Diy Tüplü CO2 sistemi (25 tl)
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2010 17:09
Bende bağlantı ek yerlerini nasıl bulacağımı düşünüyorum ve de 1 lt lik şişenin bu çabaya değip deymeyeceğini
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 14:38
Bence siz bu işe kalkışmayın gerçekten de güvenli en azından kontrollü bir sistem olduğunu düşünmüyorum. Tabi bu benim fikrim.
konunun başındaki CO2li sistemle ilgili bir abartılma yapılmış sanırım. Valf tüp sağlamsa bu tüplerin patlama riski yoktur. Dolum yapan tesis öyle bir durumda o tüpü kullanmanıza izin vermez zaten. Labaratuarda birçok tüple çalışıyorum ki emin olun 5lt likler yanında oyuncak kalır. Ben basınçlı sistemlerde Kendin yap sistemleri herzaman daha tehlikeli bulmuşumdur. Tüpün bağlantının kaç bara dayandığını yazmışsınız ama arada bir kaçak olması ya da bir tıkanma durumu olması sözkonusudur. Böyle sistemlerde herzaman risk vardır. Ben 2lt lik Co2 sistemi kurulmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Ya da normal petşişeyle mayalı sistem de kurulabilir. Ama bu tür sistemlerde kendin yap sistemleri pek desteklemiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 19:22
Söyledikleriniz çok mantıklı. Bahsettiğiniz sorunlar gerçek co2 tüpleri içinde geçerli değil mi? (Tıkanma olması gibi?) Veya orijinal co2 tüplerindeki riskler neledir? (Var mıdır?) İSTAVRİT 2010-09-10 23:48:02
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 19:26
Yazıyı okuyunca kafama takıldı diyelim tüplü sistemi kurdum 2 kg lik. Bir aksilik sonucu tüp boşaldı yada odaya kaçak yaptı sonuçta içindeki c02 kaçak yapınca odada bulunan yada uyuyana ne gibi zarar verir ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 21:11
Mayalı sistemden sağlanan co2 tehlike yaratacak kadar co2 vermesi çok zor.Sadece biraz maya kokusu yayılabilir evinize
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 22:23
Murat bey,
ömerrr 2010-09-10 22:23:52
Gerçek tüplü sistemlerde valf bağlantısından kaçak yapma ihtimali sıfır. Biz labaratuarda sadece CO2 gibi zararsız sayılabilecek gazlar değil çok tehlikeli gazlar da koyuyoruz. VAlf olduğu zaman sistemde bir tıkanma olsa bile hiçbiyerinden kaçak yapmaz en fazla CO2 çıkışı olmaz. bu durumda valfi kapatırsınız eğer sorun diğer bağlantılardansa onları değiştirirsiniz. Eğer valftense dolum tesisine gidersiniz. orada tüpü boşaltıp hallederler. ÇÜnkü bağlantılar çok yüksek basınca dayanacak şekilde yapılmıştır. Fakat evde sizin yapmış olduğunuz sistemde böyle birşeyin kontrolü gerçekten çok zordur.
Volkan denersen deneyimlerini bizimle paylaşmanı bekleriz. Ama zaten mayalı sistemden bir farkı olmayacaksa tüp kullanmanın bir mantığı yok diye düşünüyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2010 11:16
[QUOTE=ardamert]Yazıyı okuyunca kafama takıldı diyelim tüplü sistemi kurdum 2 kg lik. Bir aksilik sonucu tüp boşaldı yada odaya kaçak yaptı sonuçta içindeki c02 kaçak yapınca odada bulunan yada uyuyana ne gibi zarar verir ?
[/QUOTE]
Mayalı sistemse zararı olacak kadar gaz çıkmaz.
Yüksek basınçlı dolum yapıldıysa, kaçak fazla ise ve havalandırma yoksa metabolik asidoz-şok-ölüm şeklinde gidebilir. Tabii uygun malzemeler kullanılırsa bu çok çok düşük bir ihtimal. İyi malzemeler alır ve uygun şekilde kullanırsanız bu ihtimal size bir ayı saldırırken araba çarpması ve aynı anda başınıza yıldırım düşmesi gibi bir şeydir.
onuruygun 2010-09-12 21:08:53
Mayalı sistemse zararı olacak kadar gaz çıkmaz.
Yüksek basınçlı dolum yapıldıysa, kaçak fazla ise ve havalandırma yoksa metabolik asidoz-şok-ölüm şeklinde gidebilir. Tabii uygun malzemeler kullanılırsa bu çok çok düşük bir ihtimal. İyi malzemeler alır ve uygun şekilde kullanırsanız bu ihtimal size bir ayı saldırırken araba çarpması ve aynı anda başınıza yıldırım düşmesi gibi bir şeydir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2010 19:27
Ufuk beye teşekkür ediyorum bu sistem için; banada çok mantılkı geldi... sistemi 2kg lık tüp ve seramk difüzörle oluşturup, kullanmayı düşünüyorum... bu sistemi böyle kullanan varmı aramızda?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 12:05
Tüpün içinde oluşan co2 kullandığınızdan fazla olduğunda bir basınç oluşuyor değilmi peki bu basınç altındaki co2 uzun süre kulanılabilir olarak duruyormu yani kapattım diyelim bir hafta sonra tekrar açtığımızda aynı kaliyede co2 çıkıyomu sistemden
Yada kapalı kaldığı süre içinde basınç düşüyormu yoksa basınç bi noktaya geldikten sonra co2 üretimi duruyomu
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 12:39
Çookk özür diliyorum bu hobiye yeni başladımda bana biraz yardım edin o tüp oksijeni nasıl ürtiyor kısmı anlamadım tekrar özür dileri
Teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2010 14:15
Tüpte karbondioksit oluşturmak için içine bir miktar su biraz şeker birazda yaş maya koyuluyo ama o bir miktarların nekadar olduğunu bende tam bilmiyorum forumda geniş bilgi bulunabilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2012 15:02
Peki bu tüplü sistemin dezavantajlarını tam olarak net bir şekilde yazabilecek arkadaş varmı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 12:20
[QUOTE=maviyeşil]
CO2 uygulaması yapmaya kalkıştığımızda karşımıza iki seçenek çıkıyor. Mayalı pet şişeli sistem, ve tüplü sistem. Her ikisinin de dezavantajlarını listeleyerek işe başladım.
Selamlar,
Herşey PH'ın beni delirtmesi ile başladı. Ne yaptıysam 7,0 civarında sabitleyemedim. Citrik asit, çeşit çeşit kökler, torflar, peatler... derken son olarak CO2'ye geldik. Daha önce defalarca mayalı sistem uygulaması yapmıştım ancak hiçbirinden istediğim verimi alamadım. Ürettiğiniz gazı kaçırmadan sistemi açıp kapatma şansı olmaması ve çıkan gaza ayar yapılamaması nedeni ile bir türlü başarılı olamadım. Sonunda tekrar bu işe farklı bir yaklaşımla girmeye karar verdim.
Mayalı sistemin dezavantajları:
-Çıkan gaza ayar yapılamıyor. Kısıp açma gibi bir şansınız pek yok.
-Sistemi kapatmak istediğinizde üretilen gaz uçup gidiyor.
-Patlama riski var. Evin içi berbat olur.
-Az da olsa koku yapıyor. Odanın içi bira gibi kokuyor.
-Ömrü çok kısa oluyor. 1-2 haftada bir sistemi yenilemek gerekiyor.
Tüplü sistemin dezavantajları:
-İçerdiği bazı kompleks parçalar nedeni ile arıza yapma ve bütün gazı salma ihtimali var. (İki kez gördüm bu durumu.)
-Tüpleri doldurması bir dert. Gidip dolum yapan yerlere yalvarmak gerekiyor. Adamların tüpünüzü ve tipinizi beğenmesi gerekiyor
-Çok pahalı bir sistem. Benimki gibi nano tanklar için hayal bile edilemez.
-Parçaları temin etmek zor olabiliyor.
-Bu kadar yüksek basınçlı bir tüpün başucumda durmasından hoşlanmazdım.
Bunlar benim kişisel ihtiyaçlarıma göre çıkardığım dezavantajlardı. Ve yapacağım sistemde bu dezavantajları aşmam gerekiyordu.
Yapacağım sistem öncelikli olarak şu özellikleri taşımalı:
-Maddiyat yönünden bütçemi aşmamalı. Ucuz olmalı.
-Çok yüksek basınçlı bir sistem olmamalı. Sistemde bir manometre mutlaka bulunmalı. Güvenli olmalı.
-Sistem istendiğinde kolaylıkla açılıp kapatılmalı ve üretilen gaz hiçbir şekilde kaçırılmamalı.
-Tanka verilecek gazın miktarı rahatça ayarlanabilmeli.
-Patlama, çatlama riski olmamalı.
-Parçalar kolaylıkla ilk girilen hırdavatçıdan temin edilebilmeli.
-Koku yapmamalı.
-Sistem uzun ömürlü olmalı ve sistemi yenilemek kolay olmalı.
-Basit bir sistem olmalı. Yapımı 1-2 saati geçmemeli.
Bu özellikleri göz önünde bulundurduğumda, bilinen her iki sistemin de artı yönlerini alıp, yukarıda listelediğim dezavantajlarını aşarak, ikisinin karışımı bir sistem oluşturmak gerektiğini gördüm. Öncelikle tasarıyı kafamda oluşturdum ve malzeme arayışına başladım. Sistem temelde bir tüp, bir manometre, ve bir vanadan oluşacak kadar basit olacaktı. En ucuza, en etkili hangi malzemeleri kullanabilirim, araştırması bittiğinde elimde şu malzemeler vardı:
1. Otomobil tipi manometreli yangın söndürücü(1 Lt).. 16 TL
2. Bir ucu küçük bir ucu büyük flex bağlantı....................4 TL
3. Teflon.......................................................................0,5 TL
4. Ara musluk..................................................................4 TL
5. Hortum kelepçesi......................................................0,4 TL
TOPLAM.........................................................................25 TL
Resimde görülen 6 numaralı plastik cırt kelepçeleri kullanmadım. Lazım olur diye almıştım ama olmadı.
Öncelikle işe yangın söndürücüyü boşaltmakla başladım. Ben yeni aldığım tüpü arabaya koyup, arabadaki eski 1 senelik tüpü aldım. Bu sayede arabadaki tüpü de yenilemiş oldum. Pimini çekip dışarıda kimsenin olmadığı biryerde boşalttım. Bunu evde yapmayı sakın düşünmeyin. Tamamen boşaldığında vana mekanizmasını boru anahtarı ile çevirerek açtım. İçini ve dışını bol suyla yıkadım.
Vana mekanizmasının altındaki açık mavi boruyu söktüm. Tetiğin yayı da bu borunun altından çıktı. böylelikle vana sürekli açık bir konuma geldi. Kullanılacak Yangın söndürücüde aşağıda daire ile işaretlediğim hortum bağlama parçasının olduğuna dikkat edilmeli. Bazılarında bulunmuyor.
Ardından flex bağlantıyı paso yerlerine teflon sararak musluğa taktım.
Bağlantıyı uygun yerinden metal makasıyla kestim. Burası baya zorladı beni. Bağlantının dış örgüsünü kesmek oldukça uğraştırıyor.
Vana sisteminin çıkışındaki hortum bağlama parçasına teflon sararak kestiğim hortumu kelepçe ile buraya taktım. Öncesinde kelepçe hortumu delip zarar vermesin diye altına 3-4 tur elektrik bantı sardım. Resimde görünmüyor.
Hortumun görüntüsü biraz düzelsin diye üzerini elektrik bantıyla sarıp, mekanizmayı tüpe taktım.
Evde bulduğum bir iç filtre hava hortumu susturucusunun dibini delip flexi bağlantının diğer ucuna taktım.
Bu kısmı da elektrik bantıyla sarıp parçayı sisteme taktım.
CD kalemi ile üzerine CO2 yazdım. (Opsiyonel)
Tabiki hortumun ucunda bir de DIY vortex reaktör var. Üretilen gaz burada çözülüyor.
Son ekleme kabarcık sayacı:
Dakikada 40-60 kabarcık çıkacak şekilde 24 saat çalıştırıyorum artık. Akşam kapatıp sabah açmıyorum. Şelale filtre (150 l/h) 24 saat yarım ayarda çalışıyor. PH istediğim seviyelerde. Ve en önemlisi, 0,5 birim ufak gece-gündüz dalgalanmaları dahilinde sabit. (6,5 - 7,0)
Peki gaz nasıl üretilecek diye sorarsanız, tüpün içerisine mayalı karışım yapıyorum. 1 litrelik hazneye 500ml sıvı mayalı karışım yapıyorum. Bu karışım ilk denememde 13 gün dayandı. Aslında bu süre beklediğimin oldukça altında. Sanırım 500ml sıvı 30 gün için yeterli gelmedi. Şimdi keşke 2 litrelik tüplerden kullansaymışım diyorum.
Tüpe Co2 üretecek haplar,tabletler de atılabilir. Tüpü doldurtmak da bir çözüm olabilir. Sonuçta bu tüpler 25bar basınçta test ediliyor. Bu seviyeye kadar dolum yapılabilirdi, ancak o zaman konunun başında bahsettiğim dezavantajlara yeniden dönüş olacaktı. Ve yine aynı sebeplerden sisteme elektrikli valf, ince ayar vanası gibi elemanlar koymadım. Belki bir eksik olarak kabarcık sayacı gösterilebilirdi. Eczaneden 75 kuruşa aldığım serum setini kullanarak onu da ekledim. Gördüğünüz gibi sistem çok basit oldu, tam da istediğim gibi. Benim tankım 30 litre nano. Bu yüzden 1 litrelik tüp tercih ettim. Daha yüksek kapasiteli tanklar için 2, 4 hatta 6 litrelik tüpler kullanılabilir.
Elbette, bu tam anlamıyla bildiğimiz bir tüplü sistem değildir. Mayalı sistemin tüp kullanılarak ve bazı değişiklikler yapılarak kullanılmasıdır.
Not: Bu başlıkta anlatılanlar sadece deneyimlerin kaleme alınmasıdır. Kimseye örnek teşkil etmemelidir. Basınçlı havanın tehlikeli olduğu unutulmamalıdır. Basınçlı havaya maruz kalan sert cisimlerin bir mermi gibi etrafa saçılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
[/QUOTE]
Bu sistemi deniyen yada bilidiği daha iyi bi sistemi olan arkadaşım varsa bana mail atabilirmi teşekküler ulasaltinbasak@windowslive.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 22:06
Orta da bizim gibi cebi delik fakat hobiye düşkün arkadaşların üretici Türk zekasıyla yapmış olduğu bir çözüm var ve ayrıca teşekkür ederim.Fakat benim akvaryumum 130-50h-55 ortalama 350 lt su alıyor.Elimde 500 ml lik sera marka tekrar dolumu olmayan tüpü (tekrar dolumu olmadıgını bilmiyordum) ve reaktörü bulunduğundan yeterli olacagını düşünüyordum ama malesef ki tüpü dolduramıyorum.Şuan için üretmiş oldugunuz bu fikir bana uygun zannediyordum ki 60 lt lik akvaryum için kullandıgınızı okuyunca işler değişti.Şimdi bu fikri 350 lt lik akvaryuma nasıl uygulayacağım onu düşünüyorum.Emeğiniz için tekrar teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir