Türkiyede Tilapiya Arıyorum !


UlasGulle35Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2024
İl: Izmir
Mesaj: 4
UlasGulle35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Saat 33 Dakika önce
Arkadaşlar bu hobide büyük Afrika Çikletlerini Malawi Hap sınıflarını hemen hemen elimden geçirmişimdir renk görüntü eyvallah ama hiçbiri bu renksiz balıktan aldığım zevki vermedi son zamanlarda bu hobiye beni ilk başlatan ve tekrar dönmek istediğim Mısır (Mozambik) Çikleti artık hiç bir akvaryumcuda bulamıyorum onun doğurganlığı hızlı büyümesi onu tekrar beslemem için bir takıntı haline soktu beni resmen piyasadan silinmiş yani öyle takıntı haline geldi ki artık Nil Tilapia sına bile razıyım başka balık göremiyorum Nil veya Mozambik arıyorum nereden ulaşabilirim ve ya tedarik edebileceğim bir ithalatçı arkadaş yok mu ? Bana bir akıl verin. ( joker önerecekler olacaktır agresif yapısı ve ağızında kuluçka yapmayıp yumurtayı taşa dökmesi Amerikan çikletlerini andırıyor o yüzden tercih etmiyorum)[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250692/230920240025111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250692/230920240025241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250692/230920240025301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250692/230920240025351.jpg[/IMG][EDIT]UlasGulle35,2024-09-23 00:27:43[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökdeniz KaleÇevrimiçi

Kayıt: 18/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 175
Gökdeniz KaleÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 5 Saat 34 Dakika önce
Çukurova Üniversitesi, Türkiye'de Tilapyaları araştırmaya en çok önem veren yerlerin başında geliyor. Tilapya üretimi de yapmışlar, şu an üretim yapılıyor mu bilmiyorum. Bünyesinde Mozambik ciklette bulunuyor sanırsam, akvaryum.com'da birisi bahsetmiş. (Eski konu 2014)
[B]Coptodon Zilli[/B] ve [B]Coptodon Rendalli[/B] Muğla'nın birkaç yerinde bulunuyorlar diye biliyorum. (Fethiye, Köyceğiz...) Benzer tür olduklarından ve tanım zorluğundan biri veya ikisi de bulunabilir!
Akvaryumcularda maalesef kolay bulunamayan balıklar Tilapiyalar. Bu tarz balıkları daha sık görmek niyetiyle.

Türkiye'deki Tilapyalar hakkında bilgilendirici bir yazı;
http://www.egejfas.org/tr/pub/issue/54812/666940

* https://www.cu.edu.tr/haber-detay/39 (Çukurova Üniversitesi Tilapya satışı)

Türkiye'de doğada gözlemlenmiş Tilapia türleri;[B] Coptodon Zilli, Coptodon Rendalli, (Nil Tilapyası) Oreochromis niloticus, (Mavi Tilapya) Oreochromis aureus[/B].

Yolunuz Muğla'ya düşerse Coptodon Zilli ve Coptodon Rendalli'yi diğer türlere nazaran rahat bulursunuz, aynı zevki verir mi bilemem. Ağızda kuluçka yapmıyorlar diye biliyorum, güzel cikletler lakin.
Besleyen bir arkadaşım var.
Çukurova Üniversite ile de iletişime geçip ellerinde Mozambik Ciklet var mı yok mu öğrenebilirsiniz. Getirtmesi, alması biraz uğraştırıcı olabilir.

Sizinle facebookta karşılaşmıştık sanırım, yine Mozambik Ciklet arıyordunuz. [:D]
[EDIT]Gökdeniz Kale,2024-09-23 17:40:00[/EDIT]

Beğenenler: [T]250692,UlasGulle35[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]250692,UlasGulle35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UlasGulle35Çevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2024
İl: Izmir
Mesaj: 4
UlasGulle35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 4 Saat 11 Dakika önce
Gökdeniz bey değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

Rendalli den bahsetmişsiniz ?
Türkiye genelinde bu balığı soruşturmadığım akvaryumcu kalmadı. En son Antalya aksu bölgesinde yetiştiricilik yapan Orhunlar süs balığı yetiştirme tesislerinde buldum, paylaşmış oldukları bir ilan resminde Nil Tilapia vardı hemen ulaştım ve bilgi almak istedim kendisi Nil Tilapia'sı sattığını söyledi ilan fotoğrafları görsel amaçlıydı bende beslediği balıkların gerçek resimlerini görmek istediğimi belirttim tüm resimleri ve videoları internette paylaşıyoruz sosyal medya hesabımıza bakarsanız görürsünüz dedi. Sosyal medya hesabına baktım tilapiya ile ilgili sadece yavru balıkların pis ve buhulu bir camda tam belli olmadan paylaşılmış hali vardı tam olarak belli olmasa da siyah beneği ve gümüş rengini görünce bulduğumu zannedip sipariş verdim vermez olaydım 6 ay boyunca baktım balıklar çok geç boylandı resmen Frontoza gibi ve daha 8-9 santimken birden renklendi renk alınca saten Tilapia Rendalli olduğunu anladım 1 hafta sonra da taşa yumurta bıraktılar hemen üreticiyi aradım ve bana söyledikleri tek cevap şuydu biz saten fazla büyümesin ve üremesin akvaryum ortamına uygun olsun diye Tilapia Rendalli satıyoruz tamamda almadan önce ben sana derdimi anlatmıştım saten sen sırf balığı satmak için niye yalan söyledin ki ?

sizinle daha önce karşılaşmak güzel
güzel olmadığı gerekçesi ile bir balığın piyasasının yok edilmesi o balığı bulmak isteyenler için paha eser yapıyor maalesef dünyada hep ulaşılamayan az olan şeyler talep görür elmas pırlanta gibi
bu balık piyasadan kalkarken millet hor görüyordu aşağılanıyordu süs balıkçıdan ne aldığını bilmeyenler için mısır çiklettir o deniyordu öcü gibiydi şimdi piyasadan kalktı hangi foruma hangi siteye yazsam gören insanlar keşke olsa keşke üretilse ülkemizde devam etse diyor sözü kamuya bırakıyorum.

Çukurova Üniversitesi Önerinize gelelim
Araştırmalarım kadarı ile Konya Şeker ve Afyon sandıklı belediyesi termal sistemler de aynı Çukurova üniversitesi gibi üretim yapılıyor Konya hızlı üremesi için bir çok yerde kullanılan Hibrit cins yani bir çok türün bir araya getirilerek oluşturduğu albino tilapialar dan kırılmış red dediğimiz red tilapiya
üretiyor Afyon ise Nil üretiyor Allah var Çukurova'ya sormadım ama diğer ikisine sordum Ülkemizde istilacı bir tür olmaması adına ithalatı ve ülkeye girişi yasaklanmış ve yasaklı türler arasına girmiş olduğu için kurumsal bir şirket olarak canlı satış yapamayacaklarını söylediler verdiğiniz linkte Çukurova üniversitesindeki açıklamaya baktım temizlenmiş olarak belirtilmiş muhtemelen olsa dahi aynı cevabı alırım Saygılar.

Beğenenler: [T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195540,Gökdeniz Kale[/T]
+1: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4748
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 3 Saat 46 Dakika önce
Tilapya Türkiye'de doğaya salınmış olduğu için istilacı tür konumunda diye duymuştum. 12 yıl kadar önce Balıkesir'de tanıdığım bir akvaryumcunun keyiften tilapya akvaryumu yaptığını görmüştüm. Bu balıklar yenebiliyor da, yani ekonomik değeri yüksek.

Size yakın olan su ürünleri fakültelerini, enstitülerini araştırırsanız bulursunuz büyük olasılıkla. Bulunması zor bir balık olduğunu sanmıyorum.

Beğenenler: [T]195540,Gökdeniz Kale[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökdeniz KaleÇevrimiçi

Kayıt: 18/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 175
Gökdeniz KaleÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 3 Saat 32 Dakika önce
Geri dönüşünüz ve yazınız için teşekkür ederim.
Ben, size maymun kafa önermiştim face'de konuştuğumuz zaman. [^_^]
Millet para gelsinde nasıl gelirse gelsin diyor.
Anladığım ve gördüğüm kadarıyla Mozambik Cikleti anca elinde, avucunda bulundurup, elden çıkarmak isteyenlerden alınır gibi duruyor. Elden çıkarmak isteyenle de aynı şehire denk gelinir mi bilinmez.
Forumlarda da ne üreten var, ne de besleyen.
Ülkeye gelmesi yasaklansa bile el altından getirmeye uğraşacakları balıkta değil maalesef. Para kazanmaya bakıyor millet. Klasik, renkli, süslü püslü balıklar daha çok tercih edildiği için onlar getiriliyor.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası da yasaktı bir ara, satışı yine de yapılıyordu. Hâlâ yasak mı bilmiyorum ama şu an satışı var. Leopar gekoda aynı şekil.
En kısa sürede Mozambik cikletinize kavuşursunuz.

Beğenenler: [T]246392,Azizdurdenn[/T][T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir