Katil Kim?


TheGhulsÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 7
TheGhulsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 15:03
Herkese Merhabalar,

Çözüm bulabilmek adına olabildiğince detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım durumu.
Akvaryum hazırlığı esnasında ve tabi sonrasında da buradan çok faydalandım. Akvaryum tasarımında da, filtrede de, balıklar da burası sayesinde hayli bilgili durumdaydım. Çocukluğumda da akvaryumumuz oldu. Son 2 ayda yaşadıklarımızın yaşandığını hiç görmedim. Buralarda da okumadım.

Görüşlerinizle 2 aylık tanktaki "Katil"in kim ya da ne olduğunu umarım bulabiliriz. Katiller de olabilir tabi.

Şimdiden teşekkürler.

[B]Akvaryum özet bilgi:
[/B]
Yaklaşık 150 lt; cama cam, buhar camı kapaklı
Yan sumplu; filtrasyonda sachem matrix, eurostars zeolit görev yapıyor (tabi katmanlarda sünger, sera aquaclear ve elyaf da var); Sump motoru 12wlık.
Low-Tech Bitkili: Eledoa, Ludwiga, Ceylon Zeytin ve rapenda + 2 marimo
Işıklandırma: AquaPlant Full Spectrum (akvaryum doğrudan güneş görmüyor, gündüzleri genelde karanlık, günde 8 saat aydınlatma çalışıyor (16:00 - 24:00 arası)
Isıtıcı şimdilik yok; sabit sıcaklık 26-27 derece
Zemin: Aqualava Grand Lav Taşı üzerine Aquaclay
Ek dekorason: Yatı kökü, dragon stone + 2 tane figür (balıklar öncesinde 3 ay suda bekledi, salınım kontrol edildi)

Bir fotoğraf da ekledim.

[B]Kronolojik olarak;[/B]

Nisan - Mayıs 2022: Akvaryumun dekorasyonu, su ve bitkilendirme. Yukarıda saydıklarım öncesi farklı bitkilere denedik ama akvaryumculardan aldıklarımın hepsi çürüdü. Eridi. Salyangozlar üredi, büyüdü.. Bu süre zarfında hiç balık koymadan biraz akvaryumun oturmasını bekledik, gözlemledik. Salyangoz izledik. En son yeni bitikler aldık diktik, onlar sorunsuz tuttu.

Haziran 2022: Ayın başında akvaryumcuya mevcut setimizi anlatarak bir grup balık satın aldık. Aşağıda tam sayıları ve cinsleri ile birlikte iletiyorum.

Orta - Üst:
Kırmızı Neon Günışığı Tetra x 6
Siyah Fantom Tetra x 6
Kalem Balığı x 6
Denisonii Kırmızı Flaş Barb x 2
Labio (Frentus) x 3 (siyah, alacalı, albino)
SAE x 2
Beta (erkek ve sanıyorum honeymoon) x 1

Dip:
Kuhli x2
Tarak x2
Cory x4 (2 panda 2 komando)
Cüce Vatos x 2

+ Adi salyangoz nüfus planlaması için Helena x2

Hangileri hangileri ile birlikte takılabilir konusunu biraz araştırmıştım. Bazı yanyana olmayacakları ya da bitkilerle aynı akvaryuma uygun olmayacakları az çok biliyorum. Aklımda bir kaç tür de vardı ancak bu noktada akvaryumcunun elindekilerle anlamlı bir aile kurmasına biraz izin verdim. Her defasında da birlikte yaşayabilirler mi diye sorguladım. Genelde orada da aynı akvaryumda takılıp takılmadıklarına; o esnada kavga edip etmediklerine de bakmaya çalıştım.

Bununla birlikte akvaryumcu bize SERA'nın Aquatan, Nitrivec ve toxivec verdi ve bugün balıklar öncesi su değişiminde bunları mutlaka kullanın. Bu sayede kaybınız olmaz, en fazla %5 dedi.
+ metilen mavisi de aldık.

Mama olarak da SERA'nın 3 çeşit pul yemini aldık. Günlük dönüşümlü olarak kullanıyoruz. Vipan temel yem, Flora bitkisel yem, San renk yemi. + 2 çeşit de dipçiler için hafta 1 atmak için dip yemi aldık. Yemlerin hepsi taze kapalı kutu bu arada. Kovadan bölme değildi.

Bu set ile eve gittik. Önce dip çekimi ve filtre temizliği yaptık.
Su olarak sadece Getir'in Kuzeyden damacana suyunu kullandık.
Su yenilemesi sonrası da SERA nın 3 katkısını belirtilen miktarlarda içine döktük. Metilen mavisinden de belirtilen ölçekte koyduk. Ama sonrasında bunun bir hata olabileceğini ve yararlı bakterilerin de öleceğini düşünerek hemen suyun yarısını geri çektik, filtreleri temizledik, tekrar damacana su bastık ve sadece SERAnın düzenleyicilerinden belirtilen miktarlardan biraz daha az kullanarak devam ettik.
Bitkilerin dibine de bu arada kapsül gübre yerleştirip iyice gömdük.

Arkasından balıkları suya alıştırarak, bilinen yöntemle adım adım suya aldık.
Ve seyre koyulduk.
İlk akşam buhar camını kapatmadık.
Su bitimi ile cam bitimi arasında 3 parmak kadar mesafe var.

İlk aşamayı özellikle detaylı aktardım ilk ölümler buradaki bir hatadan kaynaklanıyor olabilir.

Bundan sonraki süreçte yine başımıza gelenleri zamanlamaya göre anlatmaya çalışacağım.

Haziran - Temmuz 22 aylarındaki rutinlerimiz:
- Her hafta %10 - 20 bandında dip ve filtre bölümünden su çekimi, filtre elyaf değişimi, her su değişiminde eklediğimiz su miktarına göre bir kaç damla SERA nın su düzenleyicileri
- Sabah - Akşam yemleme; haftada 1 kere 1-2 adet dip yemi
- Sıcaklık, ışık stabil
- Bitkilerde düzenli büyüme hatta baya bir büyüme olduğundan geçen hafta budadık, budadıklarımızı tekrar diktik onlar da büyümeye başladı.

İlk balık koymamızın ertesi gün:
1 tarak ve 1 albino labio intihar etmişti.

İlk hafta sonunda:
Betanın sabah sağlam olan kuyruğunu akşam bir anda yok oldu; birine diklendi ya da bir şeyden ürktü diye düşündük. Yüzmesinde bir sorun yoktu.
Siyah Labionun kendi rengi ve kuyruğundaki kırmızılıklar solmaya başladı
Gün Işığı Tetralarından birinde de renk solması oldu

2-4. haftada:
Önce rengi solan iki balık bunlara ne oluyor acaba, neden renk soluyor derken 1-2 günde öldü.
Sonra 3-4 günde bir corylerden, diğer tetralardan ölümler başladı.
Sanıyorum ilk 1 ayda toplamda 5 ya da 6 balık hepsi birbirinden farklı ölümler. Komando coryler, tetralardan birer tane gibi. Komando Coryler dışında hiç aynı türden iki balık ölmedi. Hep tekil ölümler.
Kiminde kuyruk erimesi gördük, kiminde görünür hiç bir şey yok, birinin karnı hafif kırmızıydı. Kimi su yüzeyinde takılarak öldü, kimi de dipte filtreye sürüklendi. Sabit bir sebep / sonuç gözlemleyemedik.

Suda önemli bir problem olsa (amonyak vs. ) hepsi birden ölürdü ya da birden olurdu diyerek genel problemin yaşam süresi ve / veya kavga olabileceğini düşündük. Sürekli izledik.

Bu sırada SAE'lerden biri; Son kalan Labio; Fantom Tetralar da çok güzel büyüdü. Vatoslarında maşallahı oldu.
SAElerden diğeri alırken de öbürüne göre biraz küçüktü ama o neredeyse hiç büyümedi.

SAE ve Labio genel olarak birbirilerini ya da diğerlerini kovalıyorlar ama hiç sert vuruşlar gözlemlemedik. SAE gerçekten SAE bu arada, onu araştırdım. Son Labio da yalnızdı. Başka türünden kimse kalmadı.
Beta genelde yalnız, yüzeye yakın takılıyor, arada aşağılarda kovalamaca oluyor ama yine sert bir durum gözümüze çarpmadı.
Kalemler kendi aralarında takılıyorlar ama daha çok yan yana kur yapar gibiler. Sadece aralarında birinin rengi diğerlerine göre bir tık daha koyu, sanki en baskın o gibi kovalamacada.
Diğerleri zaten kendi tıkırında.
Helena'nın bunlarla alakası var mı bilmiyorum ama bebe salyangozları hallediyor, büyüdükleri için dokunamadığı 5-6 adi salyangoz da akvaryumda büyümeye ve kurlaşmaya devam ediyor.

İlk ay sonrasında: Akvaryumcuya yeniden gittik. Durumu anlattık.
PH - GH ölçmemizi önerdi. PH & GH normalse de Nitrit, Nitrat ölçmek gerekebilir dedi.
SERA Vitamin verdi.

PH - GH normal seviyede çıktı. Zaten dinlenmiş damacana su kullanıyorduk.
Vitamini günde - 2 günde bir mamaya karıştırdık bir kaç sefer. Sonra da suya bir iki damla attık. Sonrasında bıraktık. Yemlerde de zaten vitamin var.
Bu sırada Beta'nın kuyruk gelişimi hızlansın diye ona SERA nın Beta mamasını aldık. Günde 1 ondan kullanıyor. Durumu hala iyi.

2. ayda da rutin su çekimi (10-20 lt) ve filtre temizliğine devam ettik. Ölüm sıklığı azaldı. Ancak tamamen durmadı maalesef.
5 Gün önce de dipten su çekimini 1/3 oranında yaptık amonyak endişesi ile. Bu hafta da öyle yapacağız.

Her sabah, ölen var mı diye bakmaya korkar oldum. İlk bir kaçını normal karşılasak da gidişata çare bulamamak canımızı sıktı.
Akvaryumcu tanıdıklardan da görüş aldık. Kimse tek bir sebep / çözüm söyleyemedi.

Son olarak dün panda corylerden biri ölüp; arkasında da Labio intihar edince artık burada yazmaya karar verdim. Son Labio buhar camı ile akvaryum arasındaki 1 parmaklık aralıktan atlamayı başarmış, atladıktan sonra da yürümüş sanıyorum biraz uzak mesafedeydi. Suda ani bir değişim olmadı, son su değişiminden bu yana 5 gün geçmişti.

Ailede bir hüzün ve endişe havası hakim akvaryum başında. Heyecanla başladığımız bu iş hobi yapacağız derken hayvanlara zarar mı veriyoruza kadar geldi. Hayata dönüş için değerli önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz.

22 Temmuz 22 Son durum da kalanlarla bitireyim:

Orta - Üst:
Kırmızı Neon Günışığı Tetra x 5
Siyah Fantom Tetra x 5
Kalem Balığı x 5
Denisonii Kırmızı Flaş Barb x 2 (ne kokar ne bulaşırlar kimseye)
SAE x 2 (1i tetralarla aynı boyda, diğeri cüce vatoz kadar oldu)
Beta x 1 (kuyruğu uzuyor yeniden)

Dip:
Kuhli x2 (+2 Pango Kuhli)
Tarak x1
Cory x1 (panda)
Cüce Vatos x 2

+2 Helena +5 orta boy adi salyangoz

Fotoğraf ilk günden:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235899/220720221455031.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

haibesÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2022
İl: Izmir
Mesaj: 52
haibesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 16:22
Merhaba, öncelikle acı tecrübeleriniz için üzüldüm. Ben de benzer bir olayı bitkiler üzerinde yaşadım. Bitkilerimin tamamı aside koymuş gibi eriyip gidiyordu sürekli. Sizin gibi seranın su düzenleyicileri, jbl'in su düzenleyici ve gübreleri, seranın bakteri kültürünü kullanıyordum.

Ben en sonunda karar kıldım, bu kullandığımız kimyasallardan diye düşünerek akvaryumu tamamen bozup, sıfırdan yeniden başladım. Şu an her şey daha güzel, daha stabil gidiyor. Herhangi bir su düzenleyici, bakteri kültürü falan kullanmadım, henüz kullanmayı da düşünmüyorum. Bence sorun bu olabilir. En azından benim şuan gözlemlediğim o şekilde.

+1: [T]222028,akemal[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PLAKAT AKVARYUM Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 03/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1254
PLAKAT AKVARYUM Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 16:33
Ortada bir katil yok bence
Her ne kadar tank uzun süre boş olarak çalışsa da bir seferde bu kadar adette balık girişi risktir.
Üstüne oturmuş bir tank gibi standart yemleme yaparsanız, filtrede, kum da yeterli sayıda bakteri kolonileşmediği için su kalitesini bozmuş olursunuz.

Söylediğiniz rahatsızlıklar da bu konuyu destekler nitelikte.

Tankın kendi kendine çalışması pek bir şey ifade etmez.
Az bir canlı girişi yaparsınız, bir kirlilik oluşur.
Filtrede, kumda hayat başlar.
Zamanla koloni genişler.
Sonrasında koyacağınız canlılar için yeterli sayıda bakteri koloniniz oluşmuştur.

Yine de, belli bir süre standartın altında yemleme yaparsınız.
Filtreye gerekmedikçe müdahale etmezsiniz.
Vs.

Sağlıklı ve keyifli hobiler

Beğenenler: [T]123966,Ali~[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]222028,akemal[/T]
+1: [T]123966,Ali~[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]214318,engin045[/T][T]176785,whoami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1413
aliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 17:39
Geçmiş olsun. Umarım akvaryumu stabil hale getirebilirsiniz. Bence de yeterince bakteri kolonileşmeden çok miktarda canlı eklenmesi ana sorun olabilir. Hele bir de canlıları poşetteki suyla eklediyseniz zaten muhtemelen az olan bakterilerinizi bakteri çatışması sonucu kaybetmiş olabilirsiniz.
Onun dışında akvaryumun kurulumu ve idamesi için yaptıklarınızda eksik yok fazla var. Bazı doktorların "Titiz anne sendromu" diye tanımladığı bir durum vardır ebeveynleri tarafından çok iyi bakılan, korunan, hemen hemen hiç toz-kir-mikrop görmeyen ama buna rağmen çok sık hasta olan ve uzun süre iyileşemeyen çocuklar için. Sizin durumunuz buna benziyor; aşırı ilgi ters tepmiş sanki. Akvaryuma sürekli müdahale etmeniz, filtreyi gereğinden sık temizlemeniz ve hatta elyafın tamamını atarak neredeyse sıfırlamanız sistemin oturmasını zorlaştırıyor olabilir. Su düzenleyicisi vb kimyasalların pek çok durumda yarardan çok zarar getirdiği kanaatindeyim. Bulunduğunuz şehirdeki şebeke sularının sertliği, mineral yapısı beslediğiniz türleri zorlamıyorsa dinlendirilip kloru giderilmiş şebeke suyu kullanın. Damacana sularında su kimyası (farklı kaynaklardan temin edildiği için) partiden partiye değişebiliyor.[EDIT]Ali~,2022-07-22 18:43:06[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FarukGorgunÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 285
FarukGorgunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 18:04
Merhaba,

Benzer olay bende yaşadım. her gün yada 2 günde bir, bir balık ölüyordu. Toplu ölse neyse dersin, baştan kurarsın ama durup dururken olunca sinir bozucu oluyor.

Akvaryumun boş çalışması tankın oturması anlamına gelmiyor. Kimisi yem atıyor kimisi bakteri kültürü. Metileni 1 kere döktünüzmü %50 çeksenizde geri kalan %50 de genede metilen kalacak ve yeni gelen suyada bulaşacak.

Hazır damacana kullanımında da 2 ye ayrılıyor herkes. Bu forumda da konusu var. Kendiniz dinlendirirseniz daha iyi olacaktır.

Filtrenizi bırakın biraz temizlenmeden çalışsın. Esas bakteriler orada zaten ve elyafını hersefer atmanıza gerek yok. akvaryum suyu ile yıkayın yeter. Zaten bu kadar kısa sürede atmaya hiç gerek yok.

umarım başka ölen olmaz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4935
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 19:07
Başlığa bakarak yanıtlayacak olursak, suçluyu çok uzaklarda aramayın katil sizsiniz. Durumunuzu net olarak açıklayan şu yazıları okumadıysanız okumanızı öneririm:
https://www.akvaryum.com/hasta_akvaryumu_kurtarmak_makaler_21_1671.asp
https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp
https://www.akvaryum.com/oturmus_tanka_nasil_balik_eklenir_makaler_21_1467.asp

Bütün canlıları aynı anda tek seferde ve kapasiteyi ucu ucuna dolduracak şekilde eklemek temel hata olarak gözüküyor. Ayrıca "Getir'in Kuzeyden damacana suyu", "Zaten dinlenmiş damacana su " kullanma ifadeleriniz bizi muallakta bırakıyor. Her hazır su pH, sertlik gibi açılardan balıklarınıza uygun olmayabilir. Ve musluk suyuna alışık balıklarda sakıncalı bile olabilir.

Yeterince zayiat verip ölenler öldüğüne göre artık oturmuş olan akvaryumunuzda büyük bir hata yapmazsanız bundan sonra fazla kayıp yaşamadan devam edersiniz umarım.

Beğenenler: [T]123966,Ali~[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheGhulsÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 7
TheGhulsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2022 20:43
Öncelikle teşekkürler herkese.
Yeterince yararlı bakteri kültürü olmamasının sorun olacağını okumuştum ama uzun zamandır boş çalışma, çürüyen bitkiler falan sorun olmaz herhalde demiştim. Yanılmışım.
Bunca şeyi okuyup akvaryum kurduktan, hatta balıkların ortalama ne kadarlık bir tanka ihtiyaç olduğuna bile baktıktan sonra ilk adımda ne kadar balık koymalı sorusu gözümden kaçmış gerçekten.
Geçmişi düzeltemem ama bundan sonrası için ölümler tamamen bitene kadar yeni balık eklememe, su düzenleyicileri kullanmayı bırakma ve filtrenin elyafını bile değiştirmeme gibi önlemlerle ilerleyeceğim. Dünküler son olur diye umuyorum.

[QUOTE=eser97]Merhaba, öncelikle acı tecrübeleriniz için üzüldüm. Ben de benzer bir olayı bitkiler üzerinde yaşadım. Bitkilerimin tamamı aside koymuş gibi eriyip gidiyordu sürekli. Sizin gibi seranın su düzenleyicileri, jbl'in su düzenleyici ve gübreleri, seranın bakteri kültürünü kullanıyordum.[/QUOTE]

Bitkilerle 4 aydır uğraşıyorum. Önce invitro denedik, ama hızlı ekemedik, suyu geç koyduk falan büyütemedik onları. Sonra akvaryumcudan elodea aldık, eridi gitti bir de üstüne salyangoz bastı. En son balık aldığım akvaryumcu da bitki vermişti, o da aynı şekilde eridi gitti resmen. Sadece internetten bir eticaret sitesinden bir akvaryumcudan aldığım bitkiler doğal döngüsü dışında yaprak bile dökmedi. Üstelik geldiklerinde kökleri bile yoktu neredeyse. Cılız dallardı. Elodealar suda serbest yüzerken bile büyüdü köklendi. Aynı su şartlarında gördüğüm fark; akvaryumcu suyundan çıkan bitki ile internetten aldığım daha az köklü ama tertemiz bitkiler oldu benim de. Su düzenleyicilerin negatif / pozitif bir etkisi olmadı gibi gözüküyor bizde.

[QUOTE=Ali~]Geçmiş olsun. Umarım akvaryumu stabil hale getirebilirsiniz. Bence de yeterince bakteri kolonileşmeden çok miktarda canlı eklenmesi ana sorun olabilir. Hele bir de canlıları poşetteki suyla eklediyseniz zaten muhtemelen az olan bakterilerinizi bakteri çatışması sonucu kaybetmiş olabilirsiniz. [/QUOTE]

Suya koyma konusunda sorun yok, iyi bildiğim bir konuydu o. Artık balık poşetlerinde bile yazıyorlar ayrıca [:iyi:]

[QUOTE=FarukGorgun] Hazır damacana kullanımında da 2 ye ayrılıyor herkes. Bu forumda da konusu var. Kendiniz dinlendirirseniz daha iyi olacaktır.

Filtrenizi bırakın biraz temizlenmeden çalışsın. Esas bakteriler orada zaten ve elyafını hersefer atmanıza gerek yok. akvaryum suyu ile yıkayın yeter. Zaten bu kadar kısa sürede atmaya hiç gerek yok.
[/QUOTE]

Aslında filtre temizliği yanlış anlaşılmış olabilir. Sadece en üst katmandaki, kaba kirleri ölü yaprakları falan toplayan tek katman elyafı değiştiriyorum. 2 güne yine kirleniyor zaten. Onun dışında alt katmanlardaki kaba süngerler, matrix, zeolite falan dokunmuyorum.

Damacana su konusundan emin olamadım, damacananın su değerlerine bakacağım. Çeşme sularının kimyasalında bakterisinde değilim ama maalesef aşırı kireçli bizim suyumuz, bardağa doldurduğunuzda bembeyaz oluyor. Su artıma kullanarak bile içilmiyor. Evdeki bitkilere de vermiyorum. Bu yüzden damacana sudan gitmeye devam ederim.

Teşekkürler

[EDIT]TheGhuls,2022-07-22 20:44:14[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaPuellaÇevrimiçi

Kayıt: 06/05/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 196
AquaPuellaÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2022 01:18
Bu davayı çözse çözse Mösyö Poirot çözer.
Ama bence katil uşak.[EDIT]AquaPuella,2022-07-23 01:19:04[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir