Betta başlangıç
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2012 14:40
Merhabalar sayın forum üyeleri, 2 gün önce betta balığı beslemeyi düşünerek internetten araştırmalar yapmaya başladım ve bu siteyi buldum, deneyimli ve yardımsever üyeler olduğunu gördüğüm için biraz önce üye oldum.
Dün akvaryumcudan 35X27X17 boyutlarında(kendim ölçtüm) içinde yaklaşık 8 litre su bulunan (suyu evde koydum tabii ki) bir akvaryum aldım. 5 litresi dinlenmiş 3 litresi(maalesef) dinlenmemiş olmak üzere suyu koydum, düzenleyici denen mavi sıvıdan da 5,6 damla sıktım. Betta balığı ile ilgili önceden araştırma yaptığım için bazı aparatlar da aldım, örneğin su ısıtıcısı aldım ayarlanabilen ve 24C ye sabitledim. Bu balık türünün durgun suları sevdiğini öğrendim ve filtre vb. makinelere gerek olmadığını düşündüm, akvaryumcu da öyle söyledi o sebep ile almadım. Kum ile ilgili fazla bilgim olmadığı için hagen vb.. dediğiniz kumları almadım akvaryumcunun bana sattığı beyaz bir kumu aldım. Akvaryumun içine balığın yaşam ortamına pozitif etkisi olur diye 3 kök elodea bitkisi alıp köklerini kuma gömdüm. Bir beyaz ışık aldım. Balığım da kırmızı renkte bir erkek betta. Kendisinin yanına başka bir balık koymayacağım, bu balığa uzun yıllarca sağlıklıca bakmak istiyorum. Buraya çektiğim fotoğrafları bana eksik veya yanlış yaptıklarım varsa isterseniz uyarabilirsiniz diye yükleyeceğim. Dileğim bu forumda, şimdi ve/veya ileride aklıma takılan sorular olursa yardım bulabilmek. İlgilenen herkese teşekkür ederim.
Sorularım:
1)Filtre vb. malzemelere sanırım gerek yok ancak su değişimi nasıl ve ne aralıklar ile yapılmalı?
2)Elimde yem olarak Sera betagran var. bunu sorunsuz yiyor. Bir de Bloodworm mix var ve bir de kurutulmuş solucan gibi bir yem var. Bu Sera Betagran isimli yem kum gibi kırmızı renkte, içinden küçük bir tutam alıp günde 2 defa veriyorum sabah akşam, bu yeterlidir sanırım. Ancak hayvan için gereken başka vitamin ve mineral var ise onları da edinebilirim siz ne dersiniz? Bir de haftada bir kez dediğiniz gibi aç bırakacağım.
3)elodea bitkisi 3 kök yeterlidir sanırım, sizce başka bir bitki koymalı mıyım?
4) Balığım uzun süre sağlıklı ve güzel yaşasın istiyorum, Balık konusunda yeni olanların yaptıkları hataları siz deneyimli üyeler daha iyi bilirsiniz, bana bir uyarınız olursa lütfen söyleyin, ayrıca önerilerinizi de bilmek isterim eğer yazarsanız çok sevinirim.
5)İçine saklanması için ne almalıyım, öğrendim ki bu hayvanlar arasıra böyle yuva gibi malzemelere girip orada durmayı seviyorlarmış, pet şişeden mağara yapmak istemiyorum ama evde yapabileceğim başka bir şeyler var ise onları da öğrenmek isterim.
6) Sizce akvaryumda ve içindekilerde eklenmesi veya çıkarılması gerekenler var mıdır, bu akvaryum bu balık için yıllarca yeterli midir?
7)İyi bir bakımla kaç sene yaşayabilirler, sanıyorum 2-3 sene yaşayabilirler değil mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2012 15:22
1) İsterseniz çok düşük debili askı filtrelerden alabilirsiniz ama mecbur değilsiniz tabi ki. Su değişimi haftada bir gün %20lik su değişimi yapın. Akvaryum temizliğini dip çekimi ile halledebilirsiniz. Su değişimi hastalık vb. durumlarda %50liye kadar çıkabilir. Ayrıca dip çekimi yaparken akvaryumdaki kumu çekmemeye çalışın.
levond123 2012-11-30 15:25:44
2)Elinizdeki yemler kaliteli yemler. Bunlarla çok güzel bir haftalık beslenme programı ayarlayabilirseniz. İsterseniz bu konuda size yardımcı olabilirim. Vitamin olarak bemiks veya sera marka vitaminler kullanabilirsiniz. Ama kulanmanız şart değil. Bu arada sera bettagranı sabah 3 parça akşam da 3 parça vermeniz yeterlidir. Balığınıza fazla yem vermeyin. Kabızlığa neden olur.
3)Resimlerden gördüğüm kadar hala bitki koymak için yeterli hacim var. Anubias gibi bakımı kolay bir bitki koyabilirsiniz. Tabana da java moss çok güzel gider. Ama bunların toprağa nasıl dikilmesi gerektiğini araştırın derim.
4)Ben bu işe ilk başladığımda acemilikten ve balığıma zarar gelmesinden korktuğum için çok büyük yanlışlar yaptım. Bunlardan biri yapısından dolayı ağızının altındaki beyazlığı hastalık zannedip ana tankta 4 gün boyunca ilaç kullanmaktı. Hiçbir hastalıkta ilaç ilk seçenek olarak kullanılmamalı. İlaç balığınızı iyileştirirken akvaryumdaki yararlı bakterileri öldürüp balığınızı kaybetmenize neden olabilir. Sadece hastalık ilerlemişse ilaç kullanılmalı ancak başka bir akvaryumda uygulanmalı. Bir başka yanlış da akvaryumun dekorasyonunu sürekli değiştirmek oldu. En iyi yaşam ortamını sağlayabilmek için çok gereksiz değişiklikler yaptım. Plastik bitki koydum ki bu bettamın kuyruğuna zarar verdi.
5)Acemilikte yaptığım en büyük yanlışlardan biri de pet şişeden mağara yapmaktı. Hem balığıma zarar verdi hem de suyu kirletti. En iyisi siz pet shoplarda satılan suda salınım yapmayan mağaralardan alın.
6)Verdiğiniz ölçüler doğruysa sanırım akvaryumunuz 16 litre su alabiliyor. Resimlerde görüğüm kadarıyla 14-15 litresi dolu gibi. Bu hacim yeterlidir. Siyah hagen kum koysaydınız bitkiler için daha iyi olurdu.
7) İyi bir bakımla 2-3 sene yaşayabilir bu balıklar
Ayrıca balığınızı yeni aldıysanız suyun yüksekliği azaltın derim. Pet shoplarda çok küçük kaplarda tutuldukları için kondisyonları yeterli değil. Bu yüzden nefes almak için yukarı çıkarken yorulur. 1-2 hafta su seviyesini yarıya indirmenizi tavsiye ederim. Akvaryum ışığını da sürekli açık tutmayın. Akşam saatlerinde 2-3 saat açık kalması yeterli. Gece de ışığınızı kapatın. Ve fazla parlak ışık kullanmayın bettalar loş ortamları sever.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2012 16:09
Teşekkür ederim, önerilerinize dikkat edeceğim. Şu sorularıma da kısaca yanıt verebilir misiniz?
1) Dip çekimini nasıl yapmalıyım daha önce hiç yapmadım ve ne tür bir malzeme ile yapmalıyım kalın kamış tarzı bir cisim ile mi? ya da nereden edinebilirim dip çekimi için gereken malzemeyi?
2)Bu Sera Betagran kum gibi bir madde, 3 parça demişsiniz lakin çok çok küçükler gerçekten 3 parçacık mı atayım? Vitaminler hayvanın sağlıklı gelişmesi için çok önemli midir?
3)Siyah hagen kumu sanıyorum bitkiler için daha faydalı, peki bu kumu alsam ve mevcut kumumun üstüne mi döksem yoksa mevcut kumu boşaltıp akvaryuma hagen mi döksem? eğer öyle yapmalıysam kumu sizce nasıl boşaltmalıyım?
4)Işık ve su seviyesi ile ilgili verdiğiniz önerileri çok dikkate alacağım teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2012 23:07
1)Dip çekimi dip süpürgesi ile yapılır. Pet shoplarda bulabilirsiniz. Bunların pillisi de bulunur ama biraz pahalıdır
2)3 parça yeterli. Hatta balığın gözü büyüklüğünde yem atılması tavsiye edilir. Vitaminler iyi bir gelişim sağlar ama kullanmanız şart değil. Ben kullanmıyorum.
3)Hagen kumun altına bu kumlar gitmez. Kumu temizlerken bettanızı ayrı bir kaba alın. Akvaryumun içindeki suyu bir kaba boşaltın ama bu kaba kumlar girmesin. Sonra akvaryumunuzu iyice kumdan arındırın. Sonra ayrı bir kaba boşalttığınız suyu tekrar akvaryuma aktarın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir