ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Dexter85321
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
26
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Eylül 2024 18:42
Son Ziyaret:
9 Saat 3 Dakika önce
Toplam Mesaj:
12 [1.50 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
12 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Arda kara
Doğum Tarihi:
15 Mayıs 2007
Yaş:
17
İl:
Konya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Arda kara

SON 10 MESAJI

Beta Balığım İçin Karides Tavsiyesi(yemek)
[QUOTE=Taha Yanık]
Peki 8 litrede kaç tane olur sizce[/QUOTE]

karides yemi sıkıntınız yoksa Litre başına 2-4 tane yetişkin iyidir. bence başlangıçta 15 civarı karidesiniz olsun yavruladıkça çoğunu yem olarak kullanırsınız.
Litre başına 1-2 karides diyenlerde var bilginize.
Bu Bitkinin Türünü Bilen Çıkmadı
[QUOTE=L.repens]Merhabalar herkese fotoğraftaki bitkinin türünü hiçbir yerde bulamadım . Elodea'ya benziyor fakat elodeanın 3 yapraklı 4 yapraklı çeşitleri var . Bu bitki her boğumda iki yapraklı. Yabancı kaynaklarda da bulamadım. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/58160/150920241048041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/58160/150920241048291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/58160/150920241048541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/58160/150920241051251.jpg[/IMG][/QUOTE]

iyi günler, google lens ile aratınca bu çıktı:

groenlandia densa

yine bu forumdakine benziyor

https://www.akvaryum.com/forum/bu_bitkiler_akvaryumda_yasar_mi_k926037.asp

nehir bitkisi sanırım[:?]
[EDIT]Dexter85321,2024-09-15 11:41:41[/EDIT]
Yeni Başlamak
[QUOTE=SenCano]Pipo filtre konusunu araştırdım biraz. Karşıma hazneli filtreler çıktı. Fakat biri fiyatı oldukça yüksek. Faha önce duymuş muydunuz? Hangisini tercih ederdiniz?

860₺: https://www.hepsiburada.com/xinyou-iki-sungerli-motorlu-seramikli-pipo-filtre-xy-2902-pm-HBC00000E2MZ3#

600₺: https://www.trendyol.com/eurostar/5w-motorlu-pipo-filtre-malzemeli-medium-276097-p-817917490?boutiqueId=61&merchantId=939690[/QUOTE]

İyi günler, 15 litre akvaryuma böyle bir şey koymanıza hiç gerek yok, marka vs. pek bilgim yok ama önemli olduğunu düşünmüyorum, Çin ve alman markaları var fiyatına göre.

Anladığım kadarıyla, karides, betta ve salyangoz koymak istiyorsunuz. bende şuanda öyle bir akvaryum kuruyorum bilginize, 2. haftaya girdim.
Öncelikle sabır çok önemli, karides koymak istiyorsanız, akvaryumu kurduktan sonra bettayı koymak için biraz beklemeniz gerekli nedenini aşağıda yazacağım.

Şimdi malzemelerden başlayalım, @hidrodinamik yaptığı hesaplamayı yaparsanız hacmin çok küçüldüğünü göreceksiniz. o yüzden kaya, kök , kum miktarını minimumda tutun, sadece bu da yetmez özellikle yavru karidesler için oluklar yapmanız şart.
bitki kısmına gelirsek istediğiniz basit bitkiyi koyun ama koymadan önce ışık gereksinimine ve büyüme biçimine bakın, küçük bir lepistes otu alırsınız tüm akvaryumu kaplayabilir, o yüzden bitkileriniz hakkında bilgi sahibi olmak balıklar kadar önemli.
Bitkiyi akvaryumunuz da hayal edin.
Filtre olarak pipo filtre, pipo filtre ya da pipo filtre kullanmak mantıklı olacaktır.[:D] küçük askılı bir filtre kullanın (fotoğraf bırakırım aşağıya)
Isıtıcı yukarıda yazmışlar zaten küçük bir şey alın.
Akvaryumu kurdunuz, Tasarımı yaptınız, Bitkilerinizi eklediniz. burada önemli bir unsur var dikkatle okuyun lütfen.
@MasterChief linkini attığı makalelerdeki yeni tank sendromu makalesi detaylıca anlatıyor, okuyun. kısaca anlatmam gerekirse.
balığınız ve karidesleriniz dışkı, idrar yoluyla suya amonyak bırakıyor, bu amonyak artarsa balıklar ölür, bunu bitkilerinize besin yapacak bakterilere ihtiyacınız var.
bu bakteriler haliyle yeni kurulan akvaryumlarda olmuyor, bunu sağlamadan karides ve salyangoz koymamalısınız sağlıklı olmaz. balık koyabilirsiniz ama ilk haftalar su değişimini sık yaparsınız zaten bir süre sonra bakteri döngüsü oluşur.
Bakteri kültürünü oluşturmak için benim şuan yaptığım şey 2 hafta tankı balık olmadan çalıştırmak, garanti olsun derseniz bakteri kültürü atabilirsiniz. zaten bunlar bahsettiğim makalede yazıyor.
(bu bakteriler akvaryumdaki kum, kayalarda ki oluklarda ve pipo filtrenizin süngerinde barınacaktır, biraz daha büyük akvaryumlarda sorduğunuz filtrelerin haznesinde barınmaları gerekiyor.)

Şimdi beta ve karideslere geçelim, bu yazacaklarım benim araştırarak vardığım sonuçlar. doğru olduğunu düşünüyorum.

Akvaryumun bir kaç hafta balıksız çalıştı, (bitkiler var, ışık ve filtre açık). %90 bakteri kültürü oluştu. (bakteri kültürü attıysan %99 [:D])

İlk olarak karidesleri eklemelisin. önce betayı eklersen karidesleri yem olarak algılaması birkaç saniyeyi geçmez.
karideslerin tabanda gezecek , araştırma yapacak oluklara girecek, bitkileri keşfedecek. saklanma yerlerini aklında tutan canlılar.
bir kaç gün sonra bettayı eklersin o da yeni yerine alışacaktır karidesleri inceleyecektir, eğer manyak bir betta seçmediysen yemini verdiğin sürece büyük karideslerini yemesi düşük bir ihtimal olacaktır.
Bu yolu izlersen karideslerin yavrular hariç yaşama olasılığı var.

Eğer daha büyük bir tankın olsaydı, saklanma yerlerini bol tut. 1-2 ay karideslerin üremesini bekle sonra betayı ekle derdim daha uzun süreli olurdu.

son olarak karidesler 1- 1.5 yıl yaşıyor onu da unutma.





[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/150920241123391.jpg[/IMG]
Bitkili Akvaryum Kum Secimi
[QUOTE=ahmet.nal]ÜSTADIM topraklarin ömrü ile ilgili bahsettiğiniz sayfada bilgi varmı hep 1 ile 1.5 yıl arası deniliyor alternatif olarak kafamda türk hazer soil de var ürün sahibi 3 yıl ömür biçiyor kafam bu anlamda biraz karışık [/QUOTE]

iyi günler, aktif toprak kısaca mineralli kil topları olarak düşünebilirsiniz, ürün sahibi 3 yıl demiş olabilir, ama bunun bir garantisi yok 1 yıl da gidebilir 3,5 yıl da çünkü akvaryumunuzda ki canlı miktarı, canlı türleri, ışık , su değişim aralığı topraktaki minerallerin kullanımını büyük ölçüde değiştiriyor. (eğer bütçe sıkıntınız yoksa tropica ya da ada almanızı öneririm çünkü tüm dünyada kullanılan markalar)

Sizin için ufak bir araştırma yaptım,

Tropica soil'in kendi sitesinde, ürünün kullanma tarihi olmadığı arta kalan toprağın suya değmediği sürece minerallerini barındıracağı, akvaryumda kullanılmaya başladığında ''bir kaç yıl'' ömrü olduğunu, bunun akvaryuma göre ''çok'' değişeceğini söylüyor

Amazonun sitesi yok kullanıcı deneyimlerine baktım, 2 yıl sonra ömrünün bittiğini söyleyen de var 4-5 yıl dayandığını söyleyenler de bulunmakta.

kısaca kullanım ömrü diye bir şey yok tamamen sizin akvaryum içi ekosisteminizin ne kadar mineral ihtiyacı olduğuna bağlı. Genelde 2-3 yıl ömürleri var akvaryumunuzda büyük bir farklılık olmadığı sürece bu süreyi baz alabilirsiniz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/140920240935171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/140920240935251.jpg[/IMG][EDIT]Dexter85321,2024-09-14 09:40:15[/EDIT]
Bitkili Akvaryum Kum Secimi
[QUOTE=ahmet.nal]45.35.35h bir akvaryumum var tabanda kullanmak üzere aktif toprak ekleyeceğim aklımda 2 tur toprak var ada amazonia powder tropica soil powder hangi toprağı tercih etmeliyim kararsız kaldım [/QUOTE]

Merhaba bende ikisi arasında kalmıştım, sonra yabancı reddit sayfalarına girdim, adamlar bunun için 5 sayfalık konu açmış neyse kısaca özetlemek gerekirse ikisini de öven çok.
ama ADA da daha çok besin olduğu için yosun sorunu oluyormuş tropica'ya göre. O yüzden ilk kurulumda haftada 5 6 kere su değişimi yapanlar varmış.

ben tropica almıştım 3 litre, hangisi ucuzsa onu almanızı öneririm, iyi günler
Yeni Başlamak
[QUOTE=SenCano]Öncelikle herkese merhaba. Ben bu hobiye yeni başlıyorum. Elimde 10-15 Litre civarı ufak bir akvaryum var ve bitkili, lepistesli, biraz salyangoz biraz da karidesli kendini çevirebilecek ortalama bir akvaryum yapmak istiyorum. yeni başladığım için pek bilgim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar herkese.[/QUOTE]

merhaba, öncelikle en yakın akvaryumcuya gidip onunla konuşabilirsin. Bizim buradakilerin muhabbeti çok hoş 1 saat muhabbet etmişliğim vardır bitkili akvaryumlar hakkında.
yine mahallendeki petshoplara bak akvaryumlarla dolu olan birine git dekorasyon, toprak vs bilgilendirecektir.

akvaryumun ölçülerini yazarsan tam kaç litre olduğunu anlarız, 10-15 litre akvaryum için canlılara geçmeden önce önemli bir şey söylemem lazım.[:D]

Biraz pahalı bir hobi [:'(] youtube da illaki görmüşsündür bitki toprağı, filtresiz kurulum yapanlar var bende öyle bir şey yaparım hem ucuza gelir diye düşünmüştüm. O işler gerçekten tecrübe istiyor, bir sürü sorun çıkartıyormuş uzun süreli bir şey istiyorsan yapma dedi. Güvendiğim bir akvaryumcu(35 yıldır bitkili-tuzlu su akvaryumlarıyla uğraştığını belirtiyim)

Bitkili akvaryumlarda high-tech ve low-tech kurulumlar var, onlar hakkında siteden makalelere bakabilirsin.

Yeni başlayan birinin akvaryumu low-tech olmalı, yani co2 sistemi gerektirmeyen, yüksek ışık istemeyen, kaliteli toprak, gübre istemeyen bakımı kolay bitkiler seçmelisin. internete yazarsan çıkıyor zaten bu bitkiler
Akvaryuma ekleyeceğin canlılara gelirsek, biraz sıkılabilirsin 15 litre cacık [:)))] balık olarak lepistes, betta ekleyebilirsin ama forumdakiler üstüne çullanır çünkü 15 litre cacık[:lol:]

Şaka bir yana seçenek sunmamı istiyorsan. (sıralama yapacağım en sağlıklı seçenek üstteki olacaktır.)

- karides akvaryumu. bakımı kolay karides türleri var tek bir çeşit alabilirsin, birden fazla çeşit alırsan ürediklerinde melez genler oluşur renksizleşirler.
-2 3 tane lepistes ama yavrulamayı geçeceksin.
-1 adet betta, 15 litre düşük mutsuz olur ama yine de yaşar.

en akılcı yol ise sadece bitki ek [:devil:]
bonus bilgi: salyangoz ekleyeceksen bitkilerini ektikten sonra bir kaç gün bekle salyangozlar için besin oluşsun, nerite salyangozuna bakabilirsin.

Göl Akvaryum Aydınlatma
[QUOTE=musses00]Merhabalar,

Yeni 80*30*25 (yükseklik) olan daha çok göl akvaryumu kurulumunu yaptık. Aydınlatma olarak ne önerirsiniz (bitki yok). Bu akıllı ampüller var wifi ayarlı onlardan düşünüyoruz!
Sizden önerilerinizi bekliyorum.

[IMG]null[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241931/110920242022541.jpg[/IMG]

[/QUOTE]
Merhaba, çok güzel olmuş, gelecek hafta ilk akvaryumumu kurmak istiyorum, tamda ışık konusunu araştırırken denk geldi konu. Bence İKEA tarzı bir masa lambası hoş durur, bildiğiniz gibi alacağınız ampulün watt lümen ve kelvini önemli, wifi ayarlı olanlar nasıl bilmiyorum ama aşağıya watt, lümen için bir yazı(fotoğraf) bıraktım. ampul kullandığınızdan bitki eklediğiniz zaman lambayı bitkinin ışık ihtiyacına göre yakınlaştırıp uzaklaştırmak çok önemliymiş. yüksek ışık isteyen bitkinin üstüne lambayı ayarlayıp düşük-orta ışık isteyen bitkileri diğer kısımlara eklemeniz önemli.

Yine 6500 kelvin bir ışık öneriliyor, akıllı ampullerde renk ayarı oluyor muhtemelen alacağınız ampulün kelvin aralığına bakın örneğin 4000-8000k alınabilir bitki eklediğinizde rengi beyaz-mavi arası yaparsınız.

bitki ekliyeceğinizi düşünerek yazdım, eklemeyecekseniz herhangi tasarruflu bir ampul bence iş görür. pek emin değilim bu konuda.[:D][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/120920241952481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/120920241953121.jpg[/IMG]
Low-tech Gariban+ Beta Akvaryumum
[QUOTE=IgorVladimir]Esenlikler. Vatoz eklemekten vazgeçtiyseniz naçizane tavsiyem şu kilden olan nesneyi çıkartmanız. Normal şartlarda bile göze estetik gelmeyen bir nesne akvaryumunuzda kullandığınız malzemelerin koyu renk olması dolayısı ile daha da göze batıyor. Tabi zevk meselesi. Betta illa ki yavru avlayacaktır ancak bol bitki ekimi ile karideslerin üremesine engel teşkil etmez, tecrübe ile sabit. Işıklandırma gerçekten 10 w, 6000 k ise su üstü bitkisi ekleyebilirsiniz ve eklemelisiniz. Şiddetli ve doğrudan ışık Bettanızı strese sokacaktır. Su üstü bitkisi olarak Limnobium laevigatum (Amazon Frogbit) önerebilirim., Pistia stratiotes'in kökü çok uzayabiliyor, Lemna minor (Su Mercimeği) ise haddinden fazla üreyip değişiklik yapmak isteyince akvaryumu arındırma konusunda baş belası oluyor. Ekerek kullanacağınız bitkiler de olacaksa Vallisneria Nana gibi hızlı sürgün verip köküyle yayılan bitkilerden uzak durmanızı öneririm. Akvaryumdan sökerken sürgünle köklendiği için akvaryumu altüst ediyor ve amonyak patlamasına dahi sebep olabiliyor. Cryptocoryne wendtii ''Green'' ve Cryptocoryne wendtii ''Brown'' karışık birkaç kök ekildiğinde doğal bir görüntü oluşturuyor, çok hızlı yayılmıyor ve en önemlisi çok az ışıkta bile hayatta kalabiliyor. [/QUOTE]

Merhaba ''göze batan kilden nesneyi'' kaldırdım dizayn da değişti haliyle,[:D] bitki önerilerinize baktım bulabilirsem alacağım. kayaların üstüne moss eklemek istiyorum karidesler için, öneriniz var mı?
Armatürk petshop mahallemde muhtemelen Nanotürk modelini alacağım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/110920240949491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250259/110920240940401.jpg[/IMG]
Low-tech Gariban+ Beta Akvaryumum
[QUOTE=Ehtiyar]Tekrar merhaba, eğer azot döngüsü makalesindeki adımları aksatmadan uygularsanız ölçüm yapmanıza pek gerek kalmayacaktır. Elbette olsa iyi olur fakat suyunuzun berraklığından sizde anlayacaksınız. Betalar hafif asidik suları seviyor, bu yüzden ph'ın 7 altında olması daha sağlıklı. Bunu sağlayabilmek için akvaryuma catappa yaprağı veya çınar, meşe vb gibi yapraklar konulabilir. Tek koşul kendi sararmış olacak. Forumdan yine yapraklar ile ilgili konuları inceleyebilirsiniz. Bakteri kültürü eklemiyecekseniz bir aydan önce canlı koymayın derim ben tanka. Bitkileri hemen dikebilirsiniz. Okumuşsunuzdur az az yemleme yaparak bekleyin sadece filtre çalışsın mutlaka. Başlarda köpüklenme de yapacak, yosun da olacak telaş yapmayın hepsi gecercek zamanla. Keyifli hobiler dilerim. [/QUOTE]

Tamamdır, Bu ay dediklerinizden yola çıkarak, araştırma yapmaya devam ederek sağlıklı bir ilerleme katetmeye çalışacağım.
Canlı almak için acelem yok, ay sonu güncel durumu atarım tekrardan teşekkürler[:)]
Low-tech Gariban+ Beta Akvaryumum
[QUOTE=Ehtiyar]Merhaba, hoş geldiniz. siz şimdilik buraya :
https://www.akvaryum.com/Forum/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_k877167.asp vede buraya:
https://www.akvaryum.com/Forum/betta_hakkinda_hersey_k229181.asp ve dahi buraya da:
https://www.akvaryum.com/Forum/kiraz_karidesi_hakkinda_sss_k441374.asp bir göz atın, daha sonra ayrıntılı soru-cevaplara geçeriz. Kolaylıklar dilerim.[/QUOTE]

Teşekkürler, attıklarınıza baktım gerçekten faydalı özellikle beta ve azot döngüsü konusu işime yarayacaktır.
suyun ph ve amonyak değerlerine bakmak için testleri alamam malesef bütçem kısıtlı.
Makale ve @Hidro Dinamik dediği gibi bakteri kültürü ile işe başlayacağım ve birkaç hafta karides ve salyangozlarla takılmak istiyorum sorun çıkmaz umarım.

@Azizdurdenn
Tamamdır vatoz iptal [:)] teşekkürler aydınlattığınız için internetten okuyup gaza gelmiştim, meğer akvaryumun büyük olması çok önemliymiş.

peki akvaryumda betaya ayak uyduracak ve tabanda yüzen atık besinler ve yosunları temizleyecek bir canlı önerebilirmisiniz?
Kuhli görmüştüm petshopta, beta ile yaşar dediler ama akvaryumum küçük[:'(]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.