Yeni Aldığım Orandalar Yem Yemiyor.


B.ErdincÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2025
İl: Izmir
Mesaj: 3
B.ErdincÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2025 17:37
Herkese hayırlı bayramlar.Aranızda ve bu hobide çok yeniyim.Konuyu açtığım yer umarım doğrudur.Hatam olursa şimdiden özür dilerim,acemiliğime verin lütfen.
80×40×40 toplamda 120 lt lik bir akvaryum kuralı ortalama 45-50 gün oldu.Takın içinde 12 kilogram silis kumu,iki adet 9-10 cm yapısını bilmediğim ve salınım yapmayan kaya,15×15 gibi büyükçe lav taşı bulunuyor.Filtre olarakta 40x40x11 pleksiden kendi yapmış olduğumuz seyyar sump buluyor ve bu sumpta sobonun 25w 1000lt/saatlik kafa motoru bulunuyor.
Filtre malzemesi olarak prugen,2 adet elyaf,zeolit ve karbon,2 adet 5cm biyolojik sünger,sera sporax bulunuyor.Ayrıca çoğunuzun tepki göstereceği yapay bitki bulunuyor ki 6 ay boyunca hangi bitkiyi denesem yediler ve köklediler.En son yapay bitki denedim ve onuda yeme girişimleri olsada belirli zararlarlardan sonra vazgeçtiler.
Haftalık olarak %25 kadar su değişimi yapıyorum.Su değişimi esnasında çeşme suyunu 3 lü kartuş filtre ile kullanıyorum.
Haftada bazen bir bazen iki olmak üzere bezelye ve ıspanak veriyoyum.Yem olarak tropical goldfish proteinli yemini,sera goldy color spirulina ayrıca yine seranın goldfish pul yemini dönüşümlü olarak kullanıyorum.
Bayağı uzun bir yazı oldu fakat bunları daha sonradan cevaplamamak adına şimdiden yazmak istedim.
Şimdi sorunuma geçebilirim.Yaklaşık 6 aydır bu hobi ile uğraşıyorum.40 lt tankta 2 adet japon balığım vardı.Şuan kullandığım 120 lt tanka geçince 2 adet daha japon balığı aldım.120 lt tankta toplamda 4 adet japon balığını ortalama 2 aydır kabızlık dışında sıkıntısız olarak idare edebildim.Sabahları protein olarak yüksek yemleme yaptım ki canavar gibi attığım yemi ortalama 20 25 sn içinde yok ettiler.Akşamları ise daha az miktarda protein olarak daha düşük yemler ile yada sebze olarak yemleme yaptım.
Dün 4 adet oranda çokta büyük olmayan ithal olduğu söylenen balıklardan aldım.Akvaryuma eklemeden yaklaşık 1 saat kadar aşılama yapıp yeni tanklarına sırayla tüm balıklarımı attım.Aşıladığım suyu haricinde sadece balıkları aldım.Dün saat öğlen 2-3 gibi balıkları tanka attım.Genelde akşam 6-7 gibi ikinci yemlememi yaparım.Yeni balıkların yem seçeceğini düşünerek alışık oldukları yemden edinip o yemi attım fakat yeni balıklar hiçbir şekilde yeme tepki göstermediler.Bildiğim kadarıyla orandalar biraz daha narin balıklar diyerek strese girmişlerdir dedim ve sabah ki yemlemeyi bekledim.Bukez dipe batan tropical yemi kullandım ki orandalar nadiren hareketlenip tankın içinde hareket ettiklerinden yem önlerine düşsün istedim.Hiç yeme yönelme,yeme vurma göremedim ki mevcut balıklarım zaten ne varsa saniyeler içinde sildi süpürdü.Bugünde yine saat öğlen 2-3 gibi bir orandayı suyun üzerinde can çekişirken gördüm ki daha önce show muhabbet kuşu üretimiyle ilgileniyordum yaklaşık 10 yıl önce orada olduğu gibi bu hobide de en zulum ve ızdırap verici hali ile karşılaştım ve hiçbirşey yapamadım elimden hiçbirşey gelmedi.Şuanda diğer kalan 3 oranda da gözlemlediğim kadarı ile yem yemedi.Diğerlerininde can çekişmelerini izlememek için sizden akıl almak için bu konuyu açıyorum.
Bu arada amaç bu tankta sadece 4 adet oranda beslemekti.Kendi bslıklarımı çok hevesli birine vermeyi planlıyordum.Artık 3 kaldı ki inşallah yardımlarınız ile diğer 3 tanesini yaşatabiliriz.
Tankın ve balıkların videosunu yüklemeyi deneyeceğim inşallah başarabilirim.[EDIT]B.Erdinc,2025-03-30 18:20:55[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5112
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2025 19:58
[QUOTE=B.Erdinc]
80×40×40 [K]toplamda 120 lt lik bir akvaryum[/K] kuralı ortalama 45-50 gün oldu.[K]Takın içinde 12 kilogram silis kumu,iki adet 9-10 cm yapısını bilmediğim ve salınım yapmayan kaya,15×15 gibi büyükçe lav taşı bulunuyor.[/K]Filtre olarakta 40x40x11 pleksiden kendi yapmış olduğumuz seyyar sump buluyor ve bu sumpta sobonun 25w [K]1000lt/saatlik kafa motoru bulunuyor.[/K]

Haftalık olarak %25 kadar su değişimi yapıyorum.[K]Su değişimi esnasında çeşme suyunu 3 lü kartuş filtre ile kullanıyorum.[/K]
Dün 4 adet oranda çokta büyük olmayan ithal olduğu söylenen balıklardan aldım.Akvaryuma eklemeden yaklaşık 1 saat kadar aşılama yapıp yeni tanklarına sırayla tüm balıklarımı attım.Aşıladığım suyu haricinde sadece balıkları aldım.Dün saat öğlen 2-3 gibi balıkları tanka attım.Genelde akşam 6-7 gibi ikinci yemlememi yaparım.Yeni balıkların yem seçeceğini düşünerek alışık oldukları yemden edinip o yemi attım fakat yeni balıklar hiçbir şekilde yeme tepki göstermediler.Bildiğim kadarıyla orandalar biraz daha narin balıklar diyerek strese girmişlerdir dedim ve sabah ki yemlemeyi bekledim.Bukez dipe batan tropical yemi kullandım ki orandalar nadiren hareketlenip tankın içinde hareket ettiklerinden yem önlerine düşsün istedim.Hiç yeme yönelme,yeme vurma göremedim ki mevcut balıklarım zaten ne varsa saniyeler içinde sildi süpürdü[K].Bugünde yine saat öğlen 2-3 gibi bir orandayı suyun üzerinde can çekişirken gördüm[/K]
Şuanda diğer kalan 3 oranda da gözlemlediğim kadarı ile yem yemedi.Diğerlerininde can çekişmelerini izlememek için sizden akıl almak için bu konuyu açıyorum.
Bu arada amaç bu tankta sadece 4 adet oranda beslemekti.Kendi bslıklarımı çok hevesli birine vermeyi planlıyordum.Artık 3 kaldı ki inşallah yardımlarınız ile diğer 3 tanesini yaşatabiliriz.
[/QUOTE]

Merhaba, bazı yanlışlıklar göze çarpıyor. Öncelikle akvaryumunuz ölçüleri 120 l olarak hesaplasanız da içindeki kum ve dekorlarla hacim 80-90 lire civarında. Bu hacimde belki 4 japon zorlanarak beslersiniz fakat siz 4 tane daha ekleyerek aşırı yükleme yapmışsınız.

1000 l/s debi hacminiz için aşırı fazla. Bu, balıkları yorar ve biyolojik filtreme etkinliğini düşürür. Amonyak artar. 600 l/s yeterli olurdu.

Japon balıkları arıtma suyundan ziyade dinlendirilmiş sert musluk suyundan hoşlanırlar. Son gelen balıklar belki de öyle bir sudan geliyordu.

Bir balık bu kadar kısa sürede açlıktan ölmez. Alıştırma yapıldığına göre Su değerleri yüzünden ya da kalabalıktan da bu kadar hızlı ölmemesi lazım. Ölen balık hasta olabilir, uyum sağlayamamış olabilir.

[B]Toplu ölümler olmaması için filtre debisini azaltmak, bunun için sünger, elyaf benzeri malzemeyi artırmanızı, Günlük %10 düzenli su değişimi yapmanızı ve bunu dinlenmiş musluk suyuyla yapmanızı, fazla yemlemeden kaçınmanızı, en kısa zamanda balık sayısını düşürmenizi öneriyorum. Hacminize 3 oranda yeterli gelecektir.[/B]

Beğenenler: [T]257088,B.Erdinc[/T]
Teşekkür Edenler: [T]257088,B.Erdinc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.ErdincÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2025
İl: Izmir
Mesaj: 3
B.ErdincÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2025 20:54
Merhabalar cevabınız ve yardımınız için teşekkür ederim.Tecrübe sahibi hobicilerden bilgi almak benide bu hobide daha çok bilgilendireceğinden cevap ve vakit ayırdığınızdan mütevellit çok sağolun.
Tabiki şuan için tankın içindeki materyallerin oluşu ve suyu gırtlak doldurmadığım için 120lt değil tankım.Konunun net anlaşılması için tüm detayları vermeye çalıştım.
Sump ı ilk kurduğumda debi bayağı fazlaydı.Bunun üzerine su emiş kısmını ilerde ısıtıcı için ayırmıştım.Şuan ısıtıcı kullanmadığımdan dolayı bu bölümüde sünger ayrıca filtrelenmiş su kısmınada sünger yerleştirdim.2 ay boyunca dolan filtre malzemeleri ile birlikte debi bir hayli azaldı ki suyun çıkışı ana tankın su miktarı ile eşdeğer.Su yüzeyi dalgalanıyor,su çıkışına doğru balıklar yöneldiğinde evet balıkların yönleri sapıtıyor.Fakat tankın içinde bir karmaşa yok balıklar haraket etmediği anda su yüzeyinde sabit kalabiliyorlar.
Baştada bahsettiğim gibi sadece 4 orandayı tankta bırakmaya çalışıyordum ki artık 3 kaldı.Diğer balıklarım yeni sahibinde şuan.
Su değişiminide filtrelediğim suyu 3 damacana da en az 1 hafta kadar dinlendirip,tanka ekliyorum.
Bu şartlardan daha kötü şartlarda mevcut balıklarımda bir kayıp yaşamadım hatta bu tanka geçeli 2 ay oldu ve burada balıklar bir hayli boylandı ve renklendi.Halbuki yeni balıklarımdan biri bu ortamda 24 saat bile dayanamayıp öldü.Şuanda diğerleride nadiren hareketleniyorlar ve hala yem yemiyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xellence07Çevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 288
xellence07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2025 21:19
Farklı yemler deneyin 2.olarak gece yemlemeyi deneyin belki strestendir.akvaryum depisi cok deyildir inşallah cok ise zaten zamanla yorgunluktan halsizlikten hastalanır olur allah korusun.

Beğenenler: [T]257088,B.Erdinc[/T]
Teşekkür Edenler: [T]257088,B.Erdinc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.ErdincÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2025
İl: Izmir
Mesaj: 3
B.ErdincÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2025 23:04
Teşekkür ederim cvp için.Debiden yana bir sıkıntı olacağını sanmıyorum zira kullanmadığım askı filtrenin debi ayar borusunu söküp sumpun çıkışına uygulamıştım ilk zamanlarda.Yine bu filtreye ait olan şelale aparatınıda uyguladım.Şelale aparatı ile debi bir hayli düşüyor.Yine kullanmadığım bu filtrenin oksijen vermek amacı ile kullanılan hava borusuda şuan sumpa adapte ettim.Bu hava tapasını açınca evet debi bir hayli artıyor fakat dediğim gibi debi kontrolüm altında,istediğimde kısıp açabiliyorum,suyu cama,aşağıya,yukarıya yönlendirebiliyorum.
Dediğinizide uygulayıp farklı yemlerden denemek dışında sanırım şuan yapacağım birşey yok gibi.
Şuan ilk defa bir balığın kumu kurcaladığını gördüm inşallah adapte olurlar daha fazla kayıp yaşamadan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir