Kaplumbağa ve Sürüngenlerde Salmonella Hastalığı
Kaplumbağalar ve Tifo olabilir....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]240906,Mehmetkaraca05[/T]
+1: [T]240906,Mehmetkaraca05[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.Çocuklu evlerde Sürüngenlerden uzak durmakta fayda var...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yeni Bir kaplumbağa sahibiyim.
1-2 gün önce eşime yengesi doğum günü hediyesi verdi.
Bu başlığı okuduktan sonra yeni kaplumbağa sahiplerinin anında verdiği tekpiyi vermeyeceğim.
Ancak teşekkür edeceğim. Çok ciddi bir konuda bilgilenmiş oldum. Ancak bu konuda edindiğim bu bilgi kaplumbağamı kapı dışarı etmeme neden olmayacak. Yapacağım şey önlem almak olacak.
Çüknü evimizde ve evimizin dışında biz insanoğlunu etkiliyecek çok fazla sayıda hastalık ve tehlike ile karşı karşıyayız.
Detaylarını öğrendiğimiz her risk için o riskin neden olduğu şeyden vaz geçsek bırakın bir şehirde yaşamayı, bir evde bir ormanlık alanda hatta dünya üzerinde herhangi bir yerde yaşayamazdık.
Risk taşıyan ürün yada canlılar istesekte istemesekte heryerdeler.
Kaplumbağadan vazgeçiyoruz. Peki tamam ama hergün kullandığımız besinlerimiz olan meyve ve sebzelerin üzerindeki tarım ilaçları biz insanları oldukça etkiliyor. Ama biz onları yemekten vazgeçmedik önlem alıyoruz.
Evinizde hergün enaz 3-4 saatinizi karşısında geçirdiğiniz TV radyasyon yayıyor.TV'yi çöpe atan var mı?
Kullandığımız otomobiller hergün tenefüs ettiğimiz havaya zehir saçıyor. Otomobilinizden vazgeçtiniz mi?
Karşı olduğum tütünsel içecekler tüm insanlığı zehirliyor. Kaplumbağalar konusu söz konusu olduğunda çocuklarımız düşünüyoruz. Ancak çocuklarının yanında bu dumanlı zehiri tüketen insansayısı sizce kaç milyon olabilir? Ve bu zehirden vazgeçtiler mi?
Çocukların hastalıklarının çoğunu 2000-3000 nüfüslü okullarda hep beraber eğitim görürken kaptıklarını düşünürsek. Önlem olarak okulları mı kapatmalıyız. Hastalıkların tüm sebebinin okullar olduğunumu söylemeliyiz? yoksa önlem mi almalıyız?
Kısacası çok ağır risklerle hergün karşı karşıyayız. Evet ben buna birde Salmonella'yı dahil etmek istemiyorum diyen herkeze saygı duyuyorum.Hatta bu amaç uğruna site açıp çocuklardan uzak tutmak için çaba harcamanıza içtenlikle teşekkür ederim.
Ancak bunları yaparken bu canlıları günah keçisi olarak göstememeye azami olarak çaba göstemenizi diliyorum. Çünkü bu hayvanların taşıdığı risk emin olun çevrenizdeki pekçok riskden daha az.
duygu hanımın yazısından
"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tifo ateşinin yıllık global görülme sıklığını %1'lik ölümlülükle 21 milyon vaka olarak hesaplamıştır. Bunun neredeyse tümü gıda yoluyladır. tavsiyem, elini ağzına sürekli götürecek yaştaki çocuklu evlerde sürüngen beslemeyin. sürüngen beslenen evlerde de genel temizliklerden sonra ellerinizi iyi yıkayın. sürüngeninizle aynı tabaktan yemeyin!!:)"
WHO'nun verilerine dikkat etmeliyiz. Bu hastalığın sorumlusu kaplumbağalardan çok besinlerimizdir. Ancak aynı cümlenin sonundaki sözlerede kulak vermeliyiz.
"çocuklu evlerde sürüngen beslemeyin"
Son olarak bu hastalığı çocuk iken şehrin musluğundan akan su ile kapmış ve ölümden dönmüş biri olarak yazıyorum.
Hassasiyetinizi anlıyorum ancak lütfen ve lütfen sergileyeceğiniz tavrın bu canlı üzerinde olumsuz bir etkisi olmasın. Bu hastalığın %100 sorumlusu edilmesinler. Bu kendi hakkını savunamayan bir canlıya yapılacak en büyük yanlış olur.
Unutmayın ki bu hayvanlar bu dünyada bizden milyonlarca yıl önce yaşamaya başladılar ve hala yaşıyorlar.
Şimdi dünyadaki hakim güç olduğumuz için onlar için gerekli olan bu bakteri aracılığıyla onlara haksızlık yapmayalım.
Bir an onların bize hesap sorduklarını düşünün. Kaplumbağaların ve tüm canlıların neden olduğumuz hava kirliliği, su kirliliği ve bilimum kirlilik sebebi için bize soracakları hesabın yanında onların Salmonella bakterisi ne kadar masum kalır.
Ayrıca çocuklarımızı cam fanusta yetiştiremeyiz ve yetiştirmemeliyiz. Bağışıklık sistemi dediğimiz şey virüslere ve bakterilere maruz kalarak öğrenir ve güçlenir. Bunu söyleyerek çocuklarımızı korumayalım demiyorum. Korumak sadece onları risklerden uzak tutarak olmaz eğitimle olur.
Onları hem esirgeyelim hemde bilinçlendirelim.
Kaplumbağalar bu riski taşıyor diye çok sevdikleri ninja kaplumbağaları öcü yapmayalım. Onlara bu sevdikleri hayvanın kendileri için faydalı ancak özellikle çocuklar ve yaşlılar için zararlı bir bakteri taşıdığını öğretelim.
Unutmayın ninja kaplumbağlar cizgi filmde kötülere karşı sürekli üstünlük kazanıyorlar. Bir nevi kötülüğe karşı savaşıyorlar. Bu doğru bir mesaj bence.
Lüften yanlış anlamayın. Sadece çocuklarımızı bilinçlendirelim. İstemeyen kaplumbağa yetiştirmesin. Ancak bu hayvanları bu hastalığın tek sorumlusu gibi göstermeyelim.
Bu yazıyı okuduğunuz ve tahamül edebildiğiniz için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu bakteri özellikle yavru kırmızı yanaklı su kaplumbağasında görülür. Ağızlarında yerleşen bakteri eğer bir insanla temasta yaralanmaya sebebiyet verirse bakteriyi insana aktarmış olur. Bu nedenle küçük çocuklar risk altındadır. 1970'lerde ABD'de çıkan 10cm'nin altındaki kabuk büyüklüğündeki su kaplumbağalarının ticaretine sınırlama getiren yasa ile bu riskler en aza indirilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte bir çok sürüngen ve diğer hayvanlar bu hastalığı taşırlar. Su kaplumbağaları sadece bunların içinde konumuz olduğu için öne çıkmaktadır. Bağırsaklarında taşıdığı bu bakteriyi herhangibir acı sırasında bırakabilir. Bunu anlamanın en kesin yolu uygun bir veterinere onu götürüp test ettirmektir. eğer sonuç negatif çıksa bile bu onda bu hastalığın/bakterinin olmadığını göstermez. O sırada bu bakteriyi salmamış olabilir.
Bu hastalık çerçevesinde birincil risk altında olanlar elbetteki kontrolsüz ve bilinçsizce su kaplumbağasını mıncıklayan küçük çocuklardır. Onlar her zaman bir ebeveynin gözetitinde olmalıdırlar. Aksi takdirde bir yanlış tutması ve akabinde su kaplumbağası tarafından yaralanması sonucu bu hastalığa yakalanabilirler.
Korunmak için yapılması gerkenler oldukça basittir. Bunlar arasında en kestirme ve kesin çözüm bu su kaplumbağalarına hiç sahip olmamaktır. Ancak çoktandır sahipseniz yahut bir su kaplumbağası edinmekte ısrarlıysanız yazının ilk başında belirttiğim gibi bağzı kurallara uymanız gereklidir. Tüm bunlar dışında kaplumbağanızı elinize fazla almamanız lazım, zaten su kaplumbağaları yahut diğer kaplumbağa türleri elde oynanmaya, sevilmeye uygun bir evcil hayvan değildir. Ancak öyle yada böyle elinize alacaksanız, yapmanız gereken onu iki elinizle beraber kavramanız ve hayvana güven telakki etmenizdir. Yani bunu yaparken onu strese sokmamalısınız. Elinizi ısırmasına, tırnaklarıyla çizmesine izin vermemelisiniz. Ve işiniz bittikten sonra ellerinizi bir sabun ile güzelce yıkamalısınız. Su nkaplumbağasını yıkadığınız, temizlediğiniz, lavabo, küvet vs.. gibi yerleri kullanmadan önce mutlaka iyice temizlemelisiniz. Mutfakta ki araç gereç ve lavabo ile temaslarını kesinlikle engellemelisiniz.
Unutmayın her şeyin başı "hijyen"dir. Salmonella Su kaplumbağalarında olduğu kadar günlük hayatta soframıza gelen tavuk, koyun, dana gibi hayvanlardada olabilmektedir! Ancak yukarıda üzerine basa basa söylediğim kaidelere uyarsanız kaplumbağalardan yana hiç bir problem yaşamazsınız. Sağlıklı ve neşeli günler geçirmeniz dileğiyle.
Kaynaklar;
Anapsid.org - Herps and Zoonoses (And Related Human Health Concerns)
Arav.org - Salmonella Bacteria and Reptiles: Client Educational Handout
PetEducation.com - Salmonellosis and Its Risk to Reptile Owners
ATP Austin Turtle Page
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.arav.org/ECOMARAV//timssnet/arav_publications/SalmonellaOwner.pdf sayfa 1
Salmonella bacteria are easily spread from reptiles to humans. Humans may become infected when they place their hands on objects, including food items, that have been in contact with the stool of reptiles, in their mouths. For example, infants have become infected after drinking from bottles of infant formula that became contaminated during preparation. Individuals ho prepared the formula had not washed their hands after touching a reptile or because reptiles were allowed to walk on kitchen counters. For Salmonella bacteria to spread from reptiles to humans, the bacteria must be ingested. Therefore, simply touching or holding a reptiles will not result in spread of bacteria unless something contaminated with reptiles feces or the reptile itself is placed in the mouth.
Türkçesi:
Salmonella bakterisi sürüngenlerden insana kolayca geçebilir. İnsanlar sürüngen dışkılarıyla temas eden neslere, yiyecekler dahil, dokundukları ellerini ağızlarına aldıklarında enfekte olurlar. Örneğin bebekler mama hazırlayan kimse öncesinde sürüngene dokunduktan sonra ellerini yıkamamışsa veya sürüngenlerin mutfak tezgahında yürümesine izin veriliyorsa, hazırlanışı sırasında kontamine olmuş olmuş babek mamasını içtikten sonra hastalanabilirler. Salmonella bakterisinin sürüngenden insana geçmesi için bakterinin yutulması gereklidir. Yani, basitçe sürüngelere dokunmak veya eline almak, sürüngen dışkısıyla kirlenmiş bir nesne veya sürüngenin kendisi ağza alınmadıkça, bakteri bulaşmasına neden olmaz.
Kendimi bu düzeltmeyi yapmak zorunda hissettim çünkü burada yayılacak yanlış bir bilgi pek çok insanın kaplumbağasını evden atmasına yol açabilir. Ben burada yazılanları okuduktan sonra iki haftadır kapluşum elime almadım hiç. Şimdi anlıyorum ki haksızlık yapmışım hayvancağıza. Evde kaliteli bir antibakteriyel sabun bulundurmam yeterliymiş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
WebMD Health News
Jan. 24, 2008 -- The CDC today blamed small pet turtles for infecting at least 44 people in five states with salmonella bacteria.
Salmonella infection usually causes diarrhea, which may be bloody. Serious complications and death can also occur but are rarer.
Those cases, which happened since May 2007, mostly affected young kids who played with or cared for the turtles. No deaths have been linked to the salmonella outbreak. Cases were reported in California, North Carolina, Ohio, South Carolina, and Wisconsin.
"These turtles are a risk to the public and especially to young children," states the CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report.
This isn't the first time that the CDC has warned the public that turtles (and other reptiles) can carry salmonella bacteria. But 80% of the patients in the current outbreak didn't know that.
A baby girl in Florida died in March 2007 from salmonella infection from her family's small pet turtle. That case happened before the current outbreak began, according to the CDC.
People can catch salmonella by handling turtles or touching surfaces that have been tainted by salmonella in turtle feces.
Due to salmonella risk, the U.S. government bans the sale of pet turtles with shells less than 4 inches long except for scientific, educational, or exhibition purposes. That ban has been in place since 1975.
The CDC has published guidelines for avoiding salmonella from reptiles. But the CDC says that the ban on the sale and distribution of small pet turtles is still the best strategy, due to the "particular hazard" of salmonella infection from those turtles.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir