ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
BlackMia
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
31
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
13 Temmuz 2020 11:39
Son Ziyaret:
21 Ocak 2021 15:29
Toplam Mesaj:
20 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Çınar Ege
Doğum Tarihi:
29 Haziran 2006
Yaş:
18
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Çınar Ege

SON 10 MESAJI

Balığımda Bişeyler Oluyor
Ben sabah uyanamadım için annem verdi 3 tane verdi saat 9 da bende saat 12 de 1 tane verdim kucuktu yem ama öncedende oluyordu 2 haftadan beri [:'(]
Balığımda Bişeyler Oluyor
Balığım karnı şiş biraz yavaş yüzüyor,ve yan ve köşelerde yüzüyor lütfen yardım edin lütfen lütfenn[:((][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/224905/041020201429531.jpg[/IMG]
Bitki Türleri :)
İlk öncelikle merabalar bugün bitki türlerinden size bahsedeceğim bayadır yokdum aranızda özür dilerim[:((], hadi başlıyalım.[;)]Akvaryum bitkileri sadece güzel değildir, aynı zamanda çalışan bir akvaryumu da garanti eder. Akvaryumunuzda başarıyla ne kadar bitki bakarsanız o kadar iyi görünür ve performans gösterir. Mümkünse, su bitkilerine doğru bakın - pişman olmayacaksınız. Eğer bitkileri beslemek isteyen balık türlerini tutarsanız, balıklarınızın sevmediği sert türler arayın. Tamamen bitki içermeyen bir akvaryum mümkün olsa da, bakımı önemli ölçüde daha zordur[:/]


Bazı bitki türleri aslında su altı bitkileri değildir! Pek çok tür, su altında görkemli bir şekilde yaşarlar; oysa diğer bitkiler, tamamen su altında tutulduğunda er ya da geç ölecek olan tamamen bataklık bitkileridir. Sucul rozet bitkilerinin çoğu ekilir (su üstünde) ve daha sonra su altında teşhir tanklarında tutulur. Bu nedenle, yeni inşa etmek için bir süre sonra su yapraklarını döktüler, bazen de su altı yapraklarını biraz farklı bir görünümde bıraktık.[:D]
Tropheus Hakkında Bilgi
[:D]İlk öncelikle herkese merabalar bugün "TROPHEUS" hakkında bilgi vereceğim, hadi başlıyalım.[:)))]Tropheusların bilinen sekiz türü vardır.Bunlar; T.Moorii , T. Annectens , T.Duboisi , T. Brichardi , T. Sp Black , T. Sp red , T. Sp ikola ve T. Sp. Mpimbwedir.
Tropheuslar Tanganyika Gölünde yaşarlar.Tanganyika gölünden kısaca bahsedecek olursak, Tanganyika Gölü Afrika kıtasının 2. büyük gölüdür.Tanganyika Gölünü doğuda Tanzanya , batıda Kongo(zaire) , kuzeydoğusunda Brundi , güneyinde ise Zambiya çevreler.Gölde suyun ısısı ortalama 26-27 derecedir.Suyun Ph 8.5-9.4 , Kh 12-18 , Gh 7-11 iletkenlik ise 600ms’dir.

Tropheus Genel Özellikleri

Tropheusların büyük kısmı doğada gölün yüzeyine yakın kayalık bölgelerde sürüler halinde beslenirler. Tropheuslar, Herbıvorous(otçul) balıklardır.Bu nedenle çok sayıda dişe sahiptirler.Bağırsak sistemleri çok uzundur ve mide gibi organları yoktur.Tropheuslar arasında sosyal hiyerarşi ve birbirileri arasındaki etkileşim vardır.Tüm Tropheus türleri ağızda kuluçka yaparlar.

Tropheus türünde Beslenme

Tropheuslar, Herbıvorous(otçul) balıklardır.Bu nedenle bu balıklar bitkisel yem ile beslenmelidirler.Eğer protein ağırlıklı yemler ile beslenirlerse “Bloat” hastalığına yakalanma riskleri ortaya çıkar.Kısaca Bloat hastalığı belirtileri;
-İştah azalması (1.durum)
-Karın bölgesinde anormal şişkinlikler (2.durum)
-Sık nefes alıp verme
-Diğer balıklardan kendini soyutlama
-Tankın dibine çökme ya da su yüzeyinin yakın bölgelerinde uzun süre ile durma
-Anüs etrafında oluşan kızarıklar ( hastalığın ilerlemiş safhasındaki durum)


Bloat hastalıgının nedenleri;

àStres , uzun süreli devam eden kötü su koşullarından oluşabilir..Su şartlarının bozuk olmasının nedenleri; seyrek olarak yapılan su değişimleri yetersiz havalandırma ve aşırı yemlemedir.Bu nedenler sonucunda suda nitrat artışı olur.Stresin başka sebebleri ; balığı yakalamak-nakletmek dengesiz su değişimleri ve tanktaki diğer balıklardan saklanması için yeterli alan olmamasıdır.

à Yanlış Beslenme Diyeti , Tropheuslar uzun bağırsak yapılarına sahiptirler.Bu yüzden yedikleri besinleri sindirimleri biraz zaman alır. Yanlış sindirim ve dışkılama balığın bağırsak duvarına zarar verebilir balığı strese sokabilir.Tropheuslara asla yüksek oranda protein içeren ( kankurdu gibi ) ya da et içerikli pul yemler ile beslenmemelidir.

Tedavi:

İlk olarak Bloata yakalanmış olan Tropheusunuz için bir karantina akvaryumu hazırlayın.Bu akvaryumda iç filtre veya dış filtre kullanmayın.Sadece hava vermeniz yeterli olacaktır.Suya bol oksijen vermeyi unutmayın.İlaç olarak Flagly ve kaya tuzu kullanın.Tedavinin birinci gününde herhangi bir su değişimi yapmayın.İkinci günü 1/3 su değişimi ve çok az flagly takviyesi yapın.Tedavi süresince Bemiks vitamin takviyeside olumlu bir olay olacaktır.3. , 4. , yani bir haftalık tedavi boyunca 1/3 su değişimi ve az miktarda Flagly ekleyin.Bu zaman doğrultusunda 2. gün sonu balıgınıza çok az yem verin.Umarım troplarınız bu lanet hastalığa yakalanmaz.Bunu engellemek sizin elinizde düzenli dip çekimleri ve bu çekimler sonunda ekleyeceğiniz kaya tuzu , bitkisel yemleme ve iyi bir filtreleme ile hastalıga yakalanma şansını en aza indirmiş olursunuz.



Tropheuslara verilebilecek yem örnekleri olarak; Tropical Spiruluna Granulat , Sera Flora , Sera granugrenn , Nls vb yemler olabilir.Kısacası bitkisel olması yeterlidir.
Tropheuslara az ve sık aralıklar ile yemleyin.Yem verme işlemi esnasında balıklarınızı gözlemleyin yem yemeyen balıgınızda bloat şüphesi olabilir.Tabiki ergin ,damızlık bir dişi yumurta tutuyorsa agzında bu nedenlede yem yemiyor olabilir.
Tropheus yavrularına yemleri ufalayarak verin.Yavru troplara günde 3-4 öğün erişkin troplara ise günde 2 öğün yeterli olacaktır.Günlük öğünlerde çeşitli yemler kullanmanız balıklarınız için olumlu olacaktır.Yani sabah a yemi akşam b yemi gibi.Bloat riskine karşı balıklarınızı haftanın belli bir günü aç bırakın.


Tropheuslarda Cinsiyet[:)]

Tropheuslarda kesin cinsiyet ayrımı anüs vent kontrolü ile olur.Bunun dışında kesin olmamakla beraber balıgınızın hal hareketlerinden genellikle erkek olup olmadığını anlayabilirsiniz.Aynı zamanda ve aynı boyda aldıgınız troplarınızda hızlı gelişim gösterip hızlı boy atanların erkek olma ihtimali yüksektir.



Tropheuslarda Üreme[:O]

Balıklarınızı düzgün ve doğru beslediğiniz takdirde , erkek ve dişi oranını tutturdugunuz takdirde , düzenli dip çekimleri yani su değerleri iyi tuttugunuz zaman tropheuslardan yavru alamama gibi bir olayınız olamaz.Tropheuslarda erkekler sürekli çiftleşme eğilimi gösterirler.Bu sebebten dolayı dişi sayınız ne kadar çoksa yavru alma şansınızda o kadar çok olur.Hem erkek birkaç dişiye baskı kurup yumurtaları attırmaz hem de dişinin formunu yakalama şansı daha çok olur.Bu sebebten dolayı erkek-dişi oranı bu türde çok ama çok önemlidir.Tropheus yumurtaları malawi cichlidlerine göre çok büyüktür.Büyük dişiler 20 adede kadar yumurtayı agızlarında muhafaza edebilirler.Üreme boyuna yeni gelmiş bir dişi 4-5 kez yumurtaları yutabilir.Zaman içinde yumurta tutmayı öğrenecektir.
Tek tür beslemek yavru alma şansını artırır.Ayrıca çaprazlama riskinide azaltır.Ancak herhangi bir trop türü ile duboisi bakılabilir.Duboisiler sadece kendi aralarında ürerler.Ayrıca diğer troplara göre daha uysal balıklardır.





Tropheus Akvaryumu için yapılması gerekenler;

Tropheus türleri en az 10 balık ile bakılmalıdır.Troplarda koloni olayı aşırı önemlidir.Bu nedenle geniş hacimli tanklarda bu balıklar beslenmelidir.10 balık için en az 250lt gerekmektedir diyebilirim.Diğer cichlidlerde olduğu gibi tropheuslarda bol kaya veya mağara kullanılmalıdır.Basit olarak akvaryumda en az iki bölge yapmak gerekir.Sebebi baskın erkek bir bölgeyi sahiplenir ve o bölgeye kolay kolay balık sokmaz.Balıkların, Herbıvorous(otçul) olmaları sebebi ile düzenli ışıklandırma ile kaya veya camda yosun oluşması balıklar için bir besin kaynağı olacaktır.Kullanılacak kayaların düz olması önerilir.Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için.Balığı yaralama vs...​



Kendinize ve balığınıza iyi bakın hoşcakalın[;)][:D]
Tatlı Su Balıkları Hakkında Bilgi
Erkan abi evet dahasını yazmayı düşünüyorum :)
Tatlı Su Balıkları Hakkında Bilgi
İlk öncelikle herkese merabalar bugün tatlı su balıklarını size antacağım,hadi başlıyalım.Levkit balığı (Rutilus fiisii)

​ Karadenizin doğu ve batısıyla Trakyadaki nehirler ve bu nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelrinde yaşar. Genelde 40-50, en çok 70 cm. boy ve 5 kg. ağırlıkta olabilir. Küçük balılar, kurtlar ve böcek yumurtalarıyla beslenir. Nisan - Mayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar. Etinin gıda yönüyle ekonomik değeri olduğu gibi amatör olta avcıları için de kıymetlidir.[:geek:]



HOROZBINA (Blennius fluviatilis)

Marmara, Ege ve Akdeniz akarsular ve bunların de*niz karşımı acısu bölgelerinde yaşar. Boylan deniz*de yaşayanlara göre daha küçüktür. 8-12, en çok 15 cm . Akdeniz deki türleri 20 cm. ‘e ulaşabilir. Su altın*daki küçük hayvanlar veya böcek Larvalarıyla beslenir. Yaz aylarında üreyip yumurtalarını taşlar ve midye kabukları arasına ustaca gizler. çıplak ve pulsuz derisi yapışkan bir sıvı ile kaplıdır. Ekonomik bir değeri yoktur.



HAVUZ BALIĞI ( Carrasius carrasius )

Trakya - Marmara bölgeleri, Kızılırmak, Yeşilırmak deltaları ve Çoruh havzasında yayılış gösterir. Boyları 15 - 25 en çok 45 cm. ve 2 - 3 kg. ağırlıkta olur. Su içindeki otlar, dip hayvanları ve sinek larvalarıyla beslenir. Sazan' a benzer ve akrabadır. Mayıs - Haziran arası 14 - 20 derece sularda 150 - 300 000 yumurtasını otların üzerine bırakır. Suyun kirliliği ve Oksijen toleransına dayanıklı bir balıktır. Büyüklerinin eti lezzetlidir. Batı ülkelerinde üretimi yapılmaktadır.



KIRMIZI HAVUZ BALIĞI[3)]

Biyolojik yaşamı diğer Havuz Balığı türleri gibidir. 15 - 20 cm. boyu ve renginin güzelliği ile eski çağlardan beri havuzların şimdilerde de akvaryumların klasik ve kıymetli balığıdır. Çin' de ve Japonya' da üretilen çeşitli türleri ve formları mevcuttur.



DERE PİSİSİ ( Pleeuronectes flesus )

Nehirlerin denizlere karışımı acısu bölgelerinde veya akarsuların daha içlerinde yaşayan bir Pisi türüdür. Akdeniz'de fazla rastlanır. Az akıntılı suların kumsal diplerinde Fazla hareket etmeden yaşar. Ortalama 25 - 30 en çok 50 cm. boyda olur. Etçil bir balıktır. Bulunduğu bölgenin su ısısına göre değişik olarak Şubat - Mayıs arasında ürer ve 800 000 yumurta bırakır. Eti çok lezzetli ve ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır.[^_^]
Kedi Balıkları Hakkında Bilgiler :)
Herkese ilk öncelikle merabalar bugün kedi balıkları hakkında bilgi vereceğim hadi başlıyalım.[:geek:]Kedi balığı güzel olan bir akvaryum balığıdır.[3)] Akvaryumunuz için hoş bir görüntü oluşturacaktır. Asıl olarak yetiştiği yerler güneydoğu Asya’dır. Ancak buradan tüm dünyaya da yavaş yavaş dağılmıştır. Boyları 100 santimetreye kadar bile ulaşabilir. Ancak akvaryum koşullarında bu kadar büyüme imkânları yoktur. Akvaryumda da 45 santimetre civarına kadar büyüyebilirler. Yürüyen kedi balığı avcı olan bir balık türüdür. Yürüyen kedi balığı ağzına sığabilecek kadar büyüklükteki balıkları avlayıp yiyebilir. Bu balıklar kendileri gibi dayanıklı olan balık türleri ile bir arada yaşayabilirler. Dayanıksız türler bu balık türüyle aynı akvaryumda yaşayamayabilir. Akvaryuma koyacağınız yavru kedi balıkları kısa süre içerisinde büyüyecektir.

Kedi Balığı Akvaryum Seçimi

Kedi balığı için birçok akvaryum koşulunu sağlamanız gerekecektir.[:)]Kedi balığı akvaryum seçimi için akvaryumunuzun en az 2300 litre olması gerekir. Bu ölçü erişkin bireyler için olup genç ve daha küçük olan kedi balıklarına daha küçük olan akvaryumlarda da bakılabilir. Akvaryumun yüksek olmasından ziyade uzun ve geniş olmasına daha dikkat göstermeniz gerekir. Kedi balıkları kaçma konusunda iyi olduklarından akvaryumu iyi kapatmanız yararlı olacaktır. Aksi halde eve geldiğinizde kötü manzaralarla karşı karşıya da kalabilirsiniz.

Kedi Balığı Akvaryum Şartları

Kedi balığını uygun koşullarda beslemek gerekir. Kedi balığına akvaryum şartları oluşturmak için bir şeyler yapmanız gerekecektir. Akvaryumunuzu sürekli olarak 20 – 26 derece arasındaki sıcaklıklarda tutmanız gerekir. Ayrıca akvaryumunuzun ph değerleri de 5,5 ve 8,0 arasında olması gerekir. Suyun setlik derecesi de 2 -25 H olması yeterli olacaktır. Ancak Kedi balıkları sıcaklık değişimlerine ve su kimyasına çok fazla uyumluluğa sahiptir. Kedi balıkları için bitkilerden ziyade bu balıkların saklanabileceği yerler olması daha iyi olacaktır.

Kedi Balığı Beslemesi

Hem etçil olarak hem de otçul olarak beslenebilen bir balık türü olan kedi balığı hemen hemen bütün yemlerle beslenebilir. Bu yüzden de kedi balığı beslemesi kolay olabilecek olan bir türdür. Ayrıca bu balık doyma bilmediği için aşırı yemlemeden kaçınmakta büyük fayda vardır. Bu balık çok dayanıklı olan bir balık türüdür. [:*][;)]
Discusl Sürekli Saklanıyorlar Ve Yem Yemiyorlar...
Taşları kaldırmanız lazım :)[:)]
Amerikan Tetra Balığı (bilgi)
İlk öncelikle herkese merabalar,[;)]bugün amerikan tetraların hakkında bilgi vereceğim hadi başlıyalım [:D]AMERİKAN TETRALARI (AMERİCAN CHARACİNS, CHARACİDAE)

Tetralar (Characins, Characidae) çatısı adı altında bir çok tetra çesidi bulunmaktadır.

Ama farklılık şuradadır: Tetralar denildiği zaman genel bir isim kullanılır ;ama bu başlıkta Afrika Tetraları (Alestidae) ve Sivri tetralarda bu başlığa aittir.

Afrika tetralarının en önemli özelliği batı Afrika' da yaşayan karakteristik bakımdan kalın yüzgeçleri ve çoğunun alt çene yapısında sivri dişlere sahip olması ayrıca bazı türlerininde avcı balık olduğunu ve bitki yiyen türleridir.

Biz bu başlığın sadece ikinci alt kısmı olan Amerikan Tetraları nı sunacağız.

Bunlar generasyon (evre) geçirmiş ve kendi içlerinde de; kendilerine ait bir alt soy türetmislerdir.Bu balıklar çoğunlukla orta ve Güney Amerika bölgesindendir. Biz bunu Türkiye' de ilk kez! olarak bu sayfada toplamaya çalışacağız. Size tetra soyunun en alt kısımlarına kadar bu sayfada vermeye çalışacağız.

Tetralar (Characins/Characidae) gurubunu araştırmış ve araştıran bilim adamları Pappenheim, 1922; Ahl, 1923; De Filippi, 1853 gibi bir çok bilim adamı (Characins, Characidae) ailesini incelemişlerdir. Bunlarıda Sinonim bölümünde sizlerle paylaşacağız.

Amerikan tetraları - american Characins edigimizde aklımıza genel anlamda neon balığı , tetra neon, neon tetra, neonlar gelir, tetra der geceriz. Ama Tetralarında aralarında soy dediğimiz bir taban vardır. Bunu Dünya' da cok az sayıda akvaryumcu bilir. Bir çok türkçe akvaryum balığı sever vb. web sitelerinde maalesef bu tetralar konusu sadece yüzeysel bir biçimde anlatılmış. akvaryum balığı severleri biz; akvaryumcular olarak birazda olsa aydınlatmakta yarar var.

AMERİKAN TETRALARININ SINIFLANDIRILMASI VE GENEL YAPISI
Amerikan tetraları Characidae familyasına dahildir.Bu familyada yaklaşık olarak 1000 tür bulunmaktadır.Bunların birçoğunu ise amerikan tetraları oluşturmaktadır.

Amerikan tetralarının genel olarak ağzı ufaktır ve iyi parçalayabilmek için dişleri bulunmaktadır.Normalde sakince dolaşan amerikan tetraları yem bulduğunda çok hareketlenir.

Titreşimleri algılayabilme kabiliyetleri yüksektir.Yüksek ışıktan kötü etkilenirler.Aynı zamanda koku alma duyuları da oldukça gelişmiştir.

Sürü balıkları olduğu için sürü ne kadar kalabalık olursa stresten o denli uzak olurlar.Küçük türler için akıntı çok fazla olmamalıdır.Genelde orta seviyedeki bir akıntı yeterli olacaktır.

SAĞLIKLISINI NASIL SEÇERİM?
Amerikan tetralar hakkında hassas oldukları konusunda genel bir yargı vardır ancak bu o kadar da abartılacak bir durum değildir.Çoğu amerikan tetra dayanıklıdır,neon da bunlara dahildir.Hassas denmesinin sebebi daha çok akvaryumculardan alınması sonrasında ölümler yaşanmasıdır.Bunun belli başlı bazı nedenleri vardır.

Tetralar çok çabuk strese girebilen hayvanlardır.Yurt dışında üretilip ülkemize geldikten sonra bizim satın almamıza kadar geçen süreçte birçok el değiştirmektedir.Bu süre zarfında ise neredeyse hiç beslenmemektedir.Stres başlı başına büyük bir hastalık etkeni iken bir de bunun yanına beslenememe ve balığın küçük boyutlu olması dahil olunca sonuçlar kaçınılmaz olmaktadır.Bu sebeplerle akvaryumcuya geldikten sonra üstünden belirli bir süre geçen balıkları almalısınız.

Tetra alırken 2 şeye dikkat edin.
1-Birkaç birey değil,toplu olarak bir sürü oluşturacak kadar birey almaya.
2-Sürüden ayrılmış genelde baş aşağı eğik ve sersemlemiş bir şekilde yüzen balıkları almamaya.

Akvaryumu doğal ortamlarına uygun olarak nasıl hazırlayabilirim?

Tetralar Amerika kıtasının oldukça geniş bir bölümüne yayılmışlardır.Bu nedenle kesin bir akvaryum düzeni vermek zordur.Ancak bizim yetiştirdiğimiz türlerin genelini baz alarak bir tarif verilebilir.

Tabandaki kum ne çok koyu ne çok açık olmalıdır.Genelde bej rengi ve tonlarındaki kumlar idealdir ve kum mümkün oldukça ince taneli olmalıdır.Bunu makalenin ilerleyen bölümlerinde açıklayacağım.

Akvaryumlarında kaya vb.şeyler konulmamalıdır.Aynı zamanda uçları sivri dekorlar da konulmamalıdır.Yoksa, bir titreşimde ani bir harekette kendilerini yaralayabilirler.Kendilerini yaraladıklarında ise hastalık kaçınılmazdır ve balığın hastalanıp sürüden ayrılması demek onu ölüme oldukça yaklaştırır.

Akvaryumun orta bölümünü çok işgal etmeyecek şekilde kökler konulabilir ve bitkilendirilebilir.Ayrıca su üstü bitkilerinin kullanılması da streslerini atmada ve rahatlamalarında oldukça işe yarar.Aynı zamanda su üstü bitkileri akvaryumdaki organik yükün bir kısmını sırtına alarak hem balıkları hem sizi rahatlatır.

İster başka amaçla olsun ister tedavi amaçlı,kesinlikle sodyum klorür tuzu kullanılmamalıdır.Bazı kompleks tedavi tuzları vardır ancak bunlar belirli dozlarda uygulanabilir.

Şüphesiz ki bahsetmemiz gereken en önemli şeylerden biri de su değerleridir.Her türün ayrı ayrı su değerleri tatlı su canlıları bölümünde mevcut.Ortalama bir şey söyleyelim biz yine.

Malum Türkiye'nin çeşme sularında her şey var.Dinlenmiş bile olsa çeşme suları amazon havzası balıklar için uygun değiller.Zira dinlendirmekle sadece gaz fazındaki kloru uzaklaştırabiliriz,kloramini elimine edemeyiz.Su şartlarını iyileştirmek için türe göre normal su düzenleyicisi ya da black water özlü su düzenleyicisi kullanılabilir.

Nitratın çok yüksek seviyelere çıkması çoğu tetrayı ciddi oranda etkileyebilir.Nitrat patlamalarında kaybedeceğiniz ilk balıklardan olabilirler.Bu nedenle su değişimleri önemsenmelidir ancak yeterli hacimdeki tanklarda günlük %5 gibi küçük rakamlarda su değişimi yapılması en idealidir.İsteğe bağlı olarak haftalık %15-20 de değiştirilebilir ancak bu oranlar tamamen tank hacminize,akvaryumu nasıl kurduğunuza ve balık sayınıza göre değişkenlik gösterir.

Sıcaklık seviyeleri ise genelde 20-28 arasında değişmektedir.Çoğu düşük pH lı sularda veya nötre yakın sularda yaşarlar.

Beslenmeleri

Her ne kadar beslenme şekli etçil şeklinde beyan edilse de bitkisel de beslenmelidir.Hatta bunlar bitkisel pul yemden öteye gidip meyveler şeklinde olmalıdır.Tetralar hemen hemen suya düşen her şeye yemek için hareket ederler.Arada bir çok ufak ve ezilmiş olmak kaydıyla kivi,pişmiş kestane vb şeyler verilebilir.Hatta üreme dönemlerinde verilen meyveler tetralara daha da bir canlılık kazandırabilir.Piyasadaki kaliteli markaların ortalama düzeydeki yemleri tercih edilebilir.Yalnız yem ne sürekli tepede kalan ne de hemen dibe batan türden olmalıdır.Aksi takdirde yeme problemleri olur.Ara ara dibe düşen yemleri de tırtıkladıkları olur.

Cinsiyet Ayrımı Ve Üreme

Cinsiyet ayrımı belirli büyüklüğe gelmiş tetralarda oldukça kolaydır.Karınları erkeklere nazaran daha şiş olanlar dişi,vücutları daha ince uzun olanlar ise erkektir.

Belki de en çok merak edilen ve başarılması en güç olduğu düşünülen konulardan birine geldik.Tetralarımı nasıl üretebilirim?

Belki tetra sürüsü olan birçok kişi yumurta almıştır ancak yavruya dönüştürme olayını gerçekleştirememiştir.Bunu gerçekleştirmenin bazı şartları vardır ve oldukça kolaydır.

Üretimlerinde önemli olan 5 faktör vardır.

1-Beslenme

İyi beslenme tüm damızlık balıklar için oldukça önemlidir.Yalnız iyi beslenme kavramı balıktan balığa farklılık göstermektedir.Amerikan tetralarında ise bu durum üreme dönemine girilirken ağırlıklı olarak canlı yem ve birkaç parça yaz meyvesi olabilir.

2-Sıcaklık-pH-basınç üçlüsü

Yağmur mevsimine girilirken su özelliklerinde bir değişme olur.Bu değişim sıcaklığın ve pHın düşmesi,hem hava basıncının hem de su basıncının yükselmesi şeklinde olmaktadır.Balıklar bu üçünü de algılar ve ona göre üremeye ait hormonların seviyeleri vücutlarında yükselmeye başlar.

3-Bitki

Özellikle orta ve yukarı bölgenin birleştiği alan ve yukarısı açıklık olmalı ve tabanda bitki bulunmalıdır.Tabandaki bitki ne kadar sık olursa yumurtaların kurtulması için o denli iyi olur.Bu bitkiler ince yapraklı ve orta seviyeye kadar uzanan bitkiler olursa daha iyi olur.

4-Tortu ve tannik asit

Bu hobide çoğu kişinin yanlış öğrendiği bir olay vardır.Dip çekimi.Eğer ki amazon balıklarına bakıyorsanız dipteki dışkıları temizlemek hatalıdır.Onun yerine üstten su çekilmelidir.Dışkılarda zamanla kolonileşen bakteriler ve küçük canlılar suyun iyileştirilmesine katkıda bulunduğu için yavrular için ilk çıktıklarındaki yem kaynakları da olacaktır.Dışkıların tortulaşması gölgelik alanlarda daha kolay ve hızlı olmaktadır.Zamanla artan tortu bir miktar tannik asit de salar.Tannik asitin anti mantar özelliği ve bağışıklık güçlendirici özelliği vardır.Bu hem damızlık balıklara hem de yumurtaların açılmasına ve yavruların gelişimine olumlu yönde katkı sağlar.Aynı zamanda black water özleriyle ve çeşitli yaprakları suya koyarak tannik asit seviyesini artırabilirsiniz.

5-Işık

Yağmur mevsiminden önce günler bir nebze daha uzundur ve güneş daha etkindir.Bu nedenle ışık daha yüksek oranda balıklara etki eder.Canlıların vücudunda biyolojik saatin de düzenlenmesinde görev alan ve aynı zamanda vücuttaki aksaklıkları ve hataları gideren bir hormon vardır,Melatnonin hormonu.Bu hormon aynı zamanda üreme hormonlarını da etkiler.Salgılanması ışıkla ters,karanlıkla doğru orantılıdır.Uzun bir yaz mevsimi sonrasında az salgılanan Melatonin hormonu yağmur mevsiminin gelmesi ve ışık oranının düşmesi ile beraber artan bir eğri ile daha çok salgılanmaya başlar ve bu da diğer üremeye teşvik edici hormonların salgılanışını artırıcı özelliktedir.

Bu kıstaslar dikkate alınarak ayrı bir tankta izlenen bir üretim periyodu ile tetralardan rahatlıkla yumurta alınıp yavru çıkarılabilir.En iyisi bir dişi,iki erkek ile izlenen yoldur.Dar alanda bireylerin fazlalaşması demek yumurtaların düşmeden yenmesi ihtimalini artırır.

Türler arasında değişiklik gösterse de ortalama 1-2 gün içinde yumurtalar açılır.2 ile 6 gün arasında değişen sürelerle ise yavrular serbest yüzüşe geçerler.Bir süre bu bahsettiğim ortamda tortulardan geçinerek belirli süre idare ederler.Ancak tortu miktarı yeterli değilse infuseria hazırlanıp verilebilir.Daha sonra ise mikrokurt veya artemia yiyebilecek boyuta geldiğinde bunlara geçilebilir ya da çok ince yavru büyütme yemleri kullanılabilir.Sera micron vb.ürünler.

Bahsettiğim üretim akvaryumları 1 aylık süre sonrasında dengesi oturtulmuş bir tank olursa yavruları kaybetme ihtimaliniz azalır. Balığınıza ve kendinize iyi bakın hoşca kalın[^_^][:3]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 16 Online Kullanıcı, 9 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.