Platilerde 2 aydır görülen ölümler ve yapılan müdahaleler üzerine:


GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4938
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2012 18:05
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Kuyruk  ve yüzgeç kısma, yalpalama,zayıflama, sürtünme

Akvaryum Kapasitesi (litre): 67lt +karantina (24 lt)

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 9 spotted red platy,  3 tuxedo platy,  4 elma salyangozu,  2 çeşit adi salyangoz,   cüce anubias,  elodea,  tilki kuyruğu,  java moss,  limon

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):Sıcaklık 24-25 sabit.

Filitrasyon:   Aquanic aq 700 (615 l/s)   % 30 kapasiteyle çalışmakta

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:  Sarmısak,  tuz,   metilen mavisi,  formaldehit (Karantinada), sıvı bitki gübresi

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
Son 2 ay içersinde ardarda yaptığım pek çok değişiklik akvaryumumun dengesini sarstı, sizlerle paylaşmak istedim.1,5 yıldır sağlıklı bir şekilde çoğalan ve hatta şehirler arası taşınmayı da kayıpsız atlatan kolonim artık çok kalabalık olduğu için 20 kadar değişik boyda balığımı bir arkadaşa verdim.Eş zamanlı olarak bazı değişiklikler yaptım ve sorun o zaman başladı.
 
1-Aşırı budamayla bitkileri fazla seyrelttim.2-Filtre seramiklerini adi bir seramikle değiştirdim.3-Yavrular filtreye kaçtığı için filtre ağzına önce çorap, sonra biyolojik sünger uyguladım, sonuç alamayınca filtre debisini aşırı yükselttim, akıntılı bir ortam oluştu.4- 18 w daylight tasarruf ampulu kullanıyordum, 24 w warm white ile değiştirdim, ardından yosun patlaması gerçekleşti.Ardından elma salyangozu aldım, ışık kısıtlaması yaptım, yosun kontrol altına alındı. 5)- Sanırım bu süreçte aşırı yemleme yaptım. 6)-Erkeklerin çatışmasını önlemek için 3 adet yeni dişi tuxedo plati ekledim, ama işe yaramadı.
 
Kuyruk kısılmalarının görülmesiyle Bemiks amp+sarmısak uyguladım.Ana tankımda bir değişiklik olmazken karantinada herhalde dozu fazla kaçırmışım, bu işlem sonrasında 2 balığım öldü.Karantinada metilen mavisi+formaldehit düşük doz 3 gün kullanarak bazı hasta balıklarımı iyileştirdim.Bu arada başka bir seferinde ana tankımda hasta olduğunu saptayıp katrantinaya aldığım 2 balığım aynı tedaviye rağmen öldü.Bunların biri iyileştiğini sanıp ana tanka geri saldığım bir balıktı.Bu süreçte önceden 10 günde 1 %20 yaptığım su değişimlerini 3 günde 1 %10 'a çıkardım ve su değişimlerinde 60lt ye haftalık yarım çay kaşığı tuz ekledim.
 
Sonuç olarak  1 ay içinde 4 balığım aynı belirtilerle yavaş bir şekilde  öldü, halen mevcut balıklarım gayet sağlıklı görünüyor.Bu süreçte ana tankımda kimyasal ilaç kullanmadım.Diğer balıklarımın da teker teker hastalanmasından korkuyorum.
 
Yukarda sıraladığım hatalar zinciri ve şu anki durumla ilgili yorum ve önerilerinizi bekliyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bozerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 472
bozerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 15:28
Dediklerinize bakilirsa akvaryumunuzun dengesi bozulmus olabilir ve bu akvaryum su sartlarini bozmus ve nitrit ve nitrati arttirmis olabilir. Dediğiniz belirtiler genelde su sartlarinin kotulugunden ortaya cikar. Daha yeni 3 adet plati almistim ve bunlari birkac gun 10 ltlik karantina akvaryumunda tuttum. Fazla bakim yapamadigim icin ve akvaryum kucuk oldugundan suyun degerleri bozuldu ve baliklarim sizin soylediginiz belirtileri gostermeye basladi. Bende hemen 110 ltlik bitkili ana tankima saldim baliklari ve 3-4 gune hepsi iyilesti. Sanirim bu nokta sık ve surekli su degisimleri yaparak suyunuzun kalitesini arttirmalisiniz. Suyunuzun simdiki degerlerini test ederek filtrasyonu cikan sonuclara gore ayarlayabilirsiniz. Ornegin benim akvaryumumdaki nitrak orani fazlaydi, bende dis filtreye SeachemPurigen ekleyerek bu sorunu ortadan kaldirdim. Umarim sorununuzu biran once cozersiniz.
Saygilar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4938
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2012 19:26
Şimdilik sorun yok görünüyor.Hasta görünümlü balık yok.Son 10 gün içinde ölen de yok.Dengenin bozulması konusunda haklısınız.Ben de bu öyküyü biraz da İBRET-İ ALEM olsun :) diye yani akvaryumunuzu bu kadar kurcalarsanız mutlaka kötü bir şeyler olur diyerek paylaşmak istedim.
 
Sonradan aklıma gelen bazı olumsuz faktörler de var.Mesela elektriklerin sık sık kesilip filtrelerin uzun süreli devreden çıkması.Bunun sigortalardan kaynaklandığını farkedip onları değiştirmem zaman aldı.
 
Yukarda bahsettiğim hastalık belirtileriyle önce iç parazit-dış parazit varlığına yöneldim.Su değerlerini düzeltmek ilk anda aklıma gelen şey olmadı.Bir balığımın karnının çökmesi ve bir gözünün şişmesi ve ölmesi bana türlü türlü başka hastalıkları bile düşündürdü.
 
Eğer mikrobik bir durumsa bile şu an için balıklarım eski dirençlerini kazanmış görünüyorlar ve normal bakım dışında ek bir tedavi düşünmüyorum .Ama her  türlü önerilerinize de açığım.
 
Bu süreçte sadece 4 balığımı (ve kestiremediğim sayıda yavruyu) kaybettim.
 
Okuyan, yorumlayan herkese teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4938
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2012 14:42
Geç de olsa bir test kiti aldım.Şu an sonuçlar şöyle :
 
                                  Ana Tank                                            Yavru tankı
 
 
Nitrat                            100                                                          25
 
Nitrit                                 0,5                                                        0,5
 
Gh                                   14                                                         14
 
Kh                                    6                                                            10
 
pH                                   8.0                                                          8.0
 
Cl                                       -                                                             -
 
Su değişimi :                      %10                                                        %20            (3 günde bir çeşme suyuyla)
 
Test kitinin parametrelerine göre bu değerler normal görünüyor.Fakat amonyak ölçen bir test bulamadım.Önerebileceğiniz bir test var mı? Gerekli midir?
 
Ana tankta nitrat biraz yüksek, fakat biyolojik filtrasyon var ve balıkların bunu daha yüksek değerlere kadar tolere edebildiğini okumuştum.3 günde bir %10 olan su değişimini artırmalı mıyım acaba?
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bozerhanÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 472
bozerhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2012 02:05
Nitrat seviyeniz oldukça fazla. 20-30 civarı olsa çok daha iyi olur. Oturmuş bir tankta nitrit hiç ölçülememeli yada 0 olmalıdır, o yüzden 0.5 ideale yakın bir değer. Nitratı azaltmak için Seachem Purigen kullanabilirsiniz (eğer dış filtreniz varsa). Su değişimi 3 günde bir %20 yaparsanız nitrat seviyeniz biraz daha düşecektir.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir