DIY güneş paneli
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 14:29
Bu linge bi bakın türkce değil ama tercume eden arkadaşlar çıkarsa faydalı olabilir.
Fotoğraflarda aşa yukarı bişeyler anlatıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 14:47
http://www.jc-solarhomes.com/photovolt.htm
http://www.solideas.com/solrcell/english.html
http://www.pvresources.com/en/solarcells.php
Şu linklere bakarmısınız.İngilizcem olmadığı için anlayamadım.Ahmet bey sizin verdiğiniz linkide bir siteye verdik inşallah çevirirler.bghns 2008-09-25 14:49:52
http://www.solideas.com/solrcell/english.html
http://www.pvresources.com/en/solarcells.php
Şu linklere bakarmısınız.İngilizcem olmadığı için anlayamadım.Ahmet bey sizin verdiğiniz linkide bir siteye verdik inşallah çevirirler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 14:53
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ PİLLERİ İÇİN MALZEMELER
· Tek Kristalli Silikon Güneş Pilleri
Tek-kristal silisyum malzeme, güneş pili üretiminde yüksek verim için kullanılan malzemelerden biri olmakla birlikte, üretim maliyetinin yüksek olması bu alanda değişik seçenek olarak çok kristalli malzemenin geniş ölçekte kullanılmasına neden olmuştur. Silisyum elektriksel, optiksel ve yapısal özelliklerinin uzun süre değişmemesi ve silisyum üretim teknolojisinde elde edilen büyük başarılar bu malzemenin en popüler malzeme olarak öne çıkmasını sağlamıştır. Saf tek kristal üretimi oldukça zor ve pahalı bir teknolojiyi gerektirmektedir. Oksijenden sonra yer yüzündeki en çok bulunan element olan silisyum en çok bulunan biçimi kum ve kuartzdır. Kumun saflık derecesi çok düşük olduğundan, kullanılmaya uygun değildir. Ancak, kuartzın %90”ı silisyumdur. Kuartz işlenerek %99 silika elde edilir. Ardından, silikadan metalürji kalitesinde silisyum elde edilir. Bunu izleyen aşamada ise, silisyum saflaştırılarak yarı-iletken niteliğinde çok kristalli silisyum elde edilir. Poly-silisyum elde edilmesine kadar olan aşamaların her birisi oldukçaenerji yoğun ve maliyeti yükselten işlemlerdir.
Yarı-iletken kalite saf poly-silisyum elde etmek için poly silisyum yeniden eritilir ve yöntemi ile büyütülür. Yarı çapı yaklaşık 10cm olarak büyütülmüş ignot daha sonra elmastestere ile 0.5 mm kalınlığında dilimlere ayrılır. Bu kesme işlemi sırasında oldukça pahalı tek-kristal silisyum malzemenin yaklaşık %20'si kadarı boşa gitmektedir. Dilimlenmiş tek kristal silisyumun bir kilogramının yaklaşık değeri 900 ABD dolarıdır. Dilimleme işlemini devreden çıkaracak yeniteknoloji arayışları “şekillendirilmiş şerit” yönteminin geliştirilmesi ile sonuçlanmıştır. Dentiritik ağ yöntemi olarak da anılan bu yöntemde dendiritik çekirdekler çok düşük hızla ergimiş silisyum banyosundan çekilerek, ince tek-kristalli tabakaların büyümesi sağlanır. Bu şekilde, dilimleme işlemi gerekmemektedir.
Üretici firma tasarımına göre büyüme sırasında silisyum n- ya da p-tipi olarak katkılanır. Yaklaşıkça 0.5mm kalınlığında olan silisyum tabakaları elde edildikten sonra, örneğin, p-tipi katkılanmış ise üzerine 1nm n-tipi yüzey tabakası oluşturarak eklem diyod oluşturulur. Fotovoltaik diyodun tamamlanması, arka yüzeye metal kontak, ön yüzeye uygun metal ağ kontak konulduktan sonra, ön yüzeye bir anti yansıtıcı kaplanması ile gerçekleşir. Güneş pillerinin ön yüzeylerinde oluşturulan grid-kontaktasarımında , gölgelemeli %5 değerinin altında tutarak, kontak dirence optimize edilmektedir. Şekil 11'de grid tasarımı göstermektedir.
· Çok kristalli Silisyum Güneş Pilleri
Çok kristalli malzemede damarların kristal yapılarının birbirilerine göre yönlenmeleri dışında elektriksel, optiksel ve yapısal özellikleri özdeştir. Damarların büyüklükleri kristalin kalitesi ile doğru orantılıdır. Damarlar arasındaki süreksizlik, özellikle elektriksel yük taşıyıcılarının aktarılmasında önemli ölçüde engelleyici rol oynar. Çok kristalli malzemenin elektriksel özelliklerinin küçülen damar büyüklüğü ile orantılı olarak bozulması, elde edilebilecek verimliliğin tek kristalle karşılaştırıldığında küçük olmasına neden olur. Ancak çok kristalli silisyum üretim teknolojileri daha az enerji yoğun ve daha kolaydır, sonuç olarak çok kristalli silisyumun maliyeti önemli ölçüde düşüktür.
Çok kristalli silisyumun üretilmesinde en çok kullanılan yöntem “dökme” yöntemidir. Çok-kristalli silisyumda başlangıç malzemesi tek-kristalli silisyumda olduğu gibi hazırlanır. Aranan saflık derecesi de benzer basamakta olmalıdır. Erimiş yarı-iletken kalitesindeki silisyum, kalıplara dökülerek soğumaya bırakılır. Elde edilen bloklar daha sonra kare şeklinde kesilir. Bu teknoloji ile üretilen malzemelerden fabrika edilen güneş pilleri verimliliklerinin daha az almasına rağmen, bu pillerde maliyetler önemli ölçüde aşağıya çekilebilmektedir.
Tek kristalli ya da çok kristalli silisyum güneş pilleri, verimlilikleri ve kararlılıkları ile 1950”li yıllardan bu yana kendilerini ispatlamışlardır. Son yıllarda geliştirilen teknolojiler ile güneş-elektrik dönüşüm verimlilikleri, beklentilerin bile üzerinde seyretmektedir. Verimlilik ve fiyat incelemeleri, ilerdeki kesimlerde karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.
· İnce Film Güneş Pilleri
Güneş pillerinde kullanılan malzemenin ve işçiliğin azaltılması, teknolojinin basitleştirilerek maliyetlerinin düşürülmesi yönünde yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları, yarı-iletken malzemenin geniş yüzeyler üzerine incefilm şeklinde kaplanması yöntemi çekici bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bu alanda yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları güneş pilleri üretiminde kullanılabilecek bir çok yarı-iletken malzemenin düşük maliyetlerde cam, metal ya da plastik folyo gibi tabakalar üzerinde geniş yüzeylere kaplanabileceğini göstermiştir. İnce film fotovoltaik malzeme genellikle çok kristalli malzemelerdir. Başka bir değişle ince film yarı-iletken malzeme, büyüklükleri bir milimetrenin binde birinden milyonda birine değin değişen damarlardan oluşmaktadır.
Yarı-iletken malzemenin elektriksel optiksel ve yapısal özellikleri her damar içerisinde fotovoltaik uygulamalar için çok uygun olsa da, damarlar arası sınırlar da yer alan mikro düzeydeki yapısal kusurlar, çok kristalli malzemede karşılaşılan en önemli problemdir. Optiksel özellikleri uygun seçilen bir yarı iletken malzemede milimetrenin binde biri kadar bir kalınlık içerisinde güneş ışınlarının tümüne yakın bir kısmı soğurulabilir. Dolayısı ile, ince film fotovoltaik malzemede kalınlık, silisyum üzerinde yapılan pillere göre çok daha azdır. Ayrıca ince-film yarı-iletken istenen bir biçimde çok farklı malzeme üzerinde ve geniş yüzeylere kaplanabilir, oysa silisyum piller büyütülen kristalin boyutları ile sınırlıdır. İzleyen bölümlerde görülebileceği gibi, fotovoltaik-modül yapımında ince filmlerin kullanımı daha kolay ve uygundur. Bu ve buna benzer üstünlükler sırlamaya devam edilebilir, ancak uzunca bir süredir araştırma geliştirme çalışmalarının konusu olan ince film güneş pilleri, öngörülen ön görülen üretim hedeflerinin gerisinde kalmıştır. Bu gün laboratuar verimlilikleri %18 lere değin çıkmış olan ince film güneş pillerinin uzun dönem kararlılıklarının arzulanan düzeylere ulaşmamış olması, üretici firmaların kararlılıklarını etkilemektedir. Anca, ulaşılan düzeyde bile ince film güneş pilleri için siemens, BP solar, conan gibi firmalar pilot üretim denemelerini sürdürmektedirler.
İnce film güneş pilleri arasında üç büyük aday öne çıkmaktadır. Bunlar; amorf, silisyum, kadmiyum, ve tellür elementlerinden meydana gelen birleşik yarı-iletken kadmiyum tellür ve bakır, iridyum, selenyum elementlerinin bir aralığı olan bakır iridyum-diselenid bileşik yarı-iletkendir.
· Amorf Silisyum Güneş Pilleri
Soğurma katsayısı çok büyük olan amorf silisyum, 2500C dolayındaki sıcaklıklarda geniş yüzeylere düzgün bir şekilde kaplanabilmektedir. Amorf-silisyum malzemesini kristalli-silisyumdan ayıran özellik, silisyum atomlarının malzeme içindeki düzenlerinin, birinci derece komşu atomların ötesinde gelişigüzel olmasıdır. Malzeme içerisindeki yapı taşlarının bu gelişigüzel dizilişi amorf-silisyumun elektriksel iletim kalitesini düşürse de, uygun yaklaşımlara yarı iletken içerisine %5-10 oranında hidrojen katılarak elektriksel özellikler fotovoltaik çevirime uygun olan düzeyde tutulabilirler.
Amorf silisyum için kullanılan en yaygın teknoloji “ışık boşalım (glow-discharge)” dir. Bu teknikte silane (SİH4) gazı ve hidrojen karışımı bir çift elektrod arasından geçirilerekn elektrotların işaretleri yüksek frekanslarda değiştirilir; bunun sonucu olarak SİH4 parçalanarak kararsız SİH3 kökçesini (radikalini) oluşturur. İzleyen aşamada, kararsız SİH3 elektrotlardan birine giderek bağlanır ve kararlı hale gelir; ardından hidrojen yüzeyden ayrılarak geride silisyum u bırakır; böylece yüzey silisyumla kaplanmış olur. Elektrot üzerinde büyüyen silisyum gazın içerisine boron ya da fosfor katılarak n- ya da p- tipi yapılabilir.
Karmaşık gibi görünen teknoloji, makaradan makaraya üretime uygundur. Şekil 12 “united soların” amorf silisyum üretim ünitelerini göstermektedir.
Amorf silisyum 1980”li yıllarda ince film fotovoltaik alanının en gözde malzemesi olmuştu, 1982”de %10 verimlilik sınırı aşılmış ve 1987”de verimlilik %12,7”lere kadar çıkılmıştır. Son yıllarda bu değer laboratuarda %15 değerinin üzerine Japon-amerikan ortaklığı olan Uni-solar tarafından çıkarılmıştır. Fakat amorf silisyum pillerinin güneş altında verimliliklerinin hızla düşmesi bu tür pilleri büyük ölçekli güç üretiminde tasarım dışı bırakmıştır. 1980”lerin başında kararlı verimlilik değeri ancak %3.5 dolayında tutula bilinirken, bu gün bu değerin %6-6.5 dolayında olduğu belirlenmektedir.
Bu tür sorunlara karşın küçük ölçekli güç gerektiren uygulamada (saat pilleri, hesap mak. Vb.) amorf silisyum piller en gözde güç kaynaklarıdır. Yeni gelişimlerde bu piller büyük ölçekli güç gerektiren uygulamalarda da yerini almaktadır. Amorf silisyum alanında Solarex, New Jersey 10megawatt/yıl üretim kapasitesi ile başta giderken, onu 5megawatt/yıl kapasitesi ile Uni-solar izlemektedir. Bunun yanında 1megawatt/yıl üretim kapasitesine sahip bir alman firması olan ASE-GmbH önümüzdeki iki üç yıl içerisinde bu kapasiteyi 15-20 megawatt/yıl değerine çıkarmayı planlamaktadır.
· Kadmiyum Tellür İnce film Güneş Pilleri
Periyodik tablonun ikinci gurubunda bulunan kadmiyum elementinin ve altıncı gurubunda bulunan tellür elementini bir araya gelmesiyle oluşan II-VI birleşik yarı-iletkeni kadmiyum tellürün, CdTe, oda sıcaklığında yasak enerji aralığı, Eg=1,5eV değeri ile, güneş spekturumundan maksimum dönüşümü elde etmek için gerekli olan değere oldukça yakındır. (şekil 12) yüksek soğurma katsıyı yanında, ince film büyütme teknolojisinin bir çoğu ile kolayca üretime olanak tanıması, geniş yüzey alanlı güneş pili üretiminde CdTe birleşik yarı iletkeninin öne çıkmasının sağlamıştır. CdTe çoğunlukla kadmiyum sülfür, CdS, ile bir araya getirilerek hetero-eklem diyod üretilir. Yasak enerji aralığı yaklaşıkça 2,4eV olan CdS yarı iletkeni çok ince bir tabaka olarak uygulanır. Güneş ışınımının çoğunu geçiren. CdS, hetero-eklem de “pencere görevi yapar” . CdT ince film büyütmede üç teknoloji ortaya çıkmıştır. Bunlardan birincisi olan yakın mesafeden buharlaştırma (close space Sublimation, CSS) yöntemi ile en yüksek kalitede CdTe malzeme üretilmektedir. Bu yöntemde sıcaklık farklılıkları çok az olan kaynak ve filmin büyüdüğü yüzey biri birine çok yakın tutularak malzemenin sublimasyon yoluyla büyümesi sağlanır. Bu yöntemi kullanan ANTEK firması (Almanya) geniş ölçekli üretime geçmenin ön çalışmalarını Erfurt-Almanya”da yapmaktadırlar. İkinci CdTe büyütme yöntemi olan elekrodepozisyon (elektrotta birik tirim) yönteminde ise, kadyum ve tellür iyonu taşıyan elektrolitten akım geçirilerek CdTe yarı-iletkeninin katotta büyümesi sağlanır. Çok ucuz olan bu yöntemde büyüyen malzemenin denetimi CSS yönteminde olduğu kadar kolay değildir. BP solar firması bu yönteme dayalı pilot üretime başlamış olup, 10megawatt/yıl üretim kapasiteli bir fabrikayı Fairfeld California-ABD kurma çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlara rağmen BP solar, Solar Inc., ve Antek gibi ok uluslu şirketler büyük ölçekli üretimler için ciddi adımlar atmaktadır.
· Bakır İndiyum Diselenid Güneş Pilleri
Periyodik tablonun birinci, üçüncü ve altıncı guruptan elementlerin üçüncünün ya da daha fazlasının bir araya gelemsi ile oluşan bu bileşik yarı-iletkenlerin soğurma katsayıları oldukça yüksek olup, yasak enerji aralıkları güneşin spekturumu ile ideal bir şekilde uyuşacak biçimde ayarlanabilir. Bakır indiyum ve selenyum dan yapılan üçlü bileşik yarı-iletkenle başlayan bu grup (CIS) güneş pilleri olarak anılır. CdTe güneş pillerine en yakın rakip olarak gözükmektedir. Bu gün CIS ince film güneş pillerinin çoğunluğu içerisinde ga elementinin katılması ile daha yüksek verimlilikler elde edilir. Ancak yarı-iletkeni oluşturan element sayısı artıkça gereken teknoloji ve malzemenin özelliklerinin denetimi de bir o kadar karmaşık duruma gelmektedir. Laboratuardaki küçük alan pillerin verimliliği %18 dek ulaşırken, 900cm2 yüzey alana sahip modüllerin verimlilikleri ancak %15 dolayındadır. CIS pillerde uygulanan teknolojilerden iki tanesi öne çıkmıştır. Bunlardan birincisi, elementlerin eş zamanlı olarak vakumda buharlaştırılmasıdır. İkinci yöntem, herhangi bir yöntemle büyütülen bakır-indiyum ince film alaşımının uygun bir ortamda selenyumla tepkimeye sokulmasıdır (Selenizasyon). Her iki durumda da soğurucu olarak kullanılan CIS yarı-iletken, CdS ile bir araya getirilerek hetero-eklem diyot oluşturulur. CdS tabakaların üretilmesinde ortaya çıkan yöntem CdTe tabakalarında olduğu gibi burada da kimyasal banyo yöntemidir. Metal elementlerin buharlaştırılmasının ardından selenizasyonu seçen ISET, Shell-Showa ve Siemens Solar gibi firmalardan Siemens Solar 5-10watt değerinde küçük modül üretiminde ABD başlamıştır. CIS tabakaların büyütülmesinde Stuttgart Üniversitesi (Almanya) tarafından geliştirilen ve yine bir alman firması olan ZSW tarafından üretime hazır hale getirilen eş zamanlı olarak vakumda buharlaştırma üretim yönteminin adımları şekil 15 de verilmiştir. Bu ince film güneş pillerinde test altındaki uzun dönem modül verimlilikleri %10 değerinin altında kalmaktadır.
· Tek Kristalli Silikon Güneş Pilleri
Tek-kristal silisyum malzeme, güneş pili üretiminde yüksek verim için kullanılan malzemelerden biri olmakla birlikte, üretim maliyetinin yüksek olması bu alanda değişik seçenek olarak çok kristalli malzemenin geniş ölçekte kullanılmasına neden olmuştur. Silisyum elektriksel, optiksel ve yapısal özelliklerinin uzun süre değişmemesi ve silisyum üretim teknolojisinde elde edilen büyük başarılar bu malzemenin en popüler malzeme olarak öne çıkmasını sağlamıştır. Saf tek kristal üretimi oldukça zor ve pahalı bir teknolojiyi gerektirmektedir. Oksijenden sonra yer yüzündeki en çok bulunan element olan silisyum en çok bulunan biçimi kum ve kuartzdır. Kumun saflık derecesi çok düşük olduğundan, kullanılmaya uygun değildir. Ancak, kuartzın %90”ı silisyumdur. Kuartz işlenerek %99 silika elde edilir. Ardından, silikadan metalürji kalitesinde silisyum elde edilir. Bunu izleyen aşamada ise, silisyum saflaştırılarak yarı-iletken niteliğinde çok kristalli silisyum elde edilir. Poly-silisyum elde edilmesine kadar olan aşamaların her birisi oldukça
Yarı-iletken kalite saf poly-silisyum elde etmek için poly silisyum yeniden eritilir ve yöntemi ile büyütülür. Yarı çapı yaklaşık 10cm olarak büyütülmüş ignot daha sonra elmastestere ile 0.5 mm kalınlığında dilimlere ayrılır. Bu kesme işlemi sırasında oldukça pahalı tek-kristal silisyum malzemenin yaklaşık %20'si kadarı boşa gitmektedir. Dilimlenmiş tek kristal silisyumun bir kilogramının yaklaşık değeri 900 ABD dolarıdır. Dilimleme işlemini devreden çıkaracak yeni
Üretici firma tasarımına göre büyüme sırasında silisyum n- ya da p-tipi olarak katkılanır. Yaklaşıkça 0.5mm kalınlığında olan silisyum tabakaları elde edildikten sonra, örneğin, p-tipi katkılanmış ise üzerine 1nm n-tipi yüzey tabakası oluşturarak eklem diyod oluşturulur. Fotovoltaik diyodun tamamlanması, arka yüzeye metal kontak, ön yüzeye uygun metal ağ kontak konulduktan sonra, ön yüzeye bir anti yansıtıcı kaplanması ile gerçekleşir. Güneş pillerinin ön yüzeylerinde oluşturulan grid-kontak
· Çok kristalli Silisyum Güneş Pilleri
Çok kristalli malzemede damarların kristal yapılarının birbirilerine göre yönlenmeleri dışında elektriksel, optiksel ve yapısal özellikleri özdeştir. Damarların büyüklükleri kristalin kalitesi ile doğru orantılıdır. Damarlar arasındaki süreksizlik, özellikle elektriksel yük taşıyıcılarının aktarılmasında önemli ölçüde engelleyici rol oynar. Çok kristalli malzemenin elektriksel özelliklerinin küçülen damar büyüklüğü ile orantılı olarak bozulması, elde edilebilecek verimliliğin tek kristalle karşılaştırıldığında küçük olmasına neden olur. Ancak çok kristalli silisyum üretim teknolojileri daha az enerji yoğun ve daha kolaydır, sonuç olarak çok kristalli silisyumun maliyeti önemli ölçüde düşüktür.
Çok kristalli silisyumun üretilmesinde en çok kullanılan yöntem “dökme” yöntemidir. Çok-kristalli silisyumda başlangıç malzemesi tek-kristalli silisyumda olduğu gibi hazırlanır. Aranan saflık derecesi de benzer basamakta olmalıdır. Erimiş yarı-iletken kalitesindeki silisyum, kalıplara dökülerek soğumaya bırakılır. Elde edilen bloklar daha sonra kare şeklinde kesilir. Bu teknoloji ile üretilen malzemelerden fabrika edilen güneş pilleri verimliliklerinin daha az almasına rağmen, bu pillerde maliyetler önemli ölçüde aşağıya çekilebilmektedir.
Tek kristalli ya da çok kristalli silisyum güneş pilleri, verimlilikleri ve kararlılıkları ile 1950”li yıllardan bu yana kendilerini ispatlamışlardır. Son yıllarda geliştirilen teknolojiler ile güneş-elektrik dönüşüm verimlilikleri, beklentilerin bile üzerinde seyretmektedir. Verimlilik ve fiyat incelemeleri, ilerdeki kesimlerde karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır.
· İnce Film Güneş Pilleri
Güneş pillerinde kullanılan malzemenin ve işçiliğin azaltılması, teknolojinin basitleştirilerek maliyetlerinin düşürülmesi yönünde yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları, yarı-iletken malzemenin geniş yüzeyler üzerine ince
Yarı-iletken malzemenin elektriksel optiksel ve yapısal özellikleri her damar içerisinde fotovoltaik uygulamalar için çok uygun olsa da, damarlar arası sınırlar da yer alan mikro düzeydeki yapısal kusurlar, çok kristalli malzemede karşılaşılan en önemli problemdir. Optiksel özellikleri uygun seçilen bir yarı iletken malzemede milimetrenin binde biri kadar bir kalınlık içerisinde güneş ışınlarının tümüne yakın bir kısmı soğurulabilir. Dolayısı ile, ince film fotovoltaik malzemede kalınlık, silisyum üzerinde yapılan pillere göre çok daha azdır. Ayrıca ince-film yarı-iletken istenen bir biçimde çok farklı malzeme üzerinde ve geniş yüzeylere kaplanabilir, oysa silisyum piller büyütülen kristalin boyutları ile sınırlıdır. İzleyen bölümlerde görülebileceği gibi, fotovoltaik-modül yapımında ince filmlerin kullanımı daha kolay ve uygundur. Bu ve buna benzer üstünlükler sırlamaya devam edilebilir, ancak uzunca bir süredir araştırma geliştirme çalışmalarının konusu olan ince film güneş pilleri, öngörülen ön görülen üretim hedeflerinin gerisinde kalmıştır. Bu gün laboratuar verimlilikleri %18 lere değin çıkmış olan ince film güneş pillerinin uzun dönem kararlılıklarının arzulanan düzeylere ulaşmamış olması, üretici firmaların kararlılıklarını etkilemektedir. Anca, ulaşılan düzeyde bile ince film güneş pilleri için siemens, BP solar, conan gibi firmalar pilot üretim denemelerini sürdürmektedirler.
İnce film güneş pilleri arasında üç büyük aday öne çıkmaktadır. Bunlar; amorf, silisyum, kadmiyum, ve tellür elementlerinden meydana gelen birleşik yarı-iletken kadmiyum tellür ve bakır, iridyum, selenyum elementlerinin bir aralığı olan bakır iridyum-diselenid bileşik yarı-iletkendir.
· Amorf Silisyum Güneş Pilleri
Soğurma katsayısı çok büyük olan amorf silisyum, 2500C dolayındaki sıcaklıklarda geniş yüzeylere düzgün bir şekilde kaplanabilmektedir. Amorf-silisyum malzemesini kristalli-silisyumdan ayıran özellik, silisyum atomlarının malzeme içindeki düzenlerinin, birinci derece komşu atomların ötesinde gelişigüzel olmasıdır. Malzeme içerisindeki yapı taşlarının bu gelişigüzel dizilişi amorf-silisyumun elektriksel iletim kalitesini düşürse de, uygun yaklaşımlara yarı iletken içerisine %5-10 oranında hidrojen katılarak elektriksel özellikler fotovoltaik çevirime uygun olan düzeyde tutulabilirler.
Amorf silisyum için kullanılan en yaygın teknoloji “ışık boşalım (glow-discharge)” dir. Bu teknikte silane (SİH4) gazı ve hidrojen karışımı bir çift elektrod arasından geçirilerekn elektrotların işaretleri yüksek frekanslarda değiştirilir; bunun sonucu olarak SİH4 parçalanarak kararsız SİH3 kökçesini (radikalini) oluşturur. İzleyen aşamada, kararsız SİH3 elektrotlardan birine giderek bağlanır ve kararlı hale gelir; ardından hidrojen yüzeyden ayrılarak geride silisyum u bırakır; böylece yüzey silisyumla kaplanmış olur. Elektrot üzerinde büyüyen silisyum gazın içerisine boron ya da fosfor katılarak n- ya da p- tipi yapılabilir.
Karmaşık gibi görünen teknoloji, makaradan makaraya üretime uygundur. Şekil 12 “united soların” amorf silisyum üretim ünitelerini göstermektedir.
Amorf silisyum 1980”li yıllarda ince film fotovoltaik alanının en gözde malzemesi olmuştu, 1982”de %10 verimlilik sınırı aşılmış ve 1987”de verimlilik %12,7”lere kadar çıkılmıştır. Son yıllarda bu değer laboratuarda %15 değerinin üzerine Japon-amerikan ortaklığı olan Uni-solar tarafından çıkarılmıştır. Fakat amorf silisyum pillerinin güneş altında verimliliklerinin hızla düşmesi bu tür pilleri büyük ölçekli güç üretiminde tasarım dışı bırakmıştır. 1980”lerin başında kararlı verimlilik değeri ancak %3.5 dolayında tutula bilinirken, bu gün bu değerin %6-6.5 dolayında olduğu belirlenmektedir.
Bu tür sorunlara karşın küçük ölçekli güç gerektiren uygulamada (saat pilleri, hesap mak. Vb.) amorf silisyum piller en gözde güç kaynaklarıdır. Yeni gelişimlerde bu piller büyük ölçekli güç gerektiren uygulamalarda da yerini almaktadır. Amorf silisyum alanında Solarex, New Jersey 10megawatt/yıl üretim kapasitesi ile başta giderken, onu 5megawatt/yıl kapasitesi ile Uni-solar izlemektedir. Bunun yanında 1megawatt/yıl üretim kapasitesine sahip bir alman firması olan ASE-GmbH önümüzdeki iki üç yıl içerisinde bu kapasiteyi 15-20 megawatt/yıl değerine çıkarmayı planlamaktadır.
· Kadmiyum Tellür İnce film Güneş Pilleri
Periyodik tablonun ikinci gurubunda bulunan kadmiyum elementinin ve altıncı gurubunda bulunan tellür elementini bir araya gelmesiyle oluşan II-VI birleşik yarı-iletkeni kadmiyum tellürün, CdTe, oda sıcaklığında yasak enerji aralığı, Eg=1,5eV değeri ile, güneş spekturumundan maksimum dönüşümü elde etmek için gerekli olan değere oldukça yakındır. (şekil 12) yüksek soğurma katsıyı yanında, ince film büyütme teknolojisinin bir çoğu ile kolayca üretime olanak tanıması, geniş yüzey alanlı güneş pili üretiminde CdTe birleşik yarı iletkeninin öne çıkmasının sağlamıştır. CdTe çoğunlukla kadmiyum sülfür, CdS, ile bir araya getirilerek hetero-eklem diyod üretilir. Yasak enerji aralığı yaklaşıkça 2,4eV olan CdS yarı iletkeni çok ince bir tabaka olarak uygulanır. Güneş ışınımının çoğunu geçiren. CdS, hetero-eklem de “pencere görevi yapar” . CdT ince film büyütmede üç teknoloji ortaya çıkmıştır. Bunlardan birincisi olan yakın mesafeden buharlaştırma (close space Sublimation, CSS) yöntemi ile en yüksek kalitede CdTe malzeme üretilmektedir. Bu yöntemde sıcaklık farklılıkları çok az olan kaynak ve filmin büyüdüğü yüzey biri birine çok yakın tutularak malzemenin sublimasyon yoluyla büyümesi sağlanır. Bu yöntemi kullanan ANTEK firması (Almanya) geniş ölçekli üretime geçmenin ön çalışmalarını Erfurt-Almanya”da yapmaktadırlar. İkinci CdTe büyütme yöntemi olan elekrodepozisyon (elektrotta birik tirim) yönteminde ise, kadyum ve tellür iyonu taşıyan elektrolitten akım geçirilerek CdTe yarı-iletkeninin katotta büyümesi sağlanır. Çok ucuz olan bu yöntemde büyüyen malzemenin denetimi CSS yönteminde olduğu kadar kolay değildir. BP solar firması bu yönteme dayalı pilot üretime başlamış olup, 10megawatt/yıl üretim kapasiteli bir fabrikayı Fairfeld California-ABD kurma çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlara rağmen BP solar, Solar Inc., ve Antek gibi ok uluslu şirketler büyük ölçekli üretimler için ciddi adımlar atmaktadır.
· Bakır İndiyum Diselenid Güneş Pilleri
Periyodik tablonun birinci, üçüncü ve altıncı guruptan elementlerin üçüncünün ya da daha fazlasının bir araya gelemsi ile oluşan bu bileşik yarı-iletkenlerin soğurma katsayıları oldukça yüksek olup, yasak enerji aralıkları güneşin spekturumu ile ideal bir şekilde uyuşacak biçimde ayarlanabilir. Bakır indiyum ve selenyum dan yapılan üçlü bileşik yarı-iletkenle başlayan bu grup (CIS) güneş pilleri olarak anılır. CdTe güneş pillerine en yakın rakip olarak gözükmektedir. Bu gün CIS ince film güneş pillerinin çoğunluğu içerisinde ga elementinin katılması ile daha yüksek verimlilikler elde edilir. Ancak yarı-iletkeni oluşturan element sayısı artıkça gereken teknoloji ve malzemenin özelliklerinin denetimi de bir o kadar karmaşık duruma gelmektedir. Laboratuardaki küçük alan pillerin verimliliği %18 dek ulaşırken, 900cm2 yüzey alana sahip modüllerin verimlilikleri ancak %15 dolayındadır. CIS pillerde uygulanan teknolojilerden iki tanesi öne çıkmıştır. Bunlardan birincisi, elementlerin eş zamanlı olarak vakumda buharlaştırılmasıdır. İkinci yöntem, herhangi bir yöntemle büyütülen bakır-indiyum ince film alaşımının uygun bir ortamda selenyumla tepkimeye sokulmasıdır (Selenizasyon). Her iki durumda da soğurucu olarak kullanılan CIS yarı-iletken, CdS ile bir araya getirilerek hetero-eklem diyot oluşturulur. CdS tabakaların üretilmesinde ortaya çıkan yöntem CdTe tabakalarında olduğu gibi burada da kimyasal banyo yöntemidir. Metal elementlerin buharlaştırılmasının ardından selenizasyonu seçen ISET, Shell-Showa ve Siemens Solar gibi firmalardan Siemens Solar 5-10watt değerinde küçük modül üretiminde ABD başlamıştır. CIS tabakaların büyütülmesinde Stuttgart Üniversitesi (Almanya) tarafından geliştirilen ve yine bir alman firması olan ZSW tarafından üretime hazır hale getirilen eş zamanlı olarak vakumda buharlaştırma üretim yönteminin adımları şekil 15 de verilmiştir. Bu ince film güneş pillerinde test altındaki uzun dönem modül verimlilikleri %10 değerinin altında kalmaktadır.
Not:Frmtr den alıntıdır bu ve yukarıdakiler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 14:55
İşallah çeviren olur. Gökhan bey
Burda ki linleri cerire bilirsek ben yapma çalışıcam. Benim verdiğim likteki parcaları bulabilirim ben ama yaptıktan sonra çalışırsa ne kadar elektirik akımı üretebilirim onu bilmiyorum ama sanırım atığım linkte o da var. Bilen arkadaşlardan yardım bekliyoruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 16:35
Onur kardesim ve dier tum arkadaslar : ,
Tekrar ediyorum! Evet mesaim bu siralar cok yogun ve elektirik devreleri hakkindaki teknikbilgilerim cok kisitli fakat soz konusu ceviri oldugu vakit tevazu gostermeyecegim izninizle oldukca iyi sayildigimi dusunuyorum daha once oxford universitesinden muge hanim isimli bir son sinif ogrencisinin turkiyedeki son 10 yila damgasini vuran ekonomik kirizlerle ilgili bitirme tezini yazdigimdada TEFE'nin toptan esya fiyati ve TUFE'ninde tuketici fiyat endeksi oldugunu bilmeme ragmen ingilizcedeki anlamlari olan whole sale price ve consumer price index kelimelerini cevirmeyi basarmistim...
Demek istedigim sudurki ozenli ve ozverili calisildigi vakit cevirmen cevirdigi konu hakkinda cok fazla bilgi sahibi olmasada iyi bir calisma cikarabilir sitede sizlere yardimci olabilecegim tek konu su anda ceviri olarak gorunuyor onun icin bu firsati kacirmak istemem bir cok arkadas bir cok link vererek bunun cevirisi yardimci olabilir seklinde yorumlar yapmis fakat malum tumunu cevirmek cok guc olacagi gibi hangisini sececegimide sasirdim acikcasi onun icin lutfen onurcum sen bir yada iki tanesini secip bana bildirirsen mutlaka en guzel sekilde cevirmeye calisirim herkese basarilar dilerim saygilarimla ;)
Tekrar ediyorum! Evet mesaim bu siralar cok yogun ve elektirik devreleri hakkindaki teknikbilgilerim cok kisitli fakat soz konusu ceviri oldugu vakit tevazu gostermeyecegim izninizle oldukca iyi sayildigimi dusunuyorum daha once oxford universitesinden muge hanim isimli bir son sinif ogrencisinin turkiyedeki son 10 yila damgasini vuran ekonomik kirizlerle ilgili bitirme tezini yazdigimdada TEFE'nin toptan esya fiyati ve TUFE'ninde tuketici fiyat endeksi oldugunu bilmeme ragmen ingilizcedeki anlamlari olan whole sale price ve consumer price index kelimelerini cevirmeyi basarmistim...
Demek istedigim sudurki ozenli ve ozverili calisildigi vakit cevirmen cevirdigi konu hakkinda cok fazla bilgi sahibi olmasada iyi bir calisma cikarabilir sitede sizlere yardimci olabilecegim tek konu su anda ceviri olarak gorunuyor onun icin bu firsati kacirmak istemem bir cok arkadas bir cok link vererek bunun cevirisi yardimci olabilir seklinde yorumlar yapmis fakat malum tumunu cevirmek cok guc olacagi gibi hangisini sececegimide sasirdim acikcasi onun icin lutfen onurcum sen bir yada iki tanesini secip bana bildirirsen mutlaka en guzel sekilde cevirmeye calisirim herkese basarilar dilerim saygilarimla ;)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 16:36
[QUOTE=bghns]http://www.jc-solarhomes.com/photovolt.htm
http://www.solideas.com/solrcell/english.html
http://www.pvresources.com/en/solarcells.php
Şu linklere bakarmısınız.İngilizcem olmadığı için anlayamadım.Ahmet bey sizin verdiğiniz linkide bir siteye verdik inşallah çevirirler.[/quote]
Verdiğiniz birinci lnkte çok işe yarar şeyler yok. İkincisine bakmadım, üçüncüsünde ise DIY proje var. Yalnız verimi inanılmaz düşük. 0,47 V, 1 mA/cm2 civarında. Bu kadar masraf yapıp cm2 başına 1 mA elde etmek bence hiç normal değil. Bu değer cm2 başına 0,00047W, m2 başına ise 4,7 W eder ki bütün gün şarj etsek 1 m2'sinden elde edeceğimiz güç 1 florasanı birkaç saat ancak çalıştırır.
Aklıma bir fikir daha geldi. Bir transistörün kaplamasını kaldırıp emiter ve kolektör ayaklarını birbirine bağlarsak iki ayaklı bir yarıiletken tabakamız olur. Bunu güneşe tutunca elektrik üretecektir. Denenebilir, hatta belki deneyenler varsa hangi transistörün daha çok işe yarayacağına bakılabilir. Değerlerin yukarıda linki verilen DIY projeden çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
onuruygun 2008-09-25 17:41:19
http://www.solideas.com/solrcell/english.html
http://www.pvresources.com/en/solarcells.php
Şu linklere bakarmısınız.İngilizcem olmadığı için anlayamadım.Ahmet bey sizin verdiğiniz linkide bir siteye verdik inşallah çevirirler.[/quote]
Verdiğiniz birinci lnkte çok işe yarar şeyler yok. İkincisine bakmadım, üçüncüsünde ise DIY proje var. Yalnız verimi inanılmaz düşük. 0,47 V, 1 mA/cm2 civarında. Bu kadar masraf yapıp cm2 başına 1 mA elde etmek bence hiç normal değil. Bu değer cm2 başına 0,00047W, m2 başına ise 4,7 W eder ki bütün gün şarj etsek 1 m2'sinden elde edeceğimiz güç 1 florasanı birkaç saat ancak çalıştırır.
Aklıma bir fikir daha geldi. Bir transistörün kaplamasını kaldırıp emiter ve kolektör ayaklarını birbirine bağlarsak iki ayaklı bir yarıiletken tabakamız olur. Bunu güneşe tutunca elektrik üretecektir. Denenebilir, hatta belki deneyenler varsa hangi transistörün daha çok işe yarayacağına bakılabilir. Değerlerin yukarıda linki verilen DIY projeden çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 17:33
[QUOTE=Demasonilover]Onur kardesim ve dier tum arkadaslar : ,
Tekrar ediyorum! Evet mesaim bu siralar cok yogun ve elektirik devreleri hakkindaki teknikbilgilerim cok kisitli fakat soz konusu ceviri oldugu vakit tevazu gostermeyecegim izninizle oldukca iyi sayildigimi dusunuyorum daha once oxford universitesinden muge hanim isimli bir son sinif ogrencisinin turkiyedeki son 10 yila damgasini vuran ekonomik kirizlerle ilgili bitirme tezini yazdigimdada TEFE'nin toptan esya fiyati ve TUFE'ninde tuketici fiyat endeksi oldugunu bilmeme ragmen ingilizcedeki anlamlari olan whole sale price ve consumer price index kelimelerini cevirmeyi basarmistim...
Demek istedigim sudurki ozenli ve ozverili calisildigi vakit cevirmen cevirdigi konu hakkinda cok fazla bilgi sahibi olmasada iyi bir calisma cikarabilir sitede sizlere yardimci olabilecegim tek konu su anda ceviri olarak gorunuyor onun icin bu firsati kacirmak istemem bir cok arkadas bir cok link vererek bunun cevirisi yardimci olabilir seklinde yorumlar yapmis fakat malum tumunu cevirmek cok guc olacagi gibi hangisini sececegimide sasirdim acikcasi onun icin lutfen onurcum sen bir yada iki tanesini secip bana bildirirsen mutlaka en guzel sekilde cevirmeye calisirim herkese basarilar dilerim saygilarimla ;)
[/QUOTE]
O zaman bu konuda sizden kesin yardım isteyeceğiz. Malum, konu ile ilgili düzgün bir Türkçe kaynak yok.
Benim aklımda şu an kesin bir link yok, en azından sizi meşgul edecek kadar önemli bir yazı göremedim, gördüğüm yazı da 100 küsür sayfa. Osman Bey veya Erdem Bey belki çevrilmesine ihtiyaç duyduğumuz bir yazının linkini verirler.
Tekrar ediyorum! Evet mesaim bu siralar cok yogun ve elektirik devreleri hakkindaki teknikbilgilerim cok kisitli fakat soz konusu ceviri oldugu vakit tevazu gostermeyecegim izninizle oldukca iyi sayildigimi dusunuyorum daha once oxford universitesinden muge hanim isimli bir son sinif ogrencisinin turkiyedeki son 10 yila damgasini vuran ekonomik kirizlerle ilgili bitirme tezini yazdigimdada TEFE'nin toptan esya fiyati ve TUFE'ninde tuketici fiyat endeksi oldugunu bilmeme ragmen ingilizcedeki anlamlari olan whole sale price ve consumer price index kelimelerini cevirmeyi basarmistim...
Demek istedigim sudurki ozenli ve ozverili calisildigi vakit cevirmen cevirdigi konu hakkinda cok fazla bilgi sahibi olmasada iyi bir calisma cikarabilir sitede sizlere yardimci olabilecegim tek konu su anda ceviri olarak gorunuyor onun icin bu firsati kacirmak istemem bir cok arkadas bir cok link vererek bunun cevirisi yardimci olabilir seklinde yorumlar yapmis fakat malum tumunu cevirmek cok guc olacagi gibi hangisini sececegimide sasirdim acikcasi onun icin lutfen onurcum sen bir yada iki tanesini secip bana bildirirsen mutlaka en guzel sekilde cevirmeye calisirim herkese basarilar dilerim saygilarimla ;)
[/QUOTE]
O zaman bu konuda sizden kesin yardım isteyeceğiz. Malum, konu ile ilgili düzgün bir Türkçe kaynak yok.
Benim aklımda şu an kesin bir link yok, en azından sizi meşgul edecek kadar önemli bir yazı göremedim, gördüğüm yazı da 100 küsür sayfa. Osman Bey veya Erdem Bey belki çevrilmesine ihtiyaç duyduğumuz bir yazının linkini verirler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 18:30
Onur bey transistör kullanma fikrini ben size söyleyecektim ama siz benden önce akıl etmişsiniz. Kullanmak istediğiniz transistörleri hurdacılardan alabilirsiniz. Bozuk ya da kırık olması pek bir dezavantaj olmaz zira biz onlardan sadece base-emiiter şeklinde pnp transistör olarak kullanacağız. İçinde oksitlenme veyahut ayakları arasında bir kopukluk olmasın yeter. Transistörlerin seri ya da paralel bağlanmasıyla elektrik üretimi yapabilirsiniz ama ne kadar büyük bir güçte olur bu sizin elinizdeki boş alan ve kullandığınız transistör sayısına bağlıdır. Ama iyi bir devre ile 60m2 lik bir alan kullanılarak elle tutulur bir üretim yapabilirsiniz.
Böle bir DIY proje vardı yalnış hatırlamıyorsam. Bulursam buraya tekrardan eklerim.
Böle bir DIY proje vardı yalnış hatırlamıyorsam. Bulursam buraya tekrardan eklerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 18:33
Burada daha önce denk geldiğim bir kaç linki paylaşırdım ama onlar güneş pilleri ile yapılan profosyönel çalışmalardı. Amaç DIY güneş pili yapımı tarafına dönünce bende vermekten vazgeçip linkleri silmiştim. Bu akşam tekrardan bir araştırma yapayım. eğer elle tutulur bir link bulursam kendim çeviririm ya da yetişemediğim yerde yardım isterim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 18:36
Erdem Bey; ben onu 60 m2 için söylememiştim. 60 m2'ye transistörden panel yapmak herhalde 20 yıl alır.
Ben bunu cm2 başına 1 mA veren DIY projeye alternatif olarak söylemiştim.
O projeyi bulabilirseniz çok iyi olacaktır. Sanırım elimdeki fi tarihinden kalma 2N3055 işe yarayacaktır. Üşenmezsem sabaha yapar, arkadaştan multimetreyi alıp gerilimini falan da ölçerim.
Ben bunu cm2 başına 1 mA veren DIY projeye alternatif olarak söylemiştim.
O projeyi bulabilirseniz çok iyi olacaktır. Sanırım elimdeki fi tarihinden kalma 2N3055 işe yarayacaktır. Üşenmezsem sabaha yapar, arkadaştan multimetreyi alıp gerilimini falan da ölçerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 18:46
Benimde size önereceğim transistor 2N3055 kılıfında olan silisyum power transistör olaacktı. Şans eseri sizin elinizde de ondan varmış. Projeyi daha bulamadım ama kendi bilgim yettiği kadarıyla size aktarayım. Belki yardımcı olabilir.
Öncelikle transistörün base-emiiter, base-kollektör ayakları arasında kısa devre olmasın yeter. Yoksa yanık, arızalı olması sonucu değiştirmez.
Transistörün kafasını(şapkasını) uçurmasını biliyorsanız uçurun. Jonksiyona zarar vermeyin ama. Emiiter kollektör bacaklarının arasını lehimleyin.Bu şekilde 2 kutuplu olmuş oldu. Bi kutup base diğer kutup emitter-kollektör.
2N3055 npn yapısında olduğu için (-) uç base emitter-kollektör ucuda (+) oldu.
Yalnız bu transistörün ben pek akım çekecenden şüpheliyim. (Tek başına)
Maksimum 2mA civarında bir akımı olacaktır. Tahminen 0,6-0,8 arasıda bir volt değeri olacaktır. Bunlardan seri olarak çok miktarda bağlamalısınızki elle tutulur bir voltaja sahip olasınız. sonra bu seri demetleri paralel bağlamalısınızki akımınız artsın. Ama siz yine de bir deneyin bakalıım ne kadarlık bir akım ve voltaj çekecek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 19:27
[QUOTE=E-ERDEMM]Benimde size önereceğim transistor 2N3055 kılıfında olan silisyum power transistör olaacktı. Şans eseri sizin elinizde de ondan varmış. Projeyi daha bulamadım ama kendi bilgim yettiği kadarıyla size aktarayım. Belki yardımcı olabilir.
Bilgiler için teşekkürler.
Kafayı uçurmayı bir şekilde başaracağız artık. Bence iyi bir ışıkta bile 2mA'i bulsa yukarıdaki linkte verilen DIY projeden çok daha iyi verim verip çok daha ucuza geleceği kesin. Gerilim olarak benim tahminim 0,4-0,5 arası bir şeydi. Sizin dediğiniz gibi çıkarsa çok iyi olacaktır.
Aslında benim işimi görecek bir proje değil. Sonuçta bana çok daha verimli projeler gerekecek. Fakat ufak cihazların çalıştırılmasında vb. küçük işlerde işe yarayacak bir proje olacaktır.
Öncelikle transistörün base-emiiter, base-kollektör ayakları arasında kısa devre olmasın yeter. Yoksa yanık, arızalı olması sonucu değiştirmez.
Transistörün kafasını(şapkasını) uçurmasını biliyorsanız uçurun. Jonksiyona zarar vermeyin ama. Emiiter kollektör bacaklarının arasını lehimleyin.Bu şekilde 2 kutuplu olmuş oldu. Bi kutup base diğer kutup emitter-kollektör.
2N3055 npn yapısında olduğu için (-) uç base emitter-kollektör ucuda (+) oldu.
Yalnız bu transistörün ben pek akım çekecenden şüpheliyim. (Tek başına)
Maksimum 2mA civarında bir akımı olacaktır. Tahminen 0,6-0,8 arasıda bir volt değeri olacaktır. Bunlardan seri olarak çok miktarda bağlamalısınızki elle tutulur bir voltaja sahip olasınız. sonra bu seri demetleri paralel bağlamalısınızki akımınız artsın. Ama siz yine de bir deneyin bakalıım ne kadarlık bir akım ve voltaj çekecek.
[/QUOTE]Bilgiler için teşekkürler.
Kafayı uçurmayı bir şekilde başaracağız artık. Bence iyi bir ışıkta bile 2mA'i bulsa yukarıdaki linkte verilen DIY projeden çok daha iyi verim verip çok daha ucuza geleceği kesin. Gerilim olarak benim tahminim 0,4-0,5 arası bir şeydi. Sizin dediğiniz gibi çıkarsa çok iyi olacaktır.
Aslında benim işimi görecek bir proje değil. Sonuçta bana çok daha verimli projeler gerekecek. Fakat ufak cihazların çalıştırılmasında vb. küçük işlerde işe yarayacak bir proje olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 23:05
Olcay bey ben her türlü bilgi alışverişinde, paylaşımında yardımcı olmaya çalışırım her zaman, yalnız fikrimi tekrar belirteyim. Mali külfet açısından ağır bir proje. DIY güneş pili yapılarak küçük aletler çalıştırılabilir. Yalnız akvaryum ısıtıcıları gibi 200-300Wattlık malzemelerin çalışması zordur. Ben hava motorunu falan 1-2 saatlik çalıştırmak isteyen arkadaşlara bilgi paylaşımında bulunuyorum:)
Pil lazım pil:) Para da lazım tabi:)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir