Akvaryumda Kaynamış Su Kullanmak


knifersonÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2011
İl: Manisa
Mesaj: 17
knifersonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2020 20:25
Merhabalar.
Sudaki klordan kurtulmak için uzun süre dinlendirmek yerine çaydanlıktan artan kaynamış suları biriktirip kullansak (akvaryumum küçük olduğundan benim için yeterli olur)
- klordan daha fazla arındırmış olur muyuz
- su mineral vs zenginliğini kaybeder mi
- dezenfekte olup daha sağlıklı olur mu
Kısaca hangisi daha iyidir, fikrinizi almak istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nihat TaşçıÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 156
Nihat TaşçıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2020 20:36
Suyun kaynaması içerisindeki zararlı pek çok maddeyi yok etmektedir bu kesin ama çaydanlıkta bile kullanım süresi ve belediyenin kullanım miktarına bağlı olarak kireç çökmesi oluşabilmekte. Kireç için ne kadar etkili bir yöntem ben şüphe ettim. Tabii bu konuda tecrübeli biri daha kesin bilgiler verir[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knifersonÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2011
İl: Manisa
Mesaj: 17
knifersonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2020 20:58
Sudaki kireç çaydanlığa bağlandığı için kireci de azaltır diye düşünmüştüm ben. Bulunduğum yerde sular aşırı kireçli bu arada.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OuuzÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 400
OuuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2020 20:59
Su kaynadığında içindeki klor gidiyor fakat zenginliğinden de kaybediyor özellikle bitkili bir akvaryumsa bitkilere suyla gelen mineralin çoğu gider. Bence mecburi bir durum yoksa sürekli bu yöntemi uygulamak yararlı değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2020 21:02
[QUOTE=kniferson]Sudaki kireç çaydanlığa bağlandığı için kireci de azaltır diye düşünmüştüm ben. Bulunduğum yerde sular aşırı kireçli bu arada.[/QUOTE]

Aksine kaynadıkça saf su yoğunlaşıp uçar geriye kireç ve diğer maddeler kalır. Çaydanlıktan artan su en fazla 3 yada 4 su bardağı çıkar onun yerine 5lt hazır su al işini daha çok görür üstad. [:)]

+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5013
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2020 00:34
[QUOTE=kniferson]Merhabalar.
Sudaki klordan kurtulmak için uzun süre dinlendirmek yerine çaydanlıktan artan kaynamış suları biriktirip kullansak
- klordan daha fazla arındırmış olur muyuz
- su mineral vs zenginliğini kaybeder mi
- dezenfekte olup daha sağlıklı olur mu
[/QUOTE]

1)- Şebeke suyuna klor mikroplardan arındırmak için eklendiğinden yeterli klor bulunan suyu tekrar kaynatmaya gerek yoktur. Hem ne kadar süre kaynatacaksınız? Kaç saat? İçmek için suyu tadı kokusu düzelsin diye birkaç saat bekletmek yeterlidir, akvaryuma koymak için de 48-72 saat yeterlidir. Bu süreci hızlandırmak için ya da acil su değişimlerinde hava taşıyla havalandırmak ya da klor giderici ürünler kullanmak yeterlidir.

Çaydanlıkta biriktirdiğiniz suyu da yine dinlendirmiş olmuyor musunuz?

2)- Sudaki kireç kalsiyum bileşiklerinden oluşup klorla bir alakası yoktur. Su sertliğini uzun vadede artırabilir. Yumuşak sudan hoşlanan özel balık türleri beslemiyorsanız kireçli suyun bir zararı yoktur. Sadece akvaryumunuzda görsel kirlilik oluşturur. Dolayısıyla kireçten korunmak için hazır su kullanmaya da gerek yoktur. Fakat hazır su eğer bileşimi, pH, sertlik gibi kimyasal değerleri mevcut akvaryum suyunuzla uyumluysa, acil su değişimleri için iyi bir seçenek olabilir. Ülkemizdeki şebeke sularının %99'u kireçli, sert sulardır ve balıklar bu sulara çoğunlukla alışıktır.

3)- Kaynatma sırasında ısıyla oluşabilecek kimyasal tepkimelerle suyun niteliğinin olumlu ya da olumsuz yönde değişmesi olasıdır. Fakat bu konuda bilgim yok, sadece tahmin yürütüyorum.

4)- Şebeke suyunu klordan arındırmak için kaynatmak gereksiz bir yol. Zaten biraz bekleyince havaya karışan bir gazdır kendisi. Bazı klor bileşikleri kalıcı olabiliyor söylendiğine göre (kloraminler). Bunları uzaklaştırmak için de piyasada bulunan özel klor gidericiler kullanılıyor.

Hem siz ne balığı besliyorsunuz bakayım? Sakın çaydanlıkla su değişimi yapacağınız küçük akvaryumda imzanızdaki gibi japon besliyorum demeyin...[:P]

Teşekkür Edenler: [T]113971,kniferson[/T]
+1: [T]208559,AliKURT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knifersonÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2011
İl: Manisa
Mesaj: 17
knifersonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2020 01:06
[QUOTE=lemur]

1)- Şebeke suyuna klor mikroplardan arındırmak için eklendiğinden yeterli klor bulunan suyu tekrar kaynatmaya gerek yoktur. Hem ne kadar süre kaynatacaksınız? Kaç saat? İçmek için suyu tadı kokusu düzelsin diye birkaç saat bekletmek yeterlidir, akvaryuma koymak için de 48-72 saat yeterlidir. Bu süreci hızlandırmak için ya da acil su değişimlerinde hava taşıyla havalandırmak ya da klor giderici ürünler kullanmak yeterlidir.

Çaydanlıkta biriktirdiğiniz suyu da yine dinlendirmiş olmuyor musunuz?

2)- Sudaki kireç kalsiyum bileşiklerinden oluşup klorla bir alakası yoktur. Su sertliğini uzun vadede artırabilir. Yumuşak sudan hoşlanan özel balık türleri beslemiyorsanız kireçli suyun bir zararı yoktur. Sadece akvaryumunuzda görsel kirlilik oluşturur. Dolayısıyla kireçten korunmak için hazır su kullanmaya da gerek yoktur. Fakat hazır su eğer bileşimi, pH, sertlik gibi kimyasal değerleri mevcut akvaryum suyunuzla uyumluysa, acil su değişimleri için iyi bir seçenek olabilir. Ülkemizdeki şebeke sularının %99'u kireçli, sert sulardır ve balıklar bu sulara çoğunlukla alışıktır.

3)- Kaynatma sırasında ısıyla oluşabilecek kimyasal tepkimelerle suyun niteliğinin olumlu ya da olumsuz yönde değişmesi olasıdır. Fakat bu konuda bilgim yok, sadece tahmin yürütüyorum.

4)- Şebeke suyunu klordan arındırmak için kaynatmak gereksiz bir yol. Zaten biraz bekleyince havaya karışan bir gazdır kendisi. Bazı klor bileşikleri kalıcı olabiliyor söylendiğine göre (kloraminler). Bunları uzaklaştırmak için de piyasada bulunan özel klor gidericiler kullanılıyor.

Hem siz ne balığı besliyorsunuz bakayım? Sakın çaydanlıkla su değişimi yapacağınız küçük akvaryumda imzanızdaki gibi japon besliyorum demeyin...[:P][/QUOTE]

Ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Son paragrafı görmemiş gibi yapıyorum [:((] inşallah güzel bir akvaryum kuracağım ama olmuşken büyük bir şey olsun diyorum o yüzden şimdilik böyle idare ediyorlar iki küçük japon.[:)]
Ben dinlendirme süresini daha uzun sanıyordum iki gün yeterliyse sıkıntı yok zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir