ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Öncelikle merhaba arkadaşım en önemli malzemeyi baştan söyleyeyim;
1) forumu iyice araştırmak ve arama kısmına ''arka fon'' yazarsan sana 3 sayfa konu ile alakalı başlık ve bilgi önüne gelir.
2) İşe başlamak bitirmenin yarısıdır. Soru sorup beklemek kendine haksızlıktır :)
Kolay gelsin.
Genelde tüm cihazlar belli bir süre sonra kabloda kırılma kauçuğun açılması sorunu yaşatıyor. Aslında buda bize ucuza boştan yere para vermektense kaliteye hakkını vermek gerektiğini bir kez daha gösteriyor.
Aldığımız cihazların bu konuda kontrolleri ne kadar dikatle yapılıyor bilinmez çin malları ve ucuz malzeme ucuz işcilik kaliteyi aratır oldu.
[QUOTE=erdotr]Bence akvaryum topraklanmaz. Hiç bir yerde böyle bir şey duymadım görmedim. Kaçağı gidermek en doğru yoldur. Duvara plaka veya topraklı prizden toprak ucuna bağlı kablo toprak işini görse de dikkat etmişsinizdir ki tüm elektrikli akvaryum aletleri topraksız fişe sahiptir. Çünki en ufak bir kaçakta akvaryum canlıları çarpılacaktır. Su kötü de olsa iletkendir. Suda çözünmüş tuz miktarı ne kadar çoksa o kadar iletken olur. Aman dikkat !!! Lütfen bir an önce kaçağı yapan aleti akvaryumdan uzaklaştırın. Bu tamamen sizin hayatınızı riske atmamanız için. Ne de olsa bir elimiz çoğu zaman suya değiyor.[/QUOTE]
Haklısın sonuçta insan hayatı söz konusu. Tavsiyelerinizi dinleyeceğim ve kaçağa sebep olan cihazları akvaryumdan çıkarıcam. Teşekkürler.
Umarım açmış olduğum bu başlıkla aynı sorunu yaşayan ve konu üzerine akvaryumlarını kontrol eden arkadaşlar olur. Unutmayalım ki bilgi paylaştıkça güzeldir.
[QUOTE=erdotr]Kuşlar yüksek gerilim hatlarına konuyor ve hiçbirşey olmuyor. Nedeni ise elektrik akımı prensibi gereği akım oluşabilmesi gerekmektedir. Yani orda yüksek gerilim vardır ama potansiyel bir fark yoktur kuşların ayakları arasında dolayısıyla çarpılma da olmaz. Biz tek bir kabloya dokunsak bile çarpılırız çünki ayaklarımız yere basmakta ve toprağa bir şekilde temas etmektedir, akım akışı sağlanmaktadır (burdaki toprak bildiğimiz bahçe toprağı anlamında değil, topraklama anlamındadır). Fabrikalarda elektrik panolarının önüne kauçuk veya fiber (en iyi yalıtkanlar) konulmaktadır. Olası kaçaklarda toprağa akımın akmasını engellemek ve teknisyeni korumayı amaçlamaktadır. Kuşlarda da olduğu gibi balıkların da bu elektriği hissedeceklerini sanmam. Kaldı ki ben elimi suya daldırdığımda hafif çarpma etkisi hissediyorum ama balıklarım gayet iyi durumda ve olağandışı birşey görmüyorum. Bendeki sebep iç filtrenin kablosunun izolasyonu soyulmuş ve kablonun bakır yüzeyi doğrudan suya temas ediyordu. Akvaryumun içinden bir kablo çıkarıp da topraklama hattına bağlarsanız bir akım akışı olacaktır ve evinizde kaçak akım rölesi varsa en muhtemel atacak ve sizi çarpılmadan korumaya çalışacaktır. Yoksa balıklarınızın başına ne gelir bilemiyorum. Bence balıklarınızın ürememesi başka bir sebebe bağlı. Belki de su teslteri yapmanız daha doğru olacaktır ve en önemlisi kaçağı yapan aleti bir an önce yenisi ile değiştirin. Dediğim gibi balıklarınıza zararı olmaz ama sizin hayatınız hepsinden daha önemlidir.[/QUOTE]
Alakanız için sizede teşekkür ediyorum. Konuyu çevremede bildirdim kontrol kalemi ile baktığımda kaçak olduğunu söyledim. Bana duvara metal bir parça monte et ve ucuna bakır kablo bağla diğer ucunuda akvaryum suyuna koy böylece olası bir tehlikede topraklama yapılmış olur hemde kontrol kalemi ile kontrol ettiğinde durumun düzeldiğini göreceksin diye söylediler. Tabi bu benim için sadece bir söylenti uzman kişilerce doğruluğu savunulmadıkça böyle bir şey yapmam.
Siz ne düşünüyorsunuz bakır kablo ile topraklama olayına ???
Tşekürler, Saygılar.
[QUOTE=Zuckar]Bendede iç filtre den kaynaklanan kaçak var fakat mıknatıs ile olan polarizasyon sonucu oluşan elektrik ve çok düşük votajdadır. Üretimhanelerde böyle bir şeye dikkat edeceklerini sanmam ve üretim devam ediyor.[/QUOTE]
Azizim peki balıkların üremesinde sorun var mı? yada olağan dışı bir stres felan oluyor mu? sizce bu kaçaklar olağan mı?
Teşekkürler.
Merhaba değerli akvarist arkadaşlarım.
Daha önce açmış olduğum başka bir başlığa istinaden
( http://www.akvaryum.com/forum/deli_gibi_yukari_asagi_yuzuyorlar_k447195.asp )
Balıklarımdaki stres ve uzun zamandır yavru alamamaktan şikayetim dile getirmiştim ve akvaryumuma gözlerimi dikmiş uzun uzun bunu düşünüyordum-ki birden aklıma elektrik kaçağı olur mu? acaba az da olsa suya elektrik geçişi oluyor mudur ? soruları zihnimi sarmıştı ki kaptım kontrol kalemini akvaryuma daldırdım. Ne göreyim tüm elektirikle çalışan aksesuarlarımda elektirk kaçağı var !!!! Not: KULLANDIĞIM PRİZDE TOPRAKLAMA YOK.
ŞiMDİ;
1-) İmkanı olan arkadaşlar, düzenli yavru alan ve stres unsuru taşımadığını düşünen arkadaşlar kontrol kalemini alıp durumu bildirebilir mi?
düzenli yavru alıyorum balıklarımda stres yok = elektrik kaçağı yok
yavru alamıyorum veya balıklarda strese bağlı saklanma sağa sola kaçışma var = elektrik kaçağı var
gibi durum raporu verebilirler mi?
2-) Bu kaçak olayının ne kadar kişiyi kapsadığını ve minimum ve olağan birşey olup olmadığının kararını almamıza olanak tanıyacaktır.
3-) Topraklama yapılarak sorunun çözümü yada yeni elektrikli ve sağlam aksesuarların alımı konusunda kesin fikir ve çözüm sunmak ve tabiki evcillerimizin sağlığı kadar da İnsan sağlığı/çarpılma risklerinin önüne geçilmesi.
Herkes konuya elinden geldiğince yardımcı olsun bir nevi anket ve elektrik konusunda uzman arkadaşların çözüm ve ciddi sıkıntıları önlemedeki fikirlerini bekliyorum arkadaşlar.
Umarım konuyu fazla karışık anlatmamaışımdır ayrıca arama yaptım ama fazla birşey bulamadım. Teşekkürler.
[QUOTE=batuhan26]Bir kere çok kurcalanmış sürekli kum deyişimi ortam deyişimi yapmak akvaryuma elini sokmak gibi
[/QUOTE]
Azizim çok kurcalanmamış dikkatli okursanız balıkların yukarı aşağıya yüzmelerini strese bağlı olarak beyaz kumun (ışıkla parlaması) sonucu olduğunu düşündüm ve daha koyu renkli bir kum kullandım. yani kum değişimini sonradan yaptım. Bize burada kum değişimine iten strese bağlı nedeni bulmamız lazım. Kurcalama yok yani kestirip atmayalım. Ayrıca balıkların bana geldiği ortam çok kalabalık bir popilasyondan kopma 150 litrelik tankta 30'a yakın balık vardı ve daha mutluydular. Yani alışamadıysalar dertleri ne bunların anlamadım.
Balıkların karşısına geçip oturma fikri kulağa hoş geliyor.
[QUOTE=Mehmet Ekil]Açıkçası rahat batmış! Işığını iki üç gün açık bırak ve gece sen olmayınca güzelce gözlemle yine aynı hareketi yapıyorlarmı diye.Eğer renklendirici yem veriyorsan kısırlaşmış olabilirler.[/QUOTE]
Renklendirici kullanmıyorum. Teşekkürler.
[QUOTE=furrion]Öncelikle geçmiş olsun,Bbalıklarınız stres halinde ; chiclid türlerinde çok görülen bir durum özellikle de kum değişikliklerinde.Tanka sık müdahele edildiğinde , su değerlerinin bozulduğunda veya oturmadiğinda vs gibi sebeplerde görülür. Işığı açık bırakmayın mümkünse 1-2 gün yakmayın yeni ortamlarına alışsınlar. 1 hafta içerisinde işiğin açık kalma süresini uzatın. Maddi imkanınız varsa aqutan kullanabilirsiniz , şiddetli sesden ve haraketten kaçının . Bİr süre sonra normale döneceklerdir. Eğer stress yapan şartlar devam edersede yem yemeyecek ve öleceklerdir.[/QUOTE]
Tanka müdehale etmiyorum, yemlemeden yemlemeye bakışıyoruz
İlginiz için teşekkürler.
Tavsiyelerinizi dinleyeceğim.
Fotoğraf:
Canlıdaki Belirtiler:
Akvaryum Kapasitesi (litre):130
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:sarı prenses 10 adet vatoz 1 adet
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon:sump + iç filtre + ısıtıcı
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: hayır
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
130 Lİtre akvaryumum iç filtre ve sump dönüşümlü 12+12 toplamda24 saat çalışıyorlar. Su ıısısı 26-27-28 gece yatarken ısıtıcı 28-29-30 oluyor. su değişimi düzenli. yemleme azar azar günde 3 defa veriliyor haftada bir gün yemleme yapmıyorum. Aydınlatma dalgıç lamba ile gündüzleri 1-2 saat gün ışığı rengi ile yapılıyor.
Balıklar 4 hafta önce alındı. kum olarak beyaz mermercilerdeki mermerit kırığı kumdan kullanıyordum beyaz renk stres yapar düşüncesi ile kumu geri boşalttım yerine iri taneli minik taşlardan karışık ama bej ağırlıklı taban kumu kullanıyorum ve halen balıklar akvaryumun sol tarafında aşağı yukarı yüzüyorlar.
Halen stresteler sanki. yanlarına gelince hepsi saklanıyor. ele başları vatoz diye tahmin ediyorum. Ortalığı o karıştırıyo oanik havası ve kaosa sürüklüyor
Evet dostlar elimden geldiğince forumdan öğrendiğimce balıkları kendi ortamlarını sağlamaya çalıştım. Nerde yanlış yapıyorum. eksik olan nedir?
Ayrıca 10 tane sarı prenses hepside erişkin ama halen yavru alamadım birde bu sorun var
Deneyimli akvarist dostlarımdan abilerimden, kardeşlerimden yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler saygılar.
Yok tül kısmı yenmiş. Teşekkürler.
SON MESAJLAR
- Father Fish Yöntemiyle 50x30x30 GhostKoi, 18:40
Akvaryum Tanıtımı - Ramirezi Hamite07, 18:26
Güney Amerikan Cichlidleri - En güzel fotoğraflarınızı gösterin İskorpit, 18:20
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Filtre Malzemeleri Hk. bendeniztayfun, 18:08
Filtreleme Seçenekleri - Sonunda Başardım Melek Yavruları Hamite07, 17:30
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Tankda Led Kullanımı darkaura, 17:28
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Dry Start Başlangıç Orhan76, 16:59
Akvaryum Tanıtımı - Ocean Free Hk. ballantines, 16:06
Malzemeler ve Yemler Forumu - 80ler Nostalji Orhan76, 15:51
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Hava Motoru Zorunlumu? Serce, 15:47
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - Fluval E100 Isıtıcısı Nasıldır mitii, 15:46
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Havuzdan Çıkan Baloncuklar Tulpar99, 15:34
Sazansıgiller - Melek Balığımın Dişisi Sürekli Yukarı Bakıyor Ahmetncy, 14:04
Yeni Üye Forumu - Ada La Plata Sand Meryemmm, 13:36
Bitki Akvaryumları Genel - Bucephalandra İle Alakalı Yardım Lütfen emreabay6, 13:12
Bitki Akvaryumları Genel - Shallow Tank twinsoul, 12:42
Akvaryum Tanıtımı - Monte Carlolarım Gelişmiyor SaRCoPhiLiuS, 12:12
Yeni Üye Forumu - Cambarellus Diminutus (cüce Kerevit SaRCoPhiLiuS, 11:48
Diğer Tatlı Su Canlıları - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” bendeniztayfun, 10:03
Akvaryum Tanıtımı - Hava Motoru Ve Su Berraklaştırma Orhan76, 09:41
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Hava Motoru Ve Filtre Önerisi. Orhan76, 08:33
Filtreleme Seçenekleri - Lepistes Yavrusu Hakkında Jilkorsen, 07:02
Canlı Doğuranlar - Grindal Kurt Ömürlük Canlı Yem egedin, 00:46
Canlı Doğuranlar - 180x60x60 Karma Güney Amerika kdrackgz, 00:31
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumda Kaç Mm Cam Seçmeliyim? Ebubekir ATAR, 00:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Nano Deniz Akvaryumu Kurulumu İçin Ne Gerekiyor 1Balikci, 00:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balığı Neothauma, 23:19
Yeni Üye Forumu - Hightech Aydınlatma Önerisi Alidndr, 23:07
Aydınlatma - Dar Alanda Tropheus Bakabilir Miyim Neothauma, 22:52
Tropheus - Yeni Akvaryum Hakkında Sorularım Kumo, 21:49
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bakteri Kültürü ahmetfiratozkaya, 18:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Doğuma Daha Var Mı ? Gokalpp, 17:44
Yeni Üye Forumu - Sera Costapur Beyaz Benek Tedavisi Laterthanbefore, 17:39
Hastalıklar ve İlaçlar - Blackwater Tetra 40lt Bambu Ormanı Laterthanbefore, 17:31
Akvaryum Tanıtımı - Sera Akvaryum Kumu Beyaz 1-3mm rayed, 17:19
Taban ve Gübreleme - Akvaryum Dış Filtre Tavsiyesi Hüdai, 16:17
Yeni Üye Forumu - Vatozumun Cinsiyeti Ve Türü Nedir ? SaRCoPhiLiuS, 15:09
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryumum Hala Berraklaşmadı neomeo, 15:01
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 54 Litre Akvaryum İçin İlavebalık Ve Bitki Öneris DESSİZ 35, 14:41
Yeni Üye Forumu - Anubiaslarım Neden Bu Hale Geldi bendeniztayfun, 14:40
Bitki Akvaryumları Genel - Kuyruk Erimesi Berkayv, 13:32
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum-cam Hk SaRCoPhiLiuS, 13:03
Yeni Üye Forumu - Kelebek Vatoz ( Sewellia Lineolata ) Üretimi scorpion26, 12:14
Kedi Balıkları Tanıtımı - Moli Balığımın Hamile Mi MasterChief, 11:34
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Yeni Moli Balığımın Cinsi Nedir scorpion26, 11:34
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Kayseri Develiden Hevesli Hobici Orhan76, 09:56
Yeni Üye Forumu - Otomatik Yemleme Makinası Tavsiye GETS34, 09:23
Yeni Üye Forumu - Filtre Orhan76, 09:23
Yeni Üye Forumu - Yem Önerileri (ana Konu) Aguamentist, 09:20
Malzemeler ve Yemler Forumu - Oranda Balığım Kafasında Siyah Leke Yusakorkmaz, 08:53
Hastalıklar ve İlaçlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Bakımı Kolay Bitkiler Hobiciden TheCoffin 18:23
- Hbwhite Lepistes TheCoffin 18:23
- Leptosoma Kitumba Firefighter 17:59
- Albino Nigripinnis Firefighter 17:59
- Dennerle Akvaryum Furcifer 17:13
- Ista Regülatör Furcifer 17:13
- 2.67 Tüp Furcifer 17:13
- Difüzör ,damla Sayacı Furcifer 17:13
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 17:09
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 17:08
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 17:08
- Katil Salyangoz jezey 17:08
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Beyaz Kurt Kültürleri jezey 17:08
- Siyah , Albino , L144 Cüce Vatoz Düz Ve Tül Yavru jezey 17:08
- Jbl Premium Kepçe 20 Cm Sıfır jezey 17:08
- Jbl Novo Pleco,ahm Red Green,sarımsalıklı ,toz Yem jezey 17:08
- Speciosus Ve Caudopunctatus erdo_bg 17:03
- Lamprologus Meleagrıs erdo_bg 17:03
- Pingu Lepistes erdo_bg 17:03
- Vitasand Kırmızı Bitki Kumu Demir İçerikli sirhill 16:50
- Filtre Malzemesi Ve Kum dark blue 16:42
- Sajica Ve Ellioti Cichlid Yavru Ve Gençdamızlıklar -RBG- 16:31
- Channa Limbata - Cüce Yılanbaş -RBG- 16:31
- Altın Kafa Melekler Tekin35 16:14
- Leptosoma Kitumba Yavrular koyu 15:49
- Ful Red Lepistes , Yerli Lepistes , Zebra Dan Cucevatozcu 14:15
- Siyah Cüce Vatoz Çift Ve Yavru Cucevatozcu 14:15
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 14:15
- Frontosa Küpü Emirk 14:09
- Nano Tank - 37x22x37(h) Emirk 14:09
- Hazır Kurulu Akvaryum (50*40*40h) palankesli 14:07
- Eş Kribensis palankesli 14:07
- Fahaka Puffer etotek 14:05
- Adwa Tds Metre Ve Ph Metre ootkn 13:39
- Profıl Akvaryum Altlıgı Masa ootkn 13:39
- 3 Erkek 7 Disi Yumurta Alan Sari Prensesler FarukBey 13:28
- Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Damzılık Dişiler Shinouzen 13:24
- Rainbow Ciklet Ve Electric Blue Acara Shinouzen 13:24
- Apistogramma Kakadu Triple Red-orange-macmasteri Şahinöztürk 13:07
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:02
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 13:02
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 13:02
- 2 Oscar - Bostancı OrdiBuko 12:36
- 60-40-40 Aksan Yapımı Akvaryum idiopatik 12:17
- Çok Uygun Fiyata Az Kullanılmış Dış Filtreler idiopatik 12:17
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 12:01
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 11:45
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 11:45
- Co2 Regülatör Set egedin 11:43
- Her Ölçüde Akvaryum Yapılır Theguardian 10:40
KULLANICILAR
- 118 Online Kullanıcı, 64 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.