Bitkili Tankda Led Kullanımı


darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4319
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 13:30
[QUOTE=speedark]öncelikle ellerinize ve emeğinize sağlık çok faydalı bir konu olmuş
benim 65*65*h70 köşe akvaryumum var ve bitkili akvaryuma geçiş yapmak istiyorum.
yüksekliğin biraz fazla olması beni korkutuyor zemini biraz daha yüksek tutsam(torf gübre kum 15-20 cm civarı olsa) acaba ışık sıkıntısını halledebilirmiyim. ve bu konuda bana önerileriniz neler olabilir.
[/QUOTE]

Dar açılı lenslerle zemine kadar ışık indirilir. Çok problem değil ama bu ölçülerdeki bir tankda peyzaj problem olacaktır. Şayet boyunuz 2metre değilse. Bitki tankı bu sürekli müdahale gerekecektir. Budama, yeni bitki dikme vs..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

speedarkÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2012
İl: Antalya
Mesaj: 77
speedarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 15:18
boy 1,86  kol boyuda maaşallahı var onda sıkıntı yok :)
bide dediğim gibi tabanı yüksek tutmayı düşünüyorum bu bi sıkıntı olurmu acaba ?
dar açılı lenste tavsiniz nedir ben 60 derece ve 80 derece buldum bunlar işmi görürmü ? mesela bu nasıl olur http://www.marketdijital.com/24Lu-Multi-Lens-12x12cm,PR-1186.html


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4319
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 15:38
Lensin acisini hesaplamak basit. lensin acisinin yarisinin tanjantini alip yukseklikle carpin. 60 derece icin 70xtan(30) olur. burdan aydinlatcagi dairenin yari capini bulursunuz. ama ince bir nokta ledler suya yakinsa suya carptiklarinda aci biraz daha daraliyor. yani hesapladiginiz alandan biraz daha buyuk acili alin. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

speedarkÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2012
İl: Antalya
Mesaj: 77
speedarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 16:05
Çok teşekkür ederim sayenizde güzel bir şey çıkaracağım ortaya :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 16:31
60 derece açılı uygun lens için bir görsel koyabilir misiniz?

Ben iki tip buldum birisinin merceği çok büyük ve ışığı tamamen homojen olarak dağıtıyor ancak alüminyum kanal içine sığdıramadım, tabanı geniş geliyor. Resimdeki gibi.


Diğeri ise ışığı hafif merkeze fazla olacak şekilde veriyor, homojen dağılmıyor. 

Uygun mercek nereden bulabilirim acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 16:50
"Yosunu sadece ışık yapmaz doğru. Bir sürü farklı nedeni var. Bu konudaki tecrübem, her bitkinin belli temel ihtiyaçları var. Uygun ışık spektrumu yanında, npk, demir, co2 vb.... Bunlardan bir tanesi bile ihtiyaçdan fazla yada azsa bu yosuna neden oluyor. Bir tanesi azsa bitki gelişimi duruyor, tüm kaynakları yosun tüketiyor, bir tanesi fazla ise o kaynağı kullanan yosun patlıyor. Burda ince nokta yosunların tek tür olmaması. Her kaynağın fazlalığını yada azlığını verimli kullanabilcek en az 1 yosun çeşidi mevcut. Mesela mavi yeşil alg buna çok güzel bir örnektir. Aslında alg değildir, cyano bakteridir. Tüm kaynakları, özellikle fosfatı bol verip, nitratı eksik verirseniz patlar. Nedeni cyano bakteriyi diğer canlılardan ayıran süper gücü: Suda çözülmüş halde bulunan saf azot gazını yakalayıp kendi metabolizmasında nitrata çevirebiliyor. Bu durumda nitrat kıtlığından bitkiler yerinde sayarken, cyano bakteri tüm kaynakları sömürüp her yeri sarıyor. Yeterli tecrübe oluştuğunda sadece yosunun cinsine bakarak, hangi gübrenin az yada fazla olduğunu, ışığın spektrumunda nasıl bir yanlışlık olduğunu okumak gayet mümkün. "


Ben de değindiğiniz hususta konuya katkı verecek bir iki kelam edeyim.
Doğada bir denge var ve bu dengeyi sağlamak üzere canlılar var, biz yanlış birşey yaptığımızda bu dengeleme sistemi devreye girip doğadaki dengeye bunu çekmeye çalışıyorlar. Cyano örneği de bu konuda güzel bir örnek; doğada yaklaşık 100/10/1 şeklinde C//N/P oranı bulunuyor. Bu tesadüfen oluşmuş birşey değil. Çünkü doğa bir taraftan kendini temizlemeye çalışırken bir taraftan da bunu bir denge üzerinde yürütüyor. 
Yani cyano bir bakıyor azot yok fosfor var, azot fosfor oranı 10//1 olması lazım bu işte bir hata var diyor ve gidip azot gazını kullanıyor, fosforu da sudan absorbluyor veya onu tüketen başka bir canlı onu tüketerek dolaylı bir şekilde fosforu da absorbluyor sonra bir bakıyorsunuz azot fosfor oranı 10/1 e doğru zorlanıyor ve denge noktasına doğru geliniyor. Tabii bu kadar basit değil, doğa bir bakıyor bir terslik var bir taraftan birsürü bio kimyasal sürecin yanında kimyasal süreçleri de yürütüyor, fosfor fazla olduğunu anlıyor dur ben bir demirle birleşip çökeleyim diyor ve çözünmez bir bileşik oluşturuveriyor gibi akıl almaz  işler yürüyor....  Bu örnekteki üzerinden vurgulamak istediğim şey, eğer besin dengesi noktaları bilinip, sudaki besin miktar ve oranlarını doğru ayarlandığında (yani bitkilerin kullanabileceği değerlerde olunduğunda) bitkiler de gelişime hazır ise, siz akvaryuma güneş ışığı da verseniz, sudaki besini bitkiler kullanacaklardır. Ancak bahsettiğiniz gibi sudaki besinlerde minumum yasası gereği bir eksiklik olursa ve bitki gelişimini durdurursa, suda kalan diğer besin maddelerini bir dengeye getirmek üzere çeşitli mikro canlılar devreye girecektir. Tabii bütün olup biteni ilahi bir denge gibi düşünebileceğiniz gibi bütün bunları besin zinciri üzerinden de açıklayabilirsiniz.

Doğadaki işleyiş her ne kadar hacimlerimiz yetersiz ise de aynen akaryumlarımızda gerçekleşmektedir. Tabii filtrelere çok müdahale ediyor ve tabanı karıştırıyorsak o başka. Az müdahale edien akvaryumlarda oturma süreci dediğimiz şey tam anlamıyla tamamlandığında belki bire bir olmasada önemli ölçüde doğal bir işleyiş başlar. Su değiştirme işlemi ise balık başına düşen su hacmi miktarını artırmak ve bozulan su kimyası veya besin değerlerine bir ölçüde katkıda bulunmak amacıyla yapılmış olunur. 

Benim gözlemlediğim kadarıyla yaşanan tüm yosun sorunlarının birinci ve tek kaynağı, hatalı gübreleme, yani hatalı su kimyası, tabii diğer taraftan gelişime hazır olmayan bitkilere gübreleme yapılması, akvaryum tam oturmamamışken fazla besin kullanılması gibi su kimyasını ilgilendiren sorunlardır.  
Diğer taraftan sıfır yosun diye bir durumu da zaten düşünmüyorum. Bizi rahatsız etmeyecek kadar yosun akvaryumlarımızda gözümüze çarpmayacak şekilde zaten nöbetçi olarak bulunacaktır, hata yaptığımızda onları net şekilde göreceğiz çünkü, diğer taraftan bu eser halde bekleyen yosunları tüketen canlılarımız da olduğunda, yosun akvaryumda yokmuş gibi olacak ancak bir kenarda bekleyecektir. 
Tabii aslında bu kadar açıklamaya gerek yok, şu cümle işi bitiriyor, bir iki yosun türü hariç bütün yosun türleri bitkilerle anı nm de fotosentez yapıyor. Yani ışığınız istisnai yosunlar haricinde çok yosun yapıyorsa  bu iyi birşeydir, ışık kaynağınızın doğru dalga boylarından yani bitkilerin kullanacağı dalga boylarından salınım yaptığını ancak başka bir hatadan dolayı bu ışığı bitki değil de yosunun kullandığı sonucu çıkacaktır. Tabii burada bir noktada şudur, eğer belli ve doğru bir besin düzeyinde bitkiler büyürken yosun da büyüyorsa ışığın kuvvetinin biraz fazla geldiği düşünülebilinir. Tabii bu kuvvet olayı gözümüze göre değil de, bitkilerin fotosentetik duyarlılığına göre olacak, onun için bir led tasarımda çok sayıda mavi ve kırmızı kullanırken tüm bu hususları da değerlendirmek gerekmektedir diye düşünüyorum. Gözümüze fazla gelmeyen bir ışık fazla sayıda doğru nm lerde mavi ve kırmızı kullanımı ile bitki için fazlaca aydınlık olabilir. 

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4319
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 17:08
Aynen dedikleriniz doğru ama bir zekadan ziyade milyonlarca yıldır oturmuş bir denge var. Tüm canlılar bu dengenin çevresinde yaşıyor, uyum sağlıyor ve şekilleniyor. Ama bizim tanklarımızın doğadan farkı ölçek. Doğada bitkilerin ve balıkların bu kadar sık, içiçe olduğu noktalar azdır. Öyle noktalarıda genelde akıntı ile çevresindeki sularla desteklenir. Ölçek bol olduğundan mineraller ve temel maddeler kolay kolay tükenmez, daha düşük konsantrasyonda ama sürekli mevcutdur. Artık maddeler birikmeden hemen uzaklaşır. Dikkat ederseniz doğada bozulan sular, aşırı yosunlanan noktalar akıntının olmadığı, çok fazla organik maddenin biriktiği yerlerdir. Yemyeşil su gölcükleri doğadada olan bir şey. Aynı şekilde bizim tanklarımızdada çok dar alanda çok fazla organik yük var. Bu durumu filtrelerle ve değişik yöntemlerle dengeliyerek yosunlanmanın ve sistemin çökmesinin önüne geçiyoruz. Sistemi ve gübrelemeyi çok iyi optimize ederseniz direk güneş ışığı altında bile yosunlandırmadan bitki yetiştirirsiniz eminim, ama biz bitkinin aslında neyi kullandığını biliyoruz. Bitkiye ihtiyacı olanı verdiğimizde yosuna karşı çok daha kolay üstünlük kuracaktır.

Her doğal dengede mükemmel durum değildir. Örneğin gezegendeki çoğu otlak alan nitrat yetersizliğinden barındırabilceği canlı miktarından çok daha azını taşır. Avustralyada ilginç bir örnek insanlar geldikden sonra canlı yaşam ve kanguru sayısında patlama olmuştur. Nedeni insanların yeraltı su kaynaklarını yüzeye çıkarması, kendi için otlak alanlarda nitrat gübrelemesi yapması. Şu an Avustralyada insan nufusundan daha çok kanguru var. Demek istediğim doğa her zaman mükemmel denge demek değildir.


[QUOTE=pekozgur]60 derece açılı uygun lens için bir görsel koyabilir misiniz?

Ben iki tip buldum birisinin merceği çok büyük ve ışığı tamamen homojen olarak dağıtıyor ancak alüminyum kanal içine sığdıramadım, tabanı geniş geliyor. Resimdeki gibi.


Diğeri ise ışığı hafif merkeze fazla olacak şekilde veriyor, homojen dağılmıyor. 

Uygun mercek nereden bulabilirim acaba?
[/QUOTE]

Nude lens diye arayın. 

Beğenenler: [T]161403,ahmetbenli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 17:44
[QUOTE=negronom]Benim ledlerin spectrumu yeterli değilmi tam anlayamadım şablon çıkarmışsınız.mavi ve kırmızı renkler tam dalga boyları gibi geldi bana  [/QUOTE]

Sezgin bey,
kırmızılarınız çok iyi ancak mavi bölge sadece 430 da kalmış, 
fakat bu noktada bir husus hakkında sizi bilgilendirmem lazım.

Beyaz ledlerin sanırım bazısını 430nm den bazısın 450-460 dan üretiyorlar, üzrine fosfor mu ne atıp yapıyorlarmış, yani bazı beyazların mavi piki 430 da bazısının 450 de olabiliyor. 
Siz cool white dediğinizi için ben programdaki 5700k yı seçip grafik oluşturdum.
Bunun da yani programdakinin mavi piki 430 da oluyor, sizin aynı zamanda da 430 larınız var dolayısyla program grafiği mavi tarafı sadece 430 da gösteriyor. (ancak böyle olmayabilir)
Kısacası beyazlarınızın mavi pik noktası 450 de ise mavi kısmın grafiği daha değişik olacaktır belki de 450-460 mavi bölgesi yeterli gelebilecektir. 
Kullandığınız beyaz ledin grafiğini bulursanız oradan anlayabilirsiniz.
Eğer 450 içermiyorsa 450-460nm led takviyesi iyi olur, çünkü en önemli fotosentez noktası orası diyebilirim. Bulabilirseniz 400 ve 730 da kullansanız verimlilik çok artar.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

speedarkÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2012
İl: Antalya
Mesaj: 77
speedarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 18:09
http://www.marketdijital.com/24Lu-Multi-Lens-12x12cm-60-Derece,PR-2659.html ben bunu buldum 
ama şuan 45 derece araştırıyorum ayrıca akvaryum resimlerini çektim
bu akvaryum için sizin önerinize göre
12 adet 8000k-9000k beyaz
1 adet 2750k-3150k gün ışığı
6 adet 660 nM deep red
1 adet 740 nM chery red
1 adet 620 nM kırmızı
2 adet 440 nM royal blue
1 adet 525 nM yeşil 
toplamda 24 adet led yeterlimidir
ayrıca linkte gönderdiğim 60 derece lens alacağım bunun yerine de bulabilirsem eğer 45 derece lens sizce yeterli olurmu? yoksa ilave önerileriniz olurmu?
speedark2015-04-21 18:38:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4319
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2015 12:05
Peeki  430nm olan beyaz ledi arasanızda bulmanız zor. 15000kelvin bridgelux ledler var onun disinda fazla yok. 

Günışığına bence gerek yok. Beyazların kelvin oldukça yüksek. 440royalblue yerine 430 morda konulabilir. İki durumdada verim alacağınızı söyliyebilir. 

Ledler suya yakın olacaksa suya çarptıklarında açıları biraz daralıyor. 60 derece uygundur.
darkaura2015-04-22 13:04:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2015 12:41
Ben 10000 k beyazlar kullanıp royal blue yerine 430 koydum sonuç fena değil. Esasında tam bitkinin kullanacağını full vermek de bir noktada iyi değil sanki neden derseniz ? O zamanda bitki gelişimleri hızlı oluyor ama bu seferde yaptığınız komposizyon çabuk bozuluyor sürekli budamak zorunda kalıyorsunuz :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2015 16:45
[QUOTE=darkaura]Peeki  430nm olan beyaz ledi arasanızda bulmanız zor. 15000kelvin bridgelux ledler var onun disinda fazla yok. 

Günışığına bence gerek yok. Beyazların kelvin oldukça yüksek. 440royalblue yerine 430 morda konulabilir. İki durumdada verim alacağınızı söyliyebilir. 

Ledler suya yakın olacaksa suya çarptıklarında açıları biraz daralıyor. 60 derece uygundur.
[/QUOTE]

430 lu beyaz zor diye yazınca programdan tekrar bir baktım,
programda 5700k nın grafiği yaklaşık 440nm civarında gözüküyor, (tabii ledin markasına göre değişebilir bile)
Program 400-450 arasını bütün gösterdiği için, 430 ledle, beyazın 440 ı grafikte bir bütün gibi birleştiğinden ben de göz hizası 430 civarı dedim. Tabii bazı beyaz ledlerin mavi piki 460 lara doğru da kayabiliyor.

Kısacası dikkat edilecek husus, beyaz kullanırken mavi pik noktasını bilip, mavi led tercihini de ona göre konumlandırmak gerekiyor. 

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erem51Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 23
erem51Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2015 23:31
merhaba arkadaşlar 30-30-30 nano bitkili tank projemde led kullanmak istiyorum en uygun sayı ve renkler nelerdir acaba?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2015 15:58
Tchibodan aldığım enerji ölçer cihazım var,  uzun zamandır kullanmıyordum, dün denemek için akvaryuma taktım.  Mustafa Bey sistemi biliyor, bende her biri 30 adet, 1 wattlık power ledlerden oluşan 2 adet armatür mevcut , hepsi çalışır durumda. Dün tüketimine baktığımda 40-47 watt gibi bir değer gösterdi. Bunların mantıken toplamda 60 watt harcaması gerekiyor acaba cihaz mı hatalı ölçüm yaptı yoksa bu fark normal mi? Cihazın doğruluğunu kesin olarak nasıl test edebilirim?

Bu arada 2200 Wattlık elektrik süpürgesini maksimum güçte 1840-1850 watt aralığında ölçtü.

300 wattlık eheim ısıtıcı var akşam bunu ölçeceğim, sanırım en doğru harcama bunda olmalı.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir