kolay Kabuksuz Artemia Hazırlanışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 10:45
Artemia, yavru balıklarımızın olmazsa olmazı.
Fakat kuluçkaya yatırdığımız artemia yumurtalarının 18-24 saat süre sonra yumurtadan çıkacak olmaları, çıktığında da kabuklarından arındrma işlemi, eğer her gün yapılıyorsa zorlayıcı olabiliyor.Bu konu ile ilgili bilgiler çeşitli başlıklar altında mevcut. Fakat bir başlık açarak yazmanın bu bilgiyi arayan kişiler için kolaylık olacağını düşündüm.
Kolay Kabuksuz Artemia Hazırlanışı:
%5lik çamaşır sularından alıyoruz, parfümsüz olması gerek.
2 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karıştırıyoruz. Ben 1 su bardağını dolduracak miktarda hazırladım.
Artemia yumurtalarını bu karışıma atıp pembeleşmelerini bekliyoruz.
*Çamaşır suyu ile hazırlanan solüsyona artemia yumurtalarının dökülmesi:
Bu aşamada artemiaların kabukları erimiş oluyor. (Sanırım yaklaşık yarım saat-40 dakika sonra hazır oluyor)
Daha önce artemia çıkardıysanız, kabuk rengini tanıyorsunuzdur, hazır olduklarını anlarsınız. (Yumurtaların türüne göre pembemsi ya da turuncumsu bir renge dönüşeceklerdir)
*Artemiaların dibe çökerek renk değiştirdiği ve çamaşır suyu solüsyonundan süzülmesi gereken zaman:
Artemiaları süzerek çamaşır suyunu döküyoruz. Ben süzmek için 2 YTL'ye aldığım huni şeklinde yağ süzgeci kullanıyorum.
Çamaşır suyu karışımını da bir pet şişeye veya kaba döküyorum. 1 hafta falan her gün kullanılabiliyor. Bir süre sonra kabuk oranında artış gördüğünüz zaman (artemia kabuklarını artık eritmemeye başladığında) yeni çamaşır suyu karışımı yapma zamanı gelmiş demektir.
Yağ süzgeciniz yoksa aşağıdaki resimdeki gibi bir kepçe de kullanablirsiniz. (Ama gözeneklerinin küçük olması gerek)
*Süzme işlemi düzeneği:
Süzme işlemi bitince 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi gelecek şekilde hazırladığımız karışımın içine ekliyoruz. (Ben 6 bardağa 6 kaşık uyguladım ki kabı doldursun.) Süzgeci olduğu gibi kaba daldırıyoruz.
*Sirkeli su ile hazırlanan solüsyonda bekletme:
Artemialarımızı 5 dakika da bu karışımın içinde bekletiyoruz. Bu süre içinde sirke, çamaşır suyunu nötralize ediyor.
Artemia dolu kepçemizi çeşmenin altında yıkayabilirsiniz. Artemialar süzgecin içinde kalıyor. (Bu sirke karışımını da bir süre daha kullanabiliriz.)
*Çeşmede sirke kokusu gidene kadar yıkama:
Yağ süzgecinin/kepçenin içindeki artemialarımızı çeşme suyunda sirke kokusu gidene kadar duruluyoruz.
Kabuksuz artemialarımız hazır. Yağ süzgecini/kepçeyi olduğu gibi akvaryumumuza daldrabiliriz. Afiyet olsun
Resimler için Soner Günay'a teşekkürler...
%5lik çamaşır sularından alıyoruz, parfümsüz olması gerek.
2 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karıştırıyoruz. Ben 1 su bardağını dolduracak miktarda hazırladım.
Artemia yumurtalarını bu karışıma atıp pembeleşmelerini bekliyoruz.
*Çamaşır suyu ile hazırlanan solüsyona artemia yumurtalarının dökülmesi:
Bu aşamada artemiaların kabukları erimiş oluyor. (Sanırım yaklaşık yarım saat-40 dakika sonra hazır oluyor)
Daha önce artemia çıkardıysanız, kabuk rengini tanıyorsunuzdur, hazır olduklarını anlarsınız. (Yumurtaların türüne göre pembemsi ya da turuncumsu bir renge dönüşeceklerdir)
*Artemiaların dibe çökerek renk değiştirdiği ve çamaşır suyu solüsyonundan süzülmesi gereken zaman:
Artemiaları süzerek çamaşır suyunu döküyoruz. Ben süzmek için 2 YTL'ye aldığım huni şeklinde yağ süzgeci kullanıyorum.
Çamaşır suyu karışımını da bir pet şişeye veya kaba döküyorum. 1 hafta falan her gün kullanılabiliyor. Bir süre sonra kabuk oranında artış gördüğünüz zaman (artemia kabuklarını artık eritmemeye başladığında) yeni çamaşır suyu karışımı yapma zamanı gelmiş demektir.
Yağ süzgeciniz yoksa aşağıdaki resimdeki gibi bir kepçe de kullanablirsiniz. (Ama gözeneklerinin küçük olması gerek)
*Süzme işlemi düzeneği:
Süzme işlemi bitince 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi gelecek şekilde hazırladığımız karışımın içine ekliyoruz. (Ben 6 bardağa 6 kaşık uyguladım ki kabı doldursun.) Süzgeci olduğu gibi kaba daldırıyoruz.
*Sirkeli su ile hazırlanan solüsyonda bekletme:
Artemialarımızı 5 dakika da bu karışımın içinde bekletiyoruz. Bu süre içinde sirke, çamaşır suyunu nötralize ediyor.
Artemia dolu kepçemizi çeşmenin altında yıkayabilirsiniz. Artemialar süzgecin içinde kalıyor. (Bu sirke karışımını da bir süre daha kullanabiliriz.)
*Çeşmede sirke kokusu gidene kadar yıkama:
Yağ süzgecinin/kepçenin içindeki artemialarımızı çeşme suyunda sirke kokusu gidene kadar duruluyoruz.
Kabuksuz artemialarımız hazır. Yağ süzgecini/kepçeyi olduğu gibi akvaryumumuza daldrabiliriz. Afiyet olsun
Resimler için Soner Günay'a teşekkürler...
Beğenenler: [T]110012,Cujo®©[/T]
Teşekkür Edenler: [T]110012,Cujo®©[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 14:37
Teşekkürler, işin içine çamaşır suyu girince insan ister istemez ürküyor Kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 14:52
Çok haklısınız, katılıyorum.
Bana da ilk başlarda soğuk gelmişti bu mesele. Yabancı üreticilerin de sıklıkla kullanığını gördüğüm zama içim rahatladı.
Uzunca bir süredir bu yöntemi uyguluyorum, forumumuzda benden başka uygulayan başka arkadaşlarımız da var, içiniz rahat olsun
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 15:08
Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Bence gerçekten kolay ve zahmetsiz bir yöntem akşam eve gider gitmez deneyeceğim fakat ben çamaşır suyunda takıldım şöyleki %5'lik derken neyi kast ettiğinizi anlayamadım kullandığınız marka varsa yazabilirmisiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 15:23
Çamaşır suları 2 sınıfa ayrılır. İlki “Klorlu çamaşır suları”, ikincisi “Oksijenli çamaşır suları”dır.
Özen Gözcü 2009-08-25 16:39:16
Evde kullanılan çamaşır suyu veya sodyum hipoklorit, çamaşırları beyazlatmak, kirlerini çıkartmak ve mikroplardan arındırmak için kullanılır.
Çamaşır suyunun etken maddesi olan sodyum hipokloritin oranı yaklaşık % 5'dir. Sanayide daha yoğun olan tipleri de kullanılmaktadır.
Biz de 50-60ml klor esaslı çamaşır suyu kullanacağız. Arkasında klor miktarı yazar (%5 yada %4 klorlu gibi). Bizim evdeki sanıyorum Dia'nın kendi çamaşır suyu idi, yanlış hatırlıyor olabilirim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 15:37
Bu bilgiler içinde çok teşekkür ediyorum. İnsanlar bizlere sadece camdan kovalar içerisinde balık bakıyoruz zannetselerde biz gerçekten kimya dersi bile alıyoruz. ilginize teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2008 15:47
%5lik çamaşır sularından alıyoruz, parfümsüz olması gerek. 2 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu karıştırıyoruz. Ben bir su bardağını dolduracak miktarda hazırladım.
yukarıda bahsettiğiniz 2 bardak suya 1 bardak çamaşır suyu değil mi?
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2008 10:43
Kerem Bey, ben çamaşır suyu ve su karışımını yaparken pet şişelerin çizgilerinden yaralandım. 2 çizgi su ve 1 çizgi çamaşır suyu şeklinde yaptım.
dqueen 2008-10-10 10:43:47
Siz istediğiniz ölçü kabı ile istediğiniz miktarda karışım hazırlayabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2008 17:19
Bu yöntem sayesinde hava taşı ısıtıcı gibi şeyler kullanmak gerekmiyor mu yani? dqueen 2008-10-11 11:15:08
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2008 21:17
[QUOTE=farhenight]bu yöntem sayesinde hava taşı ısıtıcı gibi şeyler kullanmak gerekmiyo mu yani?[/QUOTE]
Artemia canlı olarak üretilmiyor bu yöntemde Kabuğunu ayırıp direk olarak balıklara veriyorsun.
Artemia canlı olarak üretilmiyor bu yöntemde Kabuğunu ayırıp direk olarak balıklara veriyorsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 11:08
[QUOTE=farhenight]bu yöntem sayesinde hava taşı ısıtıcı gibi şeyler kullanmak gerekmiyo mu yani?[/QUOTE]
Hayır gerekmiyor.
Yöntemin avantajları:
Artemialar hazırlansın diye 18-24 saat beklemeye gerek yok.
Kabuk ayıklama zahmeti yok. Yavruların kabukları yutup ölme riski de yok.
Kabuk ayıklama zahmeti yok. Yavruların kabukları yutup ölme riski de yok.
Artemiaların bu yöntemle kabuktan çıkmak için enerji harcamayacaklarından dolayı besin değerleri daha yüksek.
Artemia larvaları hepsi aynı zamanda yumurtadan çıkar, böylece açılmayanlar ziyan olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 12:48
Teşekkürler. Ama ben hala 18-24 saat bekleyip yavruların çıkmasını bekleme taraftarıyım. Ayrıca yüzen artemiaları yavruların yiyişini izlemek ayrı bir zevk. Madem burda kolay artemia denmiş ben de kendi yöntemimden kısaca bahsedeyim. Ben iki tane pet şişe düzeneği hazırlıyorum biri hava taşlı (bu sayede yumurtalar daha iyi havalanıyor) diğeri hava taşsız (bunun ucunda kısa bir hava hortumu ve vana var). Hava taşlı olanda artemiaları çıkartıyorum, yavrular çıktıktan sonra tüm suyu hava taşsız olana aktarıyorum. Hava taşsız olanı yüksek bir yere koyuyorum, çok yüksek olmasına gerek yok işinizi kolay yapmanıza yetsin, sonra gece karanlıkta şişenin dibine küçük bir ışık tutuyorum. Anında artemialar oraya toplanıyorlar. Şişenin hortumunun dibindeki vanayı açıp artemiaları süzüyorum. Sonra da diğer şişede kalan suyu da mutfakta kullanılan genellikle sarı renkte olan silme beziyle süzüyorum ve süzülmüş suyu + süzülmüş artemiaları da yeniden hava taşlı düzeneğe koyup havalandırmaya devam ediyorum. Neredeyse sıfır kabuk oluyor.
praksis 2008-11-19 18:19:55
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 13:55
Ben kabuklarından kurtulmuş canlı deniz maymunlarını süzmeden direk olarak suyuyla beraber şırıngayla veriyorum. Zaten suyun içinde kaya tuzu var, zararlı olacağını sanmıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 16:46
Kabuklar sindirim sisteminde problemler yaratabiliyor, kabızlık yapabiliyor. Hiç olmazsa besin değeri olmayan bir madde balıklarımız tarafından yenmiş oluyor, asıl besinlere yer kalmıyor. Uzun vadede gelişimler yavaşlayabiliyor vs vs...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir