Akvaryumları birbirine yapıştırmak (resim
Arkadaşlar Büyük akvaryumlar hepimizin hayali. Ancak akvaryum ne kadar büyürse cam kalınlığı o kadar artıyor.Cam kalınlığı arttıkçada haliyle maliyet katlanarak artıyor. Benim aklıma şöyle bir fikir geldi ancak uygulanabilirliği hakkında şüphelerim var. Fikirlerinizi Bekliyorum.
Şimdi 2,5 metrelik akvaryumu yapmaktansa 1,25 lik iki tane akvaryum yapılsa bunların yan kenarlarına 10 cm çapında( değişebilir ) delik açılsa ( 1 adet ) Bunları sağlam bir şekilde yapıştırılsa olurmu (delikler denk gelicek). 2,5 metrelik akvaryumun basıncıyla Bu tarz yapıştırılan akvaryumun basıncı bir olurmu? Yapışan yerde görüntü kirliliği oluşacaktır ancak eğer uygulanabilirse cam maliyetlerini yarıyarıya indirir gibime geliyor. Yorumlarınız?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bi tarıfını kayalık bi tarafını bitki dikerseniz ilginç olacanı düşünüyorum
Olmaz;
Akvaryumlar arasındaki bağlantı tek kap olarak davranış sağlayacaktır. yani; deliklerin olduğu camların akvaryum içinde hiçbir fonksiyonu olmaz, eğer akvaryum camlarının kalınlığı 1,25'e uygun seçilmişse böyle bir sistemde evi su basması kaçınılmazdır.
Deliğin 1 cm olması ile 50 cm olması arasında fark yoktur, su basıncı iki tankın toplamı kadar olacaktır. Eğer sistemin olabilirliği olsaydı içini birçok parçaya bölerek absürt boyutlarda akvaryumlar incecik camlardan yapılabilirdi.
Olmaz;
Akvaryumlar arasındaki bağlantı tek kap olarak davranış sağlayacaktır. yani; deliklerin olduğu camların akvaryum içinde hiçbir fonksiyonu olmaz, eğer akvaryum camlarının kalınlığı 1,25'e uygun seçilmişse böyle bir sistemde evi su basması kaçınılmazdır.
Deliğin 1 cm olması ile 50 cm olması arasında fark yoktur, su basıncı iki tankın toplamı kadar olacaktır. Eğer sistemin olabilirliği olsaydı içini birçok parçaya bölerek absürt boyutlarda akvaryumlar incecik camlardan yapılabilirdi.
[/QUOTE]
+1
su basıncı iki tankın toplamı kadar olacaktır.
[/QUOTE]Su basincinin iki tankin icindeki suyun agirligi ya da toplamiyla degil derinligi ile alakasi vardir ( P=h.d.g)
Sı,u basinc kuvvetinden bahsedersekte bu yan yzeylere yapilan basinc demektir camin kesit alani isin icine girer. Kesit alanlar ayri ayri oldugu icin bu olaydan olumsuz etkilenme olmayacagi kanaatindeyim.. Akvaryum da kusaklar kullanmamizin da mantigi buna yonelik biraz..
Mustafa bey,
Haklısınız, anlaşılan kafam başka yerdeydi :D
Hesaplamaya göre akvaryumun yüksekliği değişmediği sürece uzunluğu ne kadar artırsak ta cam kalınlığı değişmez. çünkü tabana yapılan basınç tamamen suyun tabandan yüksekliğine bağlı.
Fakat: diyelimki 8 metrelik bir akvaryum yaptıracağım (duvar boyunca) ve cam pahalı olmasın diye yüksekliği 40 cm yaptım. Buna göre sanırım 6 mm'lik cam yeterli gelecek. tabi bu uzunlukta tek parça cam da olamaz, bunun yerine 1 metrelik parçaların yapıştırılması ile bir akvaryum elde edeceğiz. Açıkçası ben 6 mm'lik camın yapıştırma yüzeyine güvenmezdim, 6mm'lik cam yapıştırıldığında x birim kuvvette karşı koyuyor olabilir ama yapışma yüzeyi 2 katına çıktığında karşı koyma kuvveti logaritmik olarak arttığından 2 kattan daha fazla artacaktır. Çok parçalı camlarda ise işlemler tamamen teorik gelişecektir. yani taban camının diğer cam ile yapıştırılması teorik olarak sorunsuzdur fakat pratikte kaymalar, sapmalar yaşanır. Bizim elimizdeki camın dayanım gücü, en zayıf noktasının dayanım gücü kadardır ve birbirine eklemelerde hiçbirşey mükemmel olamayacağından sorun çıkması muhtemeldir. Ben böyle birşeye cesaret edemezdim.
Öte yandan arkadaşın bahsettiği sistem cam kalınlığı artmadığından ve araya ayrıca cam dahil olduğundan tek parça yaptırmaktan daha pahalıya gelmekte :D yani madem cam kalınlığı artmıyor iki akvaryumu birleştirmek yerine baştan o boyutta akvaryum yaptırmak daha ucuza gelecektir :D
125 Litrelik 2 Akvaryumun Her İkisindede Mutlakki Bir Basınç Var ,Benim Gördüğüm Kadarıylada Oradaki Su Geçişini Sağlayan Ara Boru Biraz Küçük Ve Dar Hal Öyle Olunca 125 Litrede 5 Bar Basınç Varsa(Örnek!) Oradaki Basınç Her İki Akvaryum Basıncının Toplamındanda Fazla Olucaktır.
Ama Aşağıdaki Resimdeki Gibi Bir Sistem Yapılırsa Çok Daha Az Basınç Ve Çok Daha Az "Akvaryumların Ortasındaki Boru Çatlarsa Nolur ?" Sorusunu Düşünmemeiş Oluruz :)
NOT Aşağıdaki Resmdeki AZ BAR AZ BASINÇ YAZAN YER İKİ AKVARYUMU BİRLEŞTİREN TÜMLEŞİK BORUDUR ...
Emre bey aynı yükseklikte istediğiniz kadar akvaryumu birbirine yapıştırırsınız.Sıvıda basınç=p=h.d dir.Yani sıvının özkütlesiXyükseklik.Yani yükseklik artmaz ise basınç da artmaz,yani basınç gibi bir problem söz konusu değil...
Saygılar
Sonuç Olarak Orada Bir Basınç Olucak Yani Birde Yavru Balıklar İçin Düşünün Bazı Büyük Şeyleri Denize Veya Bir Su Küreye Attığınızda Yanındaki Küçük Şeyleride Suya Çeker Örneğin: Pis Sulara Taş Attığımızda Yanındaki Toprak,Çamur Ve Küçük Yabancı Maddeleri Azda Olsa Çeker.
Birde Daha Üfleseniz Uçucak Yavru Balıkları Düşünün Ozaman Mutlaka O Balıklar Tanktan Tanka Ziyaret Edip Durucaktır :) Balığın Hafızası 3 Saniye "Deliğe Bir Daha Gitmez Orda Ne Olduğunu Bilir" Deme Şansıda Yok :))))
Hafıza Kaybı Yaşayan Bir İnsan Karşıdan Karşıya Geçmesini Bilir Ama Annesini Evini Ve Akrabalarını Bilmez Tanımaz.Anlatabildiysem Ne Mutlu Bana İyi Güler..