Akvaryumda Güç Kaynağı kullanımı
Değerli arkadaşlar,
Önümüz kış ve ben kışın pek akvaryum tecrübesi olmayan birisiyim. Akvaryum hobisine şubat ortasında başladım ve sonra hemen bahar geldi, ısıtıcı prizlerini bile fişten çektik, şu anda akvaryum ısım 31 derece :)
Elektrik kesintisine önlem olarak şu linkini gönderdiğim güç kaynağını düşünüyorum;
Burada çalışma süresi 70 dk diyor, bu neye göre değişir? Örneğin benim akvaryum prizine bağlı cihazlarım ısıtıcı hariç 170-180W/saat.
Kışın 300 W lık ısıtıcı da devreye girdiğinde ortalama saatte 220-230 W elektirik çekecek. (465 LT tank) bu cihaz elektrik kesildiğinde, beni ne kadar idare eder?
Elektrikten de anlayan akvarist arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadasım o cıhazı ben kullandım açıklamasında da belirtdiği gibi pc+15 bağsediyor doğru 20 dk idare etti fakat 17 cm ekran aılca 1 dk bile çalıştıramadı benim tahminim sadece filtre ve hava motorunu çalıştırır.Ayrıca fiyat çok yüksek galiba.
Peki şu soruma da bir arkadaş yanıt verirse çok sevinirim; sadece filtre (aynı zamanda suya vurma hızı sayesinde akvaryuma bol miltarda oksijen veriyor, hava motoru lazım değil), ve ısıtıyı kullansam.
115W motor ve 300W ısıtıcı (Doğal olarak sürekli çalışmayacak)
o zaman bu alet beni kaç dakika götürür.
Teşekkürler.
Alper Bey ben kendi akvaryumumda 500 VA lık UPS kullanıyorum.Bağladığım aletler sadece hava motoru ve dış filitre.Şu an pilleri eskidiği için 35 watt lık flitreyi sadece 1,5 saat götürebiliyor.Ancak piller değiştiğinde bu 5-6 saate kadar çalışabilir.Çünkü ne aydınlatmayı nede ısıtıcıyı bağlamayı gerek görmedim.Yaklaşık 400 lt bir akvaryumun su sıcaklığının 1 derecen fazla düşmesi ancak çok daha uzun zamanda gerçekleşir.Yani toplamda 3-4 saatlik bir elektirk kesintisinde akvaryumun ısısında öyle hatrı sayılır bir değişiklik olmaz.Eğerki çok daha fazla elektirk kesilmesi durumunda , bu aygıtları çalıştırmanız için çok kapasiteli olmadığı sürece hiç bir ups bu işi başaramaz.Bunu ancak ufak ev tipi jenaratörler başarır.Yanlız filitre için bu ups işinizi çok rahat görür.Ayrıca bu iş için seçilecek ups lerin online tip olması , regülatör görevi göreceğinden aygıtlarınızın ömrü açısından da faydalı olacak.Verdiğiniz linkte online ibaresi görünmemesine rağmen ;
"Aşırı yüklenmeye ve kısa devreye karşı sigorta korumalı ve Eğer giriş voltajı nominalin -9% ila -25% arası alta düşerse AVR otomatik olarak 15% yükseltir, +9% ila +25% arası yükselirse 13% düşürür"
açıklamalarından aygıtlarınızda sorun yaratmayacağını düşünüyorum.
Onur bey,
yalnız dediğim gibi bende sadece sump motoru 115W, dolayısıyle ben az geleceğini değil, yetersiz gelebileceği konusunda endişeliyim. Tabii ısıtıcıyı da bağlamak isterim. Sizin bahsettiğiniz bir iç filtre motoru taş çatlasın 10-15W dir.
Balıklarımın uzun bir kesintide ısı değişiminden beyaz benek ya da başka hastalığa yakalanıp telef olmasını istemem.
ek not: Eğer birden fazla UPS kullanacaksanız cihazları ayrı ayrı bağlamak daha iyi bir çözüm olabilir.
ısıtıcı ve filtre düzeneğinin 2 saat elektrik kesintisinde çalışması yeterli benim için. Çünkü kesinti 4-5 saat bile sürse, tanktaki ısı ve oksijen azalmasını 465 lt tankta balıklar rahatlıkla tolere edebilir.
BU 1.500 VA lık UPS beni bu şartlarda 2 saat götürür mü?
Tşk.
Böyle sorarsanız daha iyi olur sanırım. Isıtıcının fazla çalıştığını varsayıyorum. Böylece soğuk kış günlerinde bile UPS umduğunuzdan az çalışıp size süpriz yapmaz.
not: www.tuncmatik.com adresinden firmaya ulaşabilirsiniz.