Kaplumbağa ve Sürüngenlerde Salmonella Hastalığı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1. sorunuza ; salmonella sürüngenlerde sindirim için gerekli bir bakteridir büyüdükçe kaybolmaz , 10 cm den küçük kaplumbağaların satışı hangi amaçla yasaklanmıştır bilmiyorum . Belki küçük , sevimli imajını yıkıp insanların çocuklarına kaplumbağa almasını önlemek içindir . şeklinde cevap verebilirim .
Salmonella susuz ortamlarda da barınabilir fakat ortam normal ev temizlik ürünleri ile temizlendikten sonra sorun kalmaz . 2 sene gibi bir sürede bakteri kalmayacaktır zaten hayvanın dışkısına temas etmediğiniz sürece hiçbir sorunla karşılaşmazsınız .
Özellikle çocukların kaplumbağaları öpmesi sonucu ağız yoluyla salmonella bakterisi alınımı en çok karşılaşılan vakadır .
Bu tip tutumlar sergilemezseniz sorun yaşamazsınız .(Basit temizlik kurallarına uyulduğu ve temasta bulunulmadığı sürece zararını görmezsiniz .)
Yaptım oldu tarzı saçma bir uygulama yani. Zaten sanırım geçen yıl bu uygulama amerikada bazı eyaletlerde kaldırıldı ve yavru kaplumbağa satışına başlandı, bazı eyaleterde de zaten uygulanmıyordu.
Amerikada çiftliklerde üretilen kaplumbağaların yumurtalarına kuluçkalama esnasında şuan ayrıntılarını hatırlamadığım bir işlem yapılıyor ve bu kaplumbağalar salmonella bakterisinden kurtuluyor, salmonella-free yani salmonellasız olarak satılıyorlar. Yöntemin ne derece etkili olduğu tartışma konusu ama yasal olarak yeterli görülen bir uygulama.
Salmonella Miraç'ın dediği gibi kaplumbağalara ve diğer sürüngenlere zarar vermeyen hatta vücutlarında yararlı işlev gören bir bakteri ama öyle sürüngenlerde olmazsa olmaz yada hepsinde var değil. Hayvanlar bu bakteri ile doğmuyorlar bunu doğadan kapıyorlar bu yüzden doğadan yakalanan sürüngenlerde büyük ihtimalle bulunuyor ama çiftlik üretimi sürüngenlerde de büyük ihtimalle bulunmuyor. Eğer aksi olsaydı her kaplumbağa besleyen bu bakteriden etkilenirdi, hastalığın en basit belirtisi sindirim sisteminde oluyor ve sonucu 1 hafta kadar süren ishal ve baş ağrısı, tabiki yaşlı ve çocuklarda daha tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Hayvan bu bakteriyle doğmuyor yazdım, önceki paragraftada salmonellasız üretimin yumurtalara yapılan bir işlemle olduğunu yazmıştım bunlar birbiriyle çelişiyor ama sanırım olay yumurtanın yüzeyinin dezenfekte edilmesi ve hayvanın yumurtadan çıktığı gibi kabukta bulunabilecek salmonella bakterilerinden etkilenmemesini sağlamak. Çünkü dediğim gibi hastalık yada bakteri doğadan hayvana geçiyor, mesela yumurtaların gömüldüğü toprak veya kumdan.
Bu arada yine daha önce belirtildiği gibi kuşlarda en az sürüngenler kadar bu bakterinin taşıyıcısı durumunda, yani kaplumbağaları kara koyun ilan etmeye gerek yok, bir kaplumbağa ne kadar bu hastalığı taşıma riskini taşıyorsa bir muhabbet kuşu yada güvercin de o kadar taşıyor.
Kaplumbağa üretiminin büyük bölümü amerikada oluyor, bizim akvaryumcularımızda bulunan kaplumbağalar uzak doğudan geliyorlar ama bu hayvanların büyük bölümü de uzak doğuya amerikada üretilip gönderiliyorlar ve amerikada çiftliklerde salmonellasız üretim işlemi olduğundan kaplumbağaların çoğunun temiz olduğunu düşünebiliriz ama bizim elimize geçene kadar olan yada elimize geçtikten sonraki bakım koşulları kötü ise özellikle hayvanlar topraklı ortamda yada doğal kaynaklı su içinde tutuldularsa salmonella taşıma ihtimalleri artıyor.
Saygılar..
Yaptım oldu tarzı saçma bir uygulama yani. Zaten sanırım geçen yıl bu uygulama amerikada bazı eyaletlerde kaldırıldı ve yavru kaplumbağa satışına başlandı, bazı eyaleterde de zaten uygulanmıyordu.
Amerikada çiftliklerde üretilen kaplumbağaların yumurtalarına kuluçkalama esnasında şuan ayrıntılarını hatırlamadığım bir işlem yapılıyor ve bu kaplumbağalar salmonella bakterisinden kurtuluyor, salmonella-free yani salmonellasız olarak satılıyorlar. Yöntemin ne derece etkili olduğu tartışma konusu ama yasal olarak yeterli görülen bir uygulama.
Salmonella Miraç'ın dediği gibi kaplumbağalara ve diğer sürüngenlere zarar vermeyen hatta vücutlarında yararlı işlev gören bir bakteri ama öyle sürüngenlerde olmazsa olmaz yada hepsinde var değil. Hayvanlar bu bakteri ile doğmuyorlar bunu doğadan kapıyorlar bu yüzden doğadan yakalanan sürüngenlerde büyük ihtimalle bulunuyor ama çiftlik üretimi sürüngenlerde de büyük ihtimalle bulunmuyor. Eğer aksi olsaydı her kaplumbağa besleyen bu bakteriden etkilenirdi, hastalığın en basit belirtisi sindirim sisteminde oluyor ve sonucu 1 hafta kadar süren ishal ve baş ağrısı, tabiki yaşlı ve çocuklarda daha tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.
Hayvan bu bakteriyle doğmuyor yazdım, önceki paragraftada salmonellasız üretimin yumurtalara yapılan bir işlemle olduğunu yazmıştım bunlar birbiriyle çelişiyor ama sanırım olay yumurtanın yüzeyinin dezenfekte edilmesi ve hayvanın yumurtadan çıktığı gibi kabukta bulunabilecek salmonella bakterilerinden etkilenmemesini sağlamak. Çünkü dediğim gibi hastalık yada bakteri doğadan hayvana geçiyor, mesela yumurtaların gömüldüğü toprak veya kumdan.
Bu arada yine daha önce belirtildiği gibi kuşlarda en az sürüngenler kadar bu bakterinin taşıyıcısı durumunda, yani kaplumbağaları kara koyun ilan etmeye gerek yok, bir kaplumbağa ne kadar bu hastalığı taşıma riskini taşıyorsa bir muhabbet kuşu yada güvercin de o kadar taşıyor.
Kaplumbağa üretiminin büyük bölümü amerikada oluyor, bizim akvaryumcularımızda bulunan kaplumbağalar uzak doğudan geliyorlar ama bu hayvanların büyük bölümü de uzak doğuya amerikada üretilip gönderiliyorlar ve amerikada çiftliklerde salmonellasız üretim işlemi olduğundan kaplumbağaların çoğunun temiz olduğunu düşünebiliriz ama bizim elimize geçene kadar olan yada elimize geçtikten sonraki bakım koşulları kötü ise özellikle hayvanlar topraklı ortamda yada doğal kaynaklı su içinde tutuldularsa salmonella taşıma ihtimalleri artıyor.
Saygılar..
[/QUOTE]
Merhabalar,
Salmonella kaplumbağanın doğal florası, yani kaplumbağa için faydalı bir şey, bazı canlılara zararı var... İnsanda da buna benzer bakteriler var, bize sindirimde faydalı olan bir bakteri var mesela, ismini şu an hatırlamıyorum, başka canlılara zararlı, bu bakteriden arındırılmış kaplumbağa ne kadar sağlıklı olur o da tartışma konusu...
Bir de bize gelen kamlumbağaların hepsi uzak doğu kökenli, o arındırılmış kaplumbağalar gelse bile, fiyatı ne olur? A.B.D'den buraya hayvan nakliyatı çok zor, gelirse bile Avrupa'da varsa bu dediğiniz uygulama ordan gelmesi lazm ve uzak doğudan gelen ucuz hayvanlar varken kimsenin satacağını zannetmiyorum...
Bence;su kaplumbağası ev hayvanı olarak beslenecekse, çok bilinçli bakıcılarda olmalı...
Saygılar...
Faydalı bilgiler ve dikkat edilmesi gereken hususlar içerdiği için iğneledim.Herkese teşekkürler.
Tehlikeli sürüngen beslenmesi konusuna katılmıyorum, eğer insan tehlikelerini bilerek besliyorsa, kimse bir şey diyemez, (bildiğim kadarıyla, akvaryumcularda satılan nil timsahı; bulunduğu kap kadar büyüyebilen bir hayvan)
Burada etik olmayan hayvanın masum diye bilinçsizce tanıtılması, diğer dediğiniz sürüngenlerin tehlikelerinin herkes farkında, alan zaten biraz akıl sahibiyse gerekli araştırmaları yapacaktır; ama kaplumbağanın taşıdığı bakteri bilinmiyor, masum sanarak alınıyor.
Bir de sürüngenlerin ev ortamına ne kadar adapte olabilecekleri, özellikle timsah, piton, iguana gibi büyük boyutlara ulaşan hayvanlar için söylüyorum, ne kadar mutlu olabilecekleri ayrı bir tartışma...
Saygılar...
Salmonellaya karşı piyasada aşı bulunmakta. Bakmak isteyen bir hekime danışıp aşı ile bağışıklık sağlayarak bakabilir.