Sarımsak Hakkında
arkadaþlar,
sarýmsak hakkýnda birsürü þey söyleniyor. ben anlamadým hiç birþey nasýl hazýrlanýr? yararlarý zararlarý nelerdir? hangi durumlarda veriliyor? ilgimi çekti çünkü doðal ve herkesin kullanabileceði bir yöntem!
teþekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sarımsak doğal bir antimikrobiyal olup, aşağıdaki yazıyı bir başka başlığa yazmıştım.
Sarımsak dövüldüğü zaman içindeki iki madde birleşerek allicin ortaya çıkar. Bu madde ise antimikrobiyaldir. Sarımsak dövüldüğü zaman oluşan keskin kokudan bunu anlayabilirsiniz. Dövülmemiş sarımsağın keskin bir kokusu yokken, dövüldüğünde koku ortaya çıkmaktadır.
Allicin 1-2 gün içerisinde etkisini yitirmektedir. Dolayısıyla DIY yemi dondurup, 1-2 içerisinde tüketmediğimiz zaman sarımsağın antimikrobiyal etkisi azalacaktır. Ancak diğer tarafdan sarımsak, hazırlanan yiyeceklerin bozulma sürecini geciktirme özelliğine de sahiptir. DIY yem tariflerini inceleyip, sarımsak kullanımına denk gelinmemesi konusu ise garibime gitti.
Elbetdeki sarımsağı dövüp, akvaryumun içine atarsak balıklar tarafından tüketilmeyip, su kalitesini bozacaktır. Sarımsağın antimikrobiyal uygulamasyıda tercih edilen en genel yöntem, dövülen sarımsağa bits yemini serpmek va sarımsak suyunu emen yemi, cımbızla toplayıp, balıklara vermektir. Bir diğer yöntem ise hazırlanan DIY yem karışımına ilave edilip, kullanılmasıdır. Yem karışımlarında %2 ile %4 arasında sarımsak kullanılması balıklar tarafından hiçbir şekilde yemin red edilmesine sebep olmamaktadır.
Yapılan araştırmalarda, sarımsağın toksit bir etki göstermesi için bir canlı tarafından kilogram ağırlığı başına 10-20 gramdan fazla tüketilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
6-7 ay ev bir makale hazırlamıştım.Bu size yardımcı olabilir veya bir fikir verebilir.
Dr. Joseph Mercola'ya göre sarımsak kullanımında dikkat edilmesi gereken yegane unsurun kesinlikle taze çiğ sarımsak kullanımı olması gerektiği belirtilmektedir.
Allicin olarak adlandırılan madde; bir diş sarımsağın ezilmesi ile ortaya çıkan thiosulphanatlardaki en baskın olanıdır.Thiosulphanatların %70-80 Allicin dir.
Allicin ağırlıklı thiosulphanatlardaki antimikrobiyal ajan olarak konuşulmasına rağmen, thiosulphanatların diğer içerikleri de antimikrobiyaldir.Ama Allicine oranla daha az oranda etkileri bulunmaktadır.
Eğer bir diş sarımsağı dikkatlice soyup kokladığınızda çok hafif bir koku alınmaktadır.Ama ne zaman ki sarımsak dişini döversiniz burada tipik sarımsak koku patlaması olur.
Bunun nedeni eğer sarımsak dişi dövülmez ise Allicin tek başına bulunamamasının nedenidir.Sarımsak dişi dövülmediği zaman; Precursor molekül olan Alliin.Alliin diş sarımsağın mesophyl hücrelerinde bulunmaktadır.Aynı zamanda sarımsak dişindeki hücre içinde Alliinase adı ile adlandırılan enzim mevcuttur.Bu ikisi hücre içinde fiziksel olarak ayrılmıştır.Ancak nezaman sarımsak dişi dövülür, Alliin ve enzim olan Alliinase karışır, bu durumda Allicin ve diğer Thiosulphanatlar ortaya çıkar.
Thiosulphanat içeriğindeki grup Antimikrobiyaller olarak adlandırılır.
Allicin %70-80 oranında thiosulphanatların içerisinde antimikrobiyal aktivite sağlamaktadır.Sarımsak dişinin ihtiva ettiği Alliin oranı ve enzim olan Alliinase oranı eşittir.Sarımsak dişini dövüldükten 20 saniye sonra karışan Alliin ve enzim olan Allinase Allicine dönüşür.Allicin protozoa, bacteri ve virüsler üzerinde etkili bir antimikrobiyaldir.
Allicin taze diş sarımsağın dövülmesinden 20 saniye sonra ortaya çıkmasına rağmen, birkaç gün içinde de kaybolma özelliği taşımakta.Onun için yazar piyasadaki sarımsak içerikli ürünlerde Allicin olmadığını belirtmekte.
Allicinin etki alanları:
1- E. coli.
2-Staphylococcus aureus
3-Clostridium perfringens
4-Salmonella spp.
Buna karşın sarımsağın vücuttaki yararlı bakterilere ve organizmalara zararının olmadığını belirtiyor.Bu durumda antibiyotiklerden sarımsaktaki Allicin maddesini ayıran en büyük özellik olarak görülüyor.
Sarımsak zararlı bakterilerin yok olmasını sağlaması yanında aynı zamanda diareye neden olan parasitlere de etkilidir.Aynı zamanda daha yüksek oranları memeli hücrelerini viral patojenlere saldırarak korumaktadır.
Aynı zamanda protozoa enfeksiyonlarından Cryptosporidium parvum gibi protozoların yok olmasına yardımcı olur.
Sarımsak nasıl bakteri hücrelerini öldürüyor?
Buna macroeffect (makroetki) adı verilmekte.Allicin bakteri hücre zarının biosenthesini bozmaktadır.Böylelikle üremesini ve belli bir zamanda yok olmasını sağlamaktadır.
Allicin aynı zamanda protein içindeki SH gruplarını yok etmektedir.Bu kükürtler inthiol enzimlerde bulunmakta ve bakteri, virus ve protozoa canlı fizyolojisini yavaşlatmaktadır.
Bakterilerin mutasyona uğrayarak A formundan B formuna değişim gösterdikleri bilinmektedir.İlgili antibiyotiğin belli bir bakteriye etki ederken mutasyona uğramış bakteriye etki edememektedir.Ancak Allicin bu durumdaki birçok bakteriyi yoketme özelliği vardır.
Allicine değişim göstererek direnç gösteren bir patojen bulunmamıştır.Aynı zamanda zararlı patogen hücrelerine zarar veren Allicin yararlı bakterilere ve hücre yapılarına zarar vermemektedir.
Akvaryum balıklarında uygulamasında yukardan ben şu sonucu çıkarıyorum:
1-Allicin ile bakteri, virüs ve protozoalara karşı geniş spectrumlu bir aktivite sağlanmaktadır.
2-Hiçbir yan etkisi olmadığı için kullanımı güvenlidir.
3-Memeli hücre yapısına ve yararlı bakterilere hiçbir zararı yoktur.(Dondurulmuş balıkyemlerinde de uzun zamandan beri kullanılmış ve hiçbir zararı görülmemiş)
4-Mutlaka taze sarımsak dişlerinin dövülmesi ile Allicin oluşması sonucu antimikrobiyel özelliği olmaktadır.Dondurulduğu zaman bu etkisi azalmaktadır.O zaman taze sarımsak dişi dövüldükten sonra hazır yem karışımına ilavesi ile dondurulmadan kullanılmalıdır.Ya da dövülmeden çok küçük partüküller halinde dondurulmuş yemlere konarak bu durumda Alliin ve enzim olan Alliinase in karışımının balık bağırsak florasında karışarak Allicine dönmesi sağlanabilir görüşündeyim.
Not:Bu yazıda ağırlıklı olarak Dr.Joseph Mercola'nın makalesinden yararlanılmıştır.Anlatım birebir bir çeviri değildir.
http://www.mercola.com/2001/mar/17/g...infections.htm
Saygılarımla;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
emre bey teşekkürler..
sarımsağın suyunu nasıl emiyor ben hiçbirşey anlamadım ben şöyle yapmayı düşünmüştüm: sarımsağı dövüp çok az bir su içerisinde bekletip yemi ona batırıp vercektim. nasıl bir yöntem olur acaba ters gitmez değil mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sarımsağı havanda döver, balıklara atacağınız yemi üzerine serperseniz, yeteri kadar sarımsak vereceğiniz yeme bulaşacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben sarımsağı ezdikten sanra içine yemi atıyorum yemlei biraz sarımsakla birlikte eziyorum biraz bekletikten sonra veriyorum afiyetle yiyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar sarımsağı bir yerde kaynatırız ve onun suyu çıkar.Suyu çıktıktan sonra onun yemine bir damla atarız.Balık o nu yedikten sonra hastalığı varsa geçebilir ve iştahı açılır.Sarımsaklı yemi her tür balık yiyebilir.Hiç bir sakıncası yoktur.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=Sharaphnell]Ben sarımsağın ısı görmesine tamamen karşıyım. Taze dövülüp suyunun granül yemlere emdirilmesi kullandığım yöntem.[/QUOTE]
Neden karşı olduğunuzu öğrenebilir miyim. Belki mantıklı bir açıklaması varsa ben de sizin yöntemi kullanabilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir