Elektrik Sarfiyatını Azaltma Yöntemleri


erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1090
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2022 16:50
Başlığı böyle yazdım ama, bu konuda önerebileceğim sihirli formüller yok maalesef. Ekonominin durumu ortada, elektrik fiyatları ortada. Elektrik fiyatlarını hesaba katarak hobiden vazgeçmeyi düşünen önemli sayıda insan var. Burada ortaya çıkacak fikirler belki daha mütevazi de olsa, hobiye devam etmek için bazı öneriler sunabilir. Kendi bir iki önerim olacak ama yeterli değil, bu konuda bir tartışma başlığı oluşturmak istiyorum. Fikir ve önerilerinizi paylaşın lütfen.

Önemli not: Paranız yoksa bu işi yapmayın diye bir ifade kullanmayın lütfen. Bunu yazacak olan kişinin kalbini kıracağım, baştan söylemiş olayım. Böyle düşünüyorsanız, bu başlıkta bu görüşünüzü paylaşmak zorunda değilsiniz.

Çoğumuz en büyük elektrik sarfiyatının ısıtıcı olduğunu düşünüyoruz. Filtreden vazgeçme ihtimalimiz yok ama ısıtıcının kullandığı elektriği azaltabiliriz. Isıtıcının elektrik sarfiyatını azaltmak için yaptıklarımı ve yapmayı düşündüklerimi yazıyorum.

1-Akvaryumun 6 yüzeyi var. Alt, üst ve 4 taraf her yeri strafor ile kapatıyorum. Önü de mi kapalı, evet. Akvaryumu izlemediğim zaman ön taraf da kapalı. Şimdilerde kapağı bile olmayan cam küp şeklinde olan akvaryumlar moda, biliyorum ama strafor ile kaplı akvaryum, üzerinde yüksek bir meblağ yazan faturadan daha çirkin değil.

2- Serin sularda yaşayan balıkları araştırıyorum. Örneğin Rainbow Shinner çok ilgimi çekiyor. Isıtıcı gerekmeyen balık dendiğinde birçok kişinin aklına sadece Japon Balıkları geliyor. Oysa ki ısıtıcı kullansak bile düşük bir ısıda sabitleyerek besleyebileceğimiz bazı balık türleri var. Örneğin Cennet Gurami de kışın 16-18 derecede sabitlenmiş bir ısıtıcı ile beslenebilir.

3-Tropikal balıkların bir çoğu daha geniş ısı aralıklarında yaşayabiliyor. Bunları internette inceleyebilirsiniz. 24 saat sürekli olarak ısıtılmayan bir evde ısıyı 27 derecede tutmaya çalışmak ile 22 derecede tutmaya çalışmak arasında çok fark vardır. Bir çok balık 21-22 derecelerde, hiç bir sorun yaşamaz ama bunu araştırarak emin olmak gerekiyor. Bu sitenin ansiklopedi bölümünde balıkların istediği ısı derecelerini inceleyin, çok farklar olduğunu göreceksiniz.

Şüphesiz ki tamamen doğal, hiç elektrik kullanmayan tanklar da yapılabilir. Ama insanların tanıdığı, bildiği türden bir akvaryum yaparak elektrik sarfiyatını azaltmak da mümkün.[EDIT]erkanmazici,2022-01-08 16:51:58[/EDIT]

Beğenenler: [T]125030,lemur[/T][T]212566,Atay KUMBAR[/T][T]188679,ngerekli[/T][T]222028,akemal[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PengasusÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 24/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 1325
PengasusÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2022 19:43
Aslında akvaryum ev ortamında ise ısıtıcı biraz boş iş oluyor. Sonuçta çoğu balık doğal yaşam alanında 26-28 derecede yaşamıyor. Isının da bana göre çizgiyi aşmayacak şekilde düşük olması daha iyi. Japon balıkları tipi balıklar için de gerek yok diye düşünüyorum. Maddi sıkıntılar varsa bence Goldfish ve dediğiniz türler tercih edilmeli. Şartları zorlamaya gerek yok.

(Maddi sıkıntı var ise balık beslemeyin demiyorum, şartları zorlamayacak balıklar tercih etmek her yönden daha iyi)

Beğenenler: [T]159719,rouvax[/T][T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rouvaxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2014
İl: Ankara
Mesaj: 627
rouvaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2022 19:54
Uzun süredir ısıtıcı kullanmıyorum. Peki ortam sıcaklığım ne? Termometre ne gösteriyor? Bizim apartmanın merkezi ısıtma sistemi var, pay ölçeri yok. En soğuk olduğu zamanlar tam kışa geçme dönemleri, dışarı sıcaklığı 14-15 Derece düşmeden kaloriferleri yakmıyorlar. Akvaryumda en düşük ölçtüğüm sıcaklık 19, kaloriferler yandığı zamana geçince minimum 21-22Derece oluyor en yüksek de 23-24 derece oluyor. Bu şekilde Endler baktım, Neon tetrar baktım, rainbow baktım.

Şuan akvaryumumda Pigme cory, panda cory, Kiraz karides , otosinclus ve ember tetralar ve keyifleri oldukça yerinde. Bence evin içinde duran akvaryumlar için ısıtıcılar abartılıyor. ortam sıcaklığınız zaten 23-24 derece ise su bir kere ısındı mı ortama göre daha az dalgalanıyor akvaryum ısısı.

Akvaryum ısıtıcıları hakkında bu videoyu izlemenizi rica ederim.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=GO74_ShYgtg[/VID]

Beğenenler: [T]212566,Atay KUMBAR[/T][T]222028,akemal[/T][T]147402,kebüç[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4933
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2022 23:50
5-6 yıl önce canlıdoğuran besliyordum, evde 6 akvaryum, hepsinde ısıtıcı ve filtre vardı. Bunun ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığını anlayarak yavaş yavaş azalttım. Az sayıda canlıyı uygun ortamda beslemek hem ekonomi hem de zaman ve emek açısından doğru bir seçenek olabilir.

Ortam sıcaklığı herkesin evinde aynı koşullarda değildir. Bazı türler için 10 dereceyi aşabilen sıcaklık dalgalanmaları hiç de göze alınabilecek bir risk değildir. Ben tropik türleri ısıtıcısız bakmamayı tercih ediyorum. Fakat ekonomi açısından ısıtıcıyı türün gerektirdiği alt sınırda çalıştırıyorum. Serin su balıklarında ılıman iklimde yaşadığımdan ısıtma gereği olmuyor. Oda sıcaklığım 15 derecenin altına pek inmiyor. Başka ilimlerde daha düşük sıcaklıklar görülebilir.

Isıtıcı maliyeti ön planda ama gözden kaçan filtre maliyeti. Isıtıcı 24 saat kesintisiz çalışmaz. Fakat filtreyi kesintisiz çalıştırmak esastır. Aynı debiyi örneğin bazı filtreler ve motorlar 20 w harcamayla sağlarken, bazıları 10 w ile yapabiliyor. Filtre seçiminde buna dikkat ediyorum. Aydınlatma konusunda yeterince deneyimim yok fakat sanıyorum burada da bir tercih söz konusu olabiliyor.

Baktığım türler zorunlu kılmadığı için su düzenleyici, yosun giderici, test kitleri, özel su gibi malzemeleri yıllar önce kullanmayı bıraktım. Bir odamda eski malzemelerimin enkazları duruyor. Bir arıza durumunda bir şeyler uydurmaya çalışıyorum. Hiç bir şey yapmasam eski filtre kasalarını çöp kutusu olarak kullanıyorum. Havuz kepçelerimin sapları mutlaka kırılıyor. Bahçedeki kargılardan sap yapıyorum. Geçende dış filtre motorunun mıknatıs mili kırıldı. Kulak pamuğu çubuğu taktım, 3 hafta idare etti. Sonra motor tamamen yandı. Elimdeki yedek sunsun603b'ye dophin emiş borusu taktım, idare ediyorum.

Yem maliyetleri korkunç. Bir aldığınız yemi 3 ay sonra aynı fiyata değil %30 zamlı olarak anca bulabiliyorsunuz. Şu dönem bazı ürünlerde %100 artış var.

Böyle giderse bu uğraşıyı pratikte değil teoride yapmaya başlarız.

Beğenenler: [T]222028,akemal[/T][T]159719,rouvax[/T][T]224151,Mussa[/T][T]23624,erkanmazici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rouvaxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2014
İl: Ankara
Mesaj: 627
rouvaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2022 13:43
Eheim pro3 2075 (600) kullanıyorum, 16W tüketimi var bu boyutta gayet ekonomik kalıyor. Diğer markaların bu kadar su pompalayanları 20W ın üzerinde hep.

https://www.ckbogazici.com.tr/tr/tuketim-hesaplama burdan bir hesaplama yaptım, filtre,aydinlatma, selenoid,skimmer
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/159719/090120221343251.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]224151,Mussa[/T][T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mkocakÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2021
İl: Manisa
Mesaj: 125
mkocakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2022 21:29
1 veya 2 akvaryumu olan insanlar için evde elektrik sarfiyatını çok daha fazla tüketen aletler kullanıyoruz. Isıtıcı konusu eğer evinizde 5 - 10 akvaryumunuz varsa evet sizin için faturaya önemli diyebileceğimiz bir maliyet getirir. Bunu ölçmek gerekiyor bence. Ölçmeden konuşmamız gereksiz bir kaygı olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2022 22:22
Kisa kisa bir kac not yazayim, cok faydalidan daha detaya dogru yazmaya calisacagim:

- Akvaryumda en buyuk isiyi buharlasan sudan ve akvaryumun ustunden kaybedersiniz. Suyu olabildigince az buharlastirin
- En kalitelisinden en dandigine butun isiticilarin verimi aynidir. Tetra, Eheim, Sera, Cin mali, Atman vb farketmez hepsi ayni verimde calisir.
- Ic filtre, dalga motoru, sumptaki kafa motoru gibi bobinlerin akvaryumun icinde oldugu filtreler kullanirsaniz kis aylarinda filtrasyonun size pratikte elektrik maliyeti sifir olur. Elektikten cektigi gucun (ornegin 20 Watt cekiyorsa 20 Watt'in) tamami isi enerjisine gider, akvaryumunuzda 20 Watt bir isitici 24 saat calisiyor gibi olur bu da asil isiticinin daha az calismasini saglar, yani kis ayalarinda bol bol filtre ve akinti motoru kullanabilirsiniz. (Hareket enerjisine gitmiyor mu dediginizi duyar gibiyim, hayir gitmiyor sadece ilk calistirmada birkac saniyede su hareketlenirken gidiyor, sonra TAMAMI isi enerjisine gidiyor)
- Akvaryumun suyunu ilk defa doldururken cesmeden soguk suyu koyup sonra akvaryumdaki isitici ile isitmak en verimsizi. Mumkunse akvaryumu dogalgaz ile isittiginiz suyla doldurun, su degisimlerinde de oyle yapin. Hatta hava sicaksa siyah renkli su dolu kovayi balkonda gunesin karsisina koyun ama bu mevsimde dogalgazla isitmak daha ucuza gelir, kova ancak baharda daha mantikli olmaya baslar cunku su 20 dereceyi gecmezse yine farki elektrikle isitirsiniz, ya da kovadaki suya kombiden dogalgaz ile biraz yuksek sicaklikta su ekleyebilir 25'e getirebilirsiniz.
- (Yukarida youtube videosunda onerilenini uzere yaptigim yorum, tabi bu bir genelleme, her turu kendi icinde incelemek lazim) Baliklar genelde dogada daha soguk sularda yasarlar. Akvaryumda uretilirkerken sicaga adapte olurlar. Bu ozellikle yapay varyete turlerde boyledir. Japon, lepistes, discus, melek vb turlerin vahsileri daha soguk sularda yasayabilirken, nesillerce yapay uretilmis varyeteler genelde vahsi atalarinin yasadigi soguk sularda daha cabuk hastalanirlar, bunlar dogada boyle yasiyor diye sicakligi dusurmeden iki kere dusunun.
- Nasil tum marka isiticilar ayni verimdeyse, UFO, elektrikli radyator, vb de ayni verimdedir. Onlarla akvaryumu isitmaya calismayin. Hepsi elektrikten 1 alir etrafini 1 birim isitir. Sadece klima (isi pompalari) elektrikten 1 alip etrafi 2-3-hatta 4 uzeri birim isitabilir, cunku aradaki farki dis unitesin vasitasiyla disaridan alir iceri tasir.
- Bir ara akvaryum ici floresanlar vardi, onlar duruyorsa onlari kullanarak normalde isiklandirma sirasinda kaybettiginiz isiyi suya kaybedersiniz bu da biraz kazanc olur.
- Elektrik ile verimli isinmanin yolu isi pompasidir (klima ornegi gibi) bunda da bir dis uniteye gerek vardir, bu da akvaryumunuz cok cok buyukse dusuneceginiz bir seydir. Dis unite de akvaryumun bulundugu odada olursa bu sefer odadan aldigi isiyi akvaryuma verir, yine odayi dogalgaz ile isitirsiniz ki bu da cok ucuz degil. Tam olarak ne yaptiginizi ve kendi sartlarinizi iyi bilmeden bu tip bir seye girismeyin.
- Filtrelerin uzerinde yazan guclere inanmayin. guc olcer ile olcun. Filtreler genelde uzerinde yazdigindan fazla ceker. Isiticilar ise az ceker (ozellikle cin mallari). Ama filtrenin aksine isiticinin gucunun az cikmasi faturanin az gelecegini gostermez tabi.

Simdilik bu kadar aklima daha bir sey gelirse eklerim

Beğenenler: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]13635,MiSoSiKiaN[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]12491,Street Parrot[/T][T]180094,HarunYILDIRIM[/T][T]23624,erkanmazici[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]195096,K3r3m [/T][T]19922,Amazonia[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]183007,Mderhan[/T]
+1: [T]180094,HarunYILDIRIM[/T][T]195096,K3r3m [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4073
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2022 23:07
Faal olarak 5 tank var; en küçüğü 32 en büyüğü 90 litre. Hepsinde buhar camı kullanıyorum ve ısıtıcıların çalışma aralığı bariz şekilde iyi. Aydınlatma olarak 10’ ar ve 20’ şer wattlık led projektör kullanıyorum. Geçen ay 130 tl gelmişti; bakalım bu ay durum ne olacak 😊.

Beğenenler: [T]180094,HarunYILDIRIM[/T][T]204774,Cem Altay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokKurtÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2018
İl: Antalya
Mesaj: 360
GokKurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2022 09:14
6w diye beğenmeyerek dış filtreyi değiştirmeyi düşünüyordum, en sevdiğim ekipman şuan kendileri. :) bir kaç aya kadar da ısıtıcı işinden komple kurtulurum. oh mis. (Düşündüğümüz şeylere bak, ne hallere düşürdüler bizi.)

Beğenenler: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2022 20:39
Merhaba ,
Zamanında Elektrikçilere uyup hobi odasındaki tüm Elektriği zaman ayarlı sigortaya bağlayarak genel döngüyü aşırı durdurmadan sıfırlanmadan 25 Dakika duruyordu 25 Dakika çalıştırıyordum . bir sorun sıkıntı olmadı ama balıklar da azda olsa gözle görülür bir keyifsizlik olunca az bir şey tasarruf olacak kazanç diye geri vazgeçmiştim denene bilinir . [EDIT]Kınayu,2022-01-18 20:45:55[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalıkyüzgeciÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2021
İl: Hatay
Mesaj: 42
BalıkyüzgeciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2022 18:43
Axolot beslemek de buna bir çözüm olabilir hem çok tatlılar hem de ısıtıcı istemiyorlar tavsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beneriumÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2018
İl: Edirne
Mesaj: 152
beneriumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2022 20:23
Discus bakmamak olabilir mesela [:)] Hem sudan hem de elektrikten tasarruf ettirir. [:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1090
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2022 21:05
Bu başlığı açtığımda bir umut varmış içimde demek ki. Umut falan bitti. Son durum şu; merhaba tamamen doğal tanklar. Gün ışığı ile idare eden ve ısıtıcı istemeyen canlılar merhaba...

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir