Ambystoma tigrinum (Kaplan Semender)
Grubun Diğer Türleri
-
Tür Hakkında
- Genel Bilgi: Latince adı Ambystoma tigrinum olan kaplan semenderler oldukça popüler ev hayvanlarıdır. Büyük, uzun yaşayan (yaklaşık 25 sene) ve oldukça evcilleşebilen hayvanlardır. Fakat ne kadar evcilleşirse evcilleşsinler elinize almanız narin derilerine zarar verecektir. Kuzey Amerika'da pek çok bölgede yayılan bu hayvanların yaşam alanları tehlikeye girmektedir.
Ana rengi siyah üzerinde sarı noktalar ve çizgiler olmakla beraber bazı varyasyonlarında değişik desenlere rastlanmaktadır. Bazı varyasyonlar ise ilginç olarak erken doğup, hiç bir zaman metamorfoza uğramaz ve büyüdüğünde de suya bağlı bir yaşam geçirir. Bu tip varyasyonlar su köpekleri olarak satılmaktadır.
Evi: 15 cm derinliğinde içinde saklanabileceği kayaları bulunan bir akvaryum hazırlanmalıdır. Küçükken solungacıyla tamamen suya bağlı bir yaşam sürer. Büyüyüp metamorfoz geçiriken (aylar hatta seneler alabilir) solungaçlarını kaybeder ve sudan çıkar. Bu süreden sonra su seviyesi düşürülüp Karasal Tank biçimine geçilebilir. Taban malzemesi olarak kazılabilecek bir malzeme kullanılamlıdır (yani çakıl olmaz). Toprak, turba vb. koyulabilir. Bununla birlikte tank; kayalar, bitkiler ve toprak testilerle dekore edilmelidir. Sıcaklık 18-21 derece olmalıdır. 22 dereceyi geçmemelidir. Geniş ama 3-5 cm'den derin olmayan bir su çukuru yapılmalıdır. Semenderler fazla atık üretir ve sık temizlik isterler. Asla stabil temizlenmeyecek bir ortam kuracağınızı düşünmeyin. Tank kurulumu hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.
Akvaryumun camları ıslak olmamalı, taban nemli olmalıdır. Malzemelerini temizlerken kesinlikle sabun, çamaşır suyu benzeri kimyasal kullanmayınız. Dezenfekte etmeniz gereken bir şey varsa kaynar su ile yapınız, derileri tahmin edebileceğinizden çok daha hassastır.
Işıklandırma: UV ışıklandırmaya gerek duymazlar, mümkünse zamanlayıcıya bağlanmış akkor lamba ile karanlık-aydınlık gün ışığı simülasyonu sağlayınız.
Beslenme: Semenderler bayağı iştahlı canlılardır, fazla beslerseniz obez olurlar. Suya bağımlıyken artemia, su piresi, küçük balıklar, böcekler gibi küçük omurgasızları yerler. Büyüdüklerinde ise solucanları, cırcırböceklerini ve ilaçlı alanlarda bulunmamış diğer böcekleri büyük bir iştahla elinizden kaparlar.
Semenderlere çok zorunlu olmadıkça dokunmayınız. elinizdeki yağ ve asitler derisine oldukça zarar verir. Dokunmak zorunda kalırsanz elinizi iyice yıkayıp, iyice durulayıp kuruttuktan sonra, semenderi sadece bir noktadan değil, mümkün olduğu kadarıyla kuvveti fazla noktaya yayacak şekilde tutunalın.
Semenderler doğadaki utangıçlıklarını atıp sizi tanıdıktan sonra, her akvaryuma yaklaşınızda size gelecek ve aç gözlerle sizden yemek bekleyecektir. Sadece çok yönlü beslenilmek ve akvaryumunun temiz tutulmasını isteyen, eğlenceli ve çok şirin canlılarıdır.