bir haftanın sonunda değişiklik oldu. Gerçi test kiti ile ürün aynı marka olunca hala şüphem var. Ama gelişimde gözle görülür bir fark vardı. bence biotopolu kesin deneyin. Hele birde test kiti ile denerseniz banada haber verin[:)][/QUOTE]

Uygun da fiyatlı. Bugün zaten sipariş verdim bakalım görürüz.

Beğenenler: [T]205149,hanil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2019 15:44
Merhaba arkadaşlar,

Son çalışmalarım sonucunda tankımın durumunu aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz. Shire olarak isimlendirmiş olduğum tankımda yavaş yavaş konsept çalışmalarına başlayacağım öte yandan da bitkilerin yetişmesi konusunda tecrübe kazanmaya devam etmekteyim. Tavsiyeleriniz olursa değerlendirebilirim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/113544/220320191535401.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/113544/220320191535551.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/113544/220320191536151.jpg[/IMG]

[VID]https://youtu.be/XfQ8Q9R1kp8[/VID]


Beğenenler: [T]186643,mehmetaydin[/T][T]187047,mrah[/T][T]213582,hounsoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2019 08:15
Uzun araştırmalar ve deneme çalışmalarım devam etmekte ancak ileri yol almaktansa bugünlerde geri yol almaktayım. JBL biotopol kullanmaya başladım. İlgili midir bilemiyorum ama marsilea hirsuta da bölgesel çürümeler başladı. Biotopol'dan şüphelenmeye başladım çünkü tanka fazla bir müdahalem yok. Şüphelenme sebebim biotopol çeşme suyundaki bazı mineralleri bağlaması sonucuna bağlı olarak bitkilerin bu minerallerden faydalanamaması. Wallichii durmuş durumda, eriocaulon setaceum aynı şekilde tankımda gelişirken durmuş ve ölmeye başlamış durumda. Proserpinaca palustris keza iyice gelişim yavaşladı. Biotopol gibi ürünlerin bitkilere zararları olabilir mi?
Aşama aşama gitmeye çalışıyorum. Saç yosunları hızla büyümeye devam ediyor. Ben tekrardan besin eksikliğinden şüphelenmeye başladım. Özellikle Trace konusunda şüphelerim var. Rotala wallichii yi tankına çeşme suyu basarak yetiştiren forumda bir arkadaşla tanıştım. Formu da gayet güzeldi aynı şekilde tankta proserpinaca palustris'te hızlı büyüyor. Bu demek oluyor ki RO su şart değil ama arkadaşın bir artısı vardı benden o da zemini. Zeminde ADA amazonia altına lav kırığı kullanmakta. ADA suyun gh kh ve otomatik olarak ph seviyelerini aşağı çekiyor ve wallichii için ideal ortam oluşturuyor olabilir düşüncesindeyim. Nihayetinde RO su olmadan da bu bitkiler güzel formlar yakalayabiliyor demek ki zeminin aktif toprak olması ile veya başka parametrelerle. Diğer bir şüphelendiğim nokta ise aktif toprağın yoğun bir şekilde eser elementlere sahip olması. Bu yüzden tankımın suyuna verdiğim trace gübresinin yetersizliğinden şüphelenmeye başladım. (Biotopol'un de eserleri etkilemesi dengeleri bozmuş olabilir) Tankıma bugüne kadar NPK'yı DIY (EI metod) - Fe Seachem ve Trace Reeflowers Aquaplants Trace kutu üstünde belirtilen şekilde ancak EI ye uygun olarak veriyordum. Trace'in yeterliliğinden emin olmak için seachem trace ve flourish gübrelerini temin ettim. Kullanmaya başladım. Tanka yoğun bir şekilde mikro element basmayı planlıyorum.
Biotopol'u bir süre kullanmayı düşünmüyorum. Çeşme suyu basan arkadaş tankına mikro elementler vermediğini belirtiyor. ADA toprak ve çeşme suyu yeterli mikroyu sağlıyor diye düşünüyorum.
Bunlar dışında saç yosunuyla mücadele için ufak bir dalga motoru ekledim tanka ve difüzorumu daha iyi CO2 çözen bir versiyonla değiştirdim veya ben öyle zannediyorum. CO2 seviyelerimi hem yüksek tutuyorum hem de dalga motoruyla tankın her yerine yayıyorum. Ledlerimdeki lenslerin bir kısmını çıkardım bir iki gün yosunları inceledim ama topladığım saç yosunları yeniden oluştu. Fotosentez iyice yavaşladı dengeleri daha da bozmak istemiyorum. O yüzden ön taraftaki lensleri geri taktım arkada stem bitkiler üzerindeki ledler lenssiz kaldı.
Bunlar dışında diğer bitkilerim gelişmeye devam ediyor. Başlıca olarak;
*M. Hirsuta bölgesel çürümeler dışında başka bölgelerde yayılmaya devam ediyor.
*Monte carlo yayılımını sürdürüyor yapraklar gayet sağlıklı ve yeterli hızda bir büyüme var.
*Kırmızı bitkilerde de herhangi bir bozulma yok.
*Bitkilerin bazı yapraklarında yeni sakal yosunları oluştuğunu gözlemliyorum. Lilaeopsis brasiliensis hemen böyle yosunlara meyilli ve eski yapraklarında sakalları toplamış.
*Hydrocotyle tripartita da problem yok. Gayet güzel gelişim devam.

Geçici yeni bir video ekledim.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=77sufyxP35A[/VID][EDIT]Arkun,2019-04-12 08:52:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

z.b.s.kÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 10/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 756
z.b.s.kÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2019 11:41
Hirsutaların birbirleriyle bağlantılarını kesin toparlanır hemen.

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 291
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2019 16:31
Arkun bey gelişim ne durumda yosun sorunlarınız ve çözüm yötemleriniz işe yaradımı?

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2019 08:41
[QUOTE=KupaAs]Arkun bey gelişim ne durumda yosun sorunlarınız ve çözüm yötemleriniz işe yaradımı? [/QUOTE]

Akif Bey merhaba,

Malesef saç ve sakal yosunlarını bir türlü elimine edemedim. Bu sebeple DIY aydınlatma sisteminden ayrılma noktasındayım. Profesyonel bir firmadan LED aydınlatma araştırıyorum şu sıralar. Nuniq, ONF lighting veya Creaqua systems şirketlerinin ürünlerinden birini temin etmeyi planlıyorum. Eş zamanlı olarak yeni bir tank da alabilirim. Shire köyü yeni tanka taşınabilir henüz karar vermiş değilim. DIY armatürlerde rasgele topladığımız ledlerin performanslarından şüphelenmeye başladım. Yosunu tetiklediğini düşünüyorum. Bu kadar çaba sonucunda kararım bu şekilde. Yani profesyonelliğe adım atma niyetine girdim.

Shire tankında çok güzel tecrübeler edinmiş oldum. Başta monte carlo, marsilea, hydrocotyle sp. japan, ammania bonsai ve hatta eriocaulon setaceum gibi türler yetiştirmeyi başardım. Micrayı falan zaten artık saymıyorum bile çocuk oyuncağı olmuştu. [:)]

Shire'a devam etmem durumunda bu başlıktan paylaşımları sürdüreceğim. Bu konsepti kurmak hayalim çünkü umarım güzel bir sonuç elde edebilirim sonunda.

Profesyonelliğe adım atmanın artık zamanı gelmişti. Anladım ki ben bu işten hiç bıkmayacağım. İleride görüşmek üzere...[;)]

Beğenenler: [T]103679,KupaAs[/T][T]213582,hounsoi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]103679,KupaAs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2019 14:06
Merhabalar,

Uzun araştırmalar sonucunda Ankara'da üretim tesisleri bulunan bir aydınlatma firması olan Sodec firmasına ait Creaqua Aquatic Systems adı altında bulunan veya bilinen adıyla Firefly ürünlerinden Premium Serisi PRO804 80 cm Afromasia Afrika Tik Ağacı serisi ürünü için sipariş vermiş bulunmaktayım. Henüz tankımı bozmadım muhtemelen bu ürünle sürece devam edip deneyimlerimi buradan paylaşmaya devam edeceğim. Değişen hiçbir şey olmadan aydınlatmanın etkilerini görmüş olmak güzel olacak, ayrıca takip eden kişiler için de fayda sağlayacaktır. Yosunların durumlarını, bitkilerin gelişimlerini paylaşmaya devam edeceğim.

Maalesef power led ile ilk etapta çok güzel bir başarı sağladıktan sonra yosunlardan başımı kaldıramadım. Bitki gelişimi güzel olmasına rağmen saç ve sakal yosunlarının da gelişimi fazlacaydı. Bunun ışığın sebebi olduğunu iddia etmesem de en azından bir parametreyi aradan çıkarabilmek çok önemli, DIY yaptığımız sistemlerde led kalitesi, led pozisyonları, adeti vs. bir çok parametreyi mükemmel şekilde bir araya getirmek gerçekten bir şans oyunu. Aydınlatma benim için en azından bir defa iyi bir bütçe ayırıp bir daha gözüm kapalı devam edebileceğim bir ekipman, tıpkı dış filtre gibi, ısıtıcı gibi ömrülük. Benim kararım bu oldu evet bu iş için ciddi bir bütçe ayırmam gerekti ama değeceğine inanıyorum.

Bugün ya da gelecekte bu konular üzerine ilgisi olan araştıran kişiler için bu yazıların önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bende bu forumdan fazlaca tecrübe edindim ve edilinenler anlık veya yakın veya uzak geçmişte yazılan başlıklar vs. idi. Bu sebeple önemli olduğunu düşünüyorum, henüz belki aramızda olmayan ama gelecekte bu işe merak salabilecek henüz doğmamış akvaristler adına buralarda yazılanların öneminin çok büyük olduğunu biliyorum. İşi ciddiyetle öğrenmek isteyen tüm dostlarıma selamlar, bu hobi gerçekten insanı kendine hayran bırakabilecek niteliktedir. Burada aslında doğayı yeniden keşfediyoruz. Söylenecek çok fazla şey var ama bunu yaşamak bambaşka...

Not: Diğer tüm ekipman ve uygulama aynı şekilde devam edecektir.

Yeniden görüşmek üzere, herkese iyi hobiler dilerim.[;)]

[EDIT]Arkun,2019-05-13 14:12:59[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkurtozgurÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[C]2,2,200471[/C]
Kayıt: 07/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 689
ozkurtozgurÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2019 14:20
Bu armatürden memnun kalırsınız.
Ancak yosun veya gelişim sorunlarına tek başına aydınlatma neden olmaz.
Yosun türü veya gelişim bozukluğunun çeşidine göre tedavi uygulamalısınız.

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2019 14:30
[QUOTE=ozkurtozgur]Bu armatürden memnun kalırsınız.
Ancak yosun veya gelişim sorunlarına tek başına aydınlatma neden olmaz.
Yosun türü veya gelişim bozukluğunun çeşidine göre tedavi uygulamalısınız. [/QUOTE]

Özgür Bey merhaba,

Evet tek sebebi aydınlatmaya bağlamak çok anlamsız olur zaten bunu yazımda da belirttim ancak dediğim gibi DIY aydınlatmada parametre çok fazla kaç adet led olacak, değerleri nasıl olacak, renkleri, oranları, ledlerin kalitesi, akvaryum ölçüleri, yükseklik, lens, kaç sıra olacak, lümen, kelvin vs. bu kadar parametrede başarıya ulaşmak oldukça zor. Aydınlatma dışında zaten tank içinde bir sürü parametre mevcut bir de aydınlatmada problem varsa işin içinden çıkılacak gibi değil. Bu sebeple profesyonel bir aydınlatma için tuşa bastım.

Benim amacım yosunun kök nedenini bularak çözüme ulaşmak yoksa excel ile, yosun yiyiciler ile, çeşitli ilaçlarla ayni geçici yöntemlerle bu işle uğraşma niyetinde olamadım. En başta yosun oluşumunun min. seviyede olması gerekir ki diğer geçici önlemler alınması mantıklı olsun. Sınırsız büyüyen bir saç yosun grubuna otolar, saeler basmak bana anlamsız geliyor.

Bir de şahsen eline lehim aleti teli almayan bu işlere uzak insanlar için bunlarla uğraşmak gerçekten mesele. Yaptığınız onca emek ve masrafı harcanan zamanı düşündüğünüzde gerçekten aslında fazlaca boş zaman ve ilgi isteyen bir iş. O sebeple ben buna karar verdim sonuç olarak.[EDIT]Arkun,2019-05-13 14:33:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MehmetAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 291
MehmetAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2019 12:06
Sanırım hobide ilerledikçe geçilmesi gereken bir şey tam profesyonel sistemler. Umarım istediğiniz verimi alırsınız ve sorunlu parametre odur da çözülür sorununuz. Sakal yosunu yada saç yosununa bölgesel excel denedinizmi hiç arkun bey? Bir süredir hafif miktarda sakal yosunu mevcut bendeki akvaryumda da bölgesel excel denemek istiyorum. Bendeki ileri boyutta değil çok şükür mekanik temizlik ile kurtuluyor gibiyim ara ara ama kökünü kurutamadım bir türlü

Beğenenler: [T]113544,Arkun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2019 13:49
[QUOTE=KupaAs]Sanırım hobide ilerledikçe geçilmesi gereken bir şey tam profesyonel sistemler. Umarım istediğiniz verimi alırsınız ve sorunlu parametre odur da çözülür sorununuz. Sakal yosunu yada saç yosununa bölgesel excel denedinizmi hiç arkun bey? Bir süredir hafif miktarda sakal yosunu mevcut bendeki akvaryumda da bölgesel excel denemek istiyorum. Bendeki ileri boyutta değil çok şükür mekanik temizlik ile kurtuluyor gibiyim ara ara ama kökünü kurutamadım bir türlü[/QUOTE]

Eğer imkanlarınız el veriyorsa profesyonel sistemler mevcut. Bu tamamen bu hobiye verdiğiniz değere bağlı aslında, gözünüze de hoş görünsün, bitkiler de en iyi performansla yetişsin diyorsanız tercih edilebilir. Dediğim gibi en azından aydınlatma konusunda içim rahat olacak çünkü alacağım ürün benzersiz bir ürün değil aynı ürünü kullanarak çok iyi sonuçlar alan hobiciler mevcut. Fiyatlarının yüksek olması sebebiyle fazla tercih edilmese de kullananlar son derece memnun. Aksi durumda aydınlatmam da devamlı şüphe edeceğim.

Bölgesel Excel denemesi yapmıştım. Sakal yosunları öldü ama o bölgedeki zemin bitkilerimi de çürüttü. O yüzden excel den soğumuştum biraz. Sakal zemin kaplanınca kayboldu sanmıştım ama zemini kaldırınca altında hala hayatta olduklarını gördüm. Resmen kum tanelerinin her birinde sakal yosunu mevcut. Saç yosunları ise sınırsızca uzamaya devam ediyorlar maalesef :/

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2019 12:06
Merhabalar;

Shire tankında Creaqua Aquatics Firefly Armatür kullanımım sonrasında deneyimlerimi paylaşmaya devam ediyorum. Firefly kullanmaya başlayalı yaklaşık 1 ay oldu. Kronolojik olarak yaşadıklarım şu şekildedir.

* Armatürü kullanmaya başlamadan önce uzun bir süre tankımda power led bozulmuş olduğu için floresanla veya kısmı powerled ile aydınlatmaya devam ettim. Ancak bu tabi ki düşük bir aydınlatma oldu. Bu sürede armatürün imalatını beklemek durumunda kaldım. Bu sebeple bitkiler oldukça yıpranmış durumdaydı ve çürümeye başlamışlardı ve ben ciddi bir budama işlemine giriştim.
* Ciddi budama işleminden sonra armatür ile şiddetli ışık vermeye başladım. Aslında sanırım burada biraz acele ettim. Günde ortalama 7 saate kadar çıkardım aydınlatmayı. Burada tank zaten dağılmış durumdayken bu kadar yüksek ve uzun süreli ışık karşısında aşırı bir fotosentez patlaması yaşandı ilk etapta.
*Armatürü kullanmaya başladıktan yaklaşık 10 gün sonra bu aydınlatmayı fırsata çeviren sakal yosunları aşırı derecede tankı sardı. Her yer ama her yerde sakal yosunları türedi ve bugüne kadar gördüğüm en yüksek formlarına ulaştılar. Hatta dedim herhalde çiçek falan açacaklar. [^_^]
*Fakat daha önce deli gibi sorun yaşadığım saç yosunları bu şartlarda hiçbir şekilde ortamda görülmediler ve ben saç yosunlarının kesinlikle eski powerled aydınlatmamın eseri olduğuna ikna oldum. Artık saç yosunlarını diş fırçasıyla toplamak olayı bitmişti benim için çok şükür. Zaten bu armatürü satın almamdaki en büyük sebep bu çirkin saç yosunlarıydı.
*Saçların aksine çılgınca büyüyen sakal yosunlarına aldırış etmeden bitki gelişimini gözlemlemeye devam ettim. Neyseki gelişim de gayet iyiydi sadece zamana ihtiyaç vardı.
*15. gün de artık sakal yosunlarına bir çözüm bulmam gerektiğini düşündüm hatta öyle bir duruma düştüm ki tankı bozmayı bile planladım. Çünkü sakal yosunlarından asla kurtulamayacağımı düşündüm.
*Araştırmalarım sonucunda bu yosunlardan H202 oksijenli su ile büyük oranda kurtulabileceğimi öğrendim en azından tank oturana kadar onlardan kurtulacaktım. Bol bol budamalar yaptım ve H202 uygulamasını gerçekleştirdim. Tankta baloncuk patlaması yaşandı. Birkaç gün içinde sakal yosunlarının bir kısmı öldü. Bir kısmını da yine budamayla tanktan uzaklaştırdım.
*3. haftanın sonlarına doğru artık bitkilerim iyice toparlanmaya başladı. Sp. Japan bugüne kadar görmediğim büyüklükte yapraklara sahipti. Reinecki mini de canlanmıştı ve üremeye başladı. Micralar tekrar toparlandı. Pogostemon Erectus yeniden doğmuş gibi patlama yaptı.
*Aynı şekilde monte carlo da toparlanmaya başladı. Sürgünlerini hızlandırıyor. Marsilea da aynı şekilde.
*Son durumda bitkilerim iyice toparlanmaya ve sakal yosunları ortamda iyice azalmaya başladılar. Sanırım 1 ay sonra oldukça iyi bir seviyeye doğru ilerliyor olacağız.
*Powerled kullanımım da asla iyi bir form yakalayamadığım mosslarım da Firefly ile canlandılar. Yosunsuz büyümeye başladılar bu sebeple oldukça mutlu oldum doğrusu.
*Fotosentez başından beri hemen hemen tüm bitkilerde gözlenmekte. İnanıyorum ki sonuçları gün geçtikçe daha iyi olacak.

En kısa zamanda bir fotoğraf ekleyeceğim. Şimdilik gözlemlerime devam ediyorum. Keyifli hobiler diliyorum.[:)][;)][EDIT]Arkun,2019-06-18 12:09:44[/EDIT]

Beğenenler: [T]213582,hounsoi[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]165030,rizasirman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir