Discus Akvaryumlarında kum kullanılması


rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 13:44
Merhabalar.
Bizler hobiciyiz. Maksadımız balık üretip satmak olmadığı için, gerekli olan hacimde gerektiği kadar balık bakıyoruz. Yani sizin dediğiniz gibi cama cam bir akvaryuma birsürü balık sıkıştırıp ömürlerinden çalmak pahasına boylandırma eğiliminde değiliz. Doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden cama cam diskuscuları ile fikir birliğine varamıyoruz. Hobici olarak olması gerekeni söylüyoruz.
Diskustan çok yavru almak, çılgınca balık boylandırmaktan ziyade, sağlıklı bir görüntüye ve forma sahip, renkleri olması gerektiği gibi yavrularla ilgileniyoruz.
Sevgi ve saygılarımla.

Beğenenler: [T]16531,GETz READY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rastlantısalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 4979
rastlantısalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 13:49
[QUOTE=Barış ER]Aslında burada gözardı edilen bir konu var. Cama camda discus beslemekle hedef olabildiğince büyük formda discus yetiştirmektir. Discusçular için büyük discusa sahip olmak, büyük discuslar yetiştirmek bir hedeftir.

Yani sağlıklı ama 15 cm bir discusmu yoksa daha az sağlıklı 20 cm discusmu derseniz; discusçular 2.ci şıkkı tercih eder.

Ayrıca taban materyali kullanılan tanklarda ince taban hiç bir işe yaramaz. Mutlaka ve mutlaka derin kum yatağı oluşturulmalı ki bakteriler yer edinebilsin. Derim kum yataklarında da bu bakterilerin oluşması 8-10 aydan aşağı olmuyor. Yani dış filtrelerdeki gibi 15 günlük bir süreç yok önümüzde. Ve bu derin kum yatağında oluşan oksijensiz ortam bakterilerine zarar vermemek için zaten dip çekimide önerilmez. Dip çekimi yaparken bir çok kişi tabandaki kumuda havalandırır ve bakteri kolonilerine zarar verir.

Şimdilik görüşlerim bunlardır...
[/QUOTE]
 
Barış hocam, Oksijensiz tepkime ile filtrasyon yapan bakteriler sadece bir kaç tür, onun dışındakiler kumda dış filtredeki gibi oluşmaya başlıyor. Bizlerin en büyük hatası, deniz akvaryumundaki gibi bir su oturma süresi tanımıyor olmamız. Oysa oturmamış bir tanka yavaş yavaş balık eklenmeli.
Sevgi ve saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 13:50
[QUOTE=Barış ER]15 günde oluşmaya başlıyor Burak Bey. Dış filtrede bakteri kolonilerinin oluşmaya başlaması demek suyun oturması ile eşanlamlı değil. [/QUOTE]
 
 
 
 Tamam ben yalnış anladım diyelim.Ama burada sizinde yalnışınız var.15 günde oluşmaya başlıyor diyorsunuz.Akvaryumlarda sistem ilk canlı faaliyetleri ile başlar.Yani bakterilerin oluşmaya başlaması için örnek olarak akvaryumu kurduk içine balıkları koyduk ve ilk yemlememizi yaptık.Balık yemi yedi dışkısını üretti.Yani yaşamsal faaliyetler başladı.İşte sistem bu andan itibaren başlar yani 15 gün gecikmeli başlamaz.He burada şöle sölenebilir sistem 15-20 gün gibi bi zamanda kendini toparlamaya başlar gibi sölenebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 13:54
[QUOTE=abidina.][QUOTE=enginkoc34]Tam 13 aydır iki akvaryumumda dip çekimi yapmıyorum.Antepteki en yıpranmış ramirezileri bile adam ettim.Burada ph 7,8 civarında.Ben sudaki amonyak ve nitrat ile kumun ve bitkilinin alakası yok dediğim zaman diğer formlardada hemen bir karşı saldırı oluyor.
Eğer balığı tavuk çiftliklerindeki yumurta sistemine benzer bir şekilde  cama cam besleyeceksem hobiyi anında bırakırım.Bu lafım yanlış anlaşılmasın tamamen kişiseldir.
Bitkili diskus olayı her zaman tartışma yaratmıştır.Eğer 200 litrelik bir tankta 10 diskus beslerseniz akvaryumun altında 20 cm torf olsa yine boş değerleri tutturamazsınız.O zaman sürekli dip çekmeniz lazım.Ama geniş akvaryumlarda sorunsuz hatta cama camdan çok daha sağlıklı yaşayacaklarına eminim.
Bunun en iyi çözümüde derneğe sorunu yazalım.Bitkili ve cama cam iki ayrı diskus akvaryumu kurup bize su değerleri ve balıkların gelişimi,yem yemesi ve üremesi gibi konularda bilgi versinler.Ne dersiniz?
Benim 5 yıl boyunca su değişimi yapmadığım sadece eksilen suyu tamamladığım tetra akvaryumum vardı.Neonlarım bile ölmüyordu.Akvaryumda yeteri kadar bakteri kolonisi oluştuktan sonra hiç bir zaman sorun yaşamazsınız.Kum ve filtre ile konularda Onur ve Ümit'le her zaman hem fikirim.
Saygılar.
 
[/QUOTE]
 
 Engin bey, 13 aydır dip çekimi yapmadığınızı yazmışsınız.  1-2 balık tankınızda varsa dediğiniz şekilde bir zaman idare edersiniz fakat bir noktadan sonra işler tersine döner. Balık sayısını arttırdığınızda balıklarınızda 15-20 cm olduklarında sizin yöntemlerin geçerliliği yoktur. 5 yıl neonların suyunu değişmeden neonların ölmediğini yazmışsınız. Neonların ömürlerinin ne kadar olduğunu biliyormusunuz.
 
Tabiata baktığımızda uçsuz bucaksız denizler görürüz. Nehirler ona keza kilometrelerce uzunluktadır.
Bu sularda sayısız canlı türler yaşar canlı başına tonlarca su düşer. Bu suların dengesi oturmuştur, ani ısı ve değer değişimleri olmaz. Bu sularda hayvanlar sağlıklı bir şekilde yaşar.
 
Akvaryumlarda beslediğimiz balık türlerininde kendilerine göre su değerleri ve özellikleri vardır. Bazıları tuzlu, bazıları sert tatlı, bazıları asidik, bazıları sıcak, bazılarıda soğuk sularda yaşarlar.
 
Yani tüm akvaryum balıklarına eşit davranamayız. Tabiatta yaşadıkları ortama uygun su değerlerine yakın bakılmaları gerekir.
 
Konumuz olan discusa dönersek, iki adet discusu bir akvaryumda sizin yöntemlerinizle beslerseniz kısa zamanda sorun çıkmayabilir. Fazla sayıdaki hele hele 5 cm boylarda discus ilave ettiğinizde balıklarınız yanık kalacaklardır veya hastalanacaklardır. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar doğru bilinen sizin dediğinizdi,
fakat yapılan araştırmalar işin öyle olmadığını ortaya çıkarmıştır.
 
Uzak doğulu, bize balıkları satan üreticilerin ve bu işi ciddi anlamda yapan yerli üreticileri tanklarına baktığımızda tabanda kum olmadığını görüyoruz. Şimdi size soruyorum bu insanlarmı bu işi biliyor sizmi biliyorsunuz? Neden discus üstadları su değişimlerinden bahsettikleri zaman cevap vermediniz?
 
Saygılar, sevgiler...
 
 
 
 
[/QUOTE]
 
Size verdiğim konuyu doğru dürüst okumadığınız anlaşılıyor Abidin Bey.O ufacık 30 litrelik tankta 10 siyah neon, 6 plati,10 corydoras ve 2 cüce vatoz vardı.
 
Hiçbir şeyin tersine döndüğü yok.1 yılı geçti o akvaryumu kuralı.Hiçbir balıkta rahatsızlık belirtisi yoktur.Ki ben tortuyu çevre bölümünde test ettirmiş biriyim.Filtre malzemelerinden bile çok daha büyük oranlarda bakteri koloni sayısı tespit edildi.Bunlar da zaten döngü bakterileri.
 
He şimdi derseniz ki diskus olsa böyle bir tankta rahat edemezdi.Bal gibi de ederdi.Orda gördüğünüz rabauti corydoras diskustan daha zor bir balıktır.20 senedir hobide ancak üreten sayısı bir elin parmaklarını bile zor geçerken diskusu yüz binlerce insan üretebilmektedir.
 
Akvaryumda sadece su eklenerek bile uzun süre balık beslediğimde yapılan laboratuar ölçümlerinde nitratım 3 ppm gibi komik bir rakam çıkmıştır.
 
Bakterilerin en çok lokalize oldukları yer kum ve tortulardır.Zira bu bölgelerde nitrifikasyon ve denitrifikasyon bakterileri beraber lokalize olurlar ve birbirlerinden fayda sağladıkları için döngü çok daha hızlı işler ve bakteriler maksimum verimde çalışır.
 
Balıkların yanık kalma mekanizması salt olarak su değişimine bağlı değildir.Bunu da bir makalede açıklamıştım.Yeniden yazmayacağım. http://www.akvaryum.com/Forum/amonyak_atimi_ve_yanik_kalma_k284609.asp
 
Balıkların günlük protein ihtiyaçları vardır.Bu birçok faktöre göre değişkenlik gösterir.Ancak siz ihtiyacı olandan fazla protein yüklediğiniz vakit vücut onu ya yağ olarak depolar veyahut fazlaca atma gereksinimi duyar.Bu da haliyle suda kirlilik demektir.Bir balığı büyütebilmek için onu deli gibi beslemek gerekmiyor.Su koşullarını iyi tuttuğunuz takdirde balık az yemden bile maksimum enerjiyi sağlayacağı için aynı ölçüde büyür.
 
Hastalık olur demişsiniz ancak bu tipte kurulan akvaryumlarda patojenlerin konak bulması gibi bir ihtimal söz konusu değil.Doğada makro canlılar arasında bir rekabet olduğu gibi mikrocanlılar arasında da vardır.Döngü bakterileri patojen gibi mikroorganizmaların suda bulunmalarını istemezler.Salgıladıkları asitler sebebiyle onları bölgelerinden uzak tutarlar.Bu koruma sayesinde akvaryumlarda patojen bulunma riski çok aza iner.
 
Şöyle bir örnek verelim.Yine benzer şekilde sistemler kurmam sayesinde kırmızı burun tetra gibi bir türden yavru aldım.Tamamen tortular sayesinde.Tortuların arasına düşen yumurtaların hepsi kurtuluyor.Yoğun bakteri kolonileri asla mantarın yerleşmesine izin vermiyorlar.Bu sayede bir sürü yumurtayı doğal yoldan korumuş oluyorum.
 
Bu yapılan araştırmalar nasıl yapılmış,merak ediyorum.Kim yapmış?Hangi laboratuarda test etmiş?Neyi test etmiş?
 
Diskus üstadları su değişiminden bahsettiklerinde ben her zaman cevap verdim Abidin Bey.Çeşitli sitelerde de çok uzun yazılarım araştırmalarım,biyokimyasal açıklamalarım mevcut ancak kimse kabullenmek istemediği için artık pek yazmıyorum.İnsanoğlu olarak bir şeyin zorluğuna inandıysak onun asla kolay olabileceğini kabul etmiyoruz.Yöntemlerimi yazdım.Oldukça basit ve uğraş çok az.Bu kadar basit olan bir şeyi karmaşıklaştırmaya gerek yok.
 
Doğada cichlidler diğer türlere göre koruma sistemleri daha çok gelişmiş olan hayvanlar.Sadece yavrularına bakmayı sağlayan hormonlar bile onlara ekstradan bir koruma ve dayanıklılık getiriyor.
 
Uzakdoğudaki üreticiler beni hiç ilgilendirmiyor açıkçası.Ben bu işi BİLİMSEL olarak yapıyorum.Adamlar rasgele yapıyor.Ayrıca bir şeyin yıllardır yapılıyor olması doğru yapıldığı anlamına gelmiyor.
 
Uzakdoğunun en büyük avantajı su kalitesidir.Adamlar dere kenarlarına havuz taşırmalı sistemler kurup pancar motoruyla su çekiyor.Bu sayede oldukça iyi koşullarda balık bakıyorlar.
 
Diskuslar da diğer birçok amazon balığıyla beraber benzer nehirleri paylaşıyor.Kendilerine bir alan çevirip su değerleri bağımsız bir yerde yaşamıyorlar.Nehirlerin çekilme evrelerinde artan tortular suyu asitleştirdiği gibi balıkları da birçok etkene karşı koruyor.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3516
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 13:56
 
"Tabiata baktığımızda uçsuz bucaksız denizler görürüz. Nehirler ona keza kilometrelerce uzunluktadır.
Bu sularda sayısız canlı türler yaşar canlı başına tonlarca su düşer. Bu suların dengesi oturmuştur, ani ısı ve değer değişimleri olmaz. Bu sularda hayvanlar sağlıklı bir şekilde yaşar. "
 
Öncelikle buradan başlamak istiyorum.Bir balık akvaryumda bakılacaksa eğer minimum hacim diye bir kavram vardır.Bu sağlandığı takdirde okyanuslar,göller,denizler vs balık başına düşen hacim miktarı pek farketmez.Çünkü o balıklar başına düşen hacmin hepsini gezmiyor.Ha basınç gibi birkaç noktada etkileyebilir o da suyun yüksekliğine bağlıdır ki bu da akvaryum ortamında halledilebilir.Ancakk..Dengesi oturmuş sağlıklı bir şekilde yaşıyor demişsiniz.Bu dengenin oturabilmesi için belirli bi alt ekosistemin oluşması gerekiyor ve bunun için de doğal materyallere(kum,tortu vb.) ihtiyacımız var.Eğer bunları sağlamazsak cama cam akvaryumlarda balıkları (zaten) akvaryum ortamında kopmuşken doğasından iyice koparmak olmaz mı?Yani akvaryumu doğasına benzeterek daha sağlıklı ve doğal olarak bakmak varken cama camda bakmak niye?
 
"Akvaryumlarda beslediğimiz balık türlerininde kendilerine göre su değerleri ve özellikleri vardır. Bazıları tuzlu, bazıları sert tatlı, bazıları asidik, bazıları sıcak, bazılarıda soğuk sularda yaşarlar.
 
Yani tüm akvaryum balıklarına eşit davranamayız. Tabiatta yaşadıkları ortama uygun su değerlerine yakın bakılmaları gerekir. "
 
Evet,haklısınız tabiatına uygun su değerlerinde bakmak gerekir ancak cama camla tabiat kelimesini bağdaştırmak abest kaçar.Çünkü tabiattaki su dengesi dediğimiz olay sadece bizim su değiştirmek,dip çekmek gibi işlemlere sağlayabileceğimiz birşey değildir yalnızca dolaylı yoldan yardımcı oluruz.Asıl işi yapan doğal materyaller kum,tortu,bakteriler...
 
"
Konumuz olan discusa dönersek, iki adet discusu bir akvaryumda sizin yöntemlerinizle beslerseniz kısa zamanda sorun çıkmayabilir. Fazla sayıdaki hele hele 5 cm boylarda discus ilave ettiğinizde balıklarınız yanık kalacaklardır veya hastalanacaklardır. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar doğru bilinen sizin dediğinizdi,
fakat yapılan araştırmalar işin öyle olmadığını ortaya çıkarmıştır. "
 
Peki bu araştırma dediğiniz şey ne konuda?Sağlıklı discus nasıl bakılır mı yoksa discustan en kolay ve pratik şekilde nasıl yavru mu alınır?Bana 2. seçenek daha yatkın geliyor çünkü bizim bahsettiğimiz yöntemlerle besleyenler parmakla bile sayılamayacak kadar az.Bu da ilk olarak ticari amaçla besleniyormuş düşüncesi uyandırıyor insanda.
 
"Merhabalar.
Bizler hobiciyiz. Maksadımız balık üretip satmak olmadığı için, gerekli olan hacimde gerektiği kadar balık bakıyoruz. Yani sizin dediğiniz gibi cama cam bir akvaryuma birsürü balık sıkıştırıp ömürlerinden çalmak pahasına boylandırma eğiliminde değiliz. Doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden cama cam diskuscuları ile fikir birliğine varamıyoruz. Hobici olarak olması gerekeni söylüyoruz.
Diskustan çok yavru almak, çılgınca balık boylandırmaktan ziyade, sağlıklı bir görüntüye ve forma sahip, renkleri olması gerektiği gibi yavrularla ilgileniyoruz.
Sevgi ve saygılarımla."
 
Bizim tek farkımız bu noktada.Ancak şöyle bir durum var ki ne zaman bunun gibi bir konu açılsa bizler gibi birçok hobicinin gözlem ve tecrübeleri göz önüne alınıyormuş gibi gösterilip cama cam tarzı akvaryumlar kabul ettirilmeye çalışılıyor en azından katı bir şekilde savunulmaya devam ediyor.Sakın yanlış anlamayın her balık türünde cama cam kabul ettirilmeye çalışılıyor demek istemiyorum.Discus konusunda oluyor bu,bu türe yeni başlayanların birçoğu direk bu kanıyı kabulleniyorlar.Yine de kişisel bir tercih meselesi.
 
Saygılar,
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:04
Oksijenli bakterilerin kolonizasyonu sanılandan çok daha hızlıdır.Ve öncelikli olarak kumda kolonizasyon başlar.Birkaç günlük süreç bile optimum şartlarda bakterilerin hızla ortama yerleşmesi demektir.Denitrifikasyon nitrifikasyon ikilisi birbirine yarı bağımlıdır.İki tip bakteri de birbirinden fayda sağlar.
 
Denitrifikasyon basamakları
 
NO3->NO2->N2O->NO->N2+O2
 
Nitrifikasyon basamaklarını zaten çoğumuz biliyoruz.
 
NH3->NO2->NO3
 
Oksijenli nitrit bakterileri oksijenli nitrat bakterilerinden daha hızlı çalışır ve daha hızlı ürer.Bunun sebebi amonyaktan nitrite çevirimde daha fazla enerji kazanılmasıdır.
 
Bakteriler için kendi ürettikleri maddeler genelde toksik ve durdurucudur.Nitrit bakterileri NO2'yi N2O'ya dönüştüren denitrifikasyon bakterileriyle bir ilişki içindedir.Oksijenli bakteriler ortamdaki oksijeni kullanarak anlık oksijensiz bölgeler oluşturur.İşte buralara da oksijensiz bakteriler yerleşir. Üretilen N2O sudan ayrılmaya çok meyilli bir gazdır.Uçuculuğu karbondioksitten en az 50 kat daha fazladır.ısı kapasitesi de karbondioksitten 180 kat daha büyüktür.Zaten bu sebeple de küresel ısınmanın sorumlusu olan gazlardan kabul edilirler.
 
Üretilen N2O nun bir kısmı sudan ayrılırken diğer kısmı bakterilerin işlemesi için kalır.Bunlar da diğer çeviriciler tarafından işlenir ve en son azot ve oksijen olarak geriye verilir.Azot ve oksijen olarak geriye veren bakteriler genelde yüzeye yakın bulunurlar.Aksi takdirde verdikleri oksijen birikir ve kendilerine zarar vermeye başlar.Birçok anaerob için oksijen toksik bir maddedir.İşte döngü burda tekrar başa döner ve üretilen oksijeni nitrifikasyon bakterileri yakalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:08
[QUOTE=brk_tuncer][QUOTE=Barış ER]15 günde oluşmaya başlıyor Burak Bey. Dış filtrede bakteri kolonilerinin oluşmaya başlaması demek suyun oturması ile eşanlamlı değil. [/QUOTE]
 
 
 
 Tamam ben yalnış anladım diyelim.Ama burada sizinde yalnışınız var.15 günde oluşmaya başlıyor diyorsunuz.Akvaryumlarda sistem ilk canlı faaliyetleri ile başlar.Yani bakterilerin oluşmaya başlaması için örnek olarak akvaryumu kurduk içine balıkları koyduk ve ilk yemlememizi yaptık.Balık yemi yedi dışkısını üretti.Yani yaşamsal faaliyetler başladı.İşte sistem bu andan itibaren başlar yani 15 gün gecikmeli başlamaz.He burada şöle sölenebilir sistem 15-20 gün gibi bi zamanda kendini toparlamaya başlar gibi sölenebilir.
[/QUOTE]

Ben dış filtrede 15 günden bahsediyorum, siz sistem veya tankın genelinden bahsediyorsunuz.

Kendi kişisel görüşlerinizle konuya katkı sağlamaya çalışırsanız konuda daha çok ilerleme sağlayabiliriz.

Barış ER2009-11-01 16:12:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:19
Lütfen tartışmaları kişiselleştirmeyelim ve üslubumuzu bozmamaya özen gösterelim.
Anlayışınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:27
[QUOTE=Barış ER] [QUOTE=brk_tuncer][QUOTE=Barış ER]15 günde oluşmaya başlıyor Burak Bey. Dış filtrede bakteri kolonilerinin oluşmaya başlaması demek suyun oturması ile eşanlamlı değil. [/QUOTE]
 
 
 
 Tamam ben yalnış anladım diyelim.Ama burada sizinde yalnışınız var.15 günde oluşmaya başlıyor diyorsunuz.Akvaryumlarda sistem ilk canlı faaliyetleri ile başlar.Yani bakterilerin oluşmaya başlaması için örnek olarak akvaryumu kurduk içine balıkları koyduk ve ilk yemlememizi yaptık.Balık yemi yedi dışkısını üretti.Yani yaşamsal faaliyetler başladı.İşte sistem bu andan itibaren başlar yani 15 gün gecikmeli başlamaz.He burada şöle sölenebilir sistem 15-20 gün gibi bi zamanda kendini toparlamaya başlar gibi sölenebilir.
[/QUOTE]

Ben dış filtrede 15 günden bahsediyorum, siz sistem veya tankın genelinden bahsediyorsunuz.

Kendi kişisel görüşlerinizle konuya katkı sağlamaya çalışırsanız konuda daha çok ilerleme sağlayabiliriz.

[/QUOTE]
 
 
 Barış bey bunda bukadar sinirlenecek bişey yok.Siz nasıl görüşünüzü belirttiyseniz bende aynısını yaptım.Sizin savunduğunuz bişeyin kendimce yalnış veya eksik olduğunu düşündüğüm için sizin yazınızdan alıntı yaptım ve buna ithafen yorumumu yaptım.Burası bir paylaşım sitesi herkes birşeyler yapmaya ve öğrenmeye çalışıyor.Benim sizin şahsınıza karşı bir problemim yok olamaz da zaten ama sizinde beni uyarmaya veya şunu yap yapma bunu yap deme gibi bir lüksünüz yok.
 
    Neyse, tartışma ortamı olmaması için sizinle alakalı veya yazılarınızdan alıntı yapıp herhangi birşey yazmayacağım.Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:29
  Arkadaşlar yazdığınız yazılardan benim anladığım, akvaryuma ilave edeceğimiz suyun uzaydan veya yoktan geldiği. Yaw yapmayın ilave edilecek su neticede doğadan gelen topraktan geçerek gerekli minarelleri almış bir su.
 
İlave edilecek suyu yanlış ilave edersek sorunlar kaçınılmaz olur. Bizim oturmuş akvaryumumuzun dış filtre ve iç filtrelerinde her zaman faydalı bakteri kültürleri yeterince  vardır ve uygun özellikte, miktarda su değişimleri ile bunlar hiç zarar görmezler. Siz suyu balığın istediği değerlere ve ısıya getirmeden, sudaki kloru almadan direk değiştirecek olursanız elbette sorunlar kaçınılmaz olacaktır.
 
Akvaryum balığının sağlıklı yaşayabilmesi için üç önemli unsur gerekir.
1.Uygun su şartları.
2.Sağlıkı beslenme.
3.Uygun oksijen
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Abidin AcunÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 428
Abidin AcunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:49
 
"Size verdiğim konuyu doğru dürüst okumadığınız anlaşılıyor Abidin Bey.O ufacık 30 litrelik tankta 10 siyah neon, 6 plati,10 corydoras ve 2 cüce vatoz vardı."
 
Onur bey, sizinde anlamak istemediğiniz ve kendi gözlüğünüzden baktığınız bir durum var. Siz ufak balıkları beslemekten zevk alabilirsiniz. Böyle bir akvaryumdada su değiştirmeden gül gibi balıklarınızı besleyebilirisiniz.
 
Ben ufak balık beslemek istemiyorsam,,,, 10 adet astronot, 10 adet köpek balığı 10 adet paçu besleyeceksem sizin su değiştirmeden sağlıklı bakabilme formülünü uygulayabilmem için kaç cm akvaryum kurmam gerekiyor bunun cevabını bana yazarmısınız. Lütfen at gözlüğü ile bakmayın genel düşünün herkesin akvaryumunda iki adet ufak balık yok daha büyük balık besleyen insanlarda var onlara görede değerlendirme yapalım.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3480
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:51
Abidin Bey , bu konuyada yorum yapan "rastalantısal" nickli Ümit Abi dediğiniz gibi büyük türler besliyor. Ve dediği gibi dip çekimi yapmadan sistemini yürütüyor ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 14:57
[QUOTE=brk_tuncer][QUOTE=Barış ER] [QUOTE=brk_tuncer][QUOTE=Barış ER]15 günde oluşmaya başlıyor Burak Bey. Dış filtrede bakteri kolonilerinin oluşmaya başlaması demek suyun oturması ile eşanlamlı değil. [/QUOTE]
 
 
 
 Tamam ben yalnış anladım diyelim.Ama burada sizinde yalnışınız var.15 günde oluşmaya başlıyor diyorsunuz.Akvaryumlarda sistem ilk canlı faaliyetleri ile başlar.Yani bakterilerin oluşmaya başlaması için örnek olarak akvaryumu kurduk içine balıkları koyduk ve ilk yemlememizi yaptık.Balık yemi yedi dışkısını üretti.Yani yaşamsal faaliyetler başladı.İşte sistem bu andan itibaren başlar yani 15 gün gecikmeli başlamaz.He burada şöle sölenebilir sistem 15-20 gün gibi bi zamanda kendini toparlamaya başlar gibi sölenebilir.
[/QUOTE]

Ben dış filtrede 15 günden bahsediyorum, siz sistem veya tankın genelinden bahsediyorsunuz.

Kendi kişisel görüşlerinizle konuya katkı sağlamaya çalışırsanız konuda daha çok ilerleme sağlayabiliriz.

[/QUOTE]
 
 
 Barış bey bunda bukadar sinirlenecek bişey yok.Siz nasıl görüşünüzü belirttiyseniz bende aynısını yaptım.Sizin savunduğunuz bişeyin kendimce yalnış veya eksik olduğunu düşündüğüm için sizin yazınızdan alıntı yaptım ve buna ithafen yorumumu yaptım.Burası bir paylaşım sitesi herkes birşeyler yapmaya ve öğrenmeye çalışıyor.Benim sizin şahsınıza karşı bir problemim yok olamaz da zaten ama sizinde beni uyarmaya veya şunu yap yapma bunu yap deme gibi bir lüksünüz yok.
 
    Neyse, tartışma ortamı olmaması için sizinle alakalı veya yazılarınızdan alıntı yapıp herhangi birşey yazmayacağım.Saygılarımla...
[/QUOTE]

Uzamaması adına yazdım yazdıklarımı. Yoksa 3 defa aynı şeyi anlatmaya çalışmak konuya katkı sağlamıyor. Kişisel bir problemimiz yok evet. Konuya katkı sağlamaya devam edebiliriz o zaman.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2009 15:04
[QUOTE=abidina.]  Arkadaşlar yazdığınız yazılardan benim anladığım, akvaryuma ilave edeceğimiz suyun uzaydan veya yoktan geldiği. Yaw yapmayın ilave edilecek su neticede doğadan gelen topraktan geçerek gerekli minarelleri almış bir su.
 
İlave edilecek suyu yanlış ilave edersek sorunlar kaçınılmaz olur. Bizim oturmuş akvaryumumuzun dış filtre ve iç filtrelerinde her zaman faydalı bakteri kültürleri yeterince  vardır ve uygun özellikte, miktarda su değişimleri ile bunlar hiç zarar görmezler. Siz suyu balığın istediği değerlere ve ısıya getirmeden, sudaki kloru almadan direk değiştirecek olursanız elbette sorunlar kaçınılmaz olacaktır.
 
Akvaryum balığının sağlıklı yaşayabilmesi için üç önemli unsur gerekir.
1.Uygun su şartları.
2.Sağlıkı beslenme.
3.Uygun oksijen
 
 
[/QUOTE]
 
 
 Abidin bey bu yazdıklarınız zaten artık oturmuş ve herkesçe bilinen su ekleme kuralları.Fakat discus için uygulanan sistem sizin sağlıklı balık ve akvaryum için yazdığınız 3 maddeden 1. maddeyi tamamen ortadan kaldırıyor.Nasıl diye sorarsanız;
  
    Günde %100 su değişimi yapanlar var.Yani akvaryumda sürekli hergün su değişimi oluyor.Yani hergün silbaştan bir sistem oluyor.Peki bu şekilde nasıl uygun su şartları sağlanabilir?
 
    Hem suyun ph ı, nitratı vs.. gibi değerler bukadar su değişiminde nasıl istenilen seviyelere getirilebilir? Ve nasıl sabit tutulabilir ?
 
    Ayrıca yapılan dip çekimlerinde akvaryumun tabanında ne var ne yok hepsi akvaryumdan uzaklaştırılıyor ee yerine yeniden su koyulduğunda sanki akvaryumu yeniden kurmuş gibi olmuyorlar mı ?
 
    Yani bu sisteme yazacak okadar çok şey varki yaz yaz bitmez.
 
     Su değişimi tabiki yapılmalıdır ve faydalıdır ama dip çekimi ve günlük olarak yapılan bu su değişimleri ancak faturaya ve yaşlanınca da bel ağrılarına neden olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir