Basit ve kullanışlı bir yavruluk/kuluçka düzeneği
Larval dönemdeki balıklarımı büyütmek için kullandığım basit düzeneklerden biri. Belki ihtiyacı olanlara yardımı olur diye videosunu ekliyorum.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Mj4BIDo--ng[/VID]
Malzemeler:
1) Plastik reçel kabı (Marketlerde reçel alırken ücretsiz veriliyor (Migros ve Kipa'da örn.))
2) Bir parça Gazze Bezi (Gazlı bez diye bilinir) veya Tül
3) Paket lastiği.
Tül veya Gazze bezini, daire şeklinde kesip kapak yapıyorum ve paket lastiğini çift kat sıkıca üzerine geçirip, davul gibi geriyorum bezi. Bu bez hem su sirkülasyonunu sağlıyor hem de suyun şiddetini kesiyor.
Bu düzenekte kullanılan ekipman, daha önce paylaşımını yaptığım DIY dış filtre ile kullanılıyor. (Aşağıda linki mevcut) Ben akvaryumuma uzun geldiği için filtreyi bisiklet termoslarından yapmıştım. ön kısımındaki filede de aktif karbon bulunuyor. Filtrede süzülen su dışarı akarken aktif karbondan geçiyor, böylece filtre içindeki bakteriler işlevini daha iyi yerine getiriyorlar. Yavruluğu tutma yerinden filtrenin çıkışına asıyorum, filtre edilmiş ve aktif kömürden geçmiş olan temiz su direk olarak yavrulağa giriyor ve oradan taşarak akvaryuma dönüyor. Böylece döngü tamamlanıyor.
Bu şekilde akvaryumdaki en taze su, her zaman larvalarıma ulaşmış oluyor. Oksijenlenme akvaryumda zaten mevcut olduğu için, yavruluğa ayrıca oksijen hortumu koymam gerekmiyor. Yanısıra yavruluk suyun içinde kaldığı için akvaryumun ısısı ile aynı ısıda kalıyor ve ayrıca bir ısıtmaya gerek duyulmuyor.
Yardımcı ekipmanın linki.
http://www.akvaryum.com/Forum/15_dakikada_gorselligi_bozmayan_dis_filtre_yapimi_(yeni_video)_k493642.asp
Ben bu sistemin birkaç türlüsünü kullanıyorum. Birçok yavru olduğunda cascade sistemi ile su, sürekli birbirine düşüyor ve ayrı ayrı yavruluklarda ayrı türleri büyütebiliyorum. Kendilerini kurtardıklarında, videodaki akvaryumda 2,5 - 3 cm. oluncaya kadar kalıyorlar.
Not: Videodaki yavrular Cyrtocara moorii (Yunus) cichlid larvalarıdır. Bu yavrular yumurtadan itibaren düzenekteydiler ve bu hale ulaştılar. Yani aynı zamanda bu düzenek bir kuluçka sistemi olarak da kullanılabilir.
Basit ama kullanışlı, amatör akvaristlere çözüm olabilmesi dileğiyle. Başarılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir