ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
MertSoyumert
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1893
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
14 Kasım 2012 23:19
Son Ziyaret:
2 Saat 15 Dakika önce
Toplam Mesaj:
2916 [0.64 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
64 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mert Soyumert
Doğum Tarihi:
30 Haziran 1989
Yaş:
35
İl:
Ankara
Meslek:
Öğretmen
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mert Soyumert [URL]https://www.facebook.com/profile.php?id=61568681198381&mibextid=ZbWKwL[/URL]

SON 10 MESAJI

Dwarf Puffer İç Parazit
[QUOTE=BETA.4]
Yok işte dwarf pufferı alacağım daha almadım tank ve hazır hasta tankı da hazır her ihtimale karşın bir parazitlerden atıştıracağım yani genelde parazitli oluyprlarmis ondan ne olur ne olmaz diye.[:)]

Seachem garlic guard veya cupramine nasıl onları bulabildim bir tek?
Ayrıca metroplex de buldum.[/QUOTE]

Garlic Guard ya da tek başına sarımsak kontrollü bir şekilde ilaç olarak kullanılamaz. Zaten yeme emdirildiği için cüce puffer'a vermeniz zor, canlı yem dışında yem kabul etmeyebiliyorlar.

Metroplex tek hücreli protozalarda etkili bir antibiyotiktir. Bağırsal kurdu gibi parazitler üzerinde etkisi yok diye biliyorum.

Cupramine ise bakır içerikli diye hatırlıyorum ama hiç kullanmadım ve bilgim yok.
Dwarf Puffer İç Parazit
[QUOTE=BETA.4]
O zaman iç parazit ilacı satan bir türk site yokmu?
Bunalttıysam gerçekten üzgünüm.[:(]
Ayrıca petshoplarda vs.de mi yok?[/QUOTE]

Ben internette ve Ankara'daki petshoplarda bulamadım. Siz isterseniz şansınızı deneyin.
Dwarf Puffer İç Parazit
[QUOTE=BETA.4]
Hangi siteden alabilirim tenikürü yani güvenilir olaraktan ve peki seranın vs hiç yokmu böyle iç parazit giderici veya kediler için olan ilaçlar balıklara olurmu?
Tekrardan çok teşekkür ederim.[/QUOTE]

Bu ilaçları sitelerden alamıyorsunuz diye biliyorum, en azından ben bulamamıştım. Tenikuru çiftlikere ilaç satan eczaneleri araştırıp arayıp sorabilirsiniz.

Tenidur kedi köpekler için, vet kliniklerde olabilir ama artık bu ilaç yerine hem iç hem dış parazit için farklı bir damla kullanılıyor, klinikleri arayıp var mı ve alınabiliyor mı diye sormanızı öneririm. İçeriğinde kaç ml'de ne kadar etken madde olduğunu da bilmeniz gerekir.

Balık için çeşitli markalar var ancak dediğim gibi Türkiye'de satışları yok diye biliyorum. [EDIT]MertSoyumert,2025-03-29 13:03:11[/EDIT]
Dwarf Puffer İç Parazit
[QUOTE=BETA.4]
Peki belli bir iç parazitleri atabilecek marka varmı?
Yani mesela sera baktopur gibi bu olmaz biliyorum ama sadece örnek verdim.
Ve paraziquantel bulamadım ve tenikür paraziquantel diye arayınca hiçbirşey çıkmadı yani garip garip markalar çıktı.[:)][/QUOTE]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/290320251144001.jpg[/IMG]

Bu ilacı kullanmıştım. Çiftliklere ilaç satan bir yerden almıştım.


Balıklar için Türkiye'de antihelmintik ilaç bildiğim kadarıyla yok. API General Cure, Hikari Prazipro gibi ürünler var, ama getirtmesi zor. Hem gümrükte sorun çıkma ihtimali var, hem kargosu pahalı olur, hem de gelmesi uzun sürebilir.

Sitraks gibi kurt sökücü ilaçlar da var, şurup formunda şeker var diye biliyorum. Başka formu var mı bilmiyorum. [EDIT]MertSoyumert,2025-03-29 11:48:09[/EDIT]
Dwarf Puffer İç Parazit
Merhaba, Praziquantel isimli etken madde tenidur (kedi/köpek için aslında), tenikur (büyükbaş içindi sanırım) ilaçlarında bulunur. Ben cüce pufferlarım için Tenikur kullandım. Bir tablet 250 mg Praziquantel içeriyordu benim aldığım kutuda. Bir litre suda 2.5 mg Praziquantel olarak oranladım, yani 250 mg'lık bir tableti 100 litreye kullanırsanız litrede 2.5 mg Praziquantel elde edersiniz. Bunu tekrarlı şekilde uygulamıştım (bir hafta aralıkla 3 kere kullandım, cüce puffer'larım 2-3 yıl arası yaşadı).

Yaşayacağınız sorun şu, bu etken madde kolay erimiyor. Sıcak suda çalkaladım, mikserde çektim, tamamen çözülmedi. Veteriner hekim eşliğinde DMSO (Dimethyl sulfoxide) ile çözdürdük, çok az bir miktar kullandık (hatırlamıyorum). Alternatif olarak vodka ile çözenleri okumuştum. Bu maddeleri kullanmak için iyice araştırma yapmanız gerekiyor.
Balığım Derisindeki Kızarıklık Ne Anlama Geliyor ?
Bana da amonyak yanığı gibi geldi. Seachem Prime su düzenleyici amonyak, nitrit ve nitratı geçici süre etkisiz hale getirir. Kullandığınız ilaç bakteri kültürü ile etkileşime giriyor mu bilmiyorum ama girmiyorsa ben olsam düzene girene kadar hemen su düzenleyici ve bakteri kültürü kullanmaya başlar, yemi çok az verirdim.
Velifera Mı Moli Mi?
[QUOTE=Jemaisvu]

Nedir düşünceniz Mert bey bekliyorum cevabınızı

Şu anda ergenliğe girdi hatta moli ve dişi velifera kırmaları ile çiftleşmeye çalışıyor. Şu an ki boyutu 4-4,5 cm arası[/QUOTE]

Balık moliye form olarak yakın görünüyor, çok da büyümez diye tahmin ediyorum.
Velifera Mı Moli Mi?
[QUOTE=Jemaisvu]

Bu elimdeki balıklar en fazla ne kadar büyür sizce aykuyruk beyaz moli latipinna kırmaları? Küçük kalmalarından endişe ediyorum açıkçası. En azından 9-10 cm olmalarını umuyorum ama sanırım moliler o kadar büyümüyor[/QUOTE]

Soru bana değil ama cevaplayabilirim. Akvaryum şartlarında elimdeki saf veya safa yakın veliferalar 9-10 cm oldu en fazla. 300 litre akvaryumda büyüdüler. Latipinna türü genelde akvaryum şartlarında daha ufak olur. Moli kanı da olduğunu ve balığın genç olduğunu varsayarsak en fazla 7-8 cm olur (balığın genetiğine ve bakıma göre değişir). Bu balıklar uzun sürede büyür, iri olmaları için nitrat çok az olmalı, geniş akvaryumda olmaları ve suyun kalsiyum açısından zengin olması gerekmektedir. Orta şiddette akıntı da büyümeye yardımcı olur. Krill içerikli yemler ve bitkisel içerikli spirulinalı yemler büyümeye yardımcı olur.

Şurada büyüme aşamaları bazı sayfalarda var.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/safkan_velifera_k984598_sn9.asp?PID=6009634#scrl6009634[/URL]

Sizdeki balığın daha net bir fotoğrafı varsa daha iyi anlayabiliriz ama sanki ya ergenliğe yeni giren, gonopodu sivrilmeye yeni başlayan bir balık, ya ay kuyruk genine benzer şekilde anal yüzgeci long fin özelliği taşıyor ya da bir dişi. Ama fotoğraftan sanki yeni ergenliğe giren bir balık gibi gördüm, gonopod oluşumu var ise bir iki haftaya oluşuyor diyebiliriz. Eğer yeni ergenliğe giren bir balıksa ikincil erkeklik özellikleri ortaya çıkana kadar hızla irileşecektir. Çok iyi beslemeniz, suyu sertleştirmeniz ve nitratı düşük tutmanız gerekiyor. İkincil erkeklik özellikleri kabaca şöyle gelişir: önce kuyruk eğer geninde var ise mavileşmeye başlar, sonra vücut renklenmeye başlar, sonra yelken oluşacak ise (moli kanından dolayı oluşmayabilir, ama kılçık sayısı iyi görünüyor, oluşur diye düşünüyorum) önce yavaş, sonra çok hızlı büyümeye başlar.

Bu bahsettiklerim eğer balık erkek ise geçerli. [EDIT]MertSoyumert,2025-03-16 21:18:46[/EDIT]
Velifera Mı Moli Mi?
[QUOTE=İnci Kefali]

Beyaz moli diye satılan balıklar Mert beyin bahsettiği. Poecilia latipinna.[/QUOTE]

Aslında vahşi form latipinna renk olarak veliferaya benzer, yelkendeki ışın sayısı, boy, anal yüzgeçteki ışın sayısı, vücut ve kuyruk yapısı, yelken deseni olarak farklılık gösterir.

Diğer tüm renkler diğer moli türlerinden yedirilmiştir.

Bu fotoğraftaki balık Poecilia Latipinnadır:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/137418/160320251810121.jpg[/IMG]

Piyasadaki velifera olarak satılan balıkların çoğu latipinna kırmasıdır. Velifera kanı taşıyan çok güzel kırmalar vardır, sayıları azdır.

Şurada özellikle gereksiz detaylar olsa da latipinna/velifera ayrımına değindiğim yerler var, özellikle yelken deseni konusunda:

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/veliferalar_hakkinda_detayli_bir_yazi_k1002040.asp[/URL][EDIT]MertSoyumert,2025-03-16 18:13:20[/EDIT]
Safkan Velifera
[QUOTE=Erdal Hoca]Mert Bey,
Konuyu hızlıca okudum. Bu türle ilgili ne zaman bir yazı veya fotoğraf görsem aklıma 1975 yılından itibaren Ulus'taki Erhan Akvaryumdan aldığım veliferalar gelir. Ne güzel balıklardı!
O zamanlar akvaryumların suyu en geç ayda bir tümden değiştirilir, içindeki bütün malzemeler şakır şakır yıkanırdı. Akvaryuma doğrudan çeşme suyu konur, şu biraz ısınınca da balıklar salınırdı. Ama ilginç olan, hiçbir zaman şimdiki kadar balık ölümü yaşamazdık.
Veliferalar benim de ilgi alanımdı o yaşta. Çok fazla yavru aldım ama normal boyutlara getiremedim. Hepsi güdük kaldı. Büyük ihtimalle o yıllarda benim artemia vb canlı yemlerden haberim yoktu, haberim vardıysa bile imkanlar gerçekten çok çok kısıtlıydı 😔
Konu için tekrar teşekkürler, beni o günlere götürdünüz.

Saygılar,[:)][/QUOTE]

Erdal bey merhaba,

Eskiden bu balığın yaygın olduğu, hatta deniz akvaryumlarında suyu hazırlamak için tercih edildiği hakkında birçok şey duydum ve okudum. Keşke yine yaygınlaşsa, kan değişimi yapmam gerekiyor [:)]

Balıklar yaklaşık bir yılda büyüyor ve sert su olmadan tam gelişim göstermiyor, eskiden dediğiniz gibi kara düzen olması gerekiyordu, şimdi su değerleri, bakteri döngüsü gibi birçok parametre göz önünde bulunduruluyor. Büyüme kısmında zaten nazlı bir balık, nitrata hiç gelemiyorlar.

Şu an tankta Kanaplex kullanarak kontrol altına aldığımı düşündüğüm bir mouth rot salgını var maalesef, en iyi büyüyen genç erkek ağzını kapatamıyor ve düzgün şekilde yem yiyemiyor. Bu yüzden gelişimi durdu maalesef. Bazı balıklarda yaralar oluştu. Tedavi bitti, yaraların iyileşmesini bekliyorum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.