Bitki akvaryumunda metal halide kullanımı
Bitki akvaryumunda metal halide kullanımı ( deneysel paylaşımlar )
Kurmaya karar verdiğim 80*40*65 ölçülere sahip tankımda aydınlatma alternatifleri konusunda florasanların kapladığı yer ve yükseklik sorunu nedeni ile farklı arayışlara girmek zorunda kaldım. Ne yazıkki ülkemizde tam anlamı ile bir muamma olan bitki akvaryumunda Metal halide kullanımı hakkında yaptığım araştırmalarda bir sonuca ulaşamadım.
Şans eseri Takashi AMANO’ya ait bir yazıda bitkili bir tankta zemin bitkileri yetiştirilmek isteniyorsa MH’nin tanktan 30 cm yukarı, zemin bitkisi olmayacak ama zor bitkiler olacak ise MH’nin tanktan 40 cm yukarı, kolay bitkiler olacak ise MH’nin tanktan 50 cm yukarı takılması gerektiğine dair bir bilgi buldum. Buradan yola çıkarak 150w. 10000k MH’nin montajını taktan 30 cm yukarıda olacak şekilde yaptım.
Metal halide’yi tanktan 30 cm yukarı monte edip, ilk bitkileri koyduğumda kör nokta kaldımı diye tankın tamamını kontrol ettim. Armatür ile akvaryum arasındaki açı nedeni ile kör nokta kalmadı. Metal halide kapalı iken 28 derece olan su sıcaklığı metal halide açıkken 29 dereceye çıkıyor, sanırım buda 30 cm’nin avantajı.
Bitki gelişimlerinde yaptığım gözlemlerde ise Hemianthus callitrichodies cuba’ların gayet güzel gelişim gösterdiklerini gözlemlerken, Aquastar, grolüx florasan kombinasyonunda kızaran Hygrophila polysperma 'Rosanervig'in ise yeşil renkte gelişim gösterdiğini yine normalde kırmızı renge sahip olması gereken rotala wallichi’ninde hafif kızılımsı bir renkte geliştiğini gözlemleme fırsatım oldu. Hygrophila diformis’ler ise iki haftada bir 60 cm boya ulaşıyoprlar ve ben her seferinde onları ortadan budamak zorunda kalıyorum.
Bitkilerdeki renk farklılığının metal halidenin sahip olduğu ışık tayfından kaynaklandığını düşünüyorum, bunu denemek için akvaryuma bir kaç kök rotala macrandra ekledim bir süre rotala macrandra’nın gelişimini gözlemleyip ne yapmam gerektiğine karar vereceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
İl: Istanbul
Cubalariniza yeterli isik ulasmiyor yeterli isik ulasan cubalar ustune basilmis gibi yere yapisir ve yapraklari ufak ve sIk olur. Benim hesabima gore sizin taban ile isik arasi 90cm civari bu cok fazla amano bu tip yuksek tanklarda cok daha yuksek isik kullaniyor (300-400 watt) su yuksekligini azaltirsaniz ve isigi tabana yaklastirirsaniz farki 4-5 gunde gorursunuz . Ben 20 lt 40x25hx20 nanomda cuba besliyorum 27 watt power compact flo kullaniyorum isik ile bitki arasi 25 cm ve durum gayet iyi.
Item description |
F30W/Aquastar |
Watt. (W) |
30 |
Bulb finish |
coated |
Cap |
G13 |
Max. Over. Length (mm) |