Tank Hacmi Ve Zorluk Katsayısı.


semihdoÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 3
semihdoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 22:11
Anlamsız bir soru gibi gözüküyor farkındayım. Hobi için ne kadar alan ayırdığımız, hangi canlıları hangi sayıda

besleyeceğimiz ve biraz da duyduğumuz heves doğrultusunda göstereceğimiz özen bu soruya verebilecek cevapları

değiştirir, farkındayım.

O yüzden bu soruyu sorarken tamamen yaşadığınız tecrübeden istifade etmek istiyorum. Fikrinizi

değil yaşadıklarınızı söyleseniz belki daha bile yardımcı olursunuz.



Sizden almak istediğim cevaplar bu aşağıda yazdığım soru sayısı kadar fazla değil, sadece kendinize yakın olanı, aradığım

soruya fayda sağlayabileceğini düşündüğünüz cevap vermeniz yeterli olacaktır, bu vesileyle teşekkürlerimi ileteyim.



Kaç litre tankla başladınız, bu büyük bir tanksa öngöremediğiniz zorluklar yaşadınız mı, ilk yoğun heves geçtikten sonra

keşke daha küçük olsa dediğiniz oldu mu?


Ya da küçük tankla başlayıp daha büyük bir tanka geçtiğinizde çok daha fazla yorulduğunuzu hissetiniz mi?

Büyük bir tanka geçmek demek küçük tankınızda yoksa dış motor takmak veya moturu büyütmek olmadı

sump koymak mıdır?

Her şeyin biraz daha fazlasını uygularsak küçük tankı idare eden biri büyüğü de idare edebilir mi?

Örneğin günde 1 kova yerine 3 kova su değiştirmek, iki tutam yerine avuç içi kadar yem atmak mıdır büyük akvaryumun

zorlukları?

Yoksa hacim büyüdükçe öngörülemezliğin artıp dengeyi oturtmak çok daha zor olması mı?

Hastalık, su değerlerini kontrol altında tutmak vs büyük bir tankta ne kadar ürkütücü? Yoksa zevk mi?[EDIT]semihdo,2019-12-24 22:30:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeastwoodÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 101
BeastwoodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 22:20
Düzgün bir filtrasyon ile su değerlerini büyük tankta denge halinde tutmak, küçük tanka göre daha kolaydır. Şahsi görüşüm, tank ne kadar büyürse, her açıdan fiyat ve sorumluluk daha çok artacaktır diye düşünüyorum.

+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lazarusv20Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2019
İl: Antalya
Mesaj: 3024
lazarusv20Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 22:23
Sorularınıza, detaylı olmasa da, pratikte yaşadıklarımdan yola çıkarak cevap vereceğim için yeterli olacağını düşünüyorum: Keşke hobiye ilk olarak küçücük akvaryumlarda değil de (20-25 lt idi yanlış hatırlamıyorsam) baba evimizde yer ve maddi imkanımız olsaydı da minimum 100-150 litrelik tanklarda başlasaymışım diyorum. Bu kadar balığın ölümüne neden olmazdım o yaşlarda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlasPoyrazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 3068
AtlasPoyrazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 22:30
Tank hacmi ile taşınılan zorlukların veya uğraşın tam karşılığı yok aslında.

Kendimden şöyle örnek vereyim;

200 lt japon tankımla haftada 1 gün 50-60 lt su değişimi yapıp varsa camlardaki yosunları temizliyordum max. 30 dk mı alıyordu.

60 lt bitkili tankımda haftada 1 gün 15-20 lt su değişimi, bitkilerin budanması, budananların uygun yere dikilmesi, düzenli sıvı gübre dozlaması vs derken en az 2 saatimi alıyor ( dinlene dinlene :) )

Büyük tankta su değerlerini sabit tutmak her zaman daha kolay olsada ( yine türe göre değişen bir durum ) günümüz şartları göz önüne alındığında ( özellikle elektrik sarfiyatı ) küçük tanklar daha cezbedici hale geliyor.

+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4933
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 23:07
Ufak yaşta 40 lt civarı ve bir kepçe dolusu hediye canlıdoğuranla başladım. O zamanlar termostat ısıtıcıdan ayrı idi ve sık sık arıza yapardı. Bir iki kez balıklarımın haşlandığını hatırlıyorum. Leğende babamın getirdiği alabalık yavrularını yetiştirmeyi de denedim. Bir kaç günden fazla yaşamadılar.

En iyi akvaryum bana kalırsa en düşük maliyetli ve bakım için en az zaman harcadığınızdır. O yüzden son yıllarda bilmediğim, özel, nadir balık türlerinden kaçındım, deniz akvaryumuna hiç girmedim. Low tech bitkili ve biyolojik dengeye sahip akvaryumları tercih ettim. Düşük elektrik tüketen ekipman kullandım. Beslediğiniz canlı türünü de göze alarak büyük akvaryumda dengeyi kurmak elbette daha kolay. Bakımının da büyüdükçe daha fazla zaman alacağını sanmıyorum.

Ama Akvaryum hobisinde arzularımızı bir şekilde frenlememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu işin sonu yok, ayrıca sıkılınca verecek bir yer bulamayınca balıkları klozete atıp sifonu da çekemezsiniz. O yüzden başlangıç aşamasındaki tercihlerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bir ara kendimi kaptırıp evdeki akvaryum sayısını 6'ya çıkarmıştım. Bir de Koiler için 8 tonluk havuzu az bulup 16 tonluk ikinci bir havuz yaptım. Hayatım su içinde geçiyordu o zamanlar. İki havuz filtresi temizlemek iki akvaryum filtresi temizlemekten çok daha fazla zaman almıyor. Şimdi evimde sembolik bir karma akvaryumum var. Havuz bakımını da minimuma indirmiş durumdayım. Ticari bir beklentimiz yoksa bir hobi bizi esir almamalı. İş ticarete döküldüğünde ise beslediğiniz canlıya bir sevgi ve saygınız kalmayacaktır.Tabi ufak çaplı ihtiyaç fazlası değiş tokuşları ticaret olarak görmüyorum. [:)]

Beğenenler: [T]192075,omer417[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 23:08
Ben ilk başta minik bir akvaryum ile başlamıştım (5 litre). Yani büyük akvaryum demek başka ve daha değişik balıklar bakmak demek. Mesela 10-15 litrede ancak betta bakılabilirken, 90-100 litrede daha farklı türler bakılabiliyor. Küçük hacim ile başlamamın bana eksileri belki daha fazla masrafa girmem olabilir. Daha fazla araştırma yaparak biraz daha büyük bir akvaryum ve uygun ekipmanlar alsaydım, balığa daha iyi bir ortam sunma hissi bu kadar yoğun olmazdı büyük ihtimalle. Buda tecrübe oluyor işte, insan küçük bir hacimde de başlasa, büyük bir hacimde de başlasa ilk bilgisizliğin hatalarını yapıyor genelde. Buda her türlü yıpratır.
Küçük akvaryumdan büyüğe geçince daha rahatladım şahsen. Her ne kadar küçük fazla küçük, büyük ise fazla büyük olmamasına rağmen istediğim şekilde dizayn yapabildim, istediğim balıkları bakma imkanım oldu. Hala biraz daha büyük bir akvaryum kurma imkanımın olmasını istiyorum. Bakmak istediğim ama hacim maddesinde takıldığım bir sürü balık türü var çünkü. Yine içine koyduğunuz bitki, balık vb. şeyler birazdaha fazla zaman alsa da bu iş ile uğraşmaktan zevk alınca sorun ortadan kalkıyor. Ama az uğraş isteyenler 70-80 litrenin üzerine çıkmamalı bence. Alan arttıkça bakım ihtiyacı da artıyor çünkü.
Bence ilk kez akvaryum kuracaklar ne büyük bir akvaryum almalı, nede küçük. Büyük ilk başta çok masraflı gelebilir. İşin içine girdikçe daha çok malzeme gerektiğinin farkına varıyor insan, buda ilk başta fazla olabiliyor. Küçükte ise su değerleri daha fazla oynuyor. Küçük bir su birikintisine çamur katmak, bir dereye aynı miktarda çamur katmaktan daha fazla bulandırır suyu sonuçta. İlk başta 40-50 litrelik bir akvaryum ile hobiye başlamak hem insana tecrübe kazandırır, hem ilk başta fazla masrafa sokmaz, hem de az uğraştırır. Diğer türlü (küçükte yada büyük bir akvaryum kurmak) daha sık sorunlar ile karşılaşılabilir yada beklenmeyen bir emek isteyebilir. [EDIT]Beta_balik,2019-12-24 23:16:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]125030,lemur[/T][T]134392,asalakadam[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismet24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/03/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 1879
ismet24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 23:43
Besleyeceginiz türe göre hacim değişebilir,
Hacime göre balık sayısı değişebilir.
Herşeyi normal olarak yaparsanız, akvaryumun büyüklüğü küçüklüğü önemli değil bence.
Ama normalin üstünde hacim kullanırsanız yani hacim fazla canlı sayısı az olursa sizin işiniz daha kolay olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 138
AzoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2019 23:50
Küçük kardeşim sınıfta bir arkadaşından küçücük bir lepistes alıp eve getirmişti. Bir iki gün kavanoza koyduk yalnız kalmasın diye yanına 3-4 tane lepistes aldık. Babam bu hayvanlar burda yaşayamaz diyip bir akvaryum alıp getirmiş 40lt idi yanlış hatırlamıyorsam. O vesileyle hobiye giriş yapmış bulundum. Şuan 400lt karma amerikan bakıyorum. Birçok türü besledim ve ürettim. Yaklaşık 9 yıl oldu hobiye başlayalı ve içimdeki istek artarak devam etti. Bu iş hobi işi imkanlar el verdiği sürece insan parayı çok görmüyor, litre kolaylık konusuna gelecek olursak belli bir tecrübe sonrası büyük akvaryumun daha rahat olduğu kanısındayım. Besleyeceğiniz tür tamamen size kalmakla birlikte canlı için gereken şartları sağlamak burada önceliktir. Canlı beslemek sorumluluk işidir, araştırmaya devam edip bi yerden bu işe başlamanızı tavsiye ediyorum devamı geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir