akvaryumda hydra türedi
Teşekkür Edenler: [T]221972,erebos[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hydra, tüp şekilli vücudunun tabanıyla bitkilere tutunur ve dokunaçları suda serbest halde asılı kalır. Dokunaçların vücuda birleştikleri yerde ağız bulunur. Dokunaçlarla yakalanabilecek boyuttaki küçük canlılar yakalanır ve ağıza yönlendirilir. Çoğu hydra türü, dokunaçlar hariç 15 mm'den küçük boydadır. Vücut kolonu ve dokunaçlar gastrovasküler sıvıyı vücuttan dışarı atarak oldukça küçük boyutlara kasılabilir.
Hydraların normal şartlarda bir zararı yoktur, fakat akvaryumda yavru balıklar var ise zararlı olabilir. Yavru balıklarınıza attığınız yemleri tüketmek, onlara sürtünerek zarar vermek gibi.
Teşekkür Edenler: [T]8214,nikon_[/T][T]221972,erebos[/T]
Kusura bakmayın ama,hydra her köşe başı bakkalında bulunabilecek bir bisküvi çeşidi değil. Bu konuda tecrübeli insan bulamazsınız yani :) Ben 5-6 yıldır bitkili akvaryumlarla ilgilenen birisi olarak kendi akvaryumumda hiç rastlamadım :) Muhtemelen kullandığınız ilaçlardan, gübrelerden veya başka türlü kimyasal ilaçlardan kaynaklanan bir durumdan dolayı oluştular.
Her akvaryum Hidraya rastlayamayacağınız için konuda tecrübeli kişileri bulmak biraz zor olacak :) Linkini verdiğim ilacı da kullanmayı deneyin bence :)
1.Doğadan pire topladığım zamanlarda benim de başıma gelmişti.
Bildiğim çözüm balıkları alarak suyun sıcaklığını ani yükselterek 40-45 derecede 1-2 saat tutmak. Ayrıca moly, kılıçkuyruk vs bunları yediğinden bu balıklarla da çözüm öneriliyor. Tomurcuklanarak ve yumurtlayarak 2 yolla ürediklerini ortaokuldan hatırladığım bu poliplerin takla atarak yer değiştirmeleri çok ilginçtir.
Pire ve rotiferlerle beslendiklerinden canlı yemi kesip onları aç bırakmakmak da diğer mücadele yöntemi.
2.Çözüm: Trichogaster trichopterus ve Colisa chuna (bu 2 balık gurami aslında mantıklı bir yöntem ama karides tankı oldugu için korkuyorum karidesleride yerler diye) balıkları da hidraları yemeyi sever.
Umarım bu tavsiyelerin bir yardımı olur.
En iyi dileklerimle,
Oliver Knott
Verdiğiniz ilaç pek akılıca ve iyi bir yöntem değil bence akvaryumun oturmuş dengesini alt üst eder daha önceden yukarıdaki buldugum bu yöntemler var kimyasal kullanmadan çözmek istiyorum aslında o yüzdende burda bu konu hakkında bilgili arkadaşlar varsa cvp verirler diye düşündüm ki bilgili arkadaşlar olduğunada inanıyorum konuya katılım yaparlarsa sevinirim.
Daha çok tuzlu su tanklarında var bunlardan tüp kurdu ,ama onlar asalak değil.Çok ilginç.
Bende akvaryuma aldığım bir bitkiden geldiğini düşünüyorum. zararı yoksa pek problem etmem ama varsa ki var olma ihtimalide var. O zaman kurtulmak için Colisa chuna(bal gurami) alıp belli bir süre akvaryumda misafir etmem gerekicem. Bal guramiler en fazla erkekleri 4 cm boya ulaşabildikleri için karideslere dokunmaz diye düşünüyorum ama karıdeslerin onu görünce yavru vermeyecek ve saklanacaklarına eminim.
[/QUOTE]
Evet benimde başıma gelmişti. Yukarıda ki Hydra makrosu kendi tankımdan çekilmiştir.Canlı yem vermediğim halde bu hasıl oldu. Tanktaki zararlarına gelirsek; küçük balıkları bu kamçılar vasıtasıyla avlıyorlar. Neonlarımın üzerinde kamçılarının izlerini de o dönem sıkça gördüm.
Bu sorun üzerine yukarıdaki Oliwer Knott a sorulan sorular tarafımca soruldu. Sağolsun kısa sürede yanıtladı. Fakat oluşum nedenlarinden bahsetiği uygulamaları tankımda yapmamıştım. Önerisi üzerinede bir uygulama yapmaya fırsat kalmadan hydralar tanktan kayboldular.
Bunları yassı ağızlı maket bıçakları ile temizlemeye çalışmıştım o dönem. Başkada bir uygulama yapmamıştım.